Viggbyholms IK FF - IFK Österåker 3-3 (2-0)
Lördag 17:e september 2016, kl 13.00 på Hägernäs IP

Varje match är nu av direkt avgörande betydelse, något som också varit synligt i Viggans spel, det har blivit bättre och bättre för var match sedan sommaren, även om poängen inte alltid trillat in. Under våren tog Viggan sammanlagt nio poäng på 13 matcher, nu har det blivit fem poäng på sju matcher, där fyra av dessa kommit på de senaste två matcherna. Två matcher återstår och kan vi nu bara följa den inslagna vägen så ser det ju lovande ut.

Normalt sett brukar man ju kunna slita sitt gråa hår på grund av alla missade målchanser, men även här har det också blivit bättre. Åtta mål på de två senaste matcherna och snygga mål också. Nu gäller det bara att även få straffarna med oss och inte mot oss, som det blivit i de tre senaste matcherna.

Mot Spånga fick matchen en annan utveckling genom straffen, men mot Viksjö hade den ingen inverkan då den togs och mot Österåker fick den däremot oanade konsekvenser. Nu är det hög tid att vi själva börjar skaffa oss lite straffar, särskilt som motståndarnas har varit lite av tveksam karaktär, men avgörande

Få är väl de som hämtat sig från ”förlusten” mot Österåker, även om det nu absolut inte var någon förlust, men direkt efter matchen kändes det så och även om ingen nu hade satsat några pengar på en Vigganvinst innan matchen så hade nog de flesta redan diskonterat de tre poängen när klockan stod på 90 minuter. ”But it ain’t over until the fat lady sings”, något man grymt fått erfara detta år.

Aldrig tidigare har det väl varit så tillspetsat nere i de undre regionerna av tabellen som i år, åtminstone inte när Viggan varit i närheten av dessa träskmarker. Nu räknas varje poäng, både egna och motståndarnas, på guldvåg. Med två matcher kvar och sex poäng i potten kan vadsomhelst hända med tre kollegor ovanför sig och en poängskillnad på endast en till två poäng.

Viggans senaste upphämtning vad gäller målfabrikation har inte varit en nackdel och i denna bottenkvartett sitter Viggan nu på trumf därvidlag. Viggans två återstående matcher, bägge på fredagskvällar, med Kista som första motståndare och Vaxholm som sista, blir nu helt avgörande, inte bara för Viggan utan kanske även för de tre andra inblandade.

Vaxholm, som förra året var inblandade i exakt samma sits, gjorde dock sitt genom att slå Hässelby med 3-0 vilket tacksamt noterades, liksom att Viksjö knappt förlorade med 0-1 mot Spånga, medan City knep en pinne mot Kungsängen efter att ha haft ledningen med 4-3, så mot den bakgrunden hade en trepoängare mot Österåker smakat fågel.

Men vad var det som egentligen hände? Viggan som gått på tårna den senaste tiden för att undvika ett tredje gult kort för några av sina spelare, trampade igenom isen rejält redan efter två minuter då Tauer drog på sig ett och därmed också är avstängd mot Kista.

Göran satt av sitt straff nyligen och var med i manegen igen, medan Matt, som aldrig skulle kröka ett hårstrå, åkte på ett tveksamt rött och är även han är således borta på fredag. På den positiva sidan är att Viking flaggat för att kunna ställa upp på fredag och alla väntar nu för att se om Ibbes klumpfot läkt tillräckligt för att kunna tråda dansen på Ärvinges tiljor.

Alltså, ingen succéstart direkt för Tauer och det inhöstade gula kortet, men det skulle bli bättre både för Viggan och för Tauer själv. Viggan öppnar piggt och får i den 7:e en frispark som leder till en hörna, varvid ett jätteläge uppstår bara en knapp meter från mållinjen, där nästan alla spelare samlats.

Bollen ligger helt fri mellan ett 40-tal fötter, men ingen med röd anknytning når fram med en tå, varför Österåker lyckas reda ut situationen. Ett ännu bättre läge uppstår dock i den 9:e, då William Oberg forcerar fram in i straffområdet och med tanke på Ville Vesslas snabbhet hade alternativet att runda målvakten varit en möjlighet, men farten gjorde att Oberg valde att skjuta i steget. Men skottet går rakt på målvakten. Fett läge var det onekligen.

Viggan hade startat friskt, men Österåker åt sig in i matchen undan för undan och efter 10 minuters spel så har man tagit över mycket av föreställningen och skapar en hörna i den 11:e minuten. Tre minuter senare har Österåker en 99%-ig chans att göra 1-0, men Nordine Baraka ser till att vara rätt man på rätt plats vid rätt tillfälle och räddar på mållinjen.

Viggan sticker dock upp i den 17:e då Oberg passar till Tauer som direktskjuter, men målvakten är med på noterna. I övrigt är det Österåker som har det största bollinnehavet och kontrollerar mycket av spelet, vilket bl a renderar en hörna i den 22:a minuten, men samtidigt spelar Viggan klokt och rider ut de stormar som hopar sig.

Viggan viker dock aldrig ner sig och i den 24:e spelar Oberg osjälviskt ut bollen till en på högerkanten framstormande Juan Wilson, som någonstans utanför straffområdet krutar på för fullt och skjuter rakt upp i nättaket ur en ganska snäv vinkel. Ett riktigt klassmål och 1-0 till Viggan. Har man tidigare sett Viggans övningsskjutningar på träningarna så blev man onekligen glatt överraskad.

I den 28:e får Österåker en frispark rakt framför mål, men bollen touchar ribbans överkant och går ut och Viggan får behålla sin 1-0 ledning. Tauer får två bra frisparkslägen både i den 32:a och 33:e minuten, där den andra nickas in av Wilson, ännu ett riktigt snyggt mål. 2-0 till Viggan och ganska otippat av de flesta.

Tauer, som stod för avfyrandet, får en ny chans i den 37:e, från exakt samma ställe varifrån målet hade tillverkats och även denna gång sticker Wilsons kalufs fram ur mängden, men denna gång nickar han strax utanför. Österåker slår en frispark i den 42:a som Rasmus dock enkelt tar hand om och när Viggan får en i den 44:e skjuter dock Tauer högt över.

Spelet är överlag jämnt, där lagen alternerar om initiativkraft, men sammantaget kan man säga att Viggan spelade riktigt bra de första 10 och de avslutande 20, medan Österåker hade ett klart grepp däremellan. Viggan kan gå till halvtidsvila med en 2-0 ledning och kan vara stolta över vad man producerat framåt och lika stolta över hur man försvarat sig.

Även om Österåker vara klara seriesegrare, kom man med ordinarie lag och bjöd inte på en enda gratischans, utan visade att man var värdiga seriesegrare. Till skillnad mot Djursholm, som nu låter sitt dubblerande U19-gäng koncentrera sig på att ta hem sin serieseger i U-lagsserien och låter därför div 4-serien bli vad den blir, nu när man har sitt kontrakt klart. 0-16 på de tre senaste matcherna säger väl det mesta om hur man resonerar där, vilket inte är särskilt juste mot andra lag i serien.

Inför den andra halvleken kändes det ganska tryggt med en 2-0 ledning, även om man mer än väl var medveten om vad som kan hända mot Österåker om man leder med 2-0 och det bara är 25 minuter kvar av matchen. Sist blev det ju som bekant stryk med 4-2 när domaren blåste av.

Österåker öppnar andra halvlek med en hörna i den 47:e, medan Viggan kontrar med ett bra frisparksläge i den 48:e och så håller det på. Ny Ö-hörna i den 50:e, men i den 55:e skapar Viggan en dubbelchans, sedan Oberg fått på ett bra skott som dock blockas och på returen är Tauer framme, men målvakten hinner före.

I den 57:e får Viggan en gratischans sedan målvakten strulat till det för sig, men det hela reder upp sig för Österåker till sist. Österåker tänker inte ge sig och i den 63:e har man åter en 99%-ig chans att göra mål och alla väntar bara på att bollen så sakteliga skall rulla övermållinjen, men bollen väljer att så sakteliga rulla in i stolpen varefter Rasmus kan lägga vantarna på den.

I den 66:e lägger Tauer en frispark i bra läge, där målvakten slänger sig handlöst fram och boxar bort bollen. Bra tryck i det skottet. I sekvensen direkt efteråt får Österåker en hörna. I den 69:e tvingas Matt spela hemåt till Rasmus, vilket håller på att skapa en riktig farlighet men situationen redde ut sig till sist.

Österåker trycker nu på för fullt för en reducering, men Viggan står emot alla försök även om det är på håret ibland. I den 72:a stormar Tauer fram på högerkanten och när han börjar få kontakt med straffområdets yttersta hörn släpper han loss hela krutladdningen och han liksom alla 73 på läktaren får se skottet vina upp i den bortre delen av målet. 3-0. Klappat och klart med dryga kvarten kvar.

Men de som varit med på Åkersberga IP vet att man skall aldrig ropa hej förrän man är över ån. Viggan skapar ett läge till i den 77:e, efter en frispark där Fille nickar utanför. Minuten efter, ringer det dock nere hos Rasmus. Österåker har fått sin reducering. Hur det gick till är väl svårt att återge, men det var väl kanske inget direkt klassmål sett med röda ögon, men mål var det.

Trots detta kändes det ändå ganska tryggt och många hade väl redan börjat att fylla i de nya siffrorna i tabellen. Men minuten efter reduceringsmålet drabbas Viggan av sin tredje raka straff och det på de tre senaste matcherna. Gulp! Matt åker dessutom på ett rött kort och visas ut.

Enligt Matt hade han stuckit fram foten på bollen samtidigt som Östereåkaren drar i Matts tröja så att han åker med framåt, vilket av domaren tolkas som en tryckare, varvid straff utdöms. Helt plötsligt var Viggan en man mindre och strax endast ett mål före. Ty straffen gick in, skickligt slagen vid stolproten och nu var det bara 3-2 i Viggans favör.

Viggan brukar kunna spela klokt och skickligt i ca 75-80 minuter, men därefter har man alltför många gånger tappat koncepterna och tvingats att kröka rygg vid ett flertal tillfällen, så även denna gång, även om det skulle dröja till på övertid. Men dessförinnan hann Österåker med en hörna i den 82:a och två riktigt farliga skott i den 86:e och 87:e minuten, där dock Rasmus klarar biffen.

När klockan sedan står på 90 minuter känner man att en sensation är på gång. Viggan skall ta en livsavgörande tre poängare som var mer än otippad. Men Österåker har för vana, inte bara mot Viggan utan även mot andra lag, att kunna lägga i en extra växel på slutet och så även denna gång.

När en minut och 40 sekunder gått av övertiden släcks belysningen på Hägernäs, åtminstone kändes det så. Österåker hade kvitterat till 3-3 och fått med sig en poäng, helt rättvist, men ack så snopet för Viggan. Nu blev det ändå en oväntad, men ack så välkommen poäng. Tre poäng hade dock onekligen förändrat läget i tabellen.

Nu gäller det att ta med sig allt det positiva, att vi tar poäng och gör mål. Kan vi sedan bara undvika fler straffar och sena baklängesmål, så kan det bli en riktigt fin höst till sist ändå. Viggan har under hösten visat en helt annan prestanda än vad man mäktade med under våren. Det ser klart bättre ut. Mer flyt ger dock fler poäng.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20