FC Djursholm - Viggbyholms IK FF 0-2 (0-2)
Tisdag 14:e juni 2016, kl 19.00 på Djursholms IP

Efter 10 omgångar hade Viggan endast skrapat ihop 5 poäng, efter två oavgjorda mot Vaxholm och Kista samt en seger mot Täby City, resultat som kommit tidigare i serien. Dessutom har poängen tagits på bortaplan och på konstgräs, vilket är högst märkligt då Viggan sedvanligt brukar vara starka på sitt hemmagräs.

Efter segern mot Täby City har det sedan blivit fyra raka förluster, där de två senaste svider extra hårt, då man dels tagit ledningen i bägge matcherna, men framförallt att man så totalt tappat koncepten under de sista tio minuterna, vilket lett till onödigt stora förluster. Men som sagts tidigare så har det varit svårt att mönstra ett komplett lag vid varje enskilt tillfälle pga diverse orsaker.

Den här gången gick dock inte det att skylla på, då de allra flesta nu var tillgängliga vid ett och samma tillfälle. Dessutom hade Houlst lagt tennisracket på hyllan för att förstärka truppen, vilket var ett ytterst välkommet bidrag. Ny för dagen var även Edvin Sköld som senast kommer från Täby FK och som nu fick hoppa in i manegen.

Det har tidigare riktats kritik mot att försvaret inte pallat för det osmotiska trycket i matchernas slutskede och vi skall här inte gå in på igen på hur illa det varit. Nu kunde man emellertid mobilisera en helt ny backlinje från start, där Ibbe och Freby fick inta flankplatserna, medan Nizze och Nordine fick stå i mitten.

Tauer som nu, permanent får vi hoppas, flyttats upp i mittfältet tillsammans med Göran och Houlst, fick sällskap på kanterna av Oberg och Glenn, medan Fille fick vara torped denna afton. Denna nya konstellation visade sig ha avsevärd kapacitet att skapa oro i motståndarnas försvar, liksom de förstnämnda som knep så det knakade där bak.

Djursholm, som med stolthet marknadsför sitt unga lag, spetsat med några ärrade veteraner, låg inför matchen på en tredjeplats med sex segrar och 18 poäng, vilket gjorde att varje oddssättare inte hade några större problem att utse vilka som skulle ta de tre poängen denna kväll. Men ack vad de bedrog sig.

Innan matchen hade var och en i det röda laget lovat varandra evig trohet och att i varje moment spela för varandra och visa att de tidigare resultaten ingalunda speglade den kapacitet som Viggan egentligen var utrustad med. Det kändes faktiskt i omklädningsrummet att det var ordentligt taggat på alla håll.

Den nya elvans sammansättning skapade uppenbarligen en inneboende trygghet, åtminstone fick man den uppfattningen när spelet tog sin början. Viggan var snabba med att först ta tag i taktpinnen och visade upp ett riktigt kreativt spel, något man dessvärre saknat i många tidigare matcher.

Efter 8 minuter är Tauer framme och testar med ett skott, som målvakten lyckas få vantarna på och styra ut. Den första kvarten går oavkortat till Viggan, men sedan kommer Djursholm in lite i matchen efter Viggans alerta spelöppning. I den 22:a kommer Viggan i ett riktigt bra anfall, där Fille spelar fram till Tauer, men det hela avstyrs i det absoluta slutskedet.

I den 24:e får Oberg ett jätteläge, men kolliderar med målvakten och ådrar sig en krämpa i ryggslutet, vilket så småningom tarvade en vilopaus utanför linjen. Obergs alerta anfall ledde denna gång endast till en hörna, men det var säkert någon som undrade om det inte kunde ha renderat en straff istället.

Hursomhelst, i den 25:e kommer Viggans i särklass fetaste chans, när man får 2-3 möjligheter att slå in bollen, men då det var så många inblandade, var det svårt att urskilja vem som låg närmast till att bli målgörare. Här talar vi om ett sk givet mål. Men minuten efter är Oberg åter framme i ett sk jätteläge, men målvakten lyckas avstyra igen.

Först i den 27:e noteras Djursholm för ett skottläge, som dock går långt utanför. Minuten efter kommer Glenn farande på sin vänsterkant och spelar in i slottet, där Tauer kommer rusande och klipper in 1-0 till Viggan, vilket var ett känsloladdat ögonblick för de röda.

I den 31:a är det mål igen och åter är det Tauer som får sträcka på sig, tror alla inklusive domaren, men en nitisk linjeman anser sig ha sett något som föranleder en kommunikation med domaren och efter åtskilliga muntliga utbyten dömer domaren bort målet till Tauers och de andras enorma besvikelse.

Minuten efter är Glenn framme och testar nätet men på fel sida denna gång. I den 33:e är Tauer fri med målvakten, men målvakten räddar ut till hörna. Just nu rullar Viggan upp Djursholmsförsvaret gång på gång och kommer i anfall efter anfall och det är bara en tidsfråga när det skall ringa igen.

I den 41:a gör Ibbe en 85-meterslöpning från eget bo ända fram till målvakten, som åter räddar till en hörna. Den hörnan gav dock utdelning, sedan Tauer nickat in 2-0 till Viggan, vilket var rättvis i underkant. I slutminuten kan Viggan skapa ytterligare en farlighet dock utan att det ger något utslag på resultattavlan.

Viggas överlägsenhet hade varit ganska stor under första halvlek och frågan var nu om det skulle hålla i sig, eller om Djursholm skulle kunna rucka på Viggans självförtroende. Redan i första spelminuten fixar motståndarna till en hörna och de såg dessutom mer resultatinriktade ut än tidigare. I den 49:e skapar man åter en ny hörna, vilket började kännas lite obehagligt.

I den 50:e får Oberg tillsammans med några andra ett nytt jätteläge att punktera matchen, men åter styrs bollen ut till hörna. På denna hörna får Tauer på årets hårdaste skott och någon i Djursholm får säkert dras med ett ordentligt blåmärke den närmste tiden.

I den 53:e fixar Tauer en ny hörna, vilken följs av en dubbelhörna för Djursholm i den 55:e minuten. I den 58:e avlossar Fille ett skott som målvakten åter räddar genom att slänga sig. Jämfört med den första halvleken framstår nu Djursholm som ett helt nytt lag och pressar på allt vad tygen håller. Långa bollar på yttrarna gör att Vigganförsvaret får röra sig mer än normalt. I den 60:e kommer så en ny hörna, som skapar kalabalik i Vigganförsvaret och där Fille tvingas rensa på mållinjen för att freda målet, varvid en ny hörna uppstår.

Djursholm fortsätter att pressa på, men det rostfria röda försvaret står pall gång efter gång, vilket också skapar förutsättningar för Viggans anfallare att ge sig ut på utflykt. Sålunda kan Houlst i den 73:e skapa ett jätteläge, men får dessvärre se hur bollen rullar utanför stolpen.

Minuten efter är Oberg fri med målvakten men skjuter hårfint över ribban i detta delikata läge. I den 75:e gör Göran en soloräd, där ett stort antal vitklädda rundas, innan han till sist kommer till skott utmed sidlinjen, men bollen styrs ut till en ny hörna. Faran med fasta situationer i fiendeland är rikoschetterna och en sådan skapas även vid denna hörna.

Dessbättre är Rasmus med på noterna och kan rädda buren från påhälsning. Bortsett från detta och den tidigare kalabaliken hade Djursholm egentligen inga direkta farligheter. I den 87:e får sedan Tauer ett nytt jätteläge, där man är övertygad om att det skall bli mål, men icke och på returen skjuter Oberg en kanon just utanför, men ack vilket tillfälle.

Två minuter senare är det Filles tur att skjuta i ett bra läge, men han skjuter rakt på målvakten och till sist blåser domaren av och Viggan har tillskansat sig tre viktiga poäng och ett stort självförtroende, som vi får hoppas håller i sig under de två återstående matcherna innan sommaren.

Sammantaget en riktigt homogen insats av alla, där anfallet svarade för en mängd farligheter, samtidigt som det kompakta försvaret avstyrde de eventuella farligheter som uppstod. Det är svårt att utse någon specifik spelare en sådan dag då segern var frukten av ett kollektivt samarbete, men duracellkaninen Tauer, som gjorde två mål, var den som till sist fixade poängen med sina två mål.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24