Sandvikens AIK - Viggbyholms IK FF 1-2 (1-1)
Söndag 28 maj 2023, kl 14.00 på Jernvallen

I höstas var Viggan inte långt ifrån Sandviken, då man i kvalet mot Forsbacka såg till att säkra avancemanget till division 2 Norra Svealand. Nu gällde det Sandviken och det 120-åriga Sandvikens AIK, (SAIK), som 1955/56 gjorde en säsong i allsvenskan. AIK-versionen har genom åren varit lillebror till Sandvikens IF, som nu härbärgerar i divisionen ovanför.

Efter den förgående helgens resultat, då Viggan åkte på ett rejält magplask mot Hudiksvall och förlorade med 0-5, samtidigt som Sandvikens AIK tvålade dit Österåker med 4-0, var det upplagt för att ta ut segern i förskott för dem som går på oddssättarnas rekommendationer. Nu har ju Viggan, trots nykomlingar som man är, lurat både en och annan så här långt i serien.

Efter 8 omgångar och två torsk i rad, först uddamålsförlusten mot Österåker som man inte glömmer i första taget och nu senast som sagt, den man helst av allt vill glömma, kände Viggan flåset i nacken från de lag bakom sig som börjat plocka poäng på sistone. Viggan stod nu inför ögonblicket då agnarna skulle skiljas från vetet. Torsk och man skulle räknas som fisk, medan oavgjort, eller allra helst vinst, skulle hänföra laget till kategorin mittemellan.

Vi kan redan nu avslöja att det blev det senare alternativet, men skillnaden mellan succé och fiasko i den här serien är hårfin, något de inledande minuterna av matchen gav prov på. Matchen hade knappt börjat förrän de vita stålmännen från Sandviken hade fått grepp om bollen och anföll på bred front. Urverket i matchklockan hade knappt kommit igång förrän speakern förkunnade att Sandviken ledde med 1-0.

Det hade då bara gått 1 minut och 42 sekunder. Ingen fattade någonting. Detta var i och för sig något Viggan redan hunnit vänja sig vid uppe i Hudiksvall. Då blev det 0-1 efter 4 minuter och 0-2 efter 8 minuter till att börja med. Nu spände man livremmen och höll andan, men dessbättre kunde andningen återupptas ganska exakt två minuter senare.

Viggan etablerar då ett fint anfall där Viggans två forwards, Axel Macquart-Moulin och Samuel Östlund väx?elspelar sig fram. Samuel till Axel, som klackar tillbaks till Samuel, som nu återbördar vänligheten och på den passen passar Axel på att dra till med allt vad han har och det var ett lyckodrag, för när krutröken lagt sig låg bollen i nät och det var kvitterat, 1-1. Visaren stod då på 3 minuter och 40 sekunder.

Innan denna match hade såväl Axel som Samuel lidit av blött krut under en mycket lång tid. Axel sedan den 29 april och Samuel sedan den 22 april, men nu fick Axel äntligen höra ljudet av nätrassel igen. Då var det bara frågan om hur länge Samuel skulle få vänta. Det får vi dock göra ännu ett tag. Efter lite drygt tre minuter stod det alltså 1-1 och frågan var nu hur detta skulle utveckla sig fortsättningsvis.

Viggans självförtroende växte givetvis lavinartat efter denna snabba upphämtning. Efter sex minuter lägger Teo ett snyggt inlägg, som i och för sig målvakten tar, men strax bakom lurade Samuels rågblonda kalufs redo att slå till. Samuel själv testar Sandvikens målvakt tre minuter senare med en riktig projektil, men den smet just utanför. Utanför var ordet för stunden och i den 11:e minuten skjuter Lukas Nilsson också utanför, och det var med besked.

Axel, som kraftigt vitaliserats ytterligare efter sitt kvitteringsmål, verkar riktigt på hugget och kan tre minuter senare ensam göra en raid in i motståndarland, men övermannas till sist av ett övermäktigt antal motståndare. Men den som tror att Sandviken bara tittar på är helt fel ute, även om det hittills bara blivit ett skott som gått utanför, förutom målet då. Men i övrigt kunde man notera att SAIK var ett bollskickligt lag, där man hela tiden kände till varandras positioner på planen.

Inte bara det. Man var dessutom ganska bra på att hitta rätt på första försöket när man sökte kontakt med varandra. Man var också snäppet bättre än Viggan när gällde vunna dueller om bollen, vare sig det nu var på marken eller i luften. Efter en kvart kändes det som SAIK inte var helt nöjda med resultatet, varför man inleder en dryg femminutersoffensiv mot ?det Viggbyholmska målet.

Först börjar man att skjuta in sig i den 14:e minuten, eller rättare sagt skjuta ut sig. Minuten efter får den inlånade Anton Wetterqvist avbryta ett försök från de vita stålmännen från Sandviken. I den 16:e får man på en riktig projektil från högerkanten, där Kevin svedde fingrarna när han tippade ut bollen till hörna. Två minuter senare får SAIK en ny hörna och återigen får Kevin tippa ut till ännu en hörna.

Någonting hänger i luften och det var inte bara de blytunga grå molnen över Sandviken, utan det började också osa katt nere på planen. I den 20:e minuten kommer en stålman ytterst nära Kevin, innan han drar av stora Bessemerkanonen men Kevin är på alerten och styr ut bollen medelst en benparad. Bollen hamnar då på fel adress och det är ytterst nära att SAIK tar ledningen men den lille Teo Hamilton offrar sig på mållinjen.

Det var en svettig period för Viggan, men föga anade man vad som låg i pipelinen. I den 24:e minuten, efter ett misslyckat inkast från Sandviken, lyckas den snabbfotade Samuel runda den siste backen och därmed också lyckas göra sig fri för avancemang mot den sista utposten. Men fälls. Detta sker strax utanför Sandvikens jurisdiktion, ett par centimeter till och det hade blivit straff. Nu blev det istället ett rött kort för Pelle Hansson i Sandviken.

Efter en längre longör, där 3-4 röda spelare kuckilurar om vem som skall slå den utdömda frisparken, så faller lotten till sist på Pontus Elfstrand. Denne skjuter och träffar armen på en i muren och på efterföljande rikoschett uppstår en för Viggan livsfarlig kontring,som är ytterst nära att sluta med ett baklängesmål efter tvenne ruschstarka insatser från motståndarna.

Nu skulle man ju lätt kunna tro att Viggan skulle utnyttja detta numerära övertag men icke så, då det ännu inte gått upp för Sandviken att man var en man mindre, utan körde på som om inget hade hänt. Sandviken pressar på och det är inte utan att Viggan börjar anta formen av en Schweizerost, med tanke på alla skott som avlossas och styrs ?bort av Vigganspelare. Många blåmärken måste det ha blivit.

I den 30:e är Samuel en halv nanosekund ifrån att hinna före Sandviksmålvakten och i sekunderna efteråt får Lukas Nilsson på en rökare från vänsterkanten, som efter en backkontakt avtar i hastighet, men den ändrade bollbanan såg ut att ställa målvakten. Bollen går dock strax utanför hans vänstra stolpe som för tillfället såg helt obevakad ut. På den efterkommande hörnan uppstår ett nytt kontringsläge för Sandvikarna, men Kevin räddar även denna gång. I samma minut, fast nu åter på Sandvikens planhalva, testar Teo ett hårt skott som går ut till hörna på vilken Viggan nickar utanför.

I den 41:a minuten får SAIK en frispark ute vid sidlinjen, som kanske inte upplevdes som direkt livsfarlig, men det innebär ytterligare ett ingripande från Kevins sida. Det blev liksom två flugor i en smäll och såväl Kevin som en Sandvikare dalar ner i backen och efter ännu en longör kunde spelet återupptas. I den sista skälvande minuten av halvleken får Kevin återigen visa att hans gripklor fortfarande fungerar.

Trots att den andra halvleken nyss börjat, har Sandviken ännu inte insett att man är en man mindre, utan tutar på som vanligt och skapar en hörna i den 49:e minuten. Minuten efter kommer Samuel ren med Emil Lundqvist i SAIK-målet. Efter flera matcher med många feta målchanser för Samuel, sitter nu hela släkten och väntar på att det skall lossna till sist. Nu har ett sådant läge kommit.

Samuel befinner sig bara ett fåtal meter från målet när han avlossar stora kanonen. När granulaten skingrat sig och sikten åter är god, kan alla konstatera att skottet tagit rakt på målvakten. Någon kunde höra något som lät som ”Scheize” nerifrån planen och det var inte långt ifrån att det började ryka lite uppe i den rågblonda kalufsen på Östlund. Men Sandviken fortsätter som om inget hade hänt.

I den 52:a minuten en ny SAIK-hörna som Kevin boxar till ytterligare en hörna. Minuten efter ett bra SAIK-läge men Kevin är med på noterna. Matchen står och väger nu och man kan ?riktigt höra nervrasslet under matchdräkterna hos bägge lagen. Spelet böljar som man säger. Bra Viggananfall i 54:e följs av SAIK-skott två minuter senare och så håller det på.

Hur skall det sluta? I den 58:e kommer ett perfekt uppspel ifrån Viktor Widlund, alias Vicke Vire, till den nyklippte Pontus Elfstrand, som skottpassar en accelererande Axel, som i sin tur får fram bollen till Samuel, som hinner tänka fyrahundra tankar innan han klipper till bollen. Plötsligt blir det ljudlöst på Jernvallen, för att sekunden efteråt ersättas av en kakafoni av glädjefnatt från det röda laget.

Samuels glädjefnatt kom nog betydligt senare i bussen på väg hem, när han förstått vad som hänt, även om han dolde det mycket väl. Viggan i ledning och en halvtimme kvar att spela. Med tre viktiga poäng hängandes i julgranen kom nervspänningen att ytterligare stegras. Kanske inte världens mest välspelade match, men det var ju också en hel del på spel som mynnade ut i kamp om varje boll och med anfall åt bägge håll.

Sandvikens stab har nu gett order om full fart framåt och två minuter efter målet skapar man en hörna till, och ytterligare två minuter senare tvingar man Kevin till ett nytt ingripande efter en snabb omställning. I den 63:e, dvs en minut efter det som hände nyss, lägger Lukas Nilsson en passning in till Samuel, som är ett hårstrå ifrån att nå bollen före Emil i målet.

Kevin, som gjort sig känd för ett bra tillslag, demonstrerar just detta i den 69:e minuten i ett lönlöst försök att nå Oslo med en enda spark. Ett par minuter senare vädrar Coach Björknesjö bänken och skickar in Vispen Hollingworth och denne hann inte vara inne länge innan han vill testa utväxlingen i högerbenet. Det blir till en kanon, men skottet går just utanför.

En kvart kvar och man undrar hur det hela skall sluta. I den 74:e tar samme Vispen det säkra före det osäkra och nickar ut bollen till hörna. Minuten efter kommer Viggan i ett mycket bra anfall på vänsterkanten, där Hugo och Lukas lyckas ganska väl tillsammans. Till sist lämnar man bollen till Vicke Vire, som lägger en perfekt boll över hela församlingen fram till Samuel, som i sin tur elegant nickskarvar bollen in i mål. Tror alla. Men det blåstes bort för offside, men snyggt var det.

Med 11 minuter kvar av matchen anfaller Viggan genom Axel och Samuel. Axel lyckas få fram bollen till Samuel på högerkanten som avancerar in mot mål. Samtidigt positionerar sig Axel framför mål. Skall Samuel passa eller skjuta? Samuel väljer denna gång vänstersläggan, men skottet går även denna gång på målvakten medan Axel sliter sitt hår. Vilket läge att ha halvdödat matchen. Hörna blev det i alla fall.

I den 82:a minuten kommer näste man som vill vara ren med Emil Lundqvist i SAIK-målet. Den här gången är det Pontus Elfstrand, den nyfriserade, som tar sats nere från försvarsreviret och springer sig andfådd genom hela planen. Han fortsätter ända fram tills han kan skåda Emil i vitögat, då spänner han hanen. Men under resans gång har han förbrukat alltför många kalorier och när skottet väl avlossas så når det knappt fram, till Emils stora glädje.

Matchen borde sedan ha avgjorts totalt i slutminuterna av andra halvlek, eller vad sägs om följande: I den 89.e kommer Axel långt ner på högerkanten och får in en passning precis framför Emil i målet, där Samuel ligger och fiskar. Samuel skall bara peta in bollen men det blir till en dubbel Tuplov utan att nudda marken, varvid bollen passerar vidare av bara lufttrycket. Men ack så nära.

I den 90:e minuten kommer kanske en av matchens fetaste målchanser. Nu var det Samuels radarpartner Axel, som skulle få se hur man undviker att göra mål. Det hela börjar med ett snabbt uppspel, där Vicke Vire elegant klackar fram bollen till Vispen, som i sin tur passar Samuel som lägger i alla växlarna på en gång och flyger fram på vänsterkanten. Denne spelar nu tillbaks till Vispen som avancerar snett från vänster in mot mål, där han lägger en med mållinjen parallellpassning in framför mål där Axel står ren.

I 98 fall av hundra skulle det ha blivit mål, om nu Axel endast hade använt bredsidan av foten så att bollen hade rullat in, så nära målet var han. Nu ville dock Axel stanna bollen först, för att sedan i lugn och ro dunka in den, vilket räckte för att Emil skulle hinna vakna i målet. Nu blev det bara till en hörna, men fetare chans än denna är svårt att uppbringa. På den hörnan kom målvakten att bli ett med ena stolpen sedan han tryckts in i densamma.

Sedan blåser domaren av matchen. Viggan, som fått resa upp utan Pansar-Calle (avstängd), Benji (ansiktsfraktur), Jonte (ljumske), Felix (förkylning), Hjalle (ljumske) liksom Gustav samt Johan sedan länge knäskadad, kunde nu få åka hem med tre viktiga poäng som lades till samlingarna. Man får lyfta på hatten för mångens insats denna dag, Kevin som vanligt, radarparet där framme som trots missarna såg till att det blev mål framåt.

Viggan visade nog upp det lättaste mittfält som går att uppbringa denna dag, där Victor, Pontus och Hugo tillsammans knappast skulle ge utslag på en brevvåg, men trots detta så gjorde de mycket gott denna dag. Coachen tyckte till och med att Vicke Vire gjort stratosfäriska framsteg, eller något i den stilen. Backlinjen kunde återigen se sig själva i spegeln efter matchen, vilket inte gick förra söndagen. Nu var man riktigt nöjda med utseendet.

Nu väntar en riktig utmaning till när den första hemmamatchen denna säsong skall spelas på Hägernäs IP på söndag 4 juni kl 13.00. Den matchen kommer att bli minst lika svår som den Viggan just vunnit mot Sandviken. I den här serien finns inte utrymme för enkla matcher. Vi hoppas förstås på fint väder och att många vill komma och heja fram Viggans herrlag nu på söndag.