Kungsängens IF-Viggbyholms IK FF 3-1 (0-0)
Lördag 4:e juni 2016, kl 14.00 på Kungsängens IP

Lördagen den 4 juni spelade Viggan mot Kungsängens IF i den nionde omgången och det var en riktig omgång som Viggan åkte på. Med ledning 1-0 och bara 11 minuter kvar av matchen, trodde nog många att nu har det äntligen vänt för Viggan. Och vände gjorde det onekligen. När matchen var slut hade Viggan förlorat, sedan man släppt in tre mål under de sista återstående minuterna.

Det har sagts förr, men årets seriesammansättning består av idel ädel gamla kombattanter, som Viggan under sina 10 år i division 4 haft åtskilliga problem med, och det innebär i sin tur att årets serie är och blir tuffare än någonsin, när man nu lyckats samla ihop alla dessa lag i en enda serie. Kungsängen är inget undantag, snarare tvärt om.

Vem minns väl inte säsongen 2009, det poängmässigt i särklass bästa året för Viggan. Då kom man trea med 50 poäng, på samma poäng som Bele Barkarby, men med något sämre målskillnad. Viggan hade 64-28 i målskillnad, vilket är ganska imponerande, men Kungsängen var det bästa laget då med 53 poäng. Då var det jämnt i toppen måste man säga.

Viggan kan hittills inte skryta med samma positiva utveckling, efter en ganska så skral inledning av vårsäsongen, men tabellen är hård och rättvis, men visar samtidigt inte allt som göms bakom siffrorna. Bortsett från plattmatchen mot Hässelby härom sistens, har man gjort åtskilliga bra insatser, men där bollen inte rullat Viggans väg.

Nu finns det i och för sig många förklaringar bakom detta, en är förstås att man aldrig lyckas spela med samma lag, då det alltid är ett flertal spelare som inte finns tillhands pga skador, resor, jobb mm, men det stora problemet har varit att man alltför lättvindigt släppt in baklängesmål, särskilt under de sista skälvande minuterna. Detta parat med oförmågan att göra mål på de chanser som man oftast skapat, har gett den aktuella placeringen i tabellen.

Men det är inte första gången som Viggan varit i trångmål under vårsäsongen under sina 10 år i division 4, undantaget 2011 och 2012 då man spelade i division 3. Så här har det sett ut tidigare år efter den nionde omgången i serien:
2016: 5 poäng, 13-22

Kungsängen har som sagt alltid utgjort ett svårt motstånd och så även denna dag. Trots en sejour i femman är man nu tillbaka i fyran och verkar ha trummat ihop ett riktigt bra lag med många spetskompetenser. Viggan hade i vanlig ordning inte lyckats mobilisera den ordinarie uppsättningen, då det även denna gång fattades en handfull spelare som brukar starta. Detta gjorde å andra sidan att många nya fick chansen.

Matchen kom till de rödas förvåning att spelas på gräsplanen i Kungsängens nya stora sportcentrum, som består av inte mindre än fem fullstora fotbollsplaner, varav ett par med konstgräs. Med de förutsättningarna förstår man bättre att Kungsängen nu åter är med i fyran.

Matchen börjar med att lagen känner på varandra och i den 6:e får Viggan ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet, dock utan någon större effekt som följd. KIF får en hörna tre minuter senare utan resultat där heller. I den 17:e nickar Nisse över i ett ganska bra läge, men i övrigt skapades det inte mycket framåt.

Det är KIF som har det största bollinnehavet och visar också upp stor skicklighet i passningsspelet, medan Viggan sticker upp i ströanfall som dock oftast rinner ut i sanden. I den 23:e får KIF på ett hårt långskott som Harald dock tar. Två minuter senare får man en farlig frispark, som dock tar i muren efter en misslyckad Brolinvariant.

I den 26:e får Viggan också ett bra läge med en frispark, där Tauer nickar mot mål, men målvakten är med på noterna. I den 30:e antecknas Viggan för en hörna, men mestadels är det KIF som anfaller och Vigganförsvaret får jobba hårt för att täcka upp alla anfall, som oftast genereras genom krossbollar. Vid den här tidpunkten har KIF dessutom svarat för en del riktigt långa anfall, som aldrig verkade ta slut, men försvaret höll emot.

I den 37:e får Viggan till ett riktigt bra anfall, dock utan resultat och två minuter senare får Tauer på ett skott som målvakten tar. I den 40:e har KIF ett bra läge men skjuter utanför och halvleken avslutas med en ofarlig KIF-hörna. KIF stod för det mesta av spelet, vilket bidrog till att Viggan fick jaga boll en hel del. Passningsspelet vann KIF dessutom rejält på poäng. Trots detta skapades det inga direkta farligheter än det som nämnts. 0-0 i paus.

Viggan hade alltså varit tillbakapressade under stora delar av den första halvleken, men kom ut med friskt mod i den andra och fick inledningsvis ett övertag i spelet. I den 49:e får man ett bra frisparksläge, men skjuter rakt i muren. Men det fetaste läget kom fyra minuter senare.

Zacco, som kallats in under fanorna, kan i den 53:e springa sig loss på vänsterkanten som vanligt, och får in ett bra pass i slottet som mynnar ut i en hörna. Efter diverse rabalder får Adam Shalabi tag i bollen och avlossar ett icke obetydligt skott mot KIF-buren, där målvakten är överspelad i detta läge.

Undertecknad var helt övertygad om att bollen var på väg in i mål, men i den absolut sista nanosekunden dyker ett lurvigt KIF-ben upp just på mållinjen, varför ställningen fortfarande var 0-0. Men ett jätteläge var det. KIF sticker upp med en farlig frispark i den 55:e som dock går högt över och fyller på med en dubbelhörna i den 56:e, utan att skapa några farligheter.

Minuten efter, i den 57:e, råkar Adam Shalabi vara ute och fiska efter förlupna bollar och i ett pinsamt missförstånd mellan en av KIF-backarna och målvakten, snor Adam påpassligt bollen och skickar in den i nätmaskorna. 1-0 till Viggan och nog kände mången att nu borde förtrollningen vara bruten.

I pausen fick Ibbe lämna in munderingen sedan han blivit tvungen att återgå till sitt jobb, vilket gjorde att ledningen tvingades att göra en stor rockad med omdisponering av ett flertal spelare, vilket i sin tur gjorde att kontinuiteten försvann i det spel man ändå hade åstadkommit.

I den 66:e har Fille ett skott utanför och det antecknas lite förvånande att Viggans spel är mycket bättre nu, trots alla omdisponeringar. Men Viggans ledningsmål har också satt press på KIF, vilket i sin tur medför att Viggan hamnar under press i jakten på en kvittering. I den 70:e får KIF en hörna, där man får på ett kanonskott som Harald får slänga sig på för att rädda ut till en ny hörna.

I den 74:e tvingas Harald till ett nytt ingripande, då han tippar ut bollen till en hörna och nu börjar det lukta vidbränt. Den nya backlinjen i Viggan får nu kämpa emot ett ohyggligt tryck och man nästan känner i luften att något olycksbådande snart är i görningen.

I den 76:e räddar Göran på mållinjen och det var ytterst nära en kvittering där. Men den skulle komma. I den 79:e kommer ett skott eller lobbskott som singlar ner vid Haralds bortre stolprot och studsar upp mot ribban, men på dess insida, varvid en kvittering till sist är att konstatera. När man sedan får bevittna att även 2-1 kommer sju minuter senare börjar man ana oråd.

Viggan försöker nu återta den poäng man just förlorat utan att lyckas särskilt bra och istället är det de adrenalinstinna Kiffarna som istället skapar både en hörna i den 88:e och en farlig frispark minuten efter. På något sätt känns det som luften gick ur efter det snabba ledningsmålet för KIF och försvaret kändes ganska oorganiserat på sluttampen.

Detta var också något som KIF utnyttjade, när man på övertid (91:a) slog in spiken i kistan och Viggan fick lämna arenan på ett tråkigt och förnedrande sätt. Man kan faktiskt lägga ett karbonpapper mellan denna match och matchen mot Österåker, där samma olyckliga scenario utspelades under de sista minuterna. En ledning som förbyts i ett nesligt nederlag.

Nu återstår fyra tuffa matcher innan sommaruppehållet och nu gäller att slicka såren och försöka komma tillbaka så fort som möjligt för att vända skutan på rätt köl. Förmågan finns, men det gäller också att få med sig lite flyt framöver för att det skall ordna sig. Förstärkningar är på gång, även om det kan dröja till efter sommaren.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17