Sollentuna FK - Viggbyholms IK FF 2-0 (1-0)
Söndag 22:a maj 2016, kl 17.00 på Sollentunavallen

Söndagen den 22 maj spelade Viggan sin sjunde match för säsongen och kunde därmed också notera att i princip en tredjedel av säsongen var avverkad. Nu har ju denna tredjedel inte bara bjudit på glädjeämnen, vilket dagens förlust 0-2 understryker.

Fast å andra sidan hade Viggan en lika stapplande inledning förra året, då man efter sju omgångar i och för sig hade fått ihop sex poäng mot dagens fem. Man hade då 11-13 i målskillnad mot dagens 11-16 och låg på en åttonde plats, må vara att tabellsammansättningen var lite mer okomplicerad än idag.

Även efter åtta omgångar förra året hade man kvar sina sex poäng, men sedan kom ketchupeffekten. På de följande nio matcherna förlorade man inte en enda match, vann sex och spelade oavgjort i tre, vilket genererade hela 21 poäng och en fjärdeplats i tabellen vid det laget.

Att det sedan inte slutade så bra pga skador är en annan femma, men det visar att så länge det finns liv finns det hopp. I sammanhanget skall nämnas att det var just Sollentuna som förra året bröt Viggans fina svit och även då vann med 2-0, efter ett liknande scenario som denna dag. Det kan också noteras att Viggan aldrig slagit Sollentuna, vare sig de opererat under benämningarna FK eller IFK.

Oavsett om Viggan spelat på Sollentunavallen 1 eller 2, eller Norrviken för den delen, så har det inte gått bra. Senast vi möttes blev det 0-2 i baken och även då gjorde Sollentuna sista målet i slutminuterna (89:e), nu blev det i den 87:e minuten. Att man sedan idag gjorde sitt första mål redan efter fem minuter gör ju inte saken bättre. Förra året dröjde det till den 55:e minuten innan de fick sitt första mål.

I sammanhanget kan också nämnas att det var just på Sollentunavallen, må vara på gräsplanen och mot Tureberg den 2 september 2006, som Arvid Hagstedt, alias Bill, gjorde sin premiär som facilitetsförvaltare i Viggan, vilket alltså innebär att Bill firar 10-årsjubileum i år. Grattis till ett fantastiskt jobb Bill!

Hur gick det då i den sjunde omgången 2016 mot Sollentuna? Jo, det blir en tillställning som man sent kommer att glömma. Sammantaget kan man väl säga att Sollentuna gjorde målen, medan Viggan svarade för alla målchanser. Lite unikt för denna match var att Viggan kunde ställa upp med exakt samma startelva som i onsdagens match mot Täby City, något som inte hänt i mannaminne.

Sålunda spelade Tauer nu som vänsterytter igen och är redan efter några få minuter ytterst nära att nå bollen före målvakten i Sollentuna. Knappt hade man hämtat andan efter denna framstöt, innan det ringer nere hos Kajan i Vigganmålet. Enligt domaren var det efter 4 minuters spel.

Det var Jesper Limpar, som tråcklat sig igenom på vänsterkanten och skickat in bollen i mål. 1-0 till Sollentuna och de röda fiollådorna stod vidöppna och gapade av förvåning. Samme Jesper hade ju spelat i Viggan 2012 och även då gjort mål i sin premiär för Viggan i division 3. En riktig kalldusch blev det, men matchen var ju fortfarande ung.

Men det var inte bara en kalldusch målmässigt, det var även målvaktsmässigt, då Kajan i samma moment skadar sig och ådrog sig en befarad korsbandsskada, varvid han fick lämna planen och ge plats för Harald Hemström som burväktare. En olycka brukar ju inte komma ensam och nu var frågan hur den fortsatta utvecklingen skulle bli, med ett snabbt baklängesmål och en målvaktsskada efter bara några minuter.

I den 15:e är Tauer återigen involverad i en kapplöpning med målvakten, som även denna gång också utfaller i målvaktens favör, men nära var det bägge gångerna. Även om Sollentuna känns något säkrare med bollen, är det ändå Viggan som känns giftigare när man sticker upp.

I den 19:e är Glenn ytterst nära att framför mål ändra resultatet, men ramlar/fälls inne i straffområdet i skottögonblicket. Minuten efter skickar Glenn in en skräddarsydd passning till Tauer, som med pannbenet förpassar bollen hårt i ribban, men bollen studsar snett neråt och ut.

Oberg kan även han nicka, om än med bakhuvudet och är nära att överraska målvakten på en skarvnick efter ett inkast. Målvakten hade inte riktigt koll på bollen som hamnar inte långt ifrån den bakre stolpen. Sollentuna är inte ogiftiga de heller, även om de inte skapar några direkta målchanser, men en hörna får de dock i den 25:e sedan Göran rensat.

I den 26:e får Oberg ett jätteläge att kvittera, men det hela mynnar bara ut i en hörna. Minuten efter är Tauer nere och härjar hos motståndarna igen, men fälls invid strafflinjen, dock utan åtgärd. Strax efter är bollen i Sollentunas händer, vilket så småningom leder till en ny hörna.

Bragi lägger en frispark i den 31:a som går direkt på mål, men även direkt på målvakten. Minuten efter en ny Sollentunahörna, så det böljar fram och tillbaka. I den 34:e får Viggan en ny frispark som målvakten halvräddar, men Viggan kan inte utnyttja returen. Minuten efter får Oberg gå in i depå efter en näsbränna med blodvite som följd.

I den 39:e skapas ett jätteläge för Viggan, men även denna gång lyckas målvakten komma undan utan att behöva kröka rygg. Denna sekvens följs minuten efter av ett mycket långt Viggananfall som avslutas med en frispark från kortlinjen. Viggan har nu Sollentuna i brygga.

I den 42:a avlossar Tauer ett kanonskott som tar i ribban och ut och han måste vid det här laget undra vad det är som händer, eller snarare inte händer. Två ribbträffar och ingen utdelning. Viggan avslutar halvleken med ytterligare ett bra anfall, som inte heller det leder till något resultatmässigt.

Såhär långt i matchen tyckte nog mången att resultatet inte kändes helt rättvist, med tanke på vad som skapats från Viggans sida, men 1-0 till Sollentuna stod det på tavlan. Alla i det röda laget var nu helt övertygade om att man skulle kunna vända på steken och få med sig de åtråvärda poängen med sig hem. Ingen tvekade.

Viggan börjar den andra halvleken med en frispark i den 47:e minuten, fem meter utanför halvmånen, som Pontus med en överladdning skjuter över. I den 49:e får Viggan en ny frispark som Bragi lägger och Pontus nickar från en meters håll stenhårt mot mål, men rakt på målvakten i detta ypperliga läge.

I den 50:e spelar Tauer in till Glenn som direktskjuter, men bollen räddas till hörna och nu känner alla att ett mål hänger i luften. På hörnan nickar dock Zacco över. I den 53:e spelar Pontus fram Fille som även han nickar över och det känns som Sollentunas målbur har fått en välsignelse över sig denna dag.

I den 54:e skall det dock ske, Oberg kommer fri med målvakten, men skjuter rakt på, det sk Boasyndromet. Viggan har nu pressat oavkortat i en kvart utan att få hål på Sollentuna och när Bashar Hussein i den 60:e får sitt andra gula kort och visas ut, tror nog alla att det är klart vart poängen skall hamna.

Men då händer det som många experter hävdar, att det är betydligt svårare att spela mot ett decimerat motståndarlag och så blev det också mycket riktigt. Efter utvisningen stendog allt Vigganspel och det var Sollentuna som istället började bolla gris medan Viggan fick springa och jaga.

Efter att under 60 minuter skapat allt av värde chansmässigt, så tappade Viggan totalt stinget och fick se sig mer eller mindre utspelade den sista halvltimmen och tyvärr är det det som man bär med sig efter matchen. Hur kunde detta hända? Inte nog med att Sollentuna tog över spelet, man gjorde även sitt andra mål med tre minuter kvar av matchen, och upprepade alltså historien från det lagen senast möttes förra året.

Ännu en besvikelsens dag, där man under större delen av matchen gör sig förtjänt av en seger, men släpper in motståndarna när de är som mest sårbara, vilket är helt oförlåtligt. Men om man inte gör mål på sina chanser, kan man ju följaktligen inte heller vinna matcher, vilket Viggan fått lära sig i flera matcher nu. Sollentuna utnyttjade dock sina chanser 100-procentigt.

På lördag väntar nu en riktig ödesmatch mot tabelljumbon Hässelby och minsta lilla underskattning här kan bli ödesdiger, så vi får hoppas att Viggan kan återskapa den eufori som man hade med sig från Täby Citymatchen i onsdags och som även var synlig under de första 60 minuterna.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21