FC Arlanda - Viggbyholms IK FF 2-0 (1-0)
Lördag 10 augusti 2024, kl 16.00 på Midgårdsvallen

I höstomgångens andra match var det Arlanda som var på tapeten och det borta på deras hemmaarena Midgårdsvallen. Det här var sjätte gången lagen möttes. 2022 var i division 3 då en match slutade oavgjort medan Viggan vann den andra just här på Midgårdsvallen med 2-0. Förra året blev det oavgjort och uddamålsförlust hemma på Hägernäs. I år oavgjort uppe på Vikingavallen i våras och idag blev det alltså en 2-0 förlust. Ganska jämnt med andra ord.

Arlanda innehade serieledningen före matchen och kommer även att behålla den efter dagens match mot Viggan. Att man har ambitioner att ta nästa steg visade sig klart i samband med matchen, då man mobiliserat en stor del av Märstas befolkning som matchvärdar, vilka skulle hålla rent runt planen, något även Viggans utsände pressfotograf fick erfara, då han uppmanades att inte uppehålla sig där han normalt har brukat vistats det senaste kvartsseklet.

Men det var inte heller helt klart att pressfotografen över huvud taget skulle komma till match, då han i ett oövervakat ögonblick hade låsts in i omklädningsrummet i samband med att detta tömts just inför matchen. Kodsystemet på anläggningen håller inte högsta säkerhetsklass, varför ett hänglås hade applicerats som en extra försiktighetsåtgärd, vilket gjorts när pressfotografen var och pudrade näsan. Men i dagens moderna samhälle finns ju sladdlösa telefoner vilket nu blev räddningen.

Arlanda hade slagit Skiljebo borta med 4-1 helgen innan, då Viggan samtidigt slagit Farsta med 3-1 och med lagens gemensamma historia så var det alltså upplagt för ytterligare en spännande batalj. Frågan var nu om Arlandas nya ambitionsnivå att ta sig till betydligt högre höjder, skulle slå Viggans nya musketöred, som svurits under ordnade förhållanden uppe i Norrtälje strax innan seriestarten.

Dagen till ära hade Hjalmar Thorgerzon anmälts avstängd pga antalet erhålla gula kort och trots att en handfull spelare från konvalescentlistan övervarade matchen från sidan, hade ledningen ändå lyckats få ihop en slagkraftig elva, och med hjälp av några juniorer kunde man även fylla ut långbänken. Så långt allt väl, men så var det det där med vädret, och även om regnet verkade hålla sig på behörigt avstånd så gjorde inte vindarna det.

Vindar kan vara nyckfulla och så även idag. Vi talar om diagonala vindar som svepte över planen med en hastighet som förmodligen Trafiksäkerhetsverket skulle haft synpunkter på. Att vinden sedan behagade vrida och vända på sig under matchens gång gjorde inte saken enklare. Om det nu var vinden som spelade Arlanda ett spratt blir svårt att utröna, men Viggan skapar en hörna redan efter någon minut vilket kändes förtroendeingivande.

Även Arlanda kunde tillämpa samma teori efter nio minuter och skapade även de en hörna. Jonte Vestlund, som redan stod på två gula kort, kunde i den 12:e minuten inkassera ytterligare ett, och får därför stå på sidan på lördag när Viggan tar emot Gute på Hägernäs. Jonte brukar inte göra sig känd för att lägga fingrarna emellan och det gjorde han inte nu heller, även om det nu inte var fingrar han lade emellan. En kraftfull brytning var det hursomhelst.

Även om vindarna spelade bägge lagen spratt, så imponerades man ändå av Viggans kraftfulla spel och det gällde såväl framåt som bakåt, där alla jobbade som vore man dubbade till musketörer av den franske kungen. Redan nu infann sig en stabil känsla i magtrakten och trots vindstyrkan höll sig flimmerepitelen i tarmfloran helt stilla, vilket skapade en känsla av harmoni och tillförsikt om matchens utgång.

Trots att Viggan verkar ha ett övertag spelmässigt i matchen, något som motståndarnas ledning kanske skulle hävda enbart var av imaginär art, så känns det som om det här är Viggans match och så småningom även kommande poäng. Detta till trots genererar Arlanda en hörna i den 20:e minuten dock utan resultat. Många voro de som i Viggan fyllde sina bröstkorgar med självförtroende och en av dessa var exempelvis Carl Ringström.

Calle, som omväxlandes kallas Calle Kanon, Pansar Calle men nu även Calle Catapult, då han uppvisat oanade talanger vad gäller kast med stor boll. Så gott som vid samtliga inkast tillkallades Calle för att förpassa bollen så långt som möjligt, vilket måste ha fått ph-värdet i magsyran att reagera kraftigt hos motståndarna. Men nu var det inte bara händer i luften som var Calles styrka, utan han fungerade även som en kraftfull strömbrytare när Arlanda kom i flock.

I den 22.a minuten skapar Viggan en hörna och nu känns det som all vind ligger i Viggans rygg, även om det i verkligheten inte alls var så. Minuten efter händer det. Viggan får en straff, något man länge varit svältfödda på. Mål här och matchen skulle nästan kännas som punkterad, med tanke på hur man upplevde Viggans framfart. Den rågblonde Östlund går fram till avskjutningspunkten. Alla blundar, tills man hör ett monumentalt jubel och det kom inte från Viggan.

Vindarna upphörde för ett tag och man kunde höra knappnålar falla i det röda lägret, men så var alltså inte fallet hos motståndarna. Sporrade av att målvakten lyckats peta ut straffbollen till hörna, gav Arlanda ett ordentligt adrenalintillskott och två minuter efter det tvingas Kevin att sträcka på benen för att slippa påhälsning, men en hörna blev det. Det som hittills syntes vara kristallklart hade nu blivit ett moln på himlen.

Ett moln som blev blåsvart i den 35:e minuten, då Arlanda genom ett inlägg från höger ger den 198 cm långe Kim Käck Ofordu chansen att höja sig ytterligare över mängden. Uppe bland molnen kan han nicka in 1-0 till Arlanda. Visserligen ett klassmål, men det kom som en blixt från en klar himmel, även om det inte riktigt stämde med väderförhållandena. Det var ju Viggan som hade haft ett visuellt grepp om matchen och så händer detta.

Även om Viggan var ganska uddlösa framåt när det gällde målfabrikation, så var det ändå spelet och viljan att vinna, som man såg blänka i ögonen hos de röda. Visst skapades det chanser framför Arlandas mål, men inte de där högoktaniga som man ofta efteråt kan ligga och vrida sig om i sömnen. I den 39:e lägger Hampus Svensson dock en bra slagen frispark som dimper ner i mängden framför Arlandamålet. Fullt kaos uppstår och många tår sträcks fram men det hela rinner ut i sanden.

Halvlek och det var inte utan att det kändes som om vore det Viggan som var i serieledning och inte Arlanda. Arlanda hade hittills inte levt upp till de farhågor som Viggan ändå haft med sig hit till Märsta. Även om det är med helt röda ögon betraktat, så måste man tillstå att Viggans uppträdande så här långt hade satt Arlanda i baksätet och skulle det fortsätta även in på den andra halvleken, så skulle underläget inte vara några svårigheter att ta sig ur.

Viggan startar även den andra halvleken med alla växlarna i samtidigt, vilket onekligen kändes förtroendeingivande. Även när Arlanda får en hörna efter 6 minuter så kändes det föga oroande. Strax efter gör Hampus ett bra inlägg som dock målvakten tar. Målvakten, Adam Smedberg Lagh, erhöll för övrigt pris som matchens lirare i Arlanda, vilket han faktiskt hade förtjänat genom att snuva Viggan på alla chanser som dykt upp. Arlandas sponsor utsåg även Erik Wallin till matchens lirare i Viggan och även han fick pris.

Precis när Viggan lämnat trampolinen för att ta nästa steg i matchen så händer det. Först känns det inte farligt alls, men ju längre Anton Charbachi fick gå, desto oroligare blev man. Anton, som endast varit inne i sex minuter påplanen, skjuter ett inte alltför hårt skott. Golfaren skulle ha karaktäriserat skottet som en ormdödare, då bollen inte ens lämnade marken. Kevins längd, som inte går av för småhackor, skulle nu komma väl till pass.

Skottet gick mot Kevins högra stolprot, och hade inte Kevin klippt naglarna denna morgon, så skulle han definitivt ha nått den här bollen. Han brukar ju nå just sådana här bollar, och han måste ha slitit sitt hår av förtvivlan, när han såg att han inte lyckades få någon Fingerspitzengefühl på bollen. Hade resultattavlan varit i gång, så skulle det ha kommit upp 2-0 på den, när Kevin nu fick hämta ut bollen. Det hade gått sju minuter av halvleken. Målgöraren hade varit inne sex av dessa. Vispen måste veta hur det känns, även om det här inte går att jämföra med hans egen minutinsats.

I stabstältet fattar man nu ett drastiskt beslut genom att skicka in en halv bataljon friska och utvilade trupper i form av Simon Anderson, Max Widlund och Vispen Hollingworth, men det skulle bli fler senare. Detta skedde i den 59:e minuten, och minuten efter kan Simon lägga en hörna som dock blev resultatlös. Calle Catapult, som omnämnts tidigare, gör ett av sina många inkast 22 minuter in på den andra halvleken vilket skapar ett gyllene tillfälle, men mer blev det inte.

Arlanda har nu tagit över matchen och får en hörna minuten efter Viggans chans. Man utsätter sedan Viggan för en stor hydraulisk press och Viggan synes dessvärre ha tappat det momentum man haft under den första halvleken och även fram till den 52:a minuten. Midgårdsvallens Wiltomatta såg riktigt inbjudande ut när matchen startade, jämn, välklippt och skinande grön. Dessvärre tillfogades den en hel del skada efter den hårda drabbningen och släppte också på sina ställen.

Under mitten av den andra halvleken utsattes Viggan som sagt av en icke komfortabel press, och man började ana oråd, särskilt när Arlanda fick en hörna i den 75:e minuten. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast som man säger. Trots underläge så tar sig Viggan samman för en koncentrerad slutspurt, som med lite flax åtminstone hade kunnat justera siffrorna något, som exempelvis i den 87:e minuten, då Calle Catapult hade serverat en bra boll inne framför mål.

Trots denna forcering på slutet, så skrevs ändå slutsiffrorna till 2-0 när domaren till sist blåste av matchen. Det Viggan får ta med sig från matchen är den första halvleken, då man understundom bjöd på riktigt bra fotboll och även kontrollerade matchen långa stunder, men där två olycksaliga minuter, den 23:a och den 35:e, förändrade stämningsläget något. Ett tidigt baklänges mål i den andra gjorde inte heller det lättare att få upp smilbanden.

Det blir en intressant höst för alla inblandade, och om Arlanda får som de vill så lär vi inte se dem nästa år. Hur det blir med Dalkurd återstår att se. Sportsligt har man tagit sig i hampan ordentligt på sistone och har radat upp oavgjorda matcher på löpande, och nu senast även med den första vinsten, 4-2 mot Järfälla. Viggan har stor chans att svinga sig uppåt i lianerna, dels av egen kraft, men även med lite hjälp av andra lag och deras tillkortakommanden.

På lördag den 17 augusti kl 15.00 kommer FC Gute på besök från Gotland till Hägernäs IP, därav tiden. Den matchen kan ge Viggan möjligheten att kunna se uppåt i tabellen under förutsättning att man är på bettet under hela matchen.