Viggbyholms IK FF - IFK Uppsala 6-1 (2-1)
Lördag 7 oktober 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Det var en klart begränsad skara som lyckats ta sig ner till Hägernäs IP den vindpinade lördagen 7 oktober utan att ha blåst bort på vägen. Trots en tämligen klar himmel och en understundom lätt värmande sol, kom stormvindarna att genomsyra vistelsen denna eftermiddag då Viggan och IFK Uppsala skulle slåss om poängen.

Senast lagen möttes var uppe i Uppsala den 21 juni, strax innan Midsommar, och då var det inget fel på vädret. Nu var det råkallt och blåsigt och det skulle minst sagt bli väldigt svårt att ha många bollar i luften samtidigt. Ironiskt nog hade IFK Uppsala inget att spela för, då man sedan länge oåterkalleligt hamnat i tabellens absolut nedersta skikt.

Viggan däremot hade trots sitt läge i tabellen inte 100-procentigt säkrat sitt kontrakt, då det faktiskt fanns teoretiska möjligheter, ja även praktiska, att kvalstrecket plötsligt skulle kunna dyka upp en dag innan serien var slut. Med sju poäng ner till IK Franke och nio poäng kvar att spela om, så fanns ju som sagt risken.

Men, i Viggan visste man att Uppsaliensarna inte var att lita på, då de förra gången höll på att spela Viggan ett riktigt spratt. Då spelade man riktigt kontrollerat och väldisciplinerat och det var omöjligt att få hål på dem, samtidigt som de själva inte var helt ofarliga framåt. Det kom då att dröja ända tills endast en kvart återstod, innan Viggan genom tre snabba mål kunde ta hem de tre poängen.

Nu var frågan om Viggan redan hade diskonterat de tre poängen innan man gick ut på Hägernäs vindpinade naturgräsplan… eller? Knappt hade Jonas Jonsson stoppat pipan i mun innan det rasslade till bland de digitala siffrorna på resultattavlan. Vad var det som hade hänt?

Jo, knappt hade den stora visaren rört sig ett streck förrän Viggan uppenbarar sig på Uppsalas domäner och då Hjalmar Thorgerzon talangfullt kan förse den unge Oscar Helmersson med en rund räkmacka, gör denne yngling inget misstag, utan ser till att det blir prassel bland nätmaskorna. 1-0 till Viggan.

Mången trodde nu nog att det var dags att plocka fram kulramen ur innerfickan då det verkade kunna bli målkalas på gång. Medan de röda gick och mös i solskenet efter denna raketstart, passade en i Uppsala på att rulla in 1-1 bakom Kevin och 10 andra rödklädda fiollådor. Det hade då gått sex minuter precis.

Plötsligt kändes vinden ännu mer arktisk efter denna snabba utjämning. Men solen skulle snabbt komma fram igen, då Rasmus Björner förtjänstfullt driver upp bollen på högerkanten innan han skönjer Max Widlund i ögonvrån och förser denne med en delikat passning. Max tvekar inte en sekund och det står 2-1 och bara någon minut hade då förflutit efter kvitteringen.

Viggan tycktes mer än nöjda med sin initiala bedrift och slår sig nu till ro medan man låter Uppsala trumma på bäst man ville, även om det nu var nere på Viggans hemmamarker. Uppsala var inte bara rent tekniskt duktiga, de visade även upp en stark moral och lät sig inte nedslås av det aktuella resultatet på tavlan.

Och så fortsatte det med mycket bollande för Uppsala. Man får i och för sig en hörna efter 19 minuter, men i övrigt är det mest att man bollar gris med varandra, i avvaktan på ett bra läge som dock verkade svårt att hitta bland alla Vigganben. Men även Viggan lyckas ta sig ur belägringen och få till en hörna i den 28:e minuten och då hade man dessutom presenterat sig med ett bra anfall fem minuter tidigare.

I den 33:e minuten får Viggan en frispark som Pontus lägger så pass bra att den mynnar ut i en hörna som Victor får förmånen att lägga. Det är fortfarande mycket folk i rörelse från Uppsala nere hos Viggan, men ibland sticker de rörda upp i vassa kontringar. Viggan var laget som hade mest att spela för, men det var motståndarna som stod för det osmotiska trycket.

Nu kommer en period där de röda uppträdde som voro de behandlade med laxeringsmedel, då de sprang som yra höns eller gjorde andra saker som inte kunde tolkas som helt intelligenta. Ta den 37:e minuten, då Uppsala är ytterst nära att kvittera, om det nu inte var så att en av Kevins långa tentakler hade nått ända bort till stolproten.

Minuten efter kommer en av två så kallade idiotrubricerade bakåtpassningar, där bollen skänks till en motståndare genom en alltför kraftlös hemåtpassning. Den andra skulle också komma, men ingen av dessa gratischanser skulle motståndarna kunna kapitalisera. Men det skulle komma mera.

Som ett pausinslag i Uppsalaoffensiven fick Viggan en frispark i den 42:a minuten som Anton är nära att skarvnicka i mål. Men nu kommer det. I den 44:e kommer ett skott från högerhåll som en av Vigganbackarna skall rensa på volley, men gör det så pass bra att det höll på att bli ett för Kevin otagbart skott i krysset. Nu blev det bara en hörna. Allt för spänningen?

Lite roligare blev dock avslutningen på halvleken, då Viggan initierar ett jätteläge i den 45:e minuten, där många var inblandade och där alla var överens om att det skulle bli ett så snyggt mål som möjligt. Nu var alla överambitiösa och det hela mynnade ut i intet, då det till sist blev alltför många klapp-klapp-passningar. Men snyggt var det.

Dags att blåsa i fabriksvisslan igen för Jonas Jonsson när den andra halvleken skulle börja. Nu skulle det avgöras om Viggan skulle kunna få gå hem med ett förnyat kontrakt under armen. Ja, i den 49:e minuten får i vilket fall Max Widlund på ett skott som dock gick över och chansen om intet. Minuten efter tvingas Kevin till en heroisk räddning på ett närskott. Uppsala har inte gett upp.

Matchklockan visar nu att 63 minuter spelats och det står fortfarande 2-1 till Viggan på tavlan. Då händer det! Samuel som släppts ut i manegen efter en viss tids förkylningsfrånvaro, passar elegant fram till Rasmus Björner, han som passade fram till Max Widlund i början ni vet. Denne, som såg hur Max gjorde tidigare, kan nu spränga tystnaden genom att göra 3-1 till Viggan. Snyggt!

Sex minuter senare skulle han ha kunnat bli ”Hero of the Day” om han nu inte skjutit över från 2 meters håll, vilket i sig egentligen är en större bedrift, ty så upplagt var det för en målspark. Attans Rasmus! Men han skulle ändå inte bli sömnlös för det, utan det fanns fler som skulle vara med och se till att det blev mål.

Nu är vi framme i den 70.e minuten och Lukas Nilsson jobbar frenetiskt på högerkanten för att få in en boll i slottet och lyckas till sist. Lukas ”Vispen” Hollingworth, som står drygt tre meter framför mål, får på ett perfekt skott men som rikoschetteras och då håller sig Samuel framme, vilket betyder 4-1 och det börjar nu påminna om förra matchen.

Men det är inte över än och i den 75:e tar sig Samuel ända fram till målvakten, men där han får se bollen försvinna in bland målvaktens händer, men ack vad nära det var. Lukas Nilsson, som i förra matchen utmärkte sig för sina hörnor, får nu åter chansen i den 78:e minuten. Bollen går till sist ut till Pontus Elfstrand som får på årets rökare upp i krysset: 5-1.

Luften, som nu pö om pö går ur Uppsala, tillåter dem ändå att få till en hörna i den 80:e minuten. Minuten efter svarar Viggan med en ny Lukashörna dock utan resultat denna gång. Minnesvärt denna eftermiddag är inte minst Samuels flugdödare i den 86:e minuten som måste ha fått målvakten att tappa luften.

Med en minut kvar av ordinarie tid, kan Lukas Nilsson ånyo få in en boll mitt framför målvakten och vem dyker upp där, om inte den unge Nathaniel Jast, som hunnit vara inne i 12 minuter innan han får göra sitt första mål någonsin i Viggantröjan. 6-1 och grattis till Natte!

Ett visst lugn spred sig över nejden när det gått upp för samtliga att Viggans kontrakt var kassaskåpssäkert och att Viggan så här långt stått för en riktig bragdinsats genom att ha presterat så imponerande bra. Det är bara att lyfta på hatten för denna insats även om det fortfarande återstår två matcher.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31