FC Järfälla - Viggbyholms IK FF 5-0 (2-0)
Lördag 1 april 2023, kl 16.00 på Järfällavallen

Seriepremiär den 1 april 2023 och Viggan skulle för första gången spela i division 2 och spänningen inför detta historiska ögonblick var givetvis uppskruvat till max, något som också kom att avspegla sig i vad som komma skulle, när Viggan alltför ofta trasslade in sig i det egna nystanet av nervtrådar. Sedan var det ju det där med planen, Järfällavallen, eller Graningevallen som den tidigare hette.

Första gången Viggan mötte FC Järfälla var 2005 i division 4, då Järfälla kom tvåa i serien och efter att ha tagit vissa stickprover, kan man med största säkerhet fastställa att det är exakt samma Pvc-matta nu som då. Om man skulle våga sig på en gissning, så skulle man nog identifiera planen som en torr neapolitansk vegetabilisk broccolipizza som någon suttit på väldigt länge. Mönsterdjupet i mattan gick ej heller att uppmäta, då eventuella strån sedan länge lagt sig för vinden.

Apropå vind, så uppmättes den i vindbyarna till styv kulingstyrka, något som särskilt påverkade de längre spelarna och här var det nog mest hemmaspelarna som kom att hänföras till den kategorin. Men åter till dagens motståndare, Viggan hade även mött dem 2013, då de kom sist och åkte ur division 4. Men 2018 var Järfälla åter uppe och kom trea, för att året efter vinna divisiosn 4 och kliva upp i finrummet och division 3, ett år innan det var dags för Viggan.

När Viggan mötte Järfälla senast var den 17 augusti, just på Järfällavallen, rådde ungefär samma förutsättningar som i dagens match. Då stod det i referatet: ”Som nyligen nämnts drog Järfällaspelarna överlag en storlek större än sina röda kontrahenter, något som kändes mycket märkligt, då de under de inledande tio minuterna föll som käglor när de kom in i det röda minerade området. Åtminstone ett halvdussin kom att ligga i konstgräset efter att ha välts omkull av sina motståndare”.

Järfälla var faktiskt det klart bättre laget när det gällde att falla lätt, men man vann också decibelligan med råge medan Viggan inte gjorde något utslag på mätaren. Det var dock inte bara i dessa grenar som Järffälla var det bättre laget. I allt övrigt som gällde själva bollspelet var man denna dag dessutom flera procentenheter bättre än det ditresta bortalaget. Viggan hade ju slagit Järfälla tidigare i slutet av januari i Brocupen, om än på straffar, men sedan även besegrat dem på barmark i Stockholms cup. Så vad hade hänt?

Astrologerna hade varnat för spel på just Järfällavallen, då Viggan aldrig tidigare uppmätt några positiva resultat på denna plan och så skulle de även bli sannspådda denna dag. Det fanns fler likheter från de senaste mötena 2019. Viggan hade då på våren legat i topp av tabellen med sex raka segrar efter sju omgångar, när man möttes på vårkanten, men då plötsligt saknades det fem sk startspelare och Viggan föll med 0-1.

På hösten blev det förlust med 1-2 och även då vågade inte alla åka med och fem man saknades ånyo, men med hjälp av en handfull juniorer täpptes hålen till vid uppställningen. Något liknande skulle visa sig bli fallet även detta år. Truppen som normalt håller sig kring tjogstrecket hade på de senaste veckorna krympt ordentligt, då halvdussinet spelare betraktades som konvalescenter, precis lagom till seriepremiären, varvid man fick komplettera från de juvenila depåerna.

Det här är bekräftade uppgifter från Avdelningen för BortFörklaringar (ABF) och skall givetvis tas med i analysen av det uppkomna resultatet. Men det som ändå verkar väga tyngst i resultatanalysen verkar vara diagnosen Psykosomatisk Hybris, som lätt kan uppstå när man känner sig oövervinnerlig och eller är utsatt för premiärstress. Att denna diagnos verkar alltmer trovärdig, grundar sig på de resultat som patienten uppvisat under våren med idel framgångar, samtidigt som man skött sin lekamen enligt givna direktiv.

Järfälla hade sparat sina ritningar från 2019 och öppnade precis som då med en hög press som gjorde att man redan efter någon inledande minut hamnade rakt framför Kevin i målet och rubriksättarna skulle nog kalla det för ett jätteläge. Men Kevin är Kevin, så pratar vi inte mer om det. Efter 7 minuter får Järfälla en hörna och minuten efter ett farligt frisparksläge snett till höger utanför Kevins straffområde. Bägge försöken misslyckades men visar att Järfälla inte hade glömt ritningarna från matcherna 2019.

Ny Järfällahörna efter 19 minuter, och bollinnehavet under inledningen hade gått solklart till Järfälla, även om det bara var det inledande skottet som besvärat de röda nämnvärt. I den 23:e åker Samuel på ett gult kort, sedan han träffat en Järfällare på benskyddet, istället för bollen på en annars perfekt volley. Sedan händer det som absolut inte får hända i den 24:e minuten. Aggebo drabbas av ett rött kort, vilket givetvis kom att diskuteras efteråt.

Det här var ju inte den inledning på spelet i division 2 som Viggan räknat med, men ”shit happens” som amerikanarna säger, även i finare familjer. Sedan går det max en minut eller så innan Viggan inser att man är en man mindre, vilket direkt går att avläsa på resultattavlan. Järfälla leder plötsligt med 1-0. Astrologernas profetia verkade ha slagit in redan efter 24 minuter. Sedan gammalt rankas Järfällavallen som klar tvåa efter Ärvinge IP, när det gäller planer som Viggan bör undvika.

Trots denna kalldusch ger Viggan inte slaget förlorat på något vis, utan går för det som man säger i fotbollskretsar. Detta gör att man är ytterst nära att vid två tillfällen, kring den 27:e och 28:e minuten, biter sig fast i Järfällas målområde, dock utan att passera mållinjen. Järfälla, som hittar bra på planen, kan i den 30:e minuten tillskansa sig en hörna. Fyra minuter senare får man ett bra läge men skjuter utanför. Det har uppstått lite möjligheter för Järfälla som man inte är sena att utnyttja.

Ny hörna för Järfälla i den 38:e och det märks nu även okulärt att Järfälla är fler på planen. Som noterats tidigare har man en fäbless för att falla lättare än de röda spelarna, vilket fick domaren att utnyttja sitt blåsredskap ganska ofta. Ett par minuter kvar av halvleken och Viggan behöver nu komma ur sin komaliknande situation. Tre minuter kvar av halvleken och en svart/vit spelare kommer ensam med Kevin. Kevin blir till Spiderman och vecklar ut sina tentakler. Hörna och TV4 ångrar att de inte var där och filmade.

Två minuter kvar och alla de röda vill nu bara få gå in och sammanfatta vad som hänt och vad som inte hänt, då främst från den egna sidan. Med endast nio utespelare och kvittering i huvudet, så är det matematiskt inte så underligt att de vit/svarta från Järfälla då och då hamnar solo med Kevin. Även om Kevin är en Spiderman, så lyckades en Järfällasolist till sist överlista den ensamstående Kevin och lägger bollen otagbart i spindelnätet. 2-0 i 43:e.

Kan man få en sämre inledning på seriepremiären? Nej! Kan man få en sämre avslutning på den första halvleken? Nej! Kan man vara nöjd med det egna spelet? Nej! Det kommer inte saknas diskussionsunderlag i omklädningsrummet efter den första halvleken. Järfälla hade chocköppnat halvleken, men Viggan hade sedan successivt arbetat sig in i matchen till käftsmällen kom i den 24:e minuten. Två olyckliga mål, ett direkt efter utvisningen och ett strax före pausvilan är ju knappast mentalt uppbyggligt.

Järfälla hade känts som man var en årskurs högre upp än Viggan under den första halvleken, både storleksmässigt, åldersmässigt och spelmässigt, något som tidigare under våren inte verkade ha haft någon påverkan hur Viggan tagit sig an uppgifterna, men idag gjorde det så. Premiärnerver och underskott i bollinnehav till följd av utvisningen, bidrog sammantaget till en mindre godkänd insats under den första halvleken, men det skulle komma en till.

Efter att ha pustat ut i halvlek hann Viggan knappt ut i manegen förrän Kevin i den första spelminuten tvingas till en idioträddning igen. Vad händer? Viggan synes helt paralyserade och oorganiserade för första gången sedan den 7 augusti förra året, och under dessa initialt turbulenta inledningsminuter passar Järfälla på att peta in 3-0 efter endast tre minuter av den andra halvleken. Först ett mål strax före pausen och sedan ett direkt efter.

Efter sex minuter in på halvleken får Viggan äntligen en hörna. Men inget verkar bita på hemmalaget denna dag. Det går inte annat än imponeras av hur skickligt Järfälla hanterade underlaget med sitt klapp-klapp-spel, där passningarna satt på läppen hela tiden och alla visste var alla var i varje skede av matchen, som voro de utrustade med individuella gps. Jakten efter boll och de svidande baklängesmålen gör Viggan mer och mer pressade.

Ännu ett friläge dyker upp i den 58:e minuten, och då kan inte ens Kevin stå emot utan resultattavlan slår om till 4-0 och det känns inte bra någonstans. För första gången på evigheter uppträder Viggans elva inte som 11 spelare. De är ju dessutom bara 10, men de uppträder som individuella spelare och inte som lag även om de försöker göra så gott de kan, men laget, laget som brukar vara Viggans kännemärke, verkar borta, något som förstärks tre minuter senare då Järfälla gör 5-0.

Har Viggan varit med om något liknande i modern tid? Ja, som nämndes tidigare, för ett år sedan. Men nu var det tungt, riktigt tungt. Inget ville lyckas riktigt hur man än tog i. Inte ens Teo Hamiltons skott ville in, utan han fick höra hur bollen tog stenhårt i stolpens insida. Järfälla verkar sedan ganska mätta men upphör aldrig att anfalla, utan gör den ena framstöten efter den andra, men några fler mål blev det inte.

Till sist blåser domaren av matchen och Viggan får gå in och slicka såren, men som Robban riktigt sa, ”Solen går upp i morgon också” vilket också får en att tänka på ett annat bevingat citat från slutet av förra seklet, då Viggan var nya i division fem och dåvarande coach myntade det historiska ”Det är bättre att vinna en premiär än att förlora”. Så sant, men det är 25 matcher kvar och man kan ju inte ha premiärnerver vid alla matcher, även om de kommande matcherna kommer bli lika tuffa som den idag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19