Spånga IS - Viggbyholms IK FF 2-0 (2-0)
Lördag 3:e september 2016, kl 13.00 på Spånga IP

Ja, då var det dags att sammanfatta ännu ett resultat av Fru Fortunas frånvaro, vilket är väl så man bäst kan beskriva utvecklingen denna höst. Trots en mycket bra insats igen, var det ånyo Viggan som fick bita i det sura äpplet, något som bl a en domartabbe kraftigt bidrog till.

För snart sex år sedan hade Viggan här på Spånga IP uppnått sin största fotbollshistoriska triumf någonsin, då man i kvalspelet slog Spånga med 3-0 en gråmulen lördag den 23 oktober 2010. En vinst som förpassade Spånga ner till division 4 och Viggan upp till trean.

När lagen sedan möttes igen (i division 4) 2013, vann Viggan hemma med 3-0 medan det i returen blev 1-1. Året efter blev det 1-1 hemma och torsk med 1-4 borta. Förra året blev det en ny torsk med 1-3 hemma och 1-3 borta, vilket i år har följts upp av två nya förluster: 2-4 hemma och nu senast 0-2 borta.

Spånga är alltså inte helt lätta att tas med när man blickar tillbaks på statistiken. Förra året var man med och slogs om avancemang liksom man är i år, så det var ingen direkt dålig och omotiverad motståndare Viggan hade att möta i lördags, då Spånga åter jagar ett avancemang mot högre höjder.

Även om Viggan nu var minst lika motiverade, med tanke på sin utsatta position i tabellen, så kan man ju lätt konstatera att bollen inte gick deras väg denna gång heller. Bottenkonkurrenternas resultat har denna höst knappast heller de gått Viggans väg. Åtskilliga poäng har således hamnat i fel lagkassa, om man ser det med röda ögon.

Som vanligt hade Viggan tur med vädret, då det inte kom en droppe under matchen som utlovats av SMHI, men där upphörde också allt som hade med tur att göra. För att citera Murphy’s Law: ”Anything that can go wrong, will go wrong”. Det är konstigt att det skall vara så svårt att kunna kliva ur denna tunna, till synes full med träck.

Nåväl, vad var det då som hände som föranleder dessa otursrelaterade funderingar? Det började väl i och för sig lite onödigt spännande, sedan Spånga redan efter fyra minuter springer sig halvrena på sin vänsterkanten och skjuter i snäv vinkel och Rasmus får se bollen svepa förbi den bortre stolpen.

Men Viggan repar sig snabbt och kan i den 11:e minuten få se William Oberg skapa ett kanonläge efter en synnerligen bra löpning, men ensam med målvakten får han dock problem med växellådan, varvid han och alla andra får se bollen gå just utanför. Men en riktig fet möjlighet var det onekligen. Men det var inte slut med det.

Minuten efter befinner sig Viggan åter i anfallszon och när Fille Carlsson befinner sig en bit från kortlinjen, på vänsterkanten, börjar folk dra efter andan. Fille, liksom vi andra ser att målet ligger öppet och även om vinkeln inte var den största, så trodde man nog lite till mans att Fille skulle rulla in bollen. Men den hamnade fyra maskor bakom stolpen och på fel sida. Spånga sammanfattade inledningen så här: "Spånga hade en knapp fördel i bollinnehav första 15, men med få målchanser, första skottet gick utanför och Viggan missade därefter öppet mål i matchens 12 minut”.

I den 16:e bränner Viking av ett skott som målvakten tvingas ge retur på och Tauer är en nanosekund ifrån att hinna se till att bollen hamnar på rätt sida av mållinjen. Viggan visar god laganda och det syns onekligen vad som står på spel i denna match. Den här matchen kan sluta hur som helst, då spelet är helt jämnt även om Spånga kan antecknas för något större bollinnehav.

Ända fram till den 23:e minuten ser det bra ut, då Spånga på en inläggsfrispark skapar ett farligt läge som Rasmus försöker avstyra i luften, samtidigt som han uppvaktas hårt av en Spångaspelare som sätter ett knä i veka livet och en armbåge i ansiktet varvid Rasmus faller handlöst till marken.

Samtidigt har enligt bildbevis en annan Spångaspelare satt händerna i en av våra backar så denne tappar balansen. Här blåser så gott som samtliga domare frispark, men inte vår domare. Men däremot blåser han straff i sekvensen efter då en Spångaspelare fälls. Här brast nog förtroendet för rättsväsendet hos de röda ganska rejält. Det domslutet gav: 1-0.

I den 27:e skapar Viggan ett bra läge på en frispark från Tauer men målvakten tar. I den 28:e får Spånga en högerhörna som följs upp av en vänsterhörna minuten efter och även om de var bra slagna så blev de resultatlösa.

Viggan svarar i den 35:e med en hörna från vänster, som undertecknad placerad där han är, kan se hur bollen går direkt in i mål, tills målvakten i sista sekunden får upp några fingrar och tippar bollen till en ny hörna. Spånga kontrar med en ny hörna i den 37:e och även den blir utan effekt.

Bättre går det då för Spånga i den 40:e minuten, då Frans Garbo från vänsterkanten skjuter mot mål, men så illa att bollen tar på bakhasorna av en av Viggans backar och därmed också ändrar riktning, vilket helt ställer Rasmus i målet. 2-0 är ett faktum. Två mål på tre chanser så här långt, vilket onekligen är en bra utdelning, särskilt med tanke på att man behövde hjälp för att skapa dem.

Nåja, i den 43:e får Spånga en ny hörna, där man är riktigt nära att öka på målskörden. Man får även på ett bra skott i den 44:e, men Rasmus är med på noterna och sedan var det dags att begrunda denna dags ogynnsamma utveckling.

Den andra halvleken inleds med en Spångahörna i den 52:a som följs av en Vigganhörna tre minuter senare. I den 56:e lägger Tauer en frispark i bra läge och även om den i sig inte skapade någon oreda, så är Viking i sekvensen efter, på pass från just Tauer, ytterst nära att hinna före målvakten till bollen.

Aldrig tidigare har det väl skett så många byten som denna dag, där Tauer (lätt skadad i den 40:e) och Oberg som lär ha varit lite okurant denna dag, byttes in och ut som skottspolar. Att bägge, liksom ett par andra stod och vilade på två gula kort gjorde att man inte ville riskera en avstängning till kommande match, vilket också bidrog till skottspoleriet.

Spånga var bra på att skapa hörnor och väl lagda var de också. Så var även de i den 58:e och 66:e, den senare tillkommen på en snabb kontring. Viggan står dock upp och skapar ett bra frisparksläge i den 69:e minuten sedan Juan Wilson åter manglats, den tredje gången inom loppet av tio minuter. Frisparken går dock en meter utanför ramen.

I den 73:e drabbas en av dem som inte fick drabbas av gula febern, Göran Dahlberg, som därmed är avstängd mot Viksjö på lördag. De andra tre klarade sig dock utan anteckningar i belastningsregistret denna match. I den 75:e skjuter Viking på distans ett skott som tar mitt i ribbkrysset, vilket är ganska symtomatiskt detta år. Inte just för Viking, men för Viggan generellt.

Viggan får ett nytt bra frisparksläge i den 77:e, dock utan att det kan utnyttjas på ett bra sätt. I den 79:e skapar Viggan ett bra läge när Oberg passar in till Freby som skjuter på direkten, dock utan att man hörde något nätrassel. Matchen avslutas sedan i den 90:e minuten med ett jätteläge för Viggan, där Viggan och Fille turas om att försöka bli målgörare. Men det bidde bara en hörna.

Viggan stod åter upp och gjorde en bra match, men gör man inga mål så är det också svårt att vinna och när motståndarna gör mål på de chanser som man får eller ges, så är de uppenbarligen betydligt mer effektiva. Åtminstone har så varit fallet särskilt i många av höstens matcher.

Nu är det dags att begrava Murphy’s Law (eller Sod’s Law som engelsmännen säger) en gång för alla på lördag mot Viksjö. Även om det mesta tyder på en oförmåga att göra egna mål, så har Viggan onekligen haft en viss osmak när det gäller att släppa in andras mål. Nu tänker vi positivt och går för den första trepoängarn i höst. Vi behöver det och framförallt – vi är värda det!

Vi är betydligt bättre än tabelläget. Nu visar vi det på lördag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20