Viggbyholms IK FF - Österåker U. FK 1-0 (0-0)
Söndag 10 september 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Ja, så var det dags för det stora lokalderbyt mot Österåker United men den här gången hemma på Hägernäs IP. Ingen i Viggan hade glömt bortaderbyt som slutade med förlust 1-2 efter en den berömda straffen i den 90:e minuten, eller att Benjamin Sohl fick en ansiktsfraktur under matchen med lång bortavaro som följd. Sådant glömmer man ju inte eller hur?

Den gången var det sol och 24 grader varmt, nu var det lite halvdisigt men något varmare, närmare 25 grader när solstrålarna fick genomslag. Då liksom nu var det också ca 200 åskådare som var nyfikna på att få se vilka som var bäst. Lagen har ju mötts under decennier tidigare och som oftast har väl Österåker varit någon decimal vassare när tabellerna räknats ihop.

Första gången i seriesammanhang lagen möttes var 1955/56 (när det var höst-vår säsong) och 1960 vilket var i dåvarande Klass 2. Därefter möttes man i Klass 3 åren 1964, 1968 och 1969, men även i Klass 1 åren 1976 och 1977. I division 4 har man spelat i samma serie under åren 2008, 2009, 2010, 2016 och 2018, medan man 2012 möttes i division 3. Så lagen har onekligen ett förflutet tillsammans och har också mötts i alla divisioner.

Nu var ju det här inget vanligt prestigeladdat derby, utan nu gällde det att poängmässigt prestera, då avståndet ner till kvalstrecket fortfarande inte var alltför stort. Inför helgens drabbningar var det en kvartettklunga som höll ihop strax ovanför IK Franke: Det var Kungsängen på 23 poäng och sedan Viggan, Österåker och Sandviken alla på 24 poäng.

Viggan hade efter sommaren fått en tuff start med tre raka torsk, men efter den ofantligt viktiga hemmasegern mot Franke, har man nu även tagit en poäng mot Kungsängen och nu idag skulle det bli ytterligare tre poäng mot en av de värsta konkurrenterna. En ganska bra poängskörd, om man ser till vilka motståndare man tagit poäng mot.

Kl 13.00 blåstes till spel och likt två hungriga sumobrottare lurpassade lagen på varandra för att se vilket som skulle göra det första misstaget. Alla, på planen och på läktaren, visste hur mycket matchen betydde… och det för bägge lagen. Österåker, som legat i division 2 ett par år nu och dessutom kvalade upp till ettan förra året, kände nog ett visst psykologiskt övertag mot nykomlingarna från Viggbyholm.

Kanske var det det som exemplifierades efter 10 minuter, då Österåker kommer alltför nära Kevin i Viggans bur. Ett hårt närskott kan dock avvärjas med en smidig benparad av den för dagen svartklädde och sylfidiske Kevin Lund. Den början, om Kevin nu inte varit på bettet, hade annars inte blivit särskilt rolig för hemmalaget och dess supportrar.

Men Viggan låter sig inte nedslås av detta försök, utan kan i minuten efter genom Axel Macquart-Moulins förtjänst lägga ett perfekt inlägg till Pontus Elfstrand, som trots att han förlängde ena benet med 14% endast fick en tå på bollen, varvid denna fortsatte ut över kortlinjen medan tån satt kvar på Pontus.

Victor, alias Vicke Vire, Widlund kan efter 16 minuters spel även han få till ett synnerligen bra inlägg framför mål, där den reslige Samuel Öhlund försöker nicka i mål, men inte ens Samuels längd räckte denna gång för att etablera kontakt med bollen. Österåker har nu fått lite mer att säga till om och understryker detta med att skicka iväg ett skott som emellertid går en bra bit över.

Österåker etablerar nu en mer innehållsrik bollkontroll, medan Viggan sticker upp i raska offensiver som ibland överraskar motståndarna. Mycket går ut på att skapa kontakt med Samuel där uppe, men ofta kan några välstudsande Österåkrare hoppa upp och nicka bort de till Samuel adresserade bollarna.

Av Viggans forwardkvartett hade Johan Sedendahl redan lämnat manegen med ett krassligt knä tidigare i våras. Felix Lundegren fick vi se lämna planen tidigare i veckan och nu var det alltså dags för den tredje musketören, Axel Macquart-Moulin, att kasta in handduken. Tre av fyra tär på numerären. Nu får vi hoppas att Samuel får några nya vänner att kämpa med där uppe.

Istället för Axel hoppar nu Lukas Hollingworth in i manegen efter en halvtimmes spel. Redan efter tre minuter ute i gräset ordnar han en hörna, efter ett raskt utfall på högerkanten som tog honom nästan ner till kortlinjen. På denna hörna uppstår en snabb omställning från Österåkers sida och vi vet ju alla hur farlig en rikoschett kan vara. Men den här gången skedde ingen skada.

I den 37:e minuter fälls Oscar J:r, som efter den här matchen ombetts att ha ett par tegelstenar i fickorna för att förstärka tyngdlagen. Vicke Vire erbjuds möjligheten att lägga frisparken men när bollen väl är i luften upptäcker även han att den kommer att gå utanför, men ett bra frisparksläge var det.

Klockan visar nu på 40 minuter då Samuel får till ett perfekt inlägg som Pontus använder huvudet till för att försöka ändra bollbanan, men även hans försök hamnar utanför. Två minuter senare har Österåker ett bra frisparksläge och man trycker nu på för fullt för att visa att man är den stora kusinen från landet.

Ingen vill göra ett misstag nu strax innan halvtidsvilan, då alla vet vilken dålig stämning det kan bli i omklädningsrummet om man gjort ett ödesdigert feltramp precis innan man skall gå in. I den 45:e minuten är Viggan ytterst nära att få till det, då en chans lite slumpartat dyker upp framför fötterna. I sekvensen efter får Österåker en kontring som kunde ha slutat riktigt illa för Viggan, med tanke på vad som nyss sagts.

Äntligen halvtidsvila och alla kan pusta ut, såväl spelare som publik. Österåker hade en hel del boll, medan Viggan satsade mer på giftiga kontringar och bägge lägren kan ha olika uppfattningar om huruvida 0-0 var rättvist eller icke. Från ett drönarperspektiv såg det nog mest ut som en typisk derbymatch.

Andra halvlek börjar ungefär som den första och det dröjer nio minuter innan Viggan skapar en riktig fet chans. Pontus lägger då ett inlägg som en back räddar ut till hörna, på vilken Viggan är ytterst nära att få till det, men det blir till en ny hörna och när bollen returneras ut på plan har Pontus hunnit inta en mer central position, varifrån han avfyrar en riktig rökare som stryker just över överliggaren. Fyra minuter senare fixar Samuel en ny hörna dock utan att den bli lika händelserik.

Markus Aggebo som ofta, trots sin något begränsade längd, ofta håller sig uppe i luften, passar i den 59:e på att testa med en rökare från långt håll, men även han får se hur bollen går över. Men även Österåker är icke ogiftiga och efter 18 minuter får man ett jätteläge, men den hybrisstinne anfallaren skjuter över i detta delikata läge, något man i Viggan är honom oändligt tacksam för.

När domaren kollar klockan och den visar att 63 minuter gått av matchen blåser han av för drickapaus igen. När spelet väl är igång igen fälls Jonte Vestman omkull, han som är dagens omslagspojke på matchprogrammet. Det blir andra gången utan åtgärd kommer Jonte fram till och bligar ilsket efter domaren.

I den 71:a minuten försöker Vispen Hollingworth med ett skott från höften, som dessvärre blir både för löst och dessutom går utanför. Samtidigt så möts Oscar J:r och Max Widlund i avbytargången där den senare är på väg ut mot planen. Två minuter senare får Österåker en hörna som inte leder till något.

I den 75:e minuten får Benjamin Sohl ett gult kort, vilket renderar en frispark i ganska farligt läge. Frisparken går sedan käpprätt rakt in i den bastanta Vigganmuren. Även om Benji brukar skina som en sohl, så hade han nog inte glömt armbågen från mötet den 14:e maj som orsakade en del frakturer i ansiktet på honom.

Ny Österåkerhörna i den 77:e minuten och även om de avskrivs som tämligen ofarliga så finns alltid orosmomentet där, särskilt när som klockan accelererar mot slutet av matchen. Minuten efter fälls Jonte för tredje gången och nu riktigt ser man hur det ryker ur öronen på honom, vilket även domaren noterar och blåser frispark.

Tio minuter kvar av ordinarie tid och Viggan kommer i ett till synes bra anfall, dock utan att det medför något av fara för de gråekiperade. Men något senare, i den 82:a minuten, skickar Anton Wetterqvist från sin backposition upp en passning, som på sin väg fram till Max Widlund passerar över en försvarande back.

Max, som nu varit inne tio minuter på planen, har länge funderat på hur det skulle kännas att bli matchhjälte, och just när tanken slår honom drar han iväg ett lobbskott av parabelkaraktär, som nu redan har nominerats till årets snyggaste och viktigaste mål. Med kirurgisk precision letar sig bollen in i nätmaskornas övre bortre krysshörn. 1-0 till Viggan.

Visst måste det vara härligt att ta ledningen med endast åtta minuter kvar av ordinarie matchtid, men samtidigt måste det vara lika nervöst att behålla denna ledning under lika långa åtta minuter. Som exempelvis när Österåker får en hörna i den 85:e minuten. Minuten efter får Vicke Vire ett bra frisparksläge men resultattavlan är orörlig.

På övertid får sedan Viggan en hörna och Österåker en chans men skjuter högt över i ren desperation. Österåker hade säkert en del större bollinnehav rent okulärt och var dessutom ganska snabba när de satte av, men man slogs samtidigt av att de var duktiga på att mota boll i luften genom att använda huvudena, vilket man ofta fick göra, inte minst för att hindra Samuel från att komma fri.

Ofta i sådana här jämna matcher har Viggan dessvärre fått se motståndarna dra det längsta strået då man inte haft flytet på sin sida. Nu fick vi ingen straff emot oss och dessutom kunde vi kliniskt avgöra matchen med ett rasande snyggt mål av inhopparen Max Widlund något som måste stärka hans aktier och inte bara hans utan hela lagets.

En sådan här seger värderas till mer än tre poäng, då man som nykomlingar inte bara visar vad man duger till, utan också skapar ett behagligare utrymme neråt i tabellen. En extra eloge skall denna eftermiddag delas ut till alla de som bidrog till att göra en riktig Lanefeltare och hålla tätt bakåt, ja, så pass tätt att Kevin fick hålla nollan. En riktigt väl genomförd kämpainsats.

Sex matcher kvar. Först ut är Hudiksvall hemma på Hägernäs IP nu på lördag kl 16.00. Observera tiden! Därefter har Viggan Kvarnsveden borta, Sandviken hemma, IFK Uppsala hemma och efter det avslutningsvis Arlanda borta och FC Gute hemma i sista omgången den 22 oktober.

Efter helgens omgång så ligger nu Sandviken åtta med 27 poäng, Viggan nia med 27 poäng, Österåker tia med 24 poäng, Kungsängen elva med 23 poäng och på kvalplats IK Franke med 20 poäng.