Viggbyholms IK FF - Bele Barkarby 1-7 (1-2)
Lördag 11:e juni 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Denna match mot Bele Barkarby lär man knappast glömma i första taget. Utskåpning med 1-7, där ett sällan skådat målras kom i slutsekvensen av matchen, något vi tyvärr har blivit ganska vana vid denna vår. Fyra insläppta mål under slutkvarten, vilket dessvärre även hände mot Österåker. Mot Kungsängen förra helgen blev det tre mål bakåt under den sista kvarten.

Av Viggans hittills insläppta 29 mål har 15 mål tillkommit under den sista kvarten, vilket tyder på någon form av dysfunktion i de bakre leden. Om det sedan beror på konditionsbrist, mental insufficiens, eller för många byten på sluttampen, återstår att reda ut, men problemet måste uppenbarligen åtgärdas och det ganska raskt.

Att möta Bele Barkarby har aldrig tillhört de lättaste uppgifterna och senast lagen möttes var i division 3, där Viggan tog hem första mötet, medan BB vann de övriga tre, något Nordicbet också hade koll på, liksom det aktuella tabelläget, där Viggan inför matchen fått 4,15 i odds mot BB:s 1,35. Till skillnad mot Viggan höll sig BB kvar i trean tre år längre, sedan bägge lagen gått upp efter säsongen 2010.

I dagens match saknades en av BB:s speciella Viggandödare, Anton Tollerup i laguppställningen, men istället hade man efter nedflyttningen i höstas lyckats få över några andra skarpa pjäser och då inte minst nr 13, Lorance Koria från Viksjö, som denna dag skulle punktera Viggan i Tollerups frånvaro. Hos Viggan saknades bl a fd BB-spelaren Christian Freby, som spelat i BB de senaste tre åren, efter det att han tidigare kommit till Viggan 2011.

Nu slutade denna match i absolut moll, men den kunde ha fått en ljusare avslutning, eller åtminstone inledning, om nu inte OM hade varit med i bilden igen. Redan efter 10 minuter befinner sig Glenn sålunda inne i BB:s målområde och har ett jätteläge att peta in bollen, men med uppbringandet av alla sina krafter lyckas han skjuta över målet, vilket måste anses som en bedrift och förmodligen var det också med högerfoten som han sköt, vilken han endast kan gå på i normala fall.

Trots denna feta chans var det BB som tidigt tagit initiativet i matchen och man lät sig imponeras med den lätthet som man fick passningsspelet att flyta inom lagdelarna, medan Viggan tvingades att som oftast jaga boll. I den 13:e får BB till ett bra skott i ett farligt läge, sedan en röd back missbedömt bollbanan och missat själva bollen, men skottet går över. Två minuter senare försöker man igen, men träffar nu burgaveln från en snäv vinkel.

Oberg, en av dagens friskaste vindar, trots en nyligen avslutad penicillinkur, hastar fram på vänsterkanten i den 17:e, men skottet styrs ut till en hörna, som sedan slås utanför kortlinjen. I den 20:e är Viggan riktigt illa ute, men Rasmus i målet avstyr det hela och bollen går ut till en hörna som blir resultatlös.

I den 20:e är det dags för den nyligen penicillinbefriade Oberg att störta fram på vänsterkanten igen och när han börjar få ögonkontakt med straffområdets nordvästra hörn avlossar han stora kanonen och till mångens stora glädje får han och många andra se bollen susa in i nätmaskorna vilket fick en 1-0 ledning till Viggan som följd. Men det fanns tvivlare som trodde att bollen tog i burgaveln, innan de blev övertygade om det motsatta, när domaren pekade på mittpunkten.

Men säg den glädje som varar. Endast fyra minuter senare får BB en hörna, sedan Dennis tvingats slå ut bollen över kortlinjen. Fasta situationer var något som Vigganspelarna hade varnats för innan matchen. Hörnan slås och vips så är en svartklädd uppe och nickar in kvitteringen 1-1, trots varningsflaggen.

I den 35:e blir det en ny hörna för BB och fyra minuter senare är det Viggas tur att slå en hörna, dock ej lika effektivt som BB hade lyckats med. Vid flera tillfällen lyckades BB utnyttja Viggans hörnor och fasta situationer för egen del, då man vid uppkomna returer lyckades kreera snabba kontringar. Ett sådant tillfälle dyker upp efter just denna hörna och sedan Rasmus blivit överspelad, tvingas Nizze rädda på mållinjen.

Minuten efter, i den 40:e, kan Glenn spela fram Oberg, som i sin tur lägger en macka till Tauer som skall bredsida in bollen i mål, men bollen går på fel sida av stolpen. Scheize! I den 44:e är Rasmus åter långt ute från sitt målområde, men försvaret avstyr denna gång som tur är. Alla väntar nu på att domaren skall blåsa av för pausvila.

I halvlekens sista minut håller en ensam svart spelare hus nere vid den högra hörnflaggan och med tanke på att nästan halva det röda laget befann sig där så fans ingen anledning till oro. Men denne man lyckades trolla bort tre Vigganbackar alltför enkelt och även avsluta uppvisningen med att göra mål. 2-1 till BB. Bättre samtalsämnen kunde Viggan faktiskt ha fått i omklädningsrummet.

Trots att 24 timmar har gått sedan matchen har domaren inte lyckats få in uppgifterna om målgörare, men ryktena säger att nr 13, Lorance Koria var skyldig till minst tre av BB:s mål denna dag, vilket förmodligen stämmer med tanke på dennes tidigare visade effektivitet. Efter 7 matcher i BB-tröjan hade han gjort 11 mål, varför det kanske inte var så märkligt att han var på hugget även idag.

Andra halvlek börjar med att Fille dyker upp på vänsterkanten och avlossar ett skott när han kan se målvakten i vitögat. Denne står dock så tätt placerad vid stolpen att bollen räddas ut till hörna genom en utboxning. Viggan som tidigare gjort sig kända som hörnspecialister har hittills i år dessvärre visat en ytterst låg profil inom detta område.

Nio minuter in på andra halvlek kan däremot BB via en kontring, sedan Viggan skjutit en frispark, i ensamt majestät rulla in bollen mellan benen på Rasmus och nu stod det 3-1 till BB, vilket inte var vad man hoppats på. Viggans agerande då såg inte alltför imponerande ut, men det skulle komma mer. Innan dess hann Viggan ändå få till en hörna minuten efter, men nu var man rädd för nya rekyler, som dock uteblev denna gång.

I den 61:a släcks lyset helt på Hägernäs IP när en svartklädd spelare leker med två Vigganbackar nere vid den högra hörnflaggan och sedan enkelt kan göra ett inlägg, där en svartklädd omarkerad enkelt kan nicka in bollen i mål och nu stod det 4-1 helt plötsligt med kvarten kvar att spela.

Viggan får till ännu en resultatlös hörna i den 63:e, men i den 68:e kommer Tauer farande och avlossar stora kanonen, men han får se bollen slita bort lite aluminiumspån från stolpens utsida. Minuten efter prövar Fille lyckan, men skottet blockas ut till en ny hörna, resultatlös även den. I den 75:e skjuter Glenn i ett bra läge, men skottet går över, liksom Filles i den 82:a.

Åtta minuter kvar och 1-4 i baken. Men så i den 84:e kommer ett nytt sologenombrott i ett ganska ihåligt Vigganförsvar och så stod det 5-1 till BB. Nu råder en total kollektiv kollaps i försvaret och vad som helst kan egentligen hända och det gör det också. 6-1 till BB kommer i den 88:e sedan ett totalt bortgjort försvar utgjort åskådare.

Förnedringen avslutas sedan i sista matchminuten när BB får en straff och kan slå in 7-1 och nu kändes det närmast pinsamt att konstatera att de sista tre målen rullat in under de sista sex minuterna. Mot den bakgrunden är det svårt att ge försvarsinsatsen godkänt denna dag. Nu får vi hoppas att man kniper ordentligt på tisdag borta mot Djursholm.