Viggbyholms IK FF - FC Gute 0-2 (0-0)
Lördag 17 augusti 2024, kl 15.00 på Hägernäs IP

Det här var lördagen den 17 augusti och Viggan hade i vilket fall tur med vädret denna dag, då solen sken från en ganska klar himmel och det var fotbollsvarmt. Gutarna från Visby var på besök efter att ha krossat Östersjön och med en önskan om även uppfylla sina ambitioner med att krossa Viggan. Gott om råg i ryggen bör de haft då Viggan senast åkte på torsk nere i Visby med 3-1.

Nu är det inte bara Viggan som klagar över att man åker på däng nere på Gotland, utan det är många lag som tilltufsade får lämna ön poänglösa. Förra året förlorade Viggan också där nere, då med 4-3, men i sista matchen för säsongen hemma på Hägernäs IP vann i vilket fall Viggan med klara 3-0. Det var nog det som Viggan tagit med sig inför matchen denna dag.

Gutarna har dock haft en imponerande utveckling resultatmässigt på sistone, eller vad sägs om 3-1 mot Franke, 2-1 mot Enköping, 2-1 mot Vasalund i Svenska cupen och 2-0 mot Arlanda, men nu senast bidde det bara 2-2 mot Skiljebo, som verkar ha vaknat till liv den senaste tiden. Idag blev det alltså 2-0 mot Viggan, vilket nu cementerade Gute på en tredjeplats för tillfället.

Viggan, som under augusti dränerats på spelare, sex stycken, varav fyra rest till det stora landet i väster för studier och två andra som lämnat av andra skäl. In har dock kommit tre nya spelare varav en målvakt, vilket förstärker laget samtidigt som långkonvalescenterna nu en efter en börjar komma tillbaka efter upp till ett års frånvaro. Ett välkommet tillskott.

Efter Viggans insats senast mot Arlanda var förhoppningarna höga om en upprepning och då särskilt av den första halvleken, även om man då brände en straff och istället åkte på ett baklängesmål. Ett tidigt andra mål i början av den andra, lade dock lite sordin på stämningen, även om alla kämpade till ”the bitter end” och föll med flaggan i topp som man säger.

Gutarna inleder dock det hela med en hörna redan efter fyra minuter, sedan Anton Wetterqvist förtjänstfullt brutit en av gutarnas anfallsambitioner. Tre minuter senare kommer Samuel Ös??tlund farandes på vänsterkanten, men gravitationskraften griper tag i honom och skottet han får i väg avlossas ur för snäv vinkel, varför bollen kunde omhändertas av målvakten.

I den åttonde minuten får gutarna till en ofarlig nick, där Kevin dock rutinerat plockar ner bollen som vore den en fallfrukt. Egentligen inget att skriva hem om, men ändå ett bevis på att gotlänningarna var ganska alerta inledningsvis och det håller väl i sig en kvart, utan att man för den skull skapar något som skulle kunna klassificeras som farligt.

Sedan har Viggan en period där man kunde ha avgjort matchen om man nu bara kunde se till att effektivisera avsluten, något som för övrigt blir fullt synligt i kolumnen för Viggans oavgjorda matcher. Det är dags för en renässans för den gamla tåfisen att den får komma till heders igen. Det är ju målen som räknas, inte hur de görs. Ingen vill ju veta hur man gör korv…eller?

I den 18:e minuten läser Viggan innantill i skolboken om hur ett anfall skall göras. Victor och Walle väggspelar, varefter Walle skickar en perfekt passning till den rågblonde och reptilsnabbe Östlund. Denne accelererar och från en favoritposition på vänsterkanten, som det verkar, får han in en superdelikat passning 110 centimeter framför mållinjen.

Jorå, Viggan är mangrant på plats. Först är det Vispen, som med en förmodad vänstersida försöker få in bollen, men den verkar toucha Theo Graasvolls lekamen och går vidare till Pontus, som står någon meter bredvid, men fortfarande 110 centimeter från mållinjen. Denne skall bara skyffla in bollen i öppet mål men ödet ville annat. Bollen kan ha tagit i stolpen eller gått just utanför.

I den 21:a minuten får Samuel till ännu ett bra inlägg, som kanske även skulle kunna klassificeras som skott. Hursomhelst Theo Graasvoll tar bollen. Samme Graasvoll, som tidigare tjänat under Viggans flagga under en kort period för några år sedan. Ytterligare ett bra läge presenteras minuten efter men fortfarande 0-0.

Sedan kommer ännu ett bra Viggananfall som avslutas med ett halvd??ant skott av Samuel, som dock är ytterst nära att vidarebefordras in i mål av Vispen, som fått en kvardröjande roll framför målvakten. Vispen halkar i skottögonblicket. Men han kunde blicka in i Graasvolls ögonvitor, så nära var det.

Gutarna då? Jo bortsett från den inledande kvarten, så hade de tvingats på defensiven av ett hungrigt Viggan, men i den 29:e minuten får de till sitt hårdaste skott denna dag. Bollen torde ha gått i ribbans överkant men Kevins välmanikurerade fingrar såg för säkerhetsskull till att bollbanan förlängdes åt Värtanhållet, men en hörna blev det i alla fall.

Samuel, som jobbar med att försöka öka på stapeln över egentillverkade mål, drar på för fullt i den 38:e men när röken lagt sig såg alla att skottet gått just utanför. En annan som hade torrt krut denna dag var Hjalle, som vill få resultattavlan att röra på sig genom att dra på allt han hade, men även han fick se bollen gå utanför och sen blåstes det av för rast och vila.

Efter matchen kunde Gutes coach ödmjukt bekänna att Viggan borde ha lett med 2-0 efter den första halvleken. Nu kanske dessa ord inte värmer någon med Viggankläder, men det var väldigt klädsamt att förmedla gotlänningarnas syn på matchbilden så långt.

Efter bara några sekunder in på den andra halvleken kommer Samuel farandes på högerkanten, men fälls när han börjar närma sig kortlinjen. Bra frisparksläge men dessvärre ingen utdelning för Viggans del, men Viggan behåller initiativet och minuten efter vill Pontus ta igen målchansen som rann honom ur händerna i den första halvleken. Men skottet gick ca tre meter över.

Viggan har historiskt ofta lidit av den så kallade omställningssjukan, vilken ofta drabbar personer eller grupper med ett hybristiskt sinnelag. Exempel: Lag A trycker på nere hos Lag B, men ett vältänkt skott mot Lag B:s mål kanske tar på en spelare i Lag B och rikoschetteras vilket ger denne fri passage framåt mot Lag A:s mål. I detta senare fall talar vi om en underart till omställningssjukan, den så kallade rikoschettssyndromet.

Viggan drabbades denna dag av två rikoschettsyndromet, ett i den 50:e minuten och ett i den 75:e minuten och bägge gångerna blev det baklängesmål. Först ligger Viggan på och som i exemplet ovan träffar ett skott ett motståndarben och rikoschetteras i motsatt riktning,vilket i det här fallet ger utbrytarkungen Emil Hodin fri passage över hela planen. 0-1.

Detta nedslår inte Viggan nämnvärt ,utan man kommer igen genom att skapa en hörna i den 52:a minuten och i den 55:e fixar Samuel ytterligare en. Verkar som ett nytänk kring de fasta situationerna på fredagsövningarna kan vara aktuellt, med tanke på det klena utfallet så här långt. Eller blåste de kassaskåpssäkrade pappren med ”fasta” bort borta mot Arlanda?

Gute är inte sämre de och skapar en egen hörna i den 57:e minuten. Samuel, som gett sig attan på att få målstapeln att höja sig, tar tillfället i akt i den 60:e minuten då han själv lägger en frispark. Man hör bara hur det rasslar till i gräset när daggmaskarna far till höger och vänster, men bollbanan slutar till sist i famnen hos Theo i Gutemålet.

Vi har alla hört talas om den flygande keruben med nr 17 på ryggen, som denna dag kunde tillskrivas åtskilliga flygtimmar i luften. Med det stora antal nickar som dennes panna utsätts för, kan det snart föreligga risk för en neandertalslutning på densamma. Men utan denna panna vad skulle Viggan vara då?

Gutes mål hade onekligen fyllt på gotlänningarnas adrenalinförråd och de tog nu för sig mer, lättade av ett mål i ryggsäcken. I den 68:e får Viggan ett bra frisparksläge, men även här refererar vi till fredagsövningarna, då det hela rann ut i gräset. Benjamin Sohl, som gått skadad under hela våren, hade nyligen släppts ut i manegen och blixtrar till i en räd efter 70 minuter.

Kring den 75:e minuten händer mycket. Först är Gute nära att göra mål men skjuter över och därpå får Calle in ett kanoninlägg, där bla Samuel och Pontus tävlar om att komma närmast med huvudet på bollen. När inte det går startas en omställning, som håller på att brytas när Hampus skickar över bollen till Anton som i sin tur skall skicka upp den till hungriga forwards.

Anton hade då inte tagit med rikoschettsyndromet i beräkningen, varvid hans uppskjutningsförsök tar på motspelaren och då denne är rättvänd blev det bara att sätta fart mot målet. Väl framme vid mål lyckas dock Kevin boxa ut skottet med en dubbelnäve, men inte bättre än att bollen går till den förlupne gotlänningen och utbrytarkungen Hodin som sätter 0-2.

I den 77:e nickar Simon utanför efter ett inlägg från Calle. Gutarna ser redan fram emot en lugn kryssning hem över Östersjön men hinner med en dubbelhörna i den 80:e minuten. I den 90:e får de en ny hörna, efter att ha varit nära att få till det bakom Kevin. Det hela avslutas med att Samuel är nära att överlista Graasvoll men denne kan liggandes ta bollen.

Gutematchen blev som en karbonkopia av matchen från Arlanda. Viggan hade i bägge matcherna möjligheten att ta ledningen under den första halvleken, för att därefter kunna få lite lugn och ro medan motståndarna fått stressa i underläge. Nu blev det inte alls så. Viggan har nu fått gå mållösa av planen två gånger i rad och nu längtar alla efter mål.

Tabellen efter denna omgång ser riktigt svettig ut, sedan Skiljebo inte vill skiljas från division 2 frivilligt efter sin nystart under hösten och nu en färsk pinne mot tabelltvåan Enköping. Nu har Viggan endast fyra poäng ner till Skiljebo på sina 17 poäng, så nu riktigt känner man hettan nerifrån där det är som varmast i tabellen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19