Bele Barkarby - Viggbyholms IK FF 5-1 (1-0)
Lördag 6:e augusti 2016, kl 14.00 på Veddestavallen

Lördagen den 6 augusti lutade Veddestavallen extra mycket till hemmalagets fördel, så pass mycket att det rullade in fem bollar i det röda målet. Som åskådare är det extra svårt att se vad som händer på andra sidan av denna plan, då halva spelarna försvinner bakom horisonten, men här kommer ändå ett tappert försök att återge vad som tilldrog sig på denna för dagen fina, om än något opittoreska fotbollsplan.

Viggans dilemma detta år är att kunna mönstra samma lag två matcher i rad och i år lär det väl bara ha hänt två gånger och till denna match var det knappast något undantag. Nio spelare saknades från den senaste matchen innan sommaruppehållet och ytterligare saknades på semesterlistan samt en sen inkommen sjukanmälan, vilket gjorde att man för första gången under 2000-talet nästan var tvungen att tänka i w/o termer.

Tack vare två nytillskott som fick göra premiär, samt att f.d. fantommålvakten Anufrijeff med bruten handled ställde upp, fick vi ändå ihop så pass att vi kunde ha två man på bänken, som knappast kan kallas långbänk denna dag. Nordicbet hade dessutom redan anat ugglor i mossen och satt oddset 5,65 på Viggan och högst modesta 1,25 på Bele Barkarby. Kanske med tanke på att Viggan senast förlorade med 1-7 mot lågoddsarna.

Veddestavallen tillhör sedan gammalt inte Viggans favoritarenor och då är det inte det sluttande planet som varit det direkt avgörande, utan helt andra faktorer. Man får gå hela 10 år tillbaka i tiden för att hitta en Vigganvinst på denna plan och då, 2006, blev det 2-1 i sista omgången, vilket också medförde att Bele åkte ur division 4, istället för Viggan. 2009 möttes lagen igen och då vann Bele med 2-1. 2010, som var året då Viggan kvalade sig upp till trean, förlorade man nu med 2-6.

I division 3 blev det sedan förlust med 0-3 första året och 2012 blev det 0-1 i baken, så nog kan historien vara en belastning, åtminstone sett med röda ögon. Det senaste mötet med 1-7 i baken, sammantaget med tidigare resultat på denna arena, så kanske Nordicbet ändå inte var så illa ute i sina prognoser.

När det väl var dags för avspark och spelarna blottade sig för första gången, såg de röda ut som ett gäng kortväxta, tunna kollokillar i jämförelse med de svartklädda Bele Barkarbys Bastanta Bodybuilders, som verkade precis ha lämnat muskelmaskinerna på gymmet. Nu skulle ett nykomponerat Viggan försöka ta sig an muskelstinna tabelltvåan och lite orolig var man nog lite till mans.

Innan matchen hade de röda varnats för Bele Boys och deras förmåga att behärska luftherraväldet, farhågor som också skulle komma att besannas snarare än man befarade. Vidare hade coach vinnlagt sig om att alla skulle rulla boll inom de egna leden i största möjliga utsträckning, för att därigenom kunna vinna tid och kraft samt utsätta motståndarna för det motsatta.

Spelet kan börja. Efter att lagen hade känt på varandra inledningsvis, lyckades Bele skapa sin första hörna efter åtta minuters spel och vad händer? Jo, nr 23, Fredrik Falk, får gå upp och nicka i mål. 1-0 var ingen drömöppning direkt. Nu trodde väl alla att kulramarna skulle åka fram, men så blev inte fallet, åtminstone inte under den första halvleken.

Trots den nymönstrade och nykomponerade startelvan, följde varje spelare sina instruktioner som man fått med sig från omklädningsrummet och spelade imponerande disciplinerat. Bele hade några snabbfotingar som låg och tryckte i gräset vid mittlinjen och väntade på den långa bollen som skulle bli förlösande, men varje gång slogs dessa försök framgångsrikt tillbaka av Viggan.

Trots den framgångsrika inledningen för Bele, så var det Viggan som stack upp då och då och i den 29:e är Pontus bara en tånagel ifrån att kunna peta in kvitteringen. Två minuter senare får Bele en frispark nere i vänstra hörnet som dock går över, i övrigt lyckades man inte skapa särdeles mycket då Viggan stod upp som en röd köttmur.

I den 32:a får Viggan ett kanonläge som dock blir resultatlöst, men Viggan förlitar sig på att hålla bollen inom egna laget och Bele blir nog därigenom en aning frustrerade får man anta. Viggans fetaste chans kommer i den 40:e minuten, då man skapar en dubbelchans genom Martin Hörngren, där målvakten vid det andra försöket räddar vid stolproten. Hade Martin fått upp bollen något hade det blivit mål, enligt honom själv.

I den 44:e får Bele en frispark i ett farligt läge, dock utan resultat och det var väl egentligen det enda som Bele lyckades åstadkomma under den första halvleken. Hade Nordicbet sett spelutvecklingen och Viggans orädda framfart, hade man nog varit tvungna att ta sig en ny titt på oddssättningen. Undertecknad var mycket imponerad av vad de röda hade åstadkommit så här långt, särskilt vad gäller brytningsteknik och offervilja.

Mången var nog lite konfunderad över att Bele inte kommit till mer under den första halvleken, annat än då hörnan som gav utfall. Men sedan var det då den andra halvleken. Bele fick en ny hörna i den 47:e och tack vare en reflexräddning kan Rasmus rädda målet från påhälsning. Bele, som det framgår senare, fick totalt fyra hörnor, varav tre resulterade i mål och den som nyss beskrivits var alltså också ytterst nära att resultera.

Två minuter senare kontrar Viggan med att skapa en hörna och ytterligare två minuter senare kan Bele kontra, men Rasmus avvärjer anfallet. Nu har vi kommit till den 54:e minuten då Glenn på sedvanligt sett dyker upp på sin vänsterkant och har valet att passa eller skjuta. Han väljer det senare alternativet, men målvakten lyckas tippa ut bollen till hörna.

Två minuter senare är Viggan framme igen i ett mycket bra anfall dock utan att det resulterar. Bättre går det då för Bele som i den 59:e kan göra 2-0, på en hörna förstås. Nu var det Lorance Koria, en Viksjöimport, som vid dagens slut åstadkommit inte mindre än 18 mål i Beletröjan. En sån skulle Viggan behöva nu. Efter den inledande kvarten så blir det mer och mer Bele.

Trots detta kan Matthew Hamilton avlossa ett bra skott i den 67:e från högerkanten, som dock tas. Minuten efter lär Pontus ha slitit sitt hår, om det nu inte redan varit så kort. I ett drömläge, där en enkel bredsida hade gett en reducering till 1-2, laddar Pontus för fullt och skjuter käpprätt över det öppna målet. Istället kan Bele öka på till 3-0 i den 71:a minuten, sedan Ali Al-Mosawi gjort en inskärning på högerkanten och överlistat såväl back som målvakt.

Men en olycka kommer sällan ensam. Två minuter senare sker en exakt kopia av det senaste målet och plötsligt stod det 4-0, fast den här gången var det Tolleruparn som var exekutor. Trots denna Heinz-effekt inom loppet av ett par minuter viker inte Viggan ner sig, men den tunna truppen börjar nu gå på fälgarna. Glenn och Nordine går ut pga känningar av olika slag och snart följer Pontus pga lungkramp.

In kommer Mohab Shalabi och Petri Anufrijeff och nu är det riktigt tunt med spelbart material på bänken. Men i den 77:e kan Martin Hörnberg, som var snabbare än de flesta denna dag, ta sig fram på vänsterkanten och skjuter från ca 30 meter, en boll som målvakten får se susa in i de övre nätmaskorna. Reducerat 1-4. Matchens snyggaste mål.

Rasmus får göra ännu en bra räddning i den 79:e innan det är Viggans tur att göra ett försök på andra sidan. Det är Nordine, som nu tvingats in i manegen igen pga spelarunderskott, som i ett ”Pontus-läge” skjuter över och missar därmed ett givet mål, sedan han fått en fin passning från Matthew.

I den 87:e får Rasmus återigen göra en fin räddning, men det absolut sista som händer i matchen är att Bele får sin fjärde och sista hörna och alla är förstås införstådda med vad som då kan hända. Jorå, då blir det 5-1 och det är Lorance Koria som därmed gör sitt andra för dagen och 18:e för säsongen.

Hur skall man sammanfatta det här då? Jo, Viggans insats under den första halvleken var mycket imponerande och man lyckades då också hålla Bele på mattan, men i den andra lyckades man inte stå emot Beles tyngd. Att det blev så många mål i baken känns tungt, ty så överlägsna var inte Bele trots allt.

Kan Viggan bara se till att göra mål på de chanser man skapar, så skulle många matcher ha fått en annan utgång. Men Viggans stora Akilleshäl är just den andra halvleken, då man antingen inte orkar och/eller tappar koncentrationen, varvid motståndarna i alltför många matcher snabbt utnyttjar detta och sätter sina mål och dessvärre blir det ofta några baklängesmål för mycket.

Trots den stora förlusten gör samtliga en beundransvärd insats och hade det inte varit för alla dessa hörnmål, hade dagen kunnat sluta på ett litet trevligare sätt. Nu blev siffrorna lite i överkant sett till spelet överlag, även om Bele var bra och förtjänar sin andraplats i tabellen. Dessvärre drog Nordine och Ibbe på sig varsitt gult kort och är nu avstängda mot Kungsängen på lördag.

För Viggans del börjar nu det riktiga gatloppet framöver med åtta matcher kvar, där det gäller att hålla tätt bakåt och ha full fart framåt om man skall lyckas säkra kontraktet till nästa år. Men en stor eloge till samtliga som ställde upp denna dag och gav allt i alla situationer och nu får vi hoppas att den värsta semesterperioden är över, så att vi åtminstone kan ha med oss några avbytare.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17

Laguppställning
Rasmus Karlsson Håård
Ibrahim Marrakchi
Nordine Baraka (73)(81)
Martin Brogren
Matthew Hamilton
Steven Götelid (81)(85)
Göran Dahlberg (K)
Christian Freby
Niklas Jonsson (71)
Pontus Tavemark (85)
Martin Hörnberg
Mohab Shalabi, avb (71)
Petri Anufrijeff, avb (73)

Målgörare
Martin Hörnberg (77)

(se skytteligan)

Gula kort
Ibrahim Marrakchi (13)
Nordine Baraka (43)

Röda kort
-

Domare
Begmohammed D-Tomadj, HD
Gabriel Lahdo, AD1
Peter Hampus, AD2

Matchens Viking
Christian Freby

Matchens VIKing

Publik
49 personer

Väder
+21, halvklart