Viggbyholms IK FF - Sandvikens AIK 1-2 (1-2)
Söndag 1 oktober 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Söndagen den 1 oktober bjöd Hägernäs IP på klarblå himmel och en fet skinande sol när stålmännen från Sandvikens AIK skulle komma på besök. Ungefär tio dussin åskådare hade sökt sig ner till arenan för att beskåda denna batalj, som nu skulle utspela sig inte alltför långt ovanför den icke åtråvärda kvalplatsen.

Förutsättningarna innan matchen var att Viggan låg lite bättre till med sin 33 poäng mot Sandvikens 27, när man sneglade ner mot IK Franke, som för tillfället satt med Svarte Petter och 23 poäng. Rent okulärt låg Viggan ännu bättre till, om man nu tar i beaktande att man hade totalt tre lag mellan sig och IK Franke, vilket kan invagga en i en viss falsk trygghet, då poängskillnaden inte var alltför stor lagen emellan.

När lagen möttes uppe i Sandviken den 28 maj hade Viggan vunnit med 2-1, sedan Sandviken tagit ledningen efter bara en dryg minut, men där Viggan snabbt kvitterade två minuter senare. Ett rött kort för Sandviken skulle sedan underlätta för Viggan att ro hem det hela genom att göra ytterligare ett mål. Men redan då visade Sandviken prov på ett spel, som lite förvånande nu har förlagt dem nere strax ovanför Plimsoll-linjen.

Kl 13.00 blåstes det till spel av den ytterst erfarne Augin Melki, som skulle se till att lagen höll sig inom lagens råmärken. Knappt hade han fått pipan ur munnen förrän Lukas "Vispen" Hollingworth, med några avancerade älgkliv, kommit så nära motståndarburen att han kan avfyra ett skott. Och det var inte vilket skott som helst. Målvakten tvingas till en kvalificerad TV-räddning.

Likt 22 sumobrottare, som samtidigt skall känna på varandra, upplevdes situationen även här, precis som under en uppvisning vid Hornborgarsjön. Enda skillnaden nu var att de 22 på Hägernäs IP vägde betydligt mindre och där de röda förmodligen också fick använda brevvågen vid invägningen, medan de något till utseendet betydligt stabilare stålmännen förmodligen inte kunde använda samma våg.

Trots att de från Sandviken upplevdes som något äldre, längre och tyngre, så var det inte något som uppdagades under matchens gång. Även vanligtvis oinitierade personer upplevde gästerna som ytterst flyfotade, vilket de även skulle visa sig vara. I den 13:e spelminuten avlossar de för övrigt en rödglödgad stålkula som Kevin, medelst en utsträckt höger uppercut, lyckas styra ut till hörna. Nu hade man visat vad man gick för.

Hjalmar Thorgerzon, en av dem i mitten med nr 15 på ryggen, vill inte vara sämre han, utan försöker i den 21:a minuten upprepa Sandvikens skott. Förmodligen väckte bara skottet alla tvestjärtar som låg och sov, när bollen till sist orkade över kortlinjen, men ett djärvt försök var det dock. Initialt måste man säga att Sandvikarna var de som hade störst bollinnehav, något som också skulle komma att ge utdelning.

I den 23:e minuten kan Rasmus Eriksson i Sandviken peta in ledningsmålet för gästerna, vilket kanske inte var helt oförtjänt. Men liksom uppe i Sandviken i våras blev det en väckarklocka för Viggan och ca 60 sekunder senare så slår Viggan till och kvitterar till 1-1. Det var Max Widlund som gjort ett hedersamt förarbete på högerkanten innan han skickar in bollen precis framför mål, där Rasmus Björner enkelt rakar in bollen otagbart i mål.

Nu började Viggan ana morgonluft och efter 30 minuters spel skickar Pontus in en perfekt passning till Victor "Vicke Vire" Widlund, som skjuter ett av matchens hårdaste skott, varvid alla håller andan. Dessvärre för Viggans del så var Sandvikens målvakt på sitt allra bästa humör den här eftermiddagen och gör en ny otrolig TV-räddning till Vicke Vires stora besvikelse.

Minuten efter tvingas Anton Wetterqvist göra en defensiv nick till hörna för att därigenom avvärja en giftig kontring. Eftersom alla vet hur viktig den här matchen är, så skapas en del statisk elektricitet när vissa spelare kommer för nära varandra, vilket leder till en del tillfälliga kortslutningar av mindre allvarlig karaktär. Men i stort var det en mycket trevlig och vänlig tillställning mellan tvenne mycket civiliserade lag.

I den 38:e minuten var Rasmus Björner, kvitteraren, uppe i 45 km/tim i en löpduell med motståndarnas målvakt, men denne hade kortare sträcka att tillryggalägga så han kom först till bollen. Med tanke på att Viggans alla tidigare ordinarie fyra forwards nu var skadade eller sjuka och att försvarslinjen likaså saknade 67% av tidigare numerär, hade vissa rockader varit tvungna att tas. Glädjande nog gav alla allt denna dag, vilket till stor del osynliggjorde rockaderna.

Fyra minuter kvar av halvleken och det känns som om ett oavgjort resultat inte skulle vara helt oförtjänt. Sandviken hade haft större bollinnehav och längre anfall, medan Viggan stuckit upp i giftiga spelomställningar som ofta störde middagsron hos gästerna. Viggan får nu på sluttampen dessutom en hörna och förväntningarna är stora.

Men den som läst Hörnkatekesen,vet att en hörna är ett lika stort hot för det anfallande laget som för det försvarande och så även denna gång. Viggans hörna omvandlas till en snabb kontring, som leder till att motståndarna tillåts att göra mål och ta ledningen. En typisk pausförstörare. Sporrade av detta ledningsmål dristar sig Sandvikarna till att skapa två egna hörnor strax innan pausvilan.

Man trodde ju då i sin enfald att Sandvikens offensiva lustar skulle avta något strax efter pausvilan, men icke sa Nicke. Efter fem minuter kommer stålisarna på vänsterkanten och Kevin tvingas gå ut och göra bröstkorgen dubbelt så stor och därmed freda sitt mål. Två minuter senare tvingas han åter brösta upp sig för att återigen freda sitt mål. Tur att Kevins toraxområde är så pass väl tilltaget.

Men, i samma sekvens eller några sekunder senare, är det Viggans tur att göra en diametralt motsatt offensiv, framförd av den extremt flyfotade kvitteraren Rasmus Björner, som med sin snabbhet lämnar sin uppvaktning bakom sig och nu är så pass nära att han ser vitögat på målvakten. Man kan nu höra hur koldioxidutsläppen minskar med 80% när alla håller andan.

När alla sedan öppnar ögonen, ser man att målvakten gjort en ny TV-räddning och lyckats få ut bollen till hörna. Vi får hoppas att han fick den uppskattning han förtjänade på bussresan hem efter matchen. I den 53:e minuten tvingas Back-Anton kliva av efter en blessyr, samtidigt som matchprofilen Pontus Elfstrand lämnar manegen.

In kommer Lukas Nilsson och Oscar Helmersson istället. Viggan genererar tvenne hörnor i snabb takt i den 55:e och 56:e minuten dock utan att den digitala resultattavlan rör sig. Kevin antecknas för att ha avstyrt ett skott från Sandviken i den 59:e minuten och även om Viggan känns mer på bettet nu, så står sig resultatet fortfarande.

Vispen Hollingworth blev medlem i Täbys Ornitologiska förening i den 63:e minuten, då han skadeskjuter några skrattmåsar från Värtan som cirkulerade ovanför Sandvikens mål. Minuten efter är det Kevins tur att visa sig på styva linan genom att rädda ett skott från Sandviken. I den 70:e är det Max Widlunds tur att gå in i depå och ersättas av Hugo Ulfberg, som den senaste tiden suttit på långbänken för konvalescenter men nu återuppstått.

Viggan värmer upp med en hörna i den 74:e och minuten efterföljs den av ytterligare fyra stycken hörnor i tät följd, samtliga effektuerade av Lukas Nilsson som också erhöll positiva omdömen från ledarbänken för det sätt på vilket han lade dem på. Trots idoga och koncentrerade innötningar på just hörnvarianter under fredagskvällarna, så var det ingen variant som gav utdelning nu.

Säga vad man vill, men Viggan utnyttjade samtliga minuter i ett försök att justera resultattavlan dock utan att lyckas. Sandviken hade en stor fördel och det var att passen oftast satt som en smäck och trots att Viggan övat en hel del på att passa till spelare i samma lag, så var det inte jämt man lyckades med den bedriften.

Sandviken får en hörna i den 83:e utan nätkontakt och när Viggan i den 90:e minuten, den sista och skälvande, får en hörna så uppstår en förväntan större än vad som är möjligt. Allmän mobilisering, vilket innebar att även Kevin kallades in under fanorna och alla samlades i Sandvikens målgård. 22 man samlade inom detta begränsade område ökade spänningen avsevärt.

Hörnan läggs och samtidigt stiger Kevin mot oanade höjder och med hjälp av pannbenet stöter han den ankommande bollen med full kraft ner i marken med 42 graders vinkel, ty det är så det blir extra svårt för en målvakt att få fatt på bollen. Men då bollen tagit mark och studsat upp de återstående 48 graderna råkar den hamna mitt i famnen på målvakten.

Sedan blåste domaren av och Sandvikarna kunde glada återvända hem i tron att de nu lagt IK Franke lite längre bakom sig, men där bedrog man sig allt, då Frankerna som länge såg ut att bara få oavgjort mot Uppsala på övertid och på straff till sist kundeta hem segern med 3-2. Men Sandviken har ju Franke kvar, och Viggan tar sig nu an Uppsala hemma på lördag kl 13.00.

Plötsligt återstår nu endast tre matcher, varav Viggan har två av dessa på hemmaplan, först Uppsala och sist FC Gute och däremellan Arlanda borta. Med sju poäng ner till Franke och nio poäng i potten, återstår att se om Viggan kan kröna sitt första år i division 2 med en fin placering.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26