IFK Österåker - Viggbyholms IK FF 4-2 (0-1)
Måndag 2:a maj 2016, kl 19.30 på Åkersberga IP

Viggan och Österåker hade tidigare inte mötts sedan 2012 och då i division 3. Matcherna slutade då 6-3 resp 4-1 i Österåkers favör. Inför dagens match var Österåker storfavoriter och Nordicbet hade satt 1,25 på Österåker och 5,05 på Viggan, vilket kanske inte var så underligt med tanke på att Österåker tippats som en av årets seriefavoriter.

Viggan, som befinner sig i ett generationsskifte med många nya spelare denna säsong, kunde dock visa upp några gamla kämpar med Jan Tauer som ankare och ett förflutet i Djurgården. Österåker var inte sämre de och kunde visa fram Max von Schlebrügge (Hammarby IF) och en av bröderna Makolli (Djurgården) så nog var det allsvensk klass på matchen här och var.

Viggan hade två kryss i bagaget innan mötet, medan Österåker slagit både Spånga (2-0) och Viksjö (6-2). Viggan var därför i stort behov av s in första trepoängare även om motståndet inte direkt var det lättaste att plocka hem dessa från.

Förra gången vi spelade på Åkersberga och förlorade med 3-6 stod matchen länge och vägde vid ställningen 3-3 innan en straff vägde över till Österåkers fördel. Nu blev det en liknande situation, då Viggan ledde med 2-1, innan en straff såg till att vända matchen till det sämre för Viggans del. Men mer om detta längre fram.

Viggan öppnade friskt mot seriefavoriten och kan efter 8 minuter skapa ett dubbelläge som dock blev resultatlöst. Österåker svarar med en mängd långa uppspel i hopp om att hitta någon framgångsrik löpare längst fram, vilket ofta ledde till offsideavblåsningar.

I den 16:e får Österåker sin första av totalt 10 hörnor, sedan Viggan envisats med att inte slå bort bollen i tid. Viggan var varnade för Österåkers fasta situationer och då inte minst vad gällde hörnor. Trots detta så blev det två mål på just hörnsituationer denna dag.

Denny Nordén, som tidigare spelat i Viggan, utgjorde ett stort hot mot Vigganförsvaret och i den 18:e skjuter han från vänsterkanten, kan ha varit ett inlägg, som touchar ribbans överkant, men Rasmus hade ändå tagit skottet då han var där med handen och vakade.

Två minuter senare tvingas Rasmus göra en reflexräddning på ett närskott och Österåker öser nu på med allt de har för att spräcka Rasmus nolla. Viggans välorganiserade igelkottsförsvar står dock emot alla dylika försök, eftersom man redan i förväg var inställd på detta.

Ny Ö-hörna i den 26:e och man undrar hur länge Viggan skall kunna stå emot det tryck man utsätts för. Även om man baissat inför matchen, så gällde det att hålla emot så länge man kunde. Även om Viggan inte skapade något direkt framåt så kompenserade man det med att hålla desto tätare bakåt.

I den 26:e kan man se William Oberg ta tag i bollen vid vänstra sidlinjen, ungefär vid mittlinjen, och sedan med en vesslas snabbhet ta sig förbi alla hinder som ställdes i hans väg. Väl framme i motståndarnas straffområde, inte långt från kortlinjen, överlistar han målvakten med att placera bollen i dennes bortre hörn. 1-0 till Viggan.

Målet höjde onekligen adrenalinhalten hos Viggan som fått utdelning på sitt första egentliga försök. Men det höjde även adrenalinhalten hos motståndarna som nu fick blodad tand. Oberg är dock framme igen i den 32:a minuten och oroar i Österåkers försvar. I den 37:e är det dags för en ny Ö-hörna som Rasmus dock tar och visar pondus i målet.

I den 39:e får Österåker en farlig frispark, som dock går över och man jagar nu intensivt efter en kvittering. Minuten efter kommer Denny fri, men lobbar över både Rasmus och målet, men en fet chans var det. I den 43:e tvingas Rasmus till en reflexräddning med ena handen, vilket renderar en ny hörna.

I den 44:e tvingas Rasmus till ytterligare en enhandsräddning, då han tippar bollen till hörna och sedan dröjer det inte länge förrän domaren blåser av och Viggan kan pusta ut med en 1-0 ledning. En väldigt tunn sådan, men ack så mentalt välbehövlig.

Viggan börjar även den andra halvleken bra och Fille kan efter fem minuter skjuta över. Bättre går det då för firma Fille & Wille (Carlsson & Oberg) i den 54:e minuten, sedan Fille spelat fram Wille på vänsterkanten, där denne gör en karbonkopia på sitt första mål, fast nu på den andra planhalvan.

Efter en kraftig acceleration rycker han ifrån sin back och rusar in mot målet, där han listigt placerar bollen i målvaktens bortre hörn, precis som en halvtimme tidigare. Men där slutar egentligen det roliga för Viggans del, även om man skulle hålla ut 10 minuter till innan man fick kapitulera första gången.

Österåker sätter nu allt på ett kort och frustrerade över ställningen inleder man nu en intensifiering av offensiven och skapar hörnor på löpande band i den 55:e, 59:e och 61:a. Svettigt för Viggans del. Viggan hade nu dragit sig bakåt en aning, sedan man i den första halvleken frestat Österåkers anfallare med stora öppna ytor, som då ofta ledde till att dessa gick i de gillrade offsidefällorna.

Viggan, som varnats för Österåkers hörnor, får dock i den 65:e uppleva att man inte riktigt var med på noterna. Viggan hävdade att det borde ha varit inspark istället för hörna, men hörna blev det. När väl hörnan slogs räddar först Rasmus och därefter följde ett okontrollerat flipperspel, där Österåker försökte trycka in bollen och på tredje försöket lyckades man också. 1-2.

I den 69:e är Viggan illa ute igen när Tauer tvingas rädda mer eller mindre på mållinjen. Trycket på Viggan är nu enormt och frågan är hur länge man skall kunna hålla emot. Jo, till den 75:e minuten. Domaren blåser då straff för Österåker, sedan Ibbe fått ett ben för mycket i vägen vid kortlinjen. 2-2.

En sådan här dag var det extra tungt att få en straff emot sig, vilket skulle visa sig senare. Trots detta mentala bakslag satsar Viggan allt man har framåt och i den 81:a minuten testar Mohab Shalabi ett skott mot Österåkersburen som målvakten dock tar. Fille testar fyra minuter senare men skjuter utanför.

I den 87:e tvingas Rasmus till en ny räddning, som leder till Österåkers 10:e hörna och på den kan motståndarna trycka in ledningsmålet 3-2 och man riktigt kände hur marken försvann under fötterna. Från Vigganledning med 2-0 till underläge på 20 minuter.

I ett desperat försök att åtminstone få med sig en poäng hem, trycker Viggan på för allt vad tygen höll, men på en kontring kan Denny Nordén sätta sista spiken i kistan på övertid. Den spiken kändes ända in i själen och även om det var i ett tidigare skede som matchen avgjordes, så blev det en blytung förlust, även om Österåker nu var det bättre laget.

Trots förlusten så måste man imponeras över Viggans heroiska kämpande under hela matchen och det var bra länge som taktiken höll, innan krafterna till sist tog slut både här och där. Nu gäller det att ta med sig det positiva från den här matchen till på söndag då en annan av de nedflyttade lagen står på menyn, IFK Viksjö.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16