Viggbyholms IK FF-Kvarnsvedens IK 4-2 (1-1)
Söndag 4 juni 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Äntligen var det så dags för den efterlängtade hemmapremiären på Hägernäs IP med dithörande spel på naturgräs, något som varit en bristvara under de nio föregående tillställningarna. Dessutom hade det nu blivit tre bortamatcher på raken, varför hemlängtan var större än normalt. Vädret får väl betecknas som bra fotbollsväde,r med en himmel som huvudsakligen var täckt med moln även om vissa solglimtar kunde anas.

Denna dag, söndagen den 4 juni, skulle Viggan få besök av Kvarnsvedens IK, dalmasar från Borlänge, som förra året kom åtta i division 2 Norra Svealand med 30 poäng. I år har det startat betydligt sämre, då man innan dagens match härbärgerade längst ned i tabellen i ensamt sällskap med IFK Uppsala, som för övrigt vann division 3 för två år sedan då Viggan kämpade om segern in i det sista. Kvarnsveden var dock en helt ny bekantskap.

Kvarnsvedens IK som grundades 1962, men då som BTK Verdandi, fick sitt nuvarande namn 1974. Viggan har ju också ömsat skinn, då man 1945 bytte från Viggbyholms SK, som man hetat sedan 1930, till dagens Viggbyholms IK, numer med tillägget FF. Läget inför dagens match var att det för Viggan gällde att ta poäng för att distansera sig från fajten nere i kölsvinet. Kvarnsveden var även de i stort behov av poäng för att kunna häva sig uppåt.

Kl 13.00 blåste domaren till spel, en för Viggan normal starttid sedan gammalt, men som i år hittills var en ny företeelse. Ingen hade väl undgått att studera tabellen innan avspark och det förelåg alltså en märkbar risk för att en underskattning skulle kunna vara aktuell. Mycket riktigt så gick man som tvenne sumobrottare och kände på varandra. Viggan verkade adrenalinstinna så det räckte, men hade svårt att få ut något av detta innehav.

Efter sex minuter så får man till ett ganska bra anfall, där Samuel dock är snabbare än bollen, varför den chansen rann ut i gräset. Någon minut senare galopperar Axel på högerkanten och med sådan hastighet att han hinner runda backen på utsidan och få in ett inlägg precis framför mål, men då stod en back framför Samuel och stoppade Axels intentioner. Lukas, som sett de stora killarna på TV göra bicycletas, försöker själv men får direkt problem med cykelkedjan.

I den 12:e minuten gör Samuel om Axels bravur genom att löpa förbi en back på utsidan och sedan passa in till Axel precis framför mål, men Axel råkar i skottögonblicket tölta, varför ett annars givet mål ströks i resultatlistan. I den 18:e antecknas Kvarnsvedarna för ett lätt skott som Kevin enkelt tar hand om. Det är inte så att chanserna står som spön i backen, vilket gällde bägge lagen så här långt.

Just nu är det en ganska seg tillställning, där alla verkar lida av prestationsångest men i den 25:e minuten slinker Samuel igenom och når ända fram till målvaktens högra stolpe, där han på en halv kvadratmeter skall trängas med stolpen, målvakten och en nyuppdykt back. Borde nog ha blivit hörna där men slutade med inspark. Två minuter senare kommer Hugo farandes och passar fram till Axel, som fastnar bland några spanska ryttare, innan Simon till sist får på en rökare som tar luften ur en dalmas.

Efter 37 minuters spel fälls Hugo strax utanför straffområdet och när han väl kommit upp erbjuds han möjligheten att lägga den efterföljande frisparken. Oavsett skonummer, så måste man imponeras av den kraft varmed bollen skickades iväg. Inte kan det ha varit många som kunde upptäcka den bollbanan, innan det rasslade till i nätet bakom Joel i dalamålet. 1-0 till Viggan. Det behövdes alltså en fast situation för att få resultattavlan att ändra på sig.

I den 39:e minuten får Calle iväg ett bra skott som målvakten Joel dock precis hinner ned till marken för att rädda. Ett av Viggans problem denna halvlek, var att ingen verkade ha koll på hydrauliken i fötterna, då de flesta passningarna var alltför hårda och därmed också för långa. En som dock hade ganska bra koll på spirornas kapacitet denna dag var Viktor Widlund, alias Vicke Vire.

Allt såg ut att sluta väl i den första halvleken med ett snyggt mål, även om det övriga spelet var lite väl ångestladdat. Men det kunde ha slutat bättre. Betydligt bättre. Med tre minuter kvar av halvleken lyckas Viggan inte få bort bollen från det egna försvarsområdet. De försök som gjordes såg dessutom ganska krampaktiga ut. Ett skott i baken på egen spelare, vilket gav motståndarna fördel. Pass till en motståndare likaså. Allt detta skedde dessutom inom några få kvadratmeter framför mål och till sist utnyttjar motståndarna detta. 1-1.

Avslutningen på halvleken var om möjligt än värre, då Samuel i sista spelminuten drabbas av ett gult kort och den som kan verifiera riktigheten i det domslutet, kommer att kunna bli domare men utan licens. Detta innebär att Samuel kommer att bli avstängd i nästa match då vi dessutom åker ner till Samuel egen ö, Gotland, nu till helgen. Måste kännas extra kymigt.

Under halvtidspausen måste det ha varit högläsning ur Matteusevangeliet, ty när de röda intog sina positioner inför den andra halvleken, verkade det direkt som om alla förstod att nu måste det bli ändring. Och ändring blev det. Fast först hann Kvarnsveden få till en hörna i den första minuten. Därefter började blodet rinna åt rätt håll hos de röda med ett par bra anfall strax därefter.

En som sprang snabbast och längst denna dag måste ha varit den av det gula kortet drabbade Samuel Östlund, som slog det ena hastighetsrekordet efter det andra. I den 50:e springer han förbi alla och passar elegant fram till Calle, som på näravstånd lägger av en riktig rökare men bollen tar på en försvarare och går ut till hörna, men ett bra läge var det. Två minuter senare skapar Viggan två hörnor efter varandra och nu har man skapat ett riktigt osmotiskt tryck.

Som en parantes måste man beundra dalmasarnas dräkter som var välfyllda med sponsorer överallt, särskilt framsidan som upptogs av hela Borlänges telefonkatalog, företagsdelen. Trots detta stöd från det lokala näringslivet, utsätts Kvarnsveden nu för ett stort tryck och det känns som om något hänger i luften.

I den 56:e växelspelar Samuel och Calle Kanon som avslutar med ett skott som styrs ut till hörna. Hugo utses åter till hörnexekutör. På den efterföljande hörnan är Stål-Simon uppe och nickar, vilket så småningom renderar en ny hörna. Även denna slås av Hugo som nu måste börja slakna i hörnbenet. Denna gång är det den flygande keruben Aggebo som kommer högst och nickar, men över. Nu är det tryck i grytan.

I den 58:e minuten får Samuel tag i bollen och skickar den med mycket god hastighet rakt upp i Joels vänstra kryss, och även om hann var på väg dit, så var skottet helt otagbart. 2-1 till Viggan och halvtidsvilan tycktes ha gjort underverk. Men det är inte över än för Kvarnsveden. Tre minuter senare fälls den unge Hugo strax utanför straffområdet och frispark utdömdes.

Hugo tar den själv och skottet blir en halv ormdödare, som far fram som en häxpipa, studsande upp och ner på marken innan bollen tar sig in mellan alla ben, ända fram till en paralyserad Joel i målet, som inte har en chans att få ner händerna. Precis därframme återfinns Aggebo, som med en svepande rörelse skall försöka få bollen de sista 75 centimeterna över mållinjen. Han lyckas, men det blev inte en svepande rörelse utan en smekande, vilket gör att en svart fot dyker upp precis på mållinjen och räddar dalmasarna för stunden.

I den 64:e minuten får Viggan till ett riktigt bra läge, där Lukas slår in en boll i slottet och där Axel får två chanser att få till det och vid det andra försöket nickas bollen strax utanför. Kvarnsveden är fortfarande med på planen och skapar en hörna i den 66:e minuten. Fasta situationer kan också vara lika farliga för den som har fått möjligheten att utnyttja situationen. Eller vad sägs om Kvarnsvedens frispark i den 69:e minuten?

Frisparken tar rakt in i Viggans mur och Aggebo, han med kerubfrisyren, sätter resolut fram foten och kan därmed inte bara hejda bollbanan, utan även genom sin insats fördubbla bollhastigheten genom den rikoschett som uppstår. Bollen går då i en superparabel över förvånade dalmasar och fram till en snabbaccelererande Samuel, som genom denna bedrift blir helt ren med Joel i målet. Har man kollat på Premier League på TV så vet man vad man skall göra. Man rullar in bollen vid, för målvakten, fel stolpe och så står det plötsligt 3-1.

Nervdallret börjar avta inte bara på planen utan även på läktaren. Kvarnsveden känns lite halvmalda nu men fixar ändå till en hörna i den 76:e minuten. I den 84:e minuten lyckas Pontus slita sig loss och får iväg en perfekt passning som frispelar Samuel, som i sin tur får på en riktig kanon som kanske drar lite dog leg höger upp i krysset, helt otagbart för vilken målvakt som helst. Samuel har onekligen bjudit på en smak av Gotland, även om han nu blir avstängd mot Gute på lördag.

Den 87:e minuten skulle bli riktigt dramatisk. Nummer 9 i Kvarnsveden, Felix Ljungberg, kommer ren på högerkanten, om än lite för långt ut på kanten, men får på en riktig mörsare som Kevin går ner och styr ut till hörna. Efter hörnan uppstår en omställning, där Samuel får tag i bollen vid mittlinjens vänsterkant och stormar fram och välter allt som kommer i hans väg. Han tar sig ända in i målgården innan han skjuter. Det kan också ha varit en chevaleresk passning, för Stål-Simon var bara millimeter från att göra mål.

Nu skulle allt ha kunnat vara frid och fröjd, om inte domaren hade lagt till några minuter på matchen, samtidigt som Viggan kände sig segerstinna som orrtuppar och sånt kan straffa sig. Vispen tar en halvnelson på en av dalmasarna vid mittlinjen som domaren blåser frispark för. En riktigt bra slagen parabelspark skall tillstås, särskilt som Daniel Ernström från Borlänge var med på noterna och kunde frispringa sig medan alla andra tittade på bollen. Och när den damp ner på foten var det bara att lobba över en snopen Kevin. 4-2 och det blev också slutresultatet.

Den andra halvleken var riktigt bra från Viggans sida och många gjorde utmärkta individuella prestationer men han som stack ut mest denna dag var elvan Samuel Östlund, som kunde prestera ett äkta hattrick och det är nog inte så ofta på den här nivån som man får njuta av det. Nu väntar Gotland och Gute på lördag och det lär inte bli någon lätt övning, särskilt som Gute vaknat till liv riktigt ordentligt på sista tiden.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28