Viggbyholms IK FF - IFK Viksjö 1-3 (1-1)
Söndag 8:e maj 2016, kl 15.00 på Hägernäs IP

Det här var 15:e gången lagen möttes i division 4 sedan 2005 och i och med Viksjös 3-1 seger jämnades statistiken ut något, så att Viksjö nu har 5 segrar och Viggan 9 samt att en match har slutat oavgjort. Vidare kan nämnas att match dag efter lördag eller helgdag ej synes vara till Viggans favör, åtminstone att döma av de två senaste resultaten.

Viksjö var själva ganska skadeskjutna efter att ha tvålats dit med 2-6 och 0-3 mot Österåker resp senast Spånga. Viggans bravader mot Österåker satt förmodligen kvar i hjärnbarken hos många med tanke på att man inte bara förlorade en 2-0 ledning med 25 minuter kvar. Man släppte in fyra under den resterande tiden.

Dagens match var därför av yttersta betydelse för bägge lagens självförtroende och om man går händelserna i förväg kan man konstatera att i detta fall så var det Viksjö som drog det längsta strået. Även denna gång blev det en riktigt sur avslutning för Viggans del, med alltför många insläppta mål och alltför få gjorda, trots att det fanns gott om chanser till det senare.

Vädermässigt kunde man inte klaga, såvida man nu gillar sol och värme och med tanke på väderleken hade vaktmästarna låtit gräset gro, vilket satte extra press på spelarna denna heta dag och mycket spring blev det också. Kl 15.00 blåste domaren till spel denna heta söndagseftermiddag och bägge lagen hade nog samma höga förväntningar, även om Viksjö hölls som favoriter av Nordicbet med 1,95 mot Viggans 2,45.

Bäst började Viksjö, åtminstone om man räknar in den hörna som kom i den 2:a minuten men som visade sig bli helt ofarlig. Mer dramatik blev det sex minuter senare när Nils Pasthy, alias Nizze, kom susande på högerkanten innan han avstannar för att utse en lämplig mottagare av ett pass. Nizze lägger ett perfekt inlägg just framför mål där Oberg i normala fall enkelt skulle ha gjort mål.

Nu blev det inte så då han förmodligen duffade eller något liknande, eftersom bollen knappt orkade fram de två meterna som skiljde honom och målvakten. Chansen rubriceras dock som riktigt fet och Viggan hade behövt ett mål där, skulle det senare visa sig. Men nu var detta inte en sådan dag när man fick något gratis.

Egentligen finns inget att rapportera från den första halvleken, då det mest var kamp om bollen på mitten och några chanser skapades sålunda inte, såvida man nu inte räknar in Viksjös mål, som kom i den 34:e minuten sedan en Viksjöspelare alltför lättvindigt smitit igenom de röda försvarslinjerna och avslutat med en förnedrande lobb över Rasmus. 0-1 och lite snopet.

Viggan satsar nu hårt framåt och får Viksjö i brygga och i den 39:e skapar man två ytterligt kvalificerade målchanser, dock utan resultat denna gång heller. Minuten efter kan man dock få utdelning för sitt slit, när Jan Tauer går upp och nickar in 1-1 i en ganska liten vinkel.

Första halvlek var en ganska tråkig tillställning som oftast, även om målen livade upp något. Den andra blev då mycket mer underhållande om man nu bortser från fördelningen av målen. Viggan börjar den andra halvleken riktigt bra och trycker på, men det är Viksjö som ser till att utnyttja lägena och sålunda faller 1-2 efter sex minuters spel, även det ganska snopet.

Som om detta inte skulle räcka, har man en fet chans i den 54:e men skjuter över som tur var för Viggans del. ”Full fart framåt och håll tätt bakåt” är ett ganska gångbart uttryck, som dock inte helt tillämpades fullt ut denna dag. Ty i den 65:e enligt domaren, 62:a enligt Bill och Hawkeye samt 60:e enligt skribenten, kom så spiken.

Viggan tryckte på och har en farlig frispark på högerkanten som så småningom hamnar i Nordine Barakas ägo. Denne måttar för skott mot mål, men i avfyringsögonblicket halkar densamme, varvid några alerta Viksjöspelare är där och lägger beslag på bollen och inte bara det. Man kontrar också in 1-3 och man riktigt hörde hur det gnisslade i ridån som var på väg ner.

Men trots dessa lite oväntade bakslag så tar sig Viggan samman och utsätter Viksjö för en formidabel press i princip matchen ut med några få undantag. I den 68:e får Tauer en kalaspassning från högerkanten som han på direktvolley skjuter på och i mål, tror nog de flesta. Det var matchens hårdaste skott, men trots att målvakten lyckades stå upprätt kunde han därigenom också freda buren. Vilken chans!

Två minuter senare avfyrar samme Tauer ytterligare ett skott, dock med betydligt lättare laddning, men får se bollen gå utanför. För att öka trycket har Tauer nu gått upp ett hack, vilket också kom att märkas när Viggans anfallsvågor blev allt svårare att stå emot. Trots denna offensiv bjuder Viggan in Viksjö till ett farligt läge i den 72:a då man i ett tämligen fritt läge skjuter över.

I den 75:e lägger Martin Brogren en vänsterhörna, som någon (uppgift saknas) är ytterst nära att förpassa in över mållinjen, om nu inte en änglavakt i vit/blå dräkt hade lyckats rädda just på denna mållinje. Trots denna mentala motgång trummar Viggan vidare och i den 78:e får Nordine ånyo en möjlighet att skjuta in sig, men inte bättre än att skottet tar i ribbans underdel och studsar ner och ut.

Vår vän Tauer befinner sig i den 80:e i ett extremt fint läge framför målvakten, men istället för att skjuta över mållinjen skjuter han parallellt med densamma, hur nu detta kunde gå till. Frågan är om inte skottet till och med gick till inkast. Hursomhelst, Viggan fortsätter pressen för att försöka hinna ikapp. Freby testar exempelvis i den 85:e, men den kulan gick utanför.

En Vigganhörna i den 88:e ökar förhoppningar men istället får Viksjö till en farlig kontring som dock slutade resultatlös. I den 90:e får Tauer ännu ett gyllene tillfälle, då han ungefär vid straffpunkten vill slå det tidigare skottrekordet, men tar i så pass hårt att skottet går över, vilket målvakten förmodligen fortfarande är tacksam för.

Efter Österåkersmatchen hade man en bitter smak i munnen, men efter Viksjömatchen var den snarare sur. Med tanke på de chanser vi ändå skapade på slutet och hade Viksjö i brygga, så känns resultatet inte helt rättvisande, även om Viksjö skall ha all heder för att ha utnyttjat de tillfällen man skapade.

Nu väntar ännu en tung match på lördag då Spånga kommer på besök och med tanke på det manfall vi har inför den matchen får man be en stilla bön om att vi får lite mer tur än vad vi haft hittills.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16