Kista SC - Viggbyholms IK FF 3-1 (1-1)
Fredag 23:e september 2016, kl 19.30 på Ärvinge BP

Alla var väl medvetna om att Kista är både snabba, spelskickliga och tekniska, något som annars blev helt uppenbart denna fredagskväll på Ärvinge BP. Även om Ärvinge IB inte tillhör Viggans favoritställen så här en fredagskväll, så har man ändå gjort bra ifrån sig mot Kista där borta. Seger 1-0 förra året och oavgjort 1-1 året innan.

Hemma på Hägernäs har det dock varit ganska jämnt. Förlust 1-2 förra året och seger 3-0 året innan. Det som dock skilde den här matchen från tidigare, var att Viggan nu spelade med kniven mot strupen i jakten på överlevnadspoäng, där varje poäng som kunde lagras i boet var livsviktigt.

Spelet, om än ej alla resultat, under hösten har sett riktigt lovande ut och i synnerhet om man jämför med insatserna från i våras, vilket gjorde att förhoppningarna om att få med sig en poäng eller fler denna afton fanns klart i allas medvetande, i synnerhet som Kista inte hade något att spela för, annat än äran.

Till dagens viktiga match saknades såväl Tauer som Matt, båda avstängda efter Österåkermatchen förra helgen. Å andra sidan hade Ibbe fått tillräcklig ordning på sin klumpfot, så att han åtminstone kunde vara en bänkvärmare och det skulle visa sig att det blev mer än så på slutet. Viking, utstyrd i ett plexiglasvisir för att skydda näsan, måste ha skrämt en och annan yngling, om inte på planen så åtminstone bland publiken.

I övrigt var väl de flesta på plats och fyllda av tillförsikt innan matchstart, även om en fredagskväll inte kan vara det optimala för hårt förvärvsarbetande ynglingar, som säkert hellre ser fram emot något helt annat mys på fredagskvällen. Hursomhelst, förutsättningarna var helt klara.

En poäng och Viggan skulle få bättre slagläge på bottenkonkurrenterna. Tre poäng och man skulle i princip ha sakerna i egna händer, om nu de andra lagen gör vad som förväntas. I och med Viksjös förlust mot Österåker på lördagen, så bättrades oddsen vad gäller just Viksjö, medan City och Hässelby gör upp under söndagen, där resultatet blir av största vikt och ganska utslagsgivavnde.

Med tanke på att Hässelby har ett avslaget Djursholm i sin sista match, medan City har Sollentuna borta och Viksjö spelar mot Kista hemma, så är det här något för alla räknenissar att titta närmare på. Viggan har nu inte längre utgången i egna händer, utan tvingas leva på hoppet att resultaten går deras väg, samtidigt som man själva måste se till att vinna mot Vaxholm hemma på fredag.

Förhoppningarna om en poängskörd mot Kista kom dock på skam, även om det skulle dröja in på den andra halvleken innan det blev uppenbart. Men innan dess stod det länge och vägde, åtminstone under den första halvleken. Bägge lagen började mycket avvaktande som två sumobrottare och höll sig på respektive planhalva för att öva passningsspel sinsemellan.

I den 6:e minuten skapar Kista ett farligt läge, där man försöker lobba över Rasmus i målet, men lobben var för lång och gick snett utanför. Viggan sticker upp med ett par halvchanser, som dock inte är särskilt farliga. I den 11:e får Kista en hörna och fyra minuter senare får Juan en gratischans, sedan han snott bollen vid straffområdet, men skottet som avlossas från höften efter en piruett, går över och utanför.

I den 20:e kommer Kistas första skott mot mål (lobben exkluderad), men det är lööst och tas lätt av Rasmus. I den 21:a får Kista en hörna som följs av ytterligare en som dock blir riktigt farlig. Redan nu kan man se hur snabba och ettriga Kistaspelarna är och utnyttjar också första bästa läge för att skapa oreda, något man exempelvis gör minuten efter, då man även kan ta ledningen med 1-0.

Men Viggan kontrar på direkten och går fram manstarkt på högerkanten, där Freby till sist skickar in bollen framför mål. Här dyker Juan upp med sitt nyfriserade huvud och nickar in 1-1 och då har det bara gått en minut sedan Kistas ledningsmål. Ordningen återställd. Det var Juans fjärde mål på tre matcher och hans tredje där han använder huvudet.

I den 25:e skjuter Kista från kortlinjen i stolpens utsida men det lät värre än vad det egentligen var. I den 30:e spelar Juan fram till Oberg som får på en alltför lös nick som tas. Så här långt är det en ganska tråkig tillställning, där bägge lagen är rädda att bli av med bollen, varför det mesta av spelet äger rum på respektive planhalva med ett evigt duttande av bollen mellan backarna.

Viggan är dessutom så rädda att bli av med bollen, att så fort man närmar sig mittlinjen vänder man och spelar bakåt, istället för att utnyttja sina snabba flankspelare. I den 37:e gör Viking en piruett inne i straffområdet, i hopp om att själv kunna komma till avslut, men väljer till sist att spela Oberg som drar på stora kanonen. Målet såg vidöppet ut och ett mål var nog i vardande, trodde man. Men skottet tog i stolpens utsida.

Kista nyttjar dock sina flankspelare till max och de kommer ofta flygande som reptiler på kanterna, men stoppas alltid av tillskyndande rödingar. Viking får ett bra läge i den 42:a, men når inte ända fram, måhända att visiret gav begränsat utrymme för fri sikt. I den 44:e är Oberg på väg att skära in i straffområdet på vänsterkanten, men fälls bryskt några centimeter från den straffberättigande linjen.

Alla är fyllda av tillförsikt i pausen och alla verkar också ha helt klart för sig hur man skall få grepp på Kista och därmed också poängen. Men knappt hade man tagit sig ut på planen till den andra halvleken, innan man förstod att även Kista hade snackat genom situationen och det ganska grundligt också.

Redan efter fem minuter skapar Kista ett jätteläge som dock neutraliseras till en hörna. Tre minuter senare är det en ny hörna och nu far Kistaspelarna fram som raketer på hela planen och Viggan tillåts inte ens låna bollen och om man lyckas blir man snabbt av med den.

Efter 10 minuter tvingas Rasmus till en TV-räddning uppe i ena hörnet och får ut bollen till hörna. På hörnan boxar han sedan ut bollen, men till sist kommer den till en Kistaspelare som lyckas få bollen genom en mur av ben och plötsligt står det 2-1 efter denna kraftdemonstration av Kista. Ruggigt imponerande!

Nu kan man som sagt inte annat än imponeras av Kistaspelarnas spelglädje och varje passning är 100-procentig, oavsett om den är på två meter eller femtio meter, alltid på foten, något Viggan dessvärre inte kan visa prov på. Viggan är nu helt enkelt utspelade och får jaga boll från sida till sida, utan att ens få känna på den.

I den 60:e får man ännu ett bra läge men Rasmus tar hand om bollen. Första Viggannoteringen är i den 61:a, då Fille får på ett skott som är alltför löst och därmed också omhändertas ganska lätt. Två minuter senare kommer ett bra Viggananfall som leder till hörna, men skottet går just över.

Rasmus tvingas till en ny bra räddning i den 67:e minuten och två minuter senare befinner sig Viking inne i straffområdet och avfyrar från ett bra läge en riktig rökare, men skottet blockeras av ett blått ben. Skall Viggan lyckas hinna ikapp? Nej. I den 70:e minuten hör man hur ridån sakta glider ner när Kista lyckas forcera in 3-1.

Viggan har dock inte gett upp på något sätt, även om man släppt in tre bollar efter att ha misslyckats med att freda zonen framför Rasmus. I den 76:e gör Viking ett imponerande solonummer genom att på piruettmanér rotera krig Kistaförsvararna och när ingen egen skottmöjlighet föreligger, spelar han fram Oberg.

Oberg, som gärna vill ha en fjäder i hatten, avlossar stora mörsaren men får se bollen stryka just utanför stolpen från ett mycket bra läge. Han kunde lätt ha blivit åtminstone tvåmålsskytt denna dag. Men han får en ny chans två minuter senare, efter exakt samma scenario som utspelat sig alldeles nyss.

Viking gör ett nytt piruettnummer och spelar fram till Oberg, som ungefär från samma position som tidigare, skjuter igen. Skottet går även denna gång utanför stolpen, om än något längre ifrån än vid förra tillfället. I den 85:e tvingas Rasmus till ett nytt ingripande och styr ut till hörna.

Viggan ger nu sitt yttersta för att putsa till siffrorna och i den 88:e skjuter Oberg ett skott som målvakten slänger sig på och tippar till hörna. Minuten efter får Viking ett nytt skottillfälle, men denna gång går skottet mitt på målvakten. I sista minuten får Viggan en ny chans, men målvakten tar bollen. Slut och Kistavinst med 3-1.

Bortsett från de inledande 25 minuterna av andra halvlek gör Viggan en hyfsad insats, men långt ifrån vad man sett under hösten och tyvärr var det tillräckligt för att Kista skulle kunna utnyttja detta och till sist vinna. Med tanke på Kistas imponerande spel var segern helt rättvis och det är bara att hoppas att Viggan är tillbaka på rälsen igen på fredag mot Vaxholm.

Nu blir det till att ta fram kalkylatorn och räkna på olika sannolikhetskalkyler om vad som skall kunna hända framöver, men en sak är helt säker. Om Viggan inte vinner på fredag, så spelar det ingen som helst roll hur det går för de andra lagen. Hur kan man inte känna press under dylika omständigheter? Men när nöden är som störst brukar hjälpen vara som närmast. Hoppet är det sista som överger människan och så länge det finns liv så finns även mycket hopp.