Viggbyholms IK FF - Kista SC 1-1 (0-1)
Lördag 23:e april 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter premiärmatchen mot Vaxholm helgen innan då det blev 2-2, var det nu dags för hemmapremiär på det nylappade konstgräset, även om vi in i det sista hade förhoppningar om att få beträda gräsplanen, en vecka innan stipulerad tid.

Mot Vaxholm hade vi med 16 spelare och den här gången blev det 15, då Nizze var avstängd och Glenn bortrest. Harald, som inkallats som springare, fick dock slänga in handduken på fredagen pga förkylning, men istället dök Anelis Redzic upp som gubben i lådan från Dubai, vilket kompletterade församlingen.

Det kom att bli en riktigt färgstark tillställning i gult och rött, där Viggan lite otippat tog hem segern vad gäller erhållna kort. Resultatet blev sex gula för Viggan och fyra för Kista och i bägge fallen ledde det till ett ackumulerat rött kort för resp lag. Kista fick spela de 13 sista minuterna med 10 man och Viggan klarade sig med tre minuter.

Historiskt sett har det varit jämnt mellan lagen och när man möttes första gången 2014 blev det 1-1 på på Ärvinge IP sedan Viggan kvitterat i den 94:e minuten, vilket också skulle upprepa sig i dagens match. I returmötet vann Viggan klart med 3-0 hemma. Förra året förlorade dock Viggan hemma med 1-2 men slog till och vann med 1-0 borta.

Oddssättarna på Nordicbet hade innan dagens match satt 2,95 på Viggan och 1,66 på Kista, vilket bevisar hur svårt det är att gissa resultat, särskilt i årets serie, som på pappret ser ut att bli extra tuff med tanke på det getingbo som bildats av de ingående lagen. Kista hade 1-1 med sig i bagaget från mötet med nedflyttade Viksjö, som nu i helgen åkte på storstryk av Österåker med 6-2. Viggan i sin tur fick 2-2 mot Vaxholm som höll på att åka ur fyran förra året.

Trots att SMHI & Co utlovat regn mellan kl 13.00 och 15.00, så var vädergudarna ändå med oss denna dag och vi slapp den utlovade rotblötan. Även andra gudar med specialinriktning skulle visa sig vara med oss denna dag, även om de väntade med att intervenera till den sista minuten. Äntligen var gudarna med oss.

Vetskapen om Kistas snabba och spelskickliga lag gjorde att alla nödvändiga försiktighetsåtgärder hade vidtagits och varningsflagg hade särskilt hissats för deras vänsterytter, Douglas Correia Rodrigues, vilket var väl befogat, något Dennis Asmussen snart blev varse. Detta till trots startade Viggan väldigt optimistiskt och kan inkassera den första hörnan efter fem minuter.

Den ledde till ett farligt läge som i sin tur renderade en ny hörna och Bragis alla hörnor och frisparkar kom senare efter matchen att leda till en hel del materielvård vad gäller skoputs får man förmoda. Denna hörna ledde i sin tur så småningom till en frispark i närheten av hörnstolpen och på det efterkommande inlägget får Oberg på ett skott som går utanför.

Viggan har kommandot i matchen även om Kista i den 10:e har en ofarlig nick som Rasmus enkelt plockar ner som en mogen mangofrukt. Åtta minuter senare kommer dock Kista i en vänstervåg och Rasmus tvingas ner på knä vid sin högerstolpe och täcker skottet, vilket var Kistas första och egentligen enda målförsök under första halvlek.

Det känns faktiskt riktigt bra så här långt och även när Kista i den 28:e får en frispark, en bit utanför straffområdet, känns ingen oro, vilket man dock skulle ha känt. Med en höger insidesskruv kan Douglas förpassa bollen förbi muren och in i Rasmus vänstra hörn, där bollen också fastnade i målställningen. 0-1 och ett riktigt snyggt mål.

Viggan hade sedan en jättechans att kvittera endast fyra minuter senare, då Fille Carlsson ensam med målvakten upptäcker att han har blött krut i högerdojan och skottet inte blev som han tänkt sig, men målvakten ger retur och man är helt övertygad om att Martin Hörngren bara skall raka in denna i mål. Dessvärre kom en blå tå emellan och styrde ut till hörna.

Efter Kistas mål tappade Viggan lite, vilket gav mer utrymme för Kista att visa sig på styva linan, men en av de mest glädjande detaljerna denna dag var att försvaret stod upp som en man och släppte ingen över bron. Den nyblivne fadern Dennis levde upp till förväntningarna och lyckades oftast neutralisera Douglas framfart.

Tauer, Ibbe och Bragi medverkade till att övriga ytor hölls opermeabla och imponerade stort. Denna Maginotlinje ackompanjerades av ett mittfält där Freby, Shpetim och under första halvlek även Jacop stängde många grindar för de blå inkräktarna. Oberg och LillMartin Hörngren svarade för flankerna och Fille fick vara utkik på topp.

Första halvlek var väl inte direkt något att skriva hem om, då det mest var kamp om boll och uppvisande av synliga nervsystem, vilket renderade Viggan tre gula kort. Kista hade det bättre passningsspelet men Viggans kampvilja visade sig väl kompensera eventuella brister på detta plan. Inga egentliga målchanser för något av lagen, Filles oräknad, gjorde att 1-1 inte hade varit helt orättvist.

Även i den andra halvleken börjar Viggan bra och inleder med en hörna i den 51:a minuten, dock utan synbart resultat. I den 62:a har man ett riktigt bra anfall, lite av skolbokskaraktär, men dessvärre rann det ut i gräset. Viggan trycker på för en kvittering och i den 65:e tror nog mången att stunden är kommen.

Shpetim kommer på högerkanten och har bara målvakten mellan sig och målet, men lätt uppvaktad satsar han på en skottlobb som går över både målvakt och målbur, men en fet chans var det. Viggan spelar understundom riktigt bra under denna period. I den 70:e skapar Viggan en halvchans men nickar utanför.

Minuten efter har Kista en hörna, där man är nära att förstöra dagen, men skjuter över. I den 72:a kommer Viggan i ett riktigt bra anfall men när inlägget kommer från vänsterkanten utmed kortlinjen vobblar bollen ut bakom mål. Minuten efter kommer Viggan i ett nytt anfall och något hänger i luften när Oberg testar skottlyckan, men bollen går över.

I det här läget känns det som det bara finns ett lag på planen, Kista, inte spelmässigt, men väl röstmässigt och om Viggan förde någon konversation, så hördes den i vilket fall inte. I den 77:e skapar Viggan en hörna som är ytterst nära att resultera i mål, men målvakten slänger sig och gör en reflexräddning och styr ut bollen till hörna.

Denna hörna leder till en ny hörna och ytterligare en dock utan resultat. Viggan jagar en kvittering medan Kista verkar mer och mer stressade för att behålla ledningen. I den 80:e ådrar sig Douglas sitt andra gula kort och visas av planen och nu vädrar Viggan morgonluft.

Emellertid tänds blåslampan hos Kista och man anfaller som om man vore 11 man, vilket sätter Viggans försvar under stort tryck emellanåt. Ett par giftiga chanser skapas på detta sätt och en gång var Rasmus ute på halva planen i en man-mot-man-situation för att freda sitt mål, men det hela slutade väl för Rasmus och Viggans del.

I den 89:e skapar Viggan ett bra läge men skjuter utanför och i den 90:e drabbas Juan av gult kort för att ha kört med dubbarna först, något han accentuerar med en handklappning, vilket renderar ytterligare ett gult med påföljd att han därmed visas av planen. Domaren aviserar tre minuters tilläggstid. Nu är goda råd dyra.

I detta läge lättas tyglarna på stridshingsten Tauer, som nu släpps lös från backpositionen och drar uppåt i fältet, något som genast skapar ett stort osmotiskt tryck mot de blå. I den 93:e minuten kommer han sålunda galopperande på vänsterkanten och slingrar sig igenom de uppsatta hindren och lägger en passning in i slottet, där Freby gör en dubbel Toplov kring egen axel och trycker in kvitteringen 1-1. Sedan blåser domaren av matchen.

Kan man avsluta en match på bättre sätt? Nej det går knappast. När Freby gjorde debut i Viggan 2011 gjorde han mål efter 90 sekunder, nu väntade han in i det sista. För Kista måste detta ha varit extra hårt att svälja med tanke på att de råkade ut för exakt samma sak på Ärvinge 2014, då Viggan kvitterade efter 98 minuter innan domaren blåste av.

Nu väntar Österåker på måndag den 8 maj 19.30 och då vill det till att försvaret är lika tätt som i denna match och att anfallet har slipat på avslutningarna, ty det kommer att behövas. Österåker har nu slagit Spånga med 2-0 och nu senast Viksjö med 6-2 vilket inger respekt.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17