IFK Viksjö - Viggbyholms IK FF 2-5 (0-3)
Lördag 10:e september 2016, kl 14.00 på Viksjövallen

Det var den fjärde matchen från slutet av denna säsong. Det var en match som var helt nödvändig att vinna över Viksjö om Viggan skulle ha en chans att få kontakt med trion ovanför. I vårmötet hade Viggan fått stryk med 1-3 hemma på Hägernäs. Viksjö, som ramlade ur trean i höstas, har liksom Viggan haft en motig säsong och var i lika stort behov av poäng, vilket bådade för en spännande batalj.

Det som talade för Viggan var att man hade en uppåtgående trend spelmässigt, låtvara att det inte avsatt några direkta fotavtryck i tabellen, poängmässigt. Man hade däremot oftast varit riktigt bra på att skapa chanser, men lika dåliga på att utnyttja dem. Det som dock främst talade för Viggan var att de flesta poängen, sju stycken, hade tagits på bortaplan, med två segrar och en oavgjord, medan man hemma endast fått ihop tre poäng genom tre oavgjorda.

Lagen har en mångårig historia tillsammans och hade innan dagens match mötts 15 gånger, där Viggan vunnit nio av dessa möten, medan Viksjö vunnit fem och en match hade slutat oavgjort, så rent statistiskt hade Viggan därmed ett visst mentalt övertag.

Undan för undan har Viksjö sugits ner mot bottenskiktet och var inför dagens match med sina 15 poäng helt inblandade i bottenstriden tillsammans med Hässelby och Täby City som låg på lika många poäng. Viksjö hade också den senaste tiden förlorat de viktiga matcherna mot Hässelby (1-3) och Täby City (2-3), vilket som följd nu fått dessa lag att klättra förbi Viggan i tabellen.

Vi har tidigare ofta inlett dessa referat med att Viggan i vilket fall hade tur med vädret och så var också fallet denna dag, med en klar sol och högsommarväder, men det som denna gång skiljde sig från tidigare matcher, var att det inte bara var vädret som spelade in. Det var inte heller tur, det var faktiskt en stor portion skicklighet som gjorde denna dag till en solskenshistoria.

Och solsken skulle det bli! Redan efter ca 55 sekunder kan Viggan ta ledningen sedan Oberg förtjänstfullt trixat sig fram på vänsterkanten och till sist fått in ett inlägg i slottet, där Viking som nyutnämnd forward, ”der Stürmer”, håller sig framme. Viking gör inget misstag och Viggan leder med 1-0, något man inte varit bortskämd med tidigare, åtminstone inte så här tidigt.

Men det skulle komma mer. Viggan verkar riktigt på alerten denna dag och i den åttonde minuten frispelas Tauer och med en lätt vrickning på foten kan han nu utöka Viggans försprång till 2-0. Vad är det som händer? Normalt sett brukar Viggan strössla med sådana här chanser, men man gör inga mål.

Inte nog med detta. I den 17:e kan Pontus frilägga Viking, som i ensamt majestät forcerar fram mot mål och kyligt sätter 3-0 bakom Linus i Viksjömålet. Nu måste man nypa sig i skinnet. Faran är nu bara att hela laget skall drabbas av hybris och ta ut segern i förskott. Men man trummar på. I den 19:e får Freby på ett fräsande skott som dessvärre går just utanför.

Viggan dominerar nu spelet, men i den 20:e får Viksjö ändå till en halvchans, sedan en blåvit spelare lyckas få in en passning/skott från kortlinjen som Rasmus liggande tvingas vispa bort, men i övrigt var det lugnt på den fronten. I den 27:e får Tauer ett bra frisparksläge på vänsterkanten som Nizze är en tånagel från att kunna peta in i röran framför Viksjömålet.

I den 32:a spelar Fille fram til Freby som avfyrar stora kanonen, men krutet var lite för blött och skottet därmed för löst. Viksjö antecknas inte för några farligheter så här långt, bortsett från en nick i den 33:e som går högt, högt över.

Der Stürmer, Viking Peterson, som var så lyckosam under inledningssekunderna, kommer i den 34:e fri med målvakten, men skottet går d essvärre rakt på Linus på linjen. Men säg den lycka som varar. I den 36:e får Viksjö straff sedan bollen studsat upp på Nordines underarm. Skall Viksjö komma in i matchen?

Straffen slås men Rasmus går åt rätt håll och räddar, vilket kraftigt bidrog till matchens fortsatta utveckling. Freby, som gjort sig känd för att sticka upp och avfyra kanonen för att sedan snabbt dra sig tillbaka, frestar med ännu ett skott i den 38:e, en riktig Tjocka Bertha-projektil, som dessvärre tar i stolpens insida och ut.

Inte mycket går Viksjös väg denna dag och i den 42:a minuten åker man på ett rött kort, efter att ha pulveriserat Martin Bragi Brogren och som nybliven pappa måste han ju förstås hanteras med största varsamhet. Bragi dammade dock av sig och fortsatte som inget hänt, ja så gör en riktig veteran. Halvleken avslutas sedan med ett inlägg från Viking på högerkanten, där bollen nästan höll på att ramla in i den bortre delen av målet. Paus!

Frågan var nu bara om en 3-0 ledning och en decimerad motståndare skulle få Viggan att börja tro att det hela nu var klart. Vi har ju i tidigare matcher sett vad som kan hända med Viggan när de blir övertaliga på plan och det vill man ju inte se igen. Men Viking vill slå sitt tidigare rekord och får en chans till redan i den första minuten, dock utan nätrassel.

I den 49:e minuten sliter sig Tauer fri och rusar mot målet, men någon illasinnad motståndare försöker dra ner brallorna på honom, vilket renderar Viksjös andra röda kort denna dag. Tauer lägger själv frisparken och Freby är åter ytterst nära att få kalla sig målgörare. Men han ger sig inte, utan kan i den 53:e, efter ett jätteläge för Viggan, testskjuta igen men Linus på linjen gör en fotparad och räddar målet från ytterligare påhälsning.

Minuten efter radar Viggan upp ytterligare ett exempel på skolboksanfall, där Tauer spelar ut till Oberg som får på en rökare som Linus tippar ut till hörna. Två minuter senare, dvs i den 56:e minuten, skapar Viggan åter ett jätteläge när Tauer och Viking kämpar om vem som skall få in bollen. Det blev ingen av dem dessvärre.

I den 59:e spelar Matt Hamilton in till Juan Wilson, som med en direktvolley skulle ha kunna aspirerat på dagens mål, men skottet går just utanför. I den 61:a minuten får Viksjö, som vid det här laget var uträknade, en frispark på vänsterkanten. Den var så bra slagen att den gick direkt i mål som det uppfattades. Viggan spelade nu med elva gubbar mot nio sedan den 49:e minuten och hade såväl ett mentalt som spelmässigt övertag, men detta mål kom att skapa oro i byxorna.

Tänk om de skulle få in ett mål till och få direktkontakt? Jorå, Viggan drabbas av Montezumas hämnd och faller tillbaka samtidigt som Viksjö tar över stafettpinnen. I den 67:e skapar Viksjö en hörna och det börjar mer och mer likna Kungsfågelns utomhushallar för frigående höns. Mycket riktigt, i den 68:e ringer det igen sedan Viksjö fått en ny frispark, nu på högerkanten. Reducerat till 2-3.

I den 69:e har i vilket fall Fille vaknat ur koman men skjuter i ett fritt läge över, vilket inte fick nervdallret att avstanna. I samma minut missar Tauer ett helt öppet läge och nu börjar man ana troll i mossen. Allt som börjat så bra hade nu förbytts i något som man var alltför välbekant med.

Två minuter senare skapar Viggan ett jätteläge igen, med många inblandade. Ytterligare en minut senare skjuter Oberg i stolpens utsida och minuten senare har Viking ett bra läge att putsa till siffrorna. Men inget händer längre vad gäller målfabrikationen.

Så äntligen i den 74:e kan Tauer susa fram på vänsterkanten och slå in en perfekt boll som Juan Wilson får in på radarn och gör sig huvudet högre än omgivningen och nickar in 4-2 till Viggan, varvid aktiekursen på blöjor störtdök. Tauer har nu mersmak på mål och i den 78:e får han ett jätteläge och på ett närskott ger Linus på linjen en retur som Tauer dessvärre trycker över ribban.

Två minuter senare vill Wilson bjuda igen och passar Tauer som på direktvolley skjuter utanför. Viksjö var trots den utsatta situationen inte helt uppgivna utan fixar till en hörna i den 85:e plus två direkt efterföljande utan resultat. I den 89:e nickar Tauer över i ett ganska bra läge, men i den 90:e kan han så till sist fastställa slutresultatet: 5-2 till Viggan och en välförtjänt och efterlängtad seger var bärgad.

En kanoninsats av Viggan där segern egentligen aldrig var hotad, men övertaget i manskap gjorde Viggan hybrisstinna, vilket fick till följd att man under en period drabbades av en helt onödig panikångest. Nu återstår tre matcher då agnarna skall skiljas från vetet, när fyra lag skall bli två som får stanna kvar och två åka ur. Vilka får Svarte Petter?