Viggbyholms IK FF - Spånga IS 2-4 (2-3)
Lördag 14:e maj 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Spånga IS har säkert ännu inte glömt att Viggan 2010 såg till att det blev slutspelat för Spånga i division 3, sedan Viggan i kvalspelet vunnit med 3-0 och förpassat Spånga neråt och Viggan uppåt. Efter det har lagen mötts några gånger: 2013 blev det Vigganseger med 3-0 och sedan oavgjort 1-1. 2014 började det med 1-1 och sedan storstryk för Viggan med 4-1 borta.

Förra året vann Spånga bägge matcherna med 3-1 och slutade till sist tvåa i tabellen på samma poäng som Kista Galaxy, 47 poäng, men lyckades inte kvala sig upp. Även i år tillhör Spånga ett av de topptippade lagen, något som också Nordicbet upptäckt inför dagens match. Deras odds var 3,85 för Viggan, 5,20 för oavgjort och 1,40 för Spångavinst.

Det är ju ingen större hemlighet att Viggan fortfarande dras med en del långtidsskador sedan förra hösten, men inför dagens match har det sedan Viksjömatchen adderats fyra nya frånfällen pga avstängning och resor. Sålunda hittas i denna kategori Jan Tauer, William Oberg, Christian Freby och Nils Pasthy, idel ädel tungviktare. Glenn Jonsson saknas även till denna match, då han fortfarande är ute på sina eskapader.

Förra söndagen, då det också var hemmamatch, bjöds det på blå himmel och högsommarvärme. Denna gång var det svinkallt och molnen hängde strax ovanför trädtopparna. Så någon direkt känsla för pingstfirande infanns knappast, vilket den tunnsådda publiken också insett.

Med tanke på förutsättningarna var nog inte Viggan inställda på en promenadseger mot Spånga, då man i bagaget endast hade två oavgjorda inledningsvis och sedan två raka och olyckliga förluster mot Österåker och Viksjö. Då hade Spånga bättre utsikter, även om man inledningsvis förlorat mot Österåker (0-2), men sedan vunnit mot Bele (4-3), Viksjö (3-0) och Djursholm (3-2).

Det var alltså en hel del nya pjäser som sattes upp på schackbrädet denna dag och mången undrade nog hur det skulle falla ut. Viggan börjar trots allt riktigt bra och skaffar sig en hörna redan efter en minuts spel och inledningen ser riktigt underhållande ut med anfall åt bägge hållen.

Efter 11 minuter får Spånga till ett skott, som dock nygamle Patric Kajhed, alias Kajan, enkelt plockar ner. Två minuter senare tvingas han till ytterligare en räddning av lite mer kvalificerad art. I den 19:e är Mohab, alias Momo, nära att vinna en sprintduell med Spångamålvakten, men förlorade.

I den 22:a kom dock klockorna att ringa i Spånga kyrka, sedan Kajan undanröjt en framstöt och enkelt skulle spela ut bollen till de egna leden, men bollen hamnade dessvärre i fel händer, något som utnyttjades effektivt av motståndarna och plötsligt stod det 0-1 på tavlan.

Men klockorna skulle även ringa i St Olofs kapell i den 25:e minuten, då Fille jagar en bakåtpassning som levererats till motståndarmålvakten, vilket till en början syntes ganska utsiktslöst. Men målvaktens nonchalanta hantering av situationen gjorde att Fille lyckades lura till sig bollen och rundar målvakten och stänker in 1-1 i den tomma buren. Den fadäsen måste keepern gräma sig över i många år. Men en utsökt manöver av Fille var det.

Men Spånga, som är det mest bollbegåvade laget vad gäller passningsskicklighet och bollihållande, utnyttjar den eufori som just nu råder i Viggan och pressar hårt mot Vigganburen. Den största skillnaden mellan lagen denna dag var att Viggan hade svårt att behålla boll samt var minst sagt undermåliga vad gäller passningseffektiviteten. Spånga besatt den motsatta talangen.

Sålunda utnyttjar man ett sådant tillfälle endast tre minuter efter Fillers kvittering. Oförmågan att rensa bort bollen i försvaret skulle visa sig få katastrofala följder denna dag och det är också vad som händer i den 28:e minuten. Spånga gör 2-1, så den glädjen som skapats försvann lika fort.

Men matchen bjuder på idel ädel överraskningar. Den för dagen specialinbjudne Henrik Zacco, som pga spelarbrist kallats in efter att under vårsäsongen endast setts två gånger på träning, väcks på avbytarbänken i den 37:e minuten, sedan Göran Dahlberg tilldelats en hörna från höger.

Zacco är snabbt på fötter och hinner ut till samlingen framför mål, där han är huvudet högre än de flesta. Förmodligen ser Göran detta, ty bollen hittar Zaccos panna och med en distinkt nick förändrar han ställningen till 2-2, för att direkt därefter återta sin plats på avbytarbänken. Vilket inhopp!

Detta kommer naturligtvis att gå till arkivet som ett intelligent coachdrag, vilket det givetvis också var. I sammanhanget kan då nämnas att Zacco även inkallades tvenne gånger förra året och även då gjorde mål i respektive match (1-0 mot Vaxholm och 2-2 mot Ursvik). Med dagens mål är han nu uppe i 132 gjorda för Viggan. Det gamla rekordet tangerade han redan i samband med sin avskedsföreställning den 4 oktober 2014.

I den 42:a var det sedan dags igen för Viggan att dabba sig i försvaret, då man i en till synes helt ofarlig situation ställer till det för sig genom att inte enkelt slå bort bollen, utan skall dribbla sig fram vid kortlinjen, med ånyo en katastrofal påföljd. Spånga kan då sätta 2-3 med en rökare i ribbkrysset. Ganska onödigt.

Många nya fötter syntes som sagt denna dag och en av dessa var Adams som ofta, trots sin lätthet på vågen, ofta oroade uppe i Spångaförsvaret. Viggan avslutar sålunda i slutminuten med ett bra anfall innehållandes ett flertal skottförsök, dock utan att något blev framgångsrikt.

Viggan börjar den andra halvleken bra och Fille kommer också igenom efter nio minuter, vilket så småningom leder till en frispark. Två minuter senare får Spånga en hörna, även detta domslut blir utan effekt. I den 59:e har Spånga ett bra läge men skjuter utanför.

Viggan jagar nu desperat en kvittering och Henrik Zacco som nu släppts ut i manegen visar att gammal är äldst och han kan i den 60:e minuten rinna igenom hela Spångaförsvaret och ensam med målvakten är alla överens om att nu blir det mål. Men icke sa Nicke. Zacco kom för nära i skottögonblicket och blir av med bollen, som dock i en något senare sekvens är nära att bli omhändertagen av Momo, men denne kom en tusendels sekund för sent.

Spånga är inte ofarliga och i den 62:a är man och irriterar Kajan i målet, efter mer försvarsstrul, men denne avvärjer resolut. Två minuter senare får Viggan en frispark rakt framför mål, en bit utanför straffområdet. Zacco slår den, men dessvärre går skottet rakt i famnen på målvakten.

Spånga sticker emellan med en hörna i den 66:e och Zacco kommer några minuter senare fint fram på vänsterkanten och lägger in en smörpassning precis framför mål, men ingen mottagare av rätt färg fanns till hands. Viggan kämpar desperat för att kvittera men lider svårt av passningsinsufficiens.

Spånga å andra sidan lever högt på att deras passningar sitter där de skall och de är dessutom väldigt svåra att erövra bollen ifrån, vilket gör att Viggan får slita extra mycket för att kunna tillgodogöra sig motsvarande bollinnehav. Viggan å sin sida har väldigt lätt att tappa boll, särskilt i utsatta lägen, vilket vi både sett och skall få se.

I den 74:e får Spånga en hörna som blir uddlös, medan Viggan kontrar med en frispark två minuter senare, som Zacco är ytterst nära att nå fram med en tå på. Nu återstår endast en kvart och frågan om tiden är på Viggans sida i deras ambition att nå en kvittering.

Svaret är nej. Ty i den 78:e driver Viggan upp ett anfall genom Jacob och vid mittlinjen, när han skall göra sin gubbe blir han av med bollen, vilket direkt leder till en kontring från Spångas sida och inte bara det, utan också till en utökning av ledningen till 2-4.

Siffrorna kunde ha friserats något i den 85:e när Martin Hörnberg skall skyffla in bollen i öppet mål, men han duffar eller på något annat sätt hindras från att utföra det han var tänkt att göra. I den 87:e får Viggan sin sista hörna, utan att det blir något utslag på resultattavlan. Sen var matchen över.

Ännu en tung förlust, även om Viggan stod upp bra under hela matchen, men uttrycket ”Håll tätt bakåt” måste nu ses över till nästa match. I de tre senaste matcherna har motståndarna bjudits på alltför mycket bakåt och det håller inte om man skall försöka plocka hem trepoängare. Vidare måste vi få in lite mer tyngd i anfallen framåt och då måste man definitivt anföra att Zacco bidrog till att tynga ner vågen lite denna dag.

Spånga var förvisso det bättre laget spelmässigt, men kunde ha bjudits på mer dramatik om det inte hade strulats med vissa bollar i de bakre regionerna hos Viggan. Nu väntar ett icke ofarligt motstånd på onsdag, då Viggan möter Täby City på bortaplan och det kommer inte heller att bli en dans på rosor.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15