Viggbyholms IK FF - Täby City 4-4 (1-2)
Tisdag 21:a juni 2016, kl 19.00 på Hägernäs IP

Tisdagen den 21 juni 2016 är en dag som länge kommer att ligga kvar i minnesbanken, sedan Viggan efter ett underläge på 1-4 med knappt 20 minuter kvar, lyckas utjämna en klar förlust till oavgjort 4-4 mot Täby City.

Rent statistiskt sett var det kanske inte så överrumplande, med tanke på att resultaten lagen emellan förra året blev 3-1 till Viggan hemma och sedan 1-1 på Tibblevallen. Året dessinnan, vilket också var första gången lagen möttes i division 4, blev det vinst för City med hela 6-1 i första mötet, medan Viggan sedan vann hemma med 4-2.

Matcherna har den naturliga karaktären av derby och det är inte bara prestige som ligger i vågskålen, utan denna gång var det även synnerligen eftersträvansvärda poäng, då bägge lagen parkerat så långt ner i tabellen som man överhuvudtaget kan komma. Innan matchen hade City 6 poäng, medan Viggan i och med Djursholmsvinsten senast kommit upp på 8 poäng.

Mot den bakgrunden var matchen ytterligare viktig för bägge lagen, så att man skulle kunna ta upp jakten på de lag som ligger strax ovanför och fjärma sig från kölsvinet. Nu blev det till sist en poäng vardera, vilket med dagens övriga resultat medförde att Viggan kunde klättra ett pinnhål, steget före Hässelby som dock har en match mindre spelad.

Matchen hade också rönt stort intresse från publikt håll och halva arenan var kantad av Viggans alla flicklag, kändes det som, vilket gav matchen en extra trevlig inramning. Citys trade record var väl knappast vad de hade förväntat sig halvvägs in i serien. Man hade fått en hygglig inledning, som sedan dock följdes av sju raka förluster och 2-27 i målskillnad, något man emellertid inte märkte av denna kväll. De två senaste matcherna, mot Österåker 0-1, och mot Viksjö 2-2, hade förmodligen ingett en viss förhoppning om en kurvförändring hos City.

Viggans alerta insats mot Djursholm hade gett extra råg i ryggen och boostat självförtroendet, vilket var väl på sin plats inför mötet mot City, där man redan på förhand visste att motståndarna skulle komma att ge allt och lite till. Dessutom härbärgerar tre gamla Vigganspelare numer i City, Tom Gyldorff, David Källman och numer även Julio Navarro. Även Vedad lär ha ett förflutet i Viggan sedan gammalt.

Nåväl, kl 19.00 blåste domaren till spel och Viggan tvekade inte att ta tag i taktpinnen och redan efter tre minuter kan Glenn segla upp, på den för honom helt ovanliga högerflajen, där han tar sig så långt ner man kan komma, tills han kan skåda målvakten i vitögat. Dessvärre tittade han alltför djupt i dessa ögon, varför skottet blev en riktig storfjösare istället för mål, som de närstående trodde.

City var inte sena att markera att det fanns fler lag på planen och i den efterkommande kontringen lyckas de skapa tvenne hörnor på raken, dock utan att någon blev direkt nervös just då. Glenn, som för dagen titulerats forward, kan i den 7:e svepa fram en delikat passning till Edvin, som i ett ganska bra läge skjuter utanför och Viggan känns nu riktigt på hugget.

Minuten efter är Tauer framme, men målvakten lyckas parera skottet. City kontrar med en frispark i den 9:e som utmynnar i en hörna som såg ut att bli riktigt farlig men utan nätrassel. Ofta böljar spelet fram och tillbaka, som exempelvis i den 19:e, då Viggan har ett riktigt bra anfall där målvakten ånyo träder in och räddar. Men på rekylanfallet kan City oroa Viggan med ett skott utanför.

I den 21:a kommer dock utdelningen för Viggan. Edvin den Nye är på härjarstråt och lyckas bli inblandad i en trippelkollision, där Edvin, längst bak, trycker till backen farmför, som i sin tur välter målvakten, vilket genererar ett ypperligt tillfälle för Edvin att runda den fallna hopen och trycka in bollen med kraft i en helt övergiven och tom bur. Värst gick det för honom i mitten, som fick bröstkorgen ihopklämd och fick ont om luft.

Luften gick alltså tillfälligt ur City med Edvins 1-0 mål, men samtidigt så påfylldes adrenalindepåerna hos de ljusblå i jakten på en kvittering. I den 23:e åstadkommer de ett skott som dock går rakt på Rasmus och avskrivs som ofarligt. Som synes böljar det lite fram och tillbaka, och det finns inte mycket att invända mot Viggans spel eller inställning, allra minst i den 25:e minuten.

Ty då kommer Edvin den Nye farande på vänsterkanten och funderar några nanosekunder huruvida han själv skall bli tvåmålsskytt, eller dela med sig av äran. Han väljer det senare alternativet och passar in till Tauer, som befinner sig strax framför målvakten. Undertecknad, som redan skissat på en tvåa i protokollet, blir minst sagt förvånad när det hela rinner ut i sanden och ingen verkar kunna återge vad som egentligen hände där.

Det har tidigare varnats för vad som kan hända vid rekylsituationer, dvs där bollen vid ett målläge plötsligt, genom en blockering eller liknande, hamnar i motståndarnas händer som då kan blixtkontra, vilket ofta drabbat Viggan denna vår. Nu händer detta igen efter Viggans ovan beskrivna sk givna målläge i den 25:e.

På den efterkommande kontringen halkar nr 3 i Viggans backlinje, vilket inbjuder Kenneth Italiener, att i ensamt majestät kunna kvittera till 1-1, vilket kändes lite snopet efter Viggans fina inledning. Fyra minuter senare är det dags för en ny kontring från Citys sida, som denna gång inte resulterar, då bollen går utanför.

Lite svajigt blev det efter kvitteringsmålet, vilket också kom att aktualiseras i den 32:a minuten. City får då en farlig frispark just utanför straffområdet, som André Grésillon elegant skjuter förbi muren och in i Rasmus högra hörn, vilket ger City ledningen med 2-1. Tre minuter senare råder ånyo kalabalik framför Rasmus mål.

City fick en ny frispark som skapade en hel del oreda framför Viggans mål och efter åtskilliga turer kan man blåsa faran över. Detta var i den 35:e minuten och fem minuter senare får Viggan en liknande chans att frisera siffrorna. Det är Tauer som skall lägga frisparken strax utanför straffområdet. Med tanke på de blåmärken han tidigare skapat hos motståndarlagen i serien med sina kanonskott, var det säkert en och annan Citybo som darrade på manschetten.

Hursomhelst, skottet brinner av och målvakten lär få sitta med händerna i en hink med vatten de närmaste dagarna och hur han lyckades rädda skottet är ännu oklart. En klen tröst var att det genererade två hörnor som blev resultatlösa och sedan var det dags att gå in och ventilera vad som egentligen hänt.

Den andra halvleken börjar med två bra Vigganchanser i den 48:e, men i bägge fallen var avsluten utförda med lös ammunition. I den 51:a får Viggan ett jätteläge att kvittera sedan Edvin den Nye kommer farande på sin vänsterkant och på ett inlägg kan han medelst huvudet förpassa bollen in i Citymaskorna, tror alla. Men bollen tar i stolpens innersida, trots att det var den närmaste stolpen, och går ut. Skall det bli en ny sån där dag?

I den 52:a får City till ett bra läge men skjuter utanför. I den 54:e får Viggan en frispark som Glenn med bakhuvudet nickar just utanför, men det kändes riktigt nära. Nu är det lite flippervarning och City kan i den 59:e skjuta utanför i ett farligt läge. Minuten efter får de en hörna på vilken David Higgs kan göra 3-1 på, och man riktigt hör hur ridåarbetarna börjar nedhalningen.

Två minuter senare kan Glenn slå ett inlägg som Houlst hoppar upp och nickar utanför. I den 70:e är Mr Higgs på utflykt ner mot Vigganmålet, men hejdas av nr 3 i Viggan, som lyckas välta den anstormande. Enligt uppgifter från svarande part så var det Mr Higgs som höll i nr 3:s arm men ändå lyckades falla med ett leende på läpparna, vilket domaren ej såg, men väl fallet.

Den efterföljande straffen lade Mr Higgs själv, vilket resulterade i att resultatet nu var 4-1 till City och lär knappast ha motsvarat de rödas förväntningar. En halkning, en frispark, en hörna och nu en straff, hade förmörkat himlen för Viggan. Med 19 minuter kvar såg det således blåsvart ut för Viggan, även om den meteorologiska himlen var något ljusare.

Men när nöden är som störst är ofta hjälpen som närmast och minuten efter straffdramat lyckas Nizze pressa fram en boll till en framrusande Tauer, som solokvist äntligen kan lägga in bollen bakom den annars så betongarmerade målvakten: 2-4 och en gnutta hopp tändes och åtminstone såg siffrorna lite bättre ut.

Tre minuter senare är Göran på väg genom hela det ljusblåa fältet av spelare och slutar med att svänga nere vid kortlinjen för att fortsätta parallellt utmed densamma, för att avsluta med ett skott som dessvärre tar på fel sida av burgaveln. I den 77:e får City en dubbelhörna men resultatet står sig trots det.

Viggan kontrar med en hörna i den 80:e och i den 81:a tror många, åtminstone undertecknad att domaren skall blåsa för straff, när Houlst går omkull inne i straffområdet. City svarar med att skapa en dubbelhörna i den 84:e och man riktigt känner hur hoppet för de röda rinner ut i sanden. Men då…

I den 90:e kommer Tauer farande på vänsterkanten och nästan nere vid hörnflaggan slår han in ett perfekt inlägg just framför målvakten och vi pratat om ca 120 cm. Två Vigganspelare som synts i området rusar framåt, varvid den längste av dem, Pontus Taveman, lyckas få fram ett ben och stöter in 3-4 och plötsligt, trots tidsbristen, föds en gnutta hopp och det är ju som bekant det sista som överger en människa.

På övertid, i den 91:a minuten, lyckas Viggan tillskansa sig en hörna som Göran effektuerar på ett sådant sätt, att en snett bakifrån kommande Houlst, vid den bortre stolpens område, kan språngnicka in 4-4 och Viggan har gjort en ny sk Berlinbragd.

En upphämtning från 1-4 till 4-4 under de sista 19 minuterna, vilket måste ha fått en i Citys tröja att ångra ett tidigare uttalande efter 4-1 målet, då man nu skulle gå för 6-1 och en ny förnedring av Viggan, men denna hybris kom att spela de ljusblå ett elakt spratt. En synnerligen viktig poäng för Viggan som nu slapp sitta med Svarte Petter under midsommaren.

Viggan kunde inte upprepa sin storstilade insats mot Djursholm veckan tidigare, men det jävlaranamma man uppvisade på slutet kommer onekligen få en plats i historieböckerna. Beundransvärt var det!

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19