Viggbyholms IK FF - Sollentuna FK 0-0 (0-0)
Lördag 27:e augusti 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

”Den som haver, honom skall varda givet, så att han får över nog”- Ja, så skulle man kunna travestera Matteus Evangelium 13:e kapitlet vad gäller Viggans energiska försök att jaga poäng. Har man inga så är det också svårt att få några, medan om man redan hade, så skulle de komma som manna från himlen.

Viggan har nu spelat fyra matcher efter sommaruppehållet och har på dessa fyra matcher hittills skrapat ihop en ynka poäng och endast gjort två futtiga mål. På håll ser det inte direkt imponerande ut, men om man skådar bakom kulisserna så har det sett betydligt bättre ut än vad tabellen ger sken av.

Nu befinner sig Viggan i ett bekymmersamt läge, men om man hade legat högre upp i tabellen, skulle de senaste fyra matcherna förmodligen ha gett betydligt fler poäng än dem som nu registrerats. Oflyt? Oförmåga? Meningarna är många och går i sär, men oförmågan att göra mål på sina chanser har varit rent av bedövande.

I samtliga fyra matcher borde Viggan haft chansen att plocka åtskilliga poäng genom alla de uppenbara målchanser som man skapat, inte minst nu senast mot Sollentuna. Motvinden har dessutom förstärkts av att bottenkollegorna City och Hässelby på sina två senaste matcher tagit fyra resp sex poäng vilket ökat trycket ytterligare.

Likadant var fallet förra gången man mötte Sollentuna borta. Missade lägen en masse och då förlust med 0-2. Den här gången åter missade chanser en masse, men åtminstone en poäng, även om man inte gjorde något mål. Frågan är då vad som skall göras för att få bukt med denna måltorka, innan det helt blir en självuppfyllande profetia. Helt uppenbart är det dock fråga om rent mentala hämningar i avsluten. Målstress!

Trots att matchen mot Bele länge stod och vägde förlorade man med 1-5. Mot Kungsängen brände man exempelvis en straff och förlorade med 1-2. Mot Hässelby brände man åter chanser och släppte dessutom in ett mål med sex minuter kvar av ordinarie tid och sådant straffar sig i tabellen. Och så var det matchen mot Sollentuna…

Ånyo var Viggan lätt dränerade på folk då Tauer var avstängd, Nizze hade åkt på en axelskada i den senaste matchen och Ibbe hade stukat foten i en korpmatch kvällen innan match, varför backlinjen åter måste genomgå en rockad. Detta till trots kunde man mönstra en mycket slagkraftig elva, som visade sig leva upp till allas förväntningar.

Viggan öppnar tryggt och kan i den 8:e minuten inhösta sin första hörna och man kunde nu lätt se att det fanns både mandom, mod och morske män i de röda tröjorna, och alla syntes de gå för seger denna dag. Två minuter senare lägger Matthew en djupledsboll fram till Viggans Ville Vessla, alias William Oberg, som accelererar fram på högerkanten och är millimeter från att hinna runda målvakten, men dessvärre gick det ej att genomföra. I den 14:e är Freby ytterst nära att hinna i en liknande situation, men får se försöket mynna ut i en hörna.

Så i den 15:e skaps Viggans första jätteläge, sedan Fille svarat för ett självuppoffrande förarbete och där Juan Wilson, i sin första match denna höst, kunde ha gett Viggan ledningen i ett mycket delikat läge, men alla får till sin stora besvikelse se bollen rulla utanför stolpen.

Oberg, som ömsom kan hittas på högerkanten och ömsom på vänsterkanten, kan i den 22:a minuten susa fram på just vänsterkanten och spelar in i slottet där någon (namnuppgift saknas) får ett mycket fett läge att trycka in bollen, men får se densamma gå utanför stolpen - igen.

Sollentuna finns dock med i spelet och kan i den 24:e utsätta Rasmus för en soloräd, men denne är motståndskraftig och gör en heroisk räddning och det står därför fortfarande 0-0. I den 28:e får Sollentuna en hörna som höll på att bli riktigt farlig. Men Viggan kontrar i den 30:e när Viking spelar fram Oberg, som är ytterst nära att kunna överlista målvakten.

Freby gjorde denna eftermiddag åter en riktigt gedigen insats och var ofta inblandad, vare sig det gällde arbete framåt eller bakåt. I den 31:a får han således på ett kanonskott mot mål, som dock blockas av en svart rygg, där en blåtira säkert kommer att sitta i ett tag, varvid bollen går ut till hörna, som i sin tur genererade ytterligare en. På denna är Freby åter framme och avlossar ännu ett hårt skott, men bollen tas i famnen av målvakten.

I den 33:e lägger Göran en frispark i ett bra läge på vänsterkanten, men bollen tas av målvakten. Viggan har nu Sollentuna i brygga och alla väntar bara på utdelningen. I den 35:e spelar Oberg in i slottet till Pontus, som på direkten avlossar stora kanonen, men även denna kula omhändertas då den hamnar mitt i famnen. Viggan är nu i sitt esse där alla är välsynkroniserade i spelet.

I den 36:e spelar Steven Götelid in till Viking som får ett jätteläge, men det hela avslutas med en hörna. Det är lite svårt att inse att Viggan ligger sist i tabellen med det spel och offervilja som man uppvisar på planen. Mycket imponerande. Viggan avslutar senare halvleken med ett skolboksanfall i den 42:a som genererar två hörnor på raken.

Det är synd att man inte kan få utdelning på alla fasta situationer, då dessa är gudagåvor som måste kunna utnyttjas bättre. Efter den första halvleken är man lätt förtvivlad över att det inte har blivit något mål på de chanser som man skapat. Sollentuna hade i och för sig ett farligt läge i mitten av halvleken men i övrigt är det Viggan som skapar och trycker på.

Andra halvlek börjar med att Sollentuna felaktigt tilldelas en hörna som dock aldrig leder till något. I den 53:e skjuter Fille ett skott som dock räddas av målvakten. Två minuter senare får Sollentuna en frispark i farligt läge men Rasmus tippar skottet i ribban och ut till hörna. Det var väl egentligen Sollentunas andra chans i matchen, att ställas mot den uppsjö av försök från Viggans sida.

I den 57:e skjuter Fille ett grovkalibrigt kanonskott, som han dock får se susa just över ribban. Hade det gått under ribban hade nog målvakten svett fingrarna om han nått bollen. Två minuter senare får Sollentuna en hörna som ej skapar några problem.

I den 64:e får Viggan ett mycket bra frisparksläge, men som dessvärre ej kan utnyttjas fullt ut. Det känns nu som ett mål hänger i luften och det kom också, efter ett mönsteranfall i den 69:e minuten, men linjeman viftar med flaggan för offside, vilket av en hel del kändes som lite förvånande, särskilt för den som stod allra närmast.

Viggan är inne i en riktigt bra period och man formligen lider med spelarna som inte får utdelning på sina insatser. Det känns som det osar katt hela tiden, samtidigt som visaren flitigt letar sig upp mot 90 minutersstrecket. Med åtta minuter kvar av matchen får Viggan ett jätteläge, där Fille försöker överlista målvakten men utan resultat.

Men så kommer det avgörande läget när klockan står på 90 minuter. Fille susar fram på högerkanten med Oberg i ögonvrån till vänster om sig. Fille tar sikte mellan benen på målvakten som hukar sig i försvarsställning. Bollen befinner sig nu mellan Fille och målvakten och alla håller andan. Matchhjälte? Dessvärre skall bollen, i och för sig mellan benen på målvakten, ha tagit i densammes nedre bakre del, som därmed också avslutade bollbanan och hoppet om tre poäng.

Även om det bidde en poäng så kändes det extra bittert att ha sumpat två, som både hade varit rättvist och välbehövligt. Det var den fjärde matchen i rad efter sommaruppehållet där Viggan spelat bra, men ändå inte fått med sig vad man ändå varit välförtjänta av. Många voro de insatser denna dag som var hedersvärda och det är trist att en sådan uppoffring inte ger mer betalt.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24