Hässelby SK - Viggbyholms IK FF 1-0 (0-0)
Fredag 19:e augusti 2016, kl 20.00 på Hässelby Gårds BP

Viggan har nu hamnat i den berömda surdegen efter ett ödesdigert feltramp borta på Hässelby Gård under fredagskvällen. Nu har man i och för sig befunnit sig i smeten en längre tid och redan när Viggan och Hässelby möttes i våras den 28 maj, befann sig bägge lagen strax ovanför bottenventilen i kölsvinet.

Fredagskvällens match, som startade kl 20.00 lokal tid, var en inofficiell jumbofinal mellan två av de tre lag som trängs nere i bottenskiktet och utgången skulle klargöra vilket lag som åtminstone tillfälligt skulle kunna gå upp till vattenytan för att få en nypa frisk luft.

När Hässelby besökte Hägernäs IP i våras gjorde Viggan en av sina minst imponerande insatser under det senaste decenniet och därmed kunde Hässelby då också föga förvånande anteckna sig för en 2-0 ledning redan efter nio minuters spel. Innan det var över hade man vunnit med 3-1.

Efter förra helgens blytunga förlust hemma mot Kungsängen (1-2), där man inte bara brände en straff utan flera klara målchanser, var Viggan denna gång utrustade med en stor målmedvetenhet och dessutom hade man kunnat få ihop fler spelare än vad som varit vanligt den sista tiden.

Rent vetenskapligt är det säkert ganska svårt att ta sig ur en negativ spiral, en sådan som Viggan nu hamnat i, men å andra sidan så har man vid flera tillfällen visat att det finns mycket under tröjorna som bevisar motsatsen. Enda problemet är att Viggan lider av en sk målinsufficiens, en typ av vacuum, något som man exempelvis har i huvudet utan att kunna få ut det.

Dessvärre har denna diagnos etsat sig fast i de röda huvudena, med påföljd att man inte kan omvandla de målchanser man skapar till mål, något som i slutändan också kan generera viktiga poäng. Tyvärr kvarstod symptomen även denna afton. Detta, i kombination med en viss inkontinens i de bakre delarna under slutskedet av tillställningarna, har visat sig vara mycket ödesdigert.

Nåväl, till aftonens drabbning hade man lyckats mobilisera en stor del av gräddan ur det röda gardet, så när som på några backar, med påföljd att man var tvungen att göra några rockader från den ursprungliga planen. Att sedan Nizze, som mittback, tvingades lämna manegen redan efter fyra minuter gjorde inte ledarstaben direkt överlyckliga. Var det ett omen?

Nu skulle Viggan visa att debaclet den 28 maj var av engångskaraktär, men dessvärre var Hässelby av en annan uppfattning och dominerade spelet totalt inledningsvis och det var sällsynt att se några Viggbyiter passera mittlinjen på ett bra tag. Det här var det nog inte så många som var inställda på.

De första 25 minuterna dominerades totalt av Hässelby och Viggan fick koncentrera sig på att hålla tätt bakåt och även om Hässelby skapade hörnor i den 8:e resp 11:e minuten kunde man knipa där bak. Hässelby hinner även med att skapa ännu ett skarpt läge innan Viggan hinner hämta sig.

Så småningom lyckades Viggan samla sig och i den 19:e minuten kan Zacco, nu titulerad legendar på visitkortet, skapa ett bra läge som dock mynnar ut i en hörna. På denna får Houlst ett jätteläge men lobbar över, i vad som skulle kunna benämnas som ett givet tillfälle att förändra ställningen i matchen.

I den 24:e var den flyfotade Oberg nära att förändra resultatet efter ett inkast, men skottet blev för lööst. I den 32:a är Oberg i farten igen på högerkanten och tillskansar sig ett mycket bra skottillfälle, men väljer i stället att passa in i slottet där dessvärre ingen uppenbarade sig. Minuten efter upprepar sig Oberg och det är åter mycket nära.

Hässelby är inte heller de overksamma och rider rätt mycket på sin snabbhet och tekniska skicklighet och i den 35:e fick man en frispark i farligt läge utanför straffområdet. I detta läge lutar mycket åt att detta kan bli en 0-0 match, där det mesta som företas äger rum i Mittens rike.

I den 43:e minuten vräker sig Tauer igenom hela Hässelbyförsvaret och lobbskjuter i steget, över målvakten, men i ribbans underkant och Hässelby klarar sig med en hårsmån från att hamna i underläge. Minuten efter nickar Houlst över i ett mycket bra läge, där bollen med största sannolikhet hade gått in, om huvudet varit riktat något neråt istället.

Första halvlek är nu avklarad, där ställningen 0-0 måste ses som ett oerhört stort steg framåt för Vigga jämfört med förra gången. Resultatet måste med tanke på vad som utspelat sig ses som ganska rättvis, där Hässelby var bättre med bollen medan Viggan var lite vassare med chanserna.

Då var det dags för den andra halvan och knappt hade domaren blåst till spel förrän Oberg är millimeter från att hinna före målvakten till bollen. Minuten efter spelar Oberg fram Tauer, som kommer som en torped på vänsterkanten och avlossar stora kanonen. Här kände man faktiskt lite målvittring, men skottet viner förbi buren.

Hässelby hinner sticka upp och ordna en hörna i den 48:e minuten innan matchens fetaste chans uppenbarar sig. Det sker i den 50:e minuten och det är Zacco som får en perfekt passning på foten, ser det ut som. Bollbanan var brant och närvarande trodde nog att ett huvud eller bröstkorg skulle räcka för att få in bollen över mållinjen, då det skiljde mindre än två meter och målet syntes obemannat just där.

Zacco, som är huvudet längre än de flesta, uppger själv att han bländades av belysningen och inte såg bollen när den damp ner, varför det inte var en medveten åtgärd som utfördes med foten när bollen väl nuddade densamma. Bollen gick visst till inkast, om det kan vara möjligt, alternativt till inspark. Alla var ju bara inställda på att det skulle bli mål.

I den 53:e skapar Hässelby en riktigt fet chans som är nära att resultera. Men Viggan kommer igen och Oberg skär i den 57:e in mot straffområdet och fälls just utanför utan åtgärd, men bollen går till hörna, på vilken Viggan skapar ett par riktigt feta möjligheter att skyffla in bollen. Riktigt nära var det, men mål blev det inte.

I den 60:e är Houlst och Zacco nära att få till det igen, men utan resultat. I den 67:e får Glenn in ett perfekt inlägg i slottet, där några röda tår var ytterst nära att få kontakt med bollen. Minuten efter erbjuds Göran ett bra läge att skjuta genom ansamlingen framför mål, men skottet går utanför och var för löst för att skapa panik hos Hässelby.

I den 71:a sticker Hässelby upp och ordnar en hörna, men minuten efter är Glenn åter nere på vänsterkanten och skickar in en passning som skapar ett farligt läge, men även detta resultatlöst. Domaren var väl inte helt övertygande i sin gärning och hade en fäbless för gula kort, något som drabbade bägge lagen i samma grad.

I den 72:a drabbades sålunda Marcus Andersson i Hässelby av sitt andra kort, när han enligt domaren utförde en sk Bollywood-filmning. Här var nog alla övertygade om att han skulle ha blåst straff. Rött kort blev det sammantaget av detta. Även Tauer skulle senare drabbas av sitt andra kort för en normal trafikförseelse.

Det känns som Viggans andra halvlek skall kunna ge utdelning men då händer det, som numer blivit en ovana, att motståndarna med endast 10 man, rinner igenom det annars så hermetiskt tillslutna Vigganförsvaret i den 84:e minuten och petar in 1-0 till Viggans enorma besvikelse.

Två minuter senare är Viggan jättenära att kvittera och ytterligare en minut senare skjuter Tauer strax utanför. I den 90:e får Hässelby en hörna, något man även får fem minuter senare, sedan Harald fått sträcka på sig och tippa ut ett farligt skott. Det sista som händer i matchen är när Freby kunde ha skapat lite av glädje i omklädningsrummet efteråt.

I sista sekunden skjuter nämligen Freby ett välplacerat skott nere vid stolproten som målvakten precis hinner ner och tippar ut till hörna och sedan var den kvällen förstörd. Tre viktiga poäng hamnade därmed i helt fel händer, då dessa poäng var mer än guld värda för Viggan. Hässelby är nog av en diametralt annan uppfattning.

Tyvärr blev det både ont om mål, poäng och bilder denna afton, då det var nattsvart i Hässelby.