Viggbyholms IK FF - Hässelby SK 1-3 (0-2)
Lördag 28:e maj 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Prognosen från SMHI talade om 19 plusgrader och sol bakom ett litet moln. Nu blev det 16 grader och mestadels mulet och mer surmulet skulle det också bli innan matchen var slut. Viggans kräftgång under våren har också skrämt bort en del av den trognare delen av publiken. Den vill se mål och i rätt bur också. Så har dock inte alltid varit fallet denna vår.

För att få en bra start på dagen behöver man något positivt att hänga upp sig på och det där har Viggan haft svårt att leva upp till, även denna dag. Ingen blir ju särdeles glad om man släpper in två mål inom de första nio minuterna, vare sig spelare eller publik. Men det har även hänt tidigare i vår. Mot Vaxholm tog det sex minuter, mot Sollentuna i söndags tog det bara fyra minuter och nu mot Hässelby hade man spelat sju minuter och att det sedan blev ett till bara två minuter senare gör ju ingen glad.

Nu är ju i och för sig matcherna mot Hässelby lite särskilda ur ett historiskt perspektiv, där säkert folk som varit med ett tag är bekanta med uttrycket Hässelbysyndromet, som myntades för ca 20 år sedan och vars enkla innebörd är att man inte skall underskatta motståndaren.

Nu tror nog vän av ordning att detta inte var direkt aktuellt just denna gång, men effekten blev onekligen den man fruktat. Viggan har haft många täta matcher mot Hässelby i division 4 för ca 10 år sedan, då Hässelby var ett riktigt kanonlag. Inför dagens match låg man och guppade i kölsvinet med idel förluster och två oavgjorda, vilket lätt kan få en att gripas av hybris om man är tabelltolkare.

Efter Viggans sejour i division 3 har lagen mötts fyra gånger under 2013 och 2014. Förra året var Hässelby utlokaliserade till division 4 Mellersta. 2013 blev det förlust för Viggan borta med 0-2, medan man vann hemma med 3-1. Detta följdes upp året efter med en 0-3 förlust hemma och en bortavinst med 4-2, så baserat på detta så var förutsättningarna ganska jämna inför dagens match.

Nordicbet å sin sida hade dock Viggan som lite av favoriter med oddset 1,65 mot Hässelbys 2,95, medan Aett oavgjort resultat låg på 4,50. Den som satt inne med lite stallbackstips skulle kanske ha varit lite mer skeptisk. Viggan saknade denna dag fyra sk startspelare, Kajan, Tauer, Bragi och Freby, vilka i denna ödesmättade match säkert skulle ha behövts för att Viggans skulle kunna ha levt upp till det oddset.

Nu saknades fyra spelare och härom sisten, mot Spånga, saknades hela fem stycken viktiga spelare och då är det inte lätt att få alla att spela samma melodi i orkesterdiket, vilket krävs i denna ytterst komplicerade seriesammansättning. Aldrig tidigare har väl serien känts så tuff med alla gamla lag, vare sig de ramlat ner från trean eller åter dykt upp från femman.

Varje erövrad poäng är således av yttersta vikt och de fem som Viggan skrapat ihop så här långt kan vara guld värda så småningom. För den som kommer ihåg förra året kan berättas att Viggan då, efter åtta omgångar hade sex poäng, men att man efter det vaknade till liv och sedan spelade nio matcher i rad utan förlust: sex segrar och tre oavgjorda vilket gav 21 poäng. Nu är frågan om detta kan upprepas även i år.

Själva matchen då? Ja, lite har ju redan avslöjats, då alla nu vet att Hässelby fick in två bollar inom de första nio minuterna. Det började i den 7:e minuten då Hässelby skapar ett friläge som Harald reflexräddar och på den efterföljande hörnan fick Hässelby två chanser, av vilka den andra resulterade i mål.

Två minuter senare, då allt verkade ganska lugnt på Viggans planhalva, tillåts en HSK:are, från minst 40 meters håll, skjuta ett skott mot Viggans mål. Ingen normal människa skjuter väl från det hållet kan man tycka. Men så gjordes det och alla, inklusive Harald, fick se bollen gå i en vid båge över den tomma planhalvan, inklusive Harald och in i mål, just under ribban. Sådant händer förmodligen bara en gång på tusen. Sist det hände var väl när fd AIK:aren Nordin i Ekerö gjorde samma sak på Hägernäs för ca 10 år sedan.

Det har alltså gått bara 10 minuter och Viggan är inte ens med i matchen, allra minst målmässigt. Man har väl aldrig tidigare sett ett så förstummat och frustrerat rött lag på Hägernäs IP och det skulle fortsätta. I den 15:e får HSK en hörna som dock ej resulterade, men minuten efter har de ett skott från sidan som touchar ribban och ut. Nu ligger Viggan pyrt till.

I den 28:e får Viggan en frispark som Nizze nickar över på i ett annars mycket bra läge, men mer än så bjöds inte publiken på denna halvlek. Viggan hade så här långt knappast varit över mittlinjen, förmodligen helt bedövade av den chockartade inledningen. Ett undantag var dock då Oberg sliter sig fri på vänsterkanten och parallellt med kortlinjen sveper in mot mål och från ca fyra meters håll skjuter mot mål, men målvakten tar effektivt hand om skottet.

Mycket mer att skriva om under den första halvleken finns egentligen inte. Man kan bara konstatera att det var den minst imponerande insats från Viggans sida man sett i modern tid på Hägernäs IP. Viggan stod helt enkelt inte att känna igen, annat än från de sista 30 minuterna i söndags mot Sollentuna. Annars har Viggan bjudit upp till dans i samtliga matcher och har dessutom skapat säckvis med målchanser, så dock inte i denna match.

I pausen till den andra halvleken hade man uppenbarligen talat ut inne i omklädningsrummet, ty nu såg Viggan betydligt mer sammansvetsade ut. Sålunda får man efter bara tre minuters spel en jättechans när Oberg blir fri med målvakten, men skjuter mitt på. En tåfis i ena eller andra hörnet hade säker kunnat få upp mungiporna på de röda i det läget.

I den 51:a kommer Glenn i ett bra läge nere på vänsterkanten och skickar in bollen i slottet där Oberg, om han hade stått fyra decimeter längre bak, säkert hade kunnat dunka in bollen i mål, men nu fick han dessvärre bollen om bakfoten, varför det hela rann ut i sanden. Men det var två bra lägen inom bara ett par minuter. Är något på gång?

HSK sticker emellan med en hörna i den 54:e, men är annars betydligt mer lätta att tas med nu. I den 60:e får Adam Shalabi på ett mycket bra skott, som dock halvpareras av målvakten och på returen är kusinen Mohab Shalabi bara en hårsmån från att ha blivit släkthjälte och ihjäkramad.

Fem minuter senare får HSK en dubbelhörna som ej mynnar ut i något, även om varje hörna i sig innebar en nervpåfrestning, särskilt med första målet i färskt minne. I den 67:e tar HSK-målvakten bollen utanför sin jurisdiktion och Viggan får en farlig frispark, som man försöker utnyttja med en snabbis men utan verkan. På det andra tillrättavisade försöket skjuter man i muren.

I den 72:a får Sphetim på ett bra skott som även det tas. I samma spelminut kommer Nizze och Glenn ensamma med målvakten, men denne var en nanosekund snabbare än vad de röda var. Nu kommer peripetin. När alla tror att Viggan skall försöka reducera och få liv i matchen händer det motsatta.

Nordine tvingas i ett frilägesförsök från HSK:s sida att i den 75:e minuten tillgripa mer nödvärn än vad domaren vill tillåta, varvid den senare snabbt drar upp sitt rödaste kort, samtidigt som han ivrigt pekar mot den markerade punkten, som endast ligger elva meter från Harald. Sekunder senare far Harald till höger och bollen i mitten, vilket betyder att HSK nu leder med 3-0 och man riktigt hör hur ridån sakta glider ner.

Men det höll på att bli mer. I den 79:e missar HSK ett friläge och två minuter senare kan man i ett likartat läge få se bollen hamna i burgavelns yttersida, efter ett friskt ingripande, från Ibbe tror vi att det var. Tyvärr var det ingen som riktigt levde upp till de förväntningar som man vanligtvis har på Viggans mannar denna dag. Lite av den kollektiva kollapsen får dock tillskrivas inledningen, men å andra sidan var den också ett resultat av nyss angivna kollapssyndrom.

Det här var en dag som alla, boende i eller på annat sätt hade anknytning till Viggbyholm, såg rött. Inte minst efter tre baklänges mål, ett rött kort, straff och ytterligare ett rött kort i den 88:e, sedan Sphetim ådragit sig sitt andra gula kort. Men det fanns en liten strimma av ljus och den hade uppträtt i den 86:e minuten.

Glenn kan, ca sju-åtta meter från straffområdets sydöstra hörn, måtta ett lobbskott som till mångens förvåning tar en liknande bana som vid HSK:s andra mål och slinker in ovanför en förvånad målvakt och resultatet var friserat till 1-3. Men trots denna avslutning går det inte annat än att leverera ett motorsågsreferat efter denna blodfattiga insats.

Ända ljusglimten denna dag var väl att några andra som trängs nere i kölsvinet, Täby City och Kista, även de åkte på en ordentlig kölhalning. City med 0-7 mot Vaxholm och Kista med 1-5 mot Djursholm. På lördag väntar Kungsängen, som ligger i tätklungan strax ovanför olycksbröderna i kölsvinet, bara tre poäng före de olyckliga fyra som bara har fem poäng.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19

Laguppställning
Harald Hemström
Ibrahim Marrakchi
Nordine Baraka
Filip Karlsson (79)
Göran Dahlberg (K)
Nils Pasthy
William Oberg (60)(69)
Dennis Asmussen (77)
Niklas Jonsson (69)(74)
Pontus Tavemark (31)
Martin Hörnberg (41)(79)
Shpetim Isufi, avb (31)
Adam Shalabi, avb (41)
Mohab Shalabi, avb (60)(74)(77)
Rasmus Karlsson Håård, avb

Målgörare
Niklas Jonsson (86)

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
Nordine Baraka, målch (75)
Shpetim Isufi (g62)(g88)

Domare
Tom Ghorbani, HD
Ali Ali, AD1
Stefan Axelsson, AD2

Matchens Viking
Ingen

Matchens VIKing

Publik
43 personer

Väder
+15, mulet