Viggbyholms IK FF - Enskede IK 0-1 (0-0)
Lördag 12 augusti 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 12 augusti skulle serieledarna Enskede IK komma på besök till Hägernäs IP. Denna gång skulle dock bataljen utkämpas på den artificiella gräsplanen, vilket skapade en hel del logistiska problem. Allt material, av vad slag det vara månde, skulle forslas ner från dess ursprungliga lagringsplats, vilket inte var det lättaste då den ursprungliga evenemangsstyrkan saknade flera fötter just denna dag.

Sedan var det det där med vädret. Den här gången hade man också lovat uppehåll från Norrköping, ett löfte man faktiskt höll denna gång. Sist Viggan mötte Enskede var den 14 april, en mörk fredagskväll i köld och blåst. Då slutade matchen 1-1 men man anade redan då att Enskedarna skulle bli några att räkna med i serietabellen. Den här gången visade man sig också vara serieledare, något som de som satte oddsen hade noterat.

Trots att konstgräsplanen alltid upplevs som en bortaplan, och dessutom inte direkt är utrustad med fashionabla sittfaciliteter, hade över 100 personer hittat ner. Även om oddsen hade förändrats radikalt sedan den 14 april, så stod det ändå ganska klart hur experterna trodde att matchen skulle sluta. Sådana utmaningar brukar kunna vara extra tändvätska, något som också både Enskede och experterna skulle bli varse denna dag.

Förra söndagen hade Järfälla varit på besök och då hade det hela avgjorts uppe på den vattensjuka naturgräsplanen, som sedan dess fått ligga i träda i väntan på bättre tider. Då hade Viggan dragit det kortaste strået, även om man med lite flax skulle ha kunnat få tag i det längsta, så nära var det. Viggans tryck mot Järfälla under den andra halvleken kunde då uppmätas i atmosfäriskt övertryck, något man även skulle få skåda denna dag.

När matchen väl blåstes till liv kl 13.00 var det nog mången som trodde sig få se serieledarna dominera spelplanen mot högoddsarna från Viggbyholm. Till allas förvåning var det dock de röda som tog initiativet och uppträder helt respektlöst mot de förmodligen mer och mer frustrerade motståndarna.

I matcher av den här slaget är det viktigt att ha tur med sig och dessutom ha en domare som är klarsynt. Dessvärre skulle Viggan inte få någon utdelning i något av dessa fall i denna match. Som exempelvis i den 13:e minuten. Domaren släpper årets mest uppenbara hands, trots ett öronbedövande protestvrål från de röda och förmodligen även från den röda delen av publiken. Denna klara fördel gör att motståndarna får ett rent friläge som Kevin dessbättre räddar. Bra där Kevin!

I den 23:e minuten får Hörn-Hugo på en riktig mörsare, vars riktning må ifrågasättas då bollens slutdestination medförde ett inkast för motståndarna. Så här långt i matchen var det Viggan som satt i förarsätet och Enskede hade nog glömt att man var serieledare, ty så uppfattades de inte riktigt på planen, ännu åtminstone. Men efter 25 minuter får man sin första hörna där Kevin fälls till marken utan åtgärd. ”Det hade ändå bara blivit frispark” tyckte domaren då bollen hade gått död efter hörnan. I och för sig…men tyckte nog Kevin?

Hörn-Hugo hade tydligen fyllt på med torrt krut i skorna denna dag, då han ånyo testar sin skottförmåga i den 34:e minuten, men utan större resultat denna gång också. Det dröjer faktiskt till den 44:e minuten innan Enskede får på sitt första skott mot Kevin, vilket han även tar ganska enkelt. Att penetreringsförmågan var så pass låg, berodde till stor del på den kompakta Maginotlinjen i Viggan som inte ens släppte igenom en fluga.

Halvtidsvila och många tittade nog på varandra och sade: Var inte det där serieledarna? Jo, det var det faktiskt, men Viggan hade under hela halvleken visat att klasskillnaden mellan toppen och den plats där Viggan befann sig var försvinnande liten, om det nu ens var någon skillnad. Viggan hade nog överraskat mången om kanske inte sig själva, då man tycks veta vad man går för.

I den andra halvlekens 11:e minut är Samuel uppe och irriterar det Enskediska försvaret, men han lyckas genom en dubbel Tuplov få iväg ett väl dolt skott från höften, även om han på det andra varvet kom ur balans så pass att skottet gick utanför. Men ett piggt initiativ var det. Viggan fortsätter att trycka på även om Enskede lyckas få till ett skott som Kevin tippar över till hörna efter 60 minuter.

Tre minuter senare får Enskede en hörna men med tanke på hur välorganiserat Viggan uppträtt så här långt i matchen, kändes ingen större oro inför den stundande fasta situationen. Men det borde man nog ha gjort lite till mans. Enligt initierade källor tar hörnläggarens skott på ett motståndarben och via Kevin i mål, men det kan ha skett på annat sätt också. Men 0-1 blev det.

Hörn-Hugo lägger en frispark i den 68:e minuten och Enskede börjar uppenbart att bli frustrerade, åtminstone att döma av ett ihärdigt gnällande om än det ena och än det andra samtidigt som man svärmade likt flugor runt domaren. Viggan har nu formligen ställt sig på gaspedalen och trycker på allt vad byxorna håller.

Nu kommer några av de mer intensiva minuterna i matchen, vilket inleds i den 69:e minuten efter det att Simon fällts till marken och Viggan tilldelats en frispark som Pontus erbjuds att slå. Det visar sig att det är ytterst nära att den röda lampan tänds men det hela rinner ut i en hörna som Hörn-Hugo skall lägga.

Detta försök renderar en ny hörna, men nu byts Pontus in som hörnexekutör och när röken lagts sig får Pontus ytterligare en chans att lägga ännu en ny hörna, dvs inalles tre hörnor inom loppet av lika många minuter. Enskede skulle nu nog behöva ett kort break för byte av underkläder. Hörnläggningen återupptas senare i den 75:e minuten, men nu är det Lukas Nilsson som får chansen. Många hörnor blev det men inga mål… för Viggan.

Det atmosfäriska trycket är stort för en kvittering, men vid dylika lägen är det lätt att det uppstår tillfällen även bakåt, något som också händer i den 80:e minuten, då en alltför kort bakåtnick erbjuder Enskede att stå öga mot öga med Kevin. Men Kevin bligstirrar på motståndaren och tar bollen, vilket han skall ha ännu en eloge för.

Enskedes försvar utsätts alltså för en kompakt press men försvaret kniper lika tätt som om de stod i kön till herrarnas. Även om man är lika opaka som i Viggans försvar, så försvarar man sig helst med höjdbollar, där den ena efter den andra slår nya höjdrekord i Hägernäs och utsätter fågelbeståndet för betydande risker. Men bort flyger i alla fall bollarna.

I den 84:e har Viggan en ny hörna och på en retur får Vispen på en perfekt volley, trots att bollen befinner sig 80 cm över marken. Den bollen tog nog kål på många insekter och lär ha lämnat ett blåmärke någonstans i den köttmur som bildats framför Enskedes mål. Tänk vilket snyggt mål det skulle ha kunnat bli.

Tre minuter kvar och Felix är nära att nicka i mål, men senare kunde det konstateras att bollen hamnat på fel sida av gavelnätet. Viggan har trots alla sina försök, och då inte minst på hörnorna, inte lyckats få hål på motståndarna och man kan skylla på allt från otur till skelögdhet men bra kändes det inte, trots att man gör en rekorderlig kämpainsats.

Ännu sämre blir känslan i slutminuten då Simon går upp för att nicka men i nedanfärden hamnar olyckligt med sitt knä, något som nu befaras vara en korsbandsskada och allt vad det för med sig. Nu blev han utburen på bår, han som tillsammans med Jonte och Anton sett till att ingen djävul släpptes över bron fram till Kevin.

En fantastisk kämpainsats av alla men tyvärr så utgår inga extrapoäng vid dylika uppoffringar, inte ens när man har skakat om serieledarna. Men eloge och en symbolisk medalj skall utdelas till var och en som bevis för alla individuella insatser som tillsammans utgjorde denna kollektiva bragd. Nu är det bara att ta nya tag borta på söndag mot Skiljebo. Någon gång skall väl bollen rulla Viggans väg.

/Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25

Laguppställning
Kevin Lund
Simon Andersson (90+1)
Jonathan Vestman, K
Max Sjölander (59)
Pontus Elfstrand
Axel M-Moulin (72)
Samuel Östlund
Hjalmar Thorgerzon
Hugo Ulfberg (72)
Viktor Widlund
Anton Wetterqvist
Olivier Kadak, ers
Lukas Nilsson, ers (59)
Felix Lundeberg, ers (72)
Lucas Hollongworth, ers (72)
Marcus Aggebo, ers (90+1)
Tom Gyldorff, ers
Sebastian Fjäll (MV), ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Henric Karlsson, HD
Kamal Berrahmoune, AD1
Johannes Forsberg, AD2

Matchens VIKing
Jonathan Vestman

Matchens VIKing

Publik
111 personer

Väder
+19, molnigt


Kalendern

Kalender