Viggbyholms IK FF-Kungsängens IF 1-2 (0-0)
Lördag 13:e augusti 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Ja, då har upploppet börjat och även om Viggan föll på de första två hindren, så har man ändå visat att det finns tendenser till att klara flera av de återstående hindren. Men då gäller det att kunna stå upp under hela loppet, något man inte riktigt klarar än.

I lördags var det Kungsängen som verifierade Viggans stora problem, det att klara alla 90 minuterna. Viggan kunde, eller snarare, borde ha kunnat ta alla tre poängen, men tappade alla under slutsekvensen av matchen. Efter att ha bränt en straff och flera bra målchanser, fick man se motståndarna göra två mål i slutskedet.

Nu är detta inte något ovanligt fenomen i år, då inte mindre än 44 procent av alla baklängesmål kommer inom de sista 25 minuterna. Nu kom de i den 73:e och i 81:a minuten. Kan man bara hålla tätt bakåt, så lär nog också poängen börja rulla in igen. Men framförallt så måste man få till avslutningstekniken. Där var Kungsängen betydligt bättre, som kunde göra mål på de enda två chanser som man i princip skapade.

Nu skall i sanningens namn sägas att det egentligen inte var Kungsängen som skapade chanserna. De skapades åt Kungsängen, genom ett odistinkt agerande inom försvarsmakten. Enligt många var det två helt onödiga mål, som tillkom genom slarv och misstänkt passivitet.

Som vanligt var det svårigheter att få ihop en elva med tillhörande appendix, då avstängningar och sena semestrar fortfarande påverkar. Positivt var dock att Brogren frigjorde sig från sin inhyrda semesterstuga för att sälla sig under fanorna, liksom Nizze, som ställde upp en halvlek för att sedan i ilfart susa iväg på eftermiddagsbröllop. Sådant är beundransvärt.

Förutsättningarna inför matchen var ganska klara. Med nio poäng så befinner man sig i ett ganska utsatt läge med två lag, på åtta poäng, flåsande i nacken där eftersläntrarna dessutom har färre matcher spelade, behöver man inte vara raketforskare för att förstå läget. Viggan var pressade, även om man inte ville låtsas om det.

När domaren blåser till spel så var det faktiskt Viggan som snabbt tog tag i dirigentpinnen, men fick snart lämna över den till Kungsängen. Efter sju minuter fäller Matt Hamilton en framfusig KIF:are med en given frispark som följd. Den lades strax utanför Haralds nordöstra straffområdeshörna. Ganska svettigt läge alltså. Men skottet gick över.

Under de första 20 minuterna har Kungsängen nästan 100-procentig bollkontroll, utan att egentligen skapa någonting, annat än en hörna i den 14:e och 18:e minuten. Istället för att Viggan skulle rulla boll, som planen var, fick man nu istället rikta in sig på att jaga densamma utan att lyckas få tag i den.

När man väl efter denna första akt börjar få låna bollen, ser man också till att i större utsträckning behålla den. I den 20:e får Göran ett bra frisparksläge utanför straffområdet, men direktskottet tas av målvakten. I den 22:a får Viggan ett bra läge efter en frispark, som dock endast renderar en hörna.

Två minuter senare är det dags för ännu ett bra frisparksläge, dock utan något resultat denna gång heller. I den 32:a skapar Steven genom en rush på vänsterkanten ett bra inspelsläge till Fille som kommer stormande, men det hela mynnar ut i en inspark för Kungsängen. Minuten efter forcerar sig Martin Hörnberg fram på högerkanten och av det blir det en hörna, som man inte heller kan utnyttja.

Viggan har som synes tagit över rollen som dirigent i matchen och när Viking Peterson kommer ångande in i straffområdet, där han bryskt fälls, kan domaren inte göra annat än att blåsa straff och då är vi i den 36:e minuten och alla är nu nog ganska övertygade om att Viggan skall ta ledningen.

Göran Dahlberg stegar fram och slår straffen, men målvakten tar skottet och ett antal öppna fiollådor gick genast att beskåda i orkesterdiket. Viggan som behöver all hjälp de kan få att göra mål, hade nu gått miste om denna bidragsmöjlighet. Men det skulle ges fler tillfällen.

I den 37:e slår Tauer en frispark från högerkanten som Nizze, ståendes ca två meter från mållinjen, direktnickar i 90 graders vinkel rakt i famnen på målvakten. Hade han nickat i en 135 graders vinkel eller alternativt i 55 graders vinkel, hade det garanterat varit mål. Så små är marginalerna, även om målet nu är 7,32 meter brett.

I den 39:e skapar Viggan en dubbelhörna, men även här blir det resultatlöst, trots att man i detalj diskuterat hur viktigt det är med fasta situationer och hur man skall disponera manskapet runt motståndarmålet. Här kan man lära sig från matchen förra lördagen då Bele gjorde tre hörnmål på fyra chanser.

Kungsängen antecknas för en hörna i den 42:a, men i övrigt fanns inte mycket att notera på deras konto så här långt. Viggans uppryckning under den andra halvan av halvleken ingöt ett visst hopp om att det skulle kunna bli poängmässig utdelning denna dag.

Nizze, som var tvungen att dra i halvtid till det väntand bröllopsparet, ersätts nu av Brogren som får lämna sin vänsterbacksposition för att bli mittback, en helt ny erfarenhet för honom. Han ersätts i stället av Jacob Öster. Steven Götelid, som kämpat med febertoppar under veckan, hade fått slänga in handuken redan i början av matchen.

I den 52:a får Kungsängen en frispark, farligt utanför straffområdet, men skottet går utanför. Martin Hörnberg skapar i den 54:e minuten ett kanonläge, men blir lite för omständlig i avslutningsmanövern och bollen går ut till hörna, men ett riktigt bra läge var det.

I den 56:e skapar Martin ännu ett kanonläge på högerkanten och försöker själv avsluta med ett skott, men där en passning in framför mål förmodligen skulle kunnat ha resulterat i ett nätrassel. Men två feta chanser var det. I den 59:e rinner Fille igenom, men istället för att avancera ytterligare något, drar han på stora kanonen vilken var överladdad, varför skottet förmodligen hamnade borta i Arninge.

I den 67:e gör Martin ett bra inspel till en framrusande Viking, som i ett ganska bra läge där han måste ha fått en fontanellträff, då bollen beskriver en allt för hög bana över målet, men farligt såg det ut att ha kunnat bli. Men Viggan trummar på och i den 72:a är Fille och Momo ytterst nära att få till det, men målvakten lyckas ta bollen.

Alla väntar nu bara på att Viggan skall få utdelning och utdelning blev det, men i fel mål. I den 73:a lyckas en förlupen KIF:are få bollen nere vid kortlinjen och det såg inte alls farligt ut, men han får obehindrat slå in bollen och där dyker en annan vitklädd upp och nickar in bollen. 0-1 och nu blev nog en och annan rätt snopen.

I den 75:e spelar Tauer in perfekt till Momo som nickar över i ett annars synnerligen bra läge. Två minuter senare får KIF en hörna, men annars finns inte så mycket noterat för deras del, såvida man inte tar upp det som händer i den 81:a minuten. Efter rensningssvårigheter med en tillhörande halkolycka i Viggans backlinje kan KIF enkelt rulla in 0-2 och besvikelsen var ett faktum.

I den 88:e lägger Tauer ett perfekt inlägg just framför mål, där Viking är en bruten tånagel från att peta in bollen, men bollen fortsätter bort till Oberg på högerkanten som kan skyffla in 1-2 i liten vinkel och sen var matchen över och ännu en oturlig/onödig förlust kunde skrivas in i handlingarna.

Med tanke på tabelläget blir nu fredagens bortamatch mot Hässelby av helt avgörande karaktär för hur resten av höstterminen kommer att se ut och vi får då hoppas att inga bröllop eller sena semestrar hindrar oss från att åka bort till Hässelby med fullt manskap, för en gångs skull.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19