Täby City - Viggbyholms IK FF 0-3 (0-0)
Onsdag 18:e maj 2016, kl 20.00 på Täby Sportcentrum

”Slutet gott, allting gott”, ja så skulle man kunna sammanfatta onsdagskvällens derby mellan Viggan och Täby City på Tibblevallens konstgräs, sedan Viggan vunnit med 3-0, efter att ha punkterat matchen med två snabba mål under slutminuterna.

En sen onsdagskväll med matchstart kl 20.00 och inga direkta faciliteter för uppvärmning är ju knappast de bästa förutsättningarna för ett lag i desperat behov av poäng som Viggan var, men det skulle uppenbarligen visa sig ha motsatt effekt, när domaren väl hade blåst av matchen.

Matcherna mellan Viggan och Täby City är som alla derbymatcher jämna, spännande och prestigeladdade, så även denna sena kväll. Tidigare hade lagen mötts fyra gånger. Förra året vann Viggan med 3-1 för att sedan spela oavgjort borta, 1-1. 2014 åkte Viggan på en käftsmäll man sent kommer att glömma, då man förlorade på Tibblevallen med hela 1-6, för att i returen sedan vinna med 4-2.

Inför matchen stod City på fem poäng, med en match mindre spelad, medan Viggan tronade på sina två futtiga poäng, ihopsamlade på de två inledande matcherna mot Vaxholm och Kista SC, för att sedan åka på tre raka torsk (Österåker 2-4, Viksjö 1-3 och Spånga 2-4). City hade inlett med 3-3 mot Sollentuna; 4-2 mot Hässelby; 2-2 mot Kungsängen och förlust mot Bele med 1-5.

Matchen var med andra ord av största betydelse, allra helst för Viggan, som nu var i skriande behov av poäng för att inte fastna nere i kölsvinet. Inför matchen hade en rockad gjorts genom att lyfta upp Tauer i mittfältet, samtidigt som Göran Dahlberg fick agera mittlås tillsammans med Nordine Baraka. Ibbe flyttades ut på högerbacken medan Bragi behöll sin vänsterposition. Kajan sattes mellan stolparna.

Förutom Tauer återfanns Freby och Pontus i mitten, medan Oberg var till höger och Glenn till vänster medan Fille låg på topp. Denna nya konstellation, som möjliggjordes i och med Görans återkomst från sin konvalescens, visade sig vara ytterst framgångsrik, både bakåt och framåt.

Viggan öppnar matchen bra och där Oberg fälls tidigt och får en frispark med sig, som dock inte leder någonvart. Två minuter senare en ny frispark och där Pontus är ytterst nära att halvliggandes slå upp bollen i nättaket från sin position strax utanför mållinjen, men skjuter över, vilket sig var en prestation.

I den sjunde minuten har City en farlig hörna, som dock neutraliseras och minuten efter sker ett av ytterst få misstag i backlinjen, som ger City en chans men där Kajan i målet rutinerat tar hand om bollen. I den nionde får Glenn på ett bra skott som målvakten tvingas slänga sig på för att rädda.

I den 11:e spelar Glenn fram Oberg till ett bra läge, men i kamp med Tom Gyldorff (fd Viggan), vinner den senare duellen med påföljd att Oberg åker i backen dock utan åtgärd, och det var i direkt närhet av strafflinjen. Minuten efter ånyo ett bra Viggananfall som denna gång slutar i hörna.

I den 15:e tvingas Nordine rensa till en hörna för City som ej medför några problem för Vigganförsvaret. Tauer får ett bra läge i den 20:e men målvakten räddar. Det märks att det är derby då matchen bjuder på intensitet med fart och fläkt åt båda hållen. City skaffar sig en ny hörna i den 23:e efter en mindre lyckad bakåtnick över kortlinjen.

I den 27:e går City offside och det efterföljande målet döms följaktligen av för offside, vilket inte gjorde Viggan något. Minuten efter lägger Bragi ett långt inlägg fram till Tauer som denne nicktouchar, men bollen går utanför. I samma minut spelar Oberg fram Fille, som emellertid hamnar i offsideläge och blåses av.

I den 31:a får Glenn på ett skott som dock målvakten tar. Sedan är det som vanligt mycket kamp om bollen och hög fart på spelet. I den 44:e är Tauer framme och nickar igen, men målvakten får vantarna på bollen. I den 45:e har City ett farligt frisparksläge men skjuter utanför. Halvleken avslutas sedan med att Oberg får ett bra läge, dock utan att det resulterar i något som kan föranleda en ändring på matchtavlan.

Halvtidsvila och matchen står och väger med ett litet poängövertag för Viggan, men allt kan hända och minsta lilla misstag kan bli ödesdigert. City var bra på att mata fram med långbollar, men Viggan hade varit på alerten och kunnat avstyra samtliga försök i den vägen.

I den andra halvleken hade tydligen City intagit något stärkande, ty de kom ut med alla hörntänderna väl synliga, vilket direkt satte Viggan under hård press. I den 48:e avlossar man sålunda ett hårt skott som dock Kajan är med på och tar hand om. Minuten efter utsätts han åter för en likadan påfrestning men tippar nu till hörna.

Viggan skapar dock i den 50:e ett bra läge som dock slarvas bort och fyra minuter senare kan Tauer få till ett bra inlägg till Fille, som emellertid kommer en hundradel för sent och följaktligen missar den chansen. City dominerar annars den första kvarten totalt och Viggan får anstränga sig till det yttersta för att hålla rent framför Kajan.

Matchen står fortfarande och väger och tankar om ett 0-0 resultat rör sig säkert i mångens huvud. Men i den 64:e minuten slår Fille en lång crossboll över till Oberg på högerkanten och denne kan sedan lägga en perfekt macka in till en framrusande Tauer, som i steget avlossar en spänd vrist, varvid bollen går klockrent rakt in i närmaskorna. 1-0 till Viggan.

Mot Österåker hade Viggan lett med 2-0 fram till den 65:e och nu var frågan hur länge det här skulle hålla. Ja, tre minuter efter målet får City en farlig kontring som dock avslutas utanför. Minuten efter det är det dags för en ny kontring med samma påföljd. Nu händer det mycket.

Viggan får nu en hörna varvid Tauer fälls på straffområdeslinjen men utan påföljd. Två minuter senare är han åter på benen, men får i ett bra läge på ett alltför löst skott. Viggan har nu skapat ett stort tryck och i den 71:a skjuter Glenn hårt i stolpen, men bollen går snett ut och där drar Tauer på allt vad han orkar men bollen blockas.

I den 72:a kommer Glenn och Pontus helt fria med en ensam back och när Glenn skall spela över till Pontus träffar passningen backen istället för att gå framför och frilägga Pontus. Ack, ack. Minuten efter får Viggan en farlig frispark som dock tar i muren. I den 77:e får man en hörna som blir resultatlös.

Minuten efter är Glenn och Tauer bra igenom och när Tauer fälls inne i straffområdet vädras straff, men icke denna gång. Tauer, som är som en vildhingst på sin nya position, kommer i den 83:e helt fri med målvakten, varvid alla tar upp sina noteringsblock, men till allas förvåning lägger han bollen mitt på målvakten. Lite snopet.

I den 84:e är Glenn ganska fri, men skjuter högt över. Viggans press är ett resultat av Citys tokpress åt andra hållet, vilket ofta lämnar den egna planhalvan sopren. Glenn, som nu visar sig på styva linan, kan två minuter senare i ett fritt läge skjuta mitt på målvakten, eller om det låter bättre att säga att målvakten tog bollen.

I den 87:e kommer dock utdelningen. Glenn spelar över till Sphetim, som inte gör något misstag, utan kan från högerkanten skjuta bollen förbi målvakten och nu stod det 2-0 till Viggan. Men har man varit med förr så kan man aldrig koppla av. Säger bara matchen mot Österåker.

I den 90:e får City på en av sina många långbollar och denna touchar ribbans överkant och ut, men det såg ut som Kajan hade ögonen på den kulan. Minuten efter kan dock Tauer slå in den sista spiken, sedan Mohab (MoMo) passat fram till detta 3-0 mål. I matchens sista övertidsminut skall MoMo, någon meter från mål, bredsida in 4-0 i öppet mål, men lyckas få bollen på fel sida av stolpen.

Trots att City tokpressade under de första 15 minuterna av andra halvlek, lyckades man inte överlista Vigganförsvaret. Inte heller under sista delen av matchen när man gick för en kvittering, fick man hål på Viggan. Istället blottade man sig helt bakåt med given effekt som följd. Kajan hade spikat igen sin mur och de två inledande räddningarna i början av halvleken blev nog ganska matchavgörande.

Svårt att utse Matchens Viking en sådan här dag, då alla spelade på topp och gav allt. Backlinjen var stabil, där Ibbe som ny högerback och Bragi på sin gamla vänsterplats gjorde en kanonmatch på sina flanker och motade bort de flesta attacker på ett ytterst förtjänstfullt sätt. Nordine och Göran i mitten blev en mycket lyckad konstellation som vi hoppas få se mer av. Kändes bergsäkra i sina nya roller.

I mitten gjorde stabile Freby som vanligt ett hästjobb. Hans motto: ”Att verka men inte synas” är guld värt i sådana här matcher. Synd att Pontus inte fick bli målgörare i matchinledningen, men han växte sedan för varje minut. Oberg på sin högerkant kommer att bli en huvudvärk för varje motståndare framöver.

Glenn kan med lite mer träning i kroppen bli vänsterkantens vågmästare framöver, som han alltid brukar vara. Nu kunde han trots viss ringrost visa vad han är kapabel till.

Fille var nog kanske den som sprang mest under hela loppet och även om han inte antecknades i protokollet, så låg han i det tysta bakom mycket. Tauer kräver ett extra kapitel denna dag, med tanke på vilken arbetshäst han är. Han konkurrerar nog med Fille om antal flest sprungna kilometer. Och nu kan han i sin nya position även göra mål och vilka mål sen och de kunde ju som sagts ha blivit fler.