Viggbyholms IK FF - IFK Vaxholm 2-1 (2-0)
Fredag 30:e september 2016, kl 19.30 på Hägernäs IP

Det sista som hände i september 2016 var att agnarna skulle skiljas från vetet i division 4 Norra, där nio lag redan var klara för att bli kvar i sädesmagasinet. Två av tre skulle sorteras bort. De inblandade var Viggan på 14 poäng, Viksjö och Hässelby på 15 vardera. Täby City hade precis klarat sig kvar i omgången tidigare.

För arkivet skall nämnas att Viggan hade den allra bästa målskillnaden av de tre inblandade och kunde vid seger eller oavgjort bli kvar, om nu Viksjö och Hässelby förlorade sina matcher. Även ett oavgjort resultat skulle räcka, men bara om de andra förlorade. Så var förutsättningarna denna nattsvarta afton på Hägernäs IP. Samtliga matcher i sista omgången spelades kl 19.30.

Viksjö hade att möta Kista, som toppat sin form på hösten och där var väl ingen orolig. Även Viggan, med undantag från senaste matchen mot Kista, hade haft en gryende form under hösten. Det stora frågetecknet var alltså om kontraktsklara Djursholm skulle kunna rycka upp sig efter sina mediokra insatser under de senaste matcherna.

Viggan som skulle möta Vaxholm, var som sagt i stort behov av en trepoängare för att kunna uppfylla förväntningarna om ett fortsatt liv i fyran och tröjorna var innan matchen fyllda av förtröstan. I förra mötet borta på Vaxö IP, i premiären som nästan regnade bort, hade man nått 2-2, sedan bägge lagen stått för var sitt självmål. Vaxholm hade dessutom oförskämdheten att göra mål redan efter sex minuter.

Då hade Viggan med sig sex spelare som var med i mötet från året innan på Vaxö IP. I fredagskvällens möte, som var den 18:e i ordningen lagen emellan, kunde Viggan mönstra alla som var tillgängliga och som även hade utgjort kärnan i höstens matcher, så de förutsättningarna var de allra bästa.

Även om avstängningarna varit en hel del under hösten, så hade vi för en gångs skull sluppit några långtidsskador. Viking som åkte på en kroknäsa var väl egentligen det som kan noteras i läkarjournalen samt Ibbes klumpfot förstås. Men i övrigt var det ett homogent och stridslystet lag som kunde ställas på benen.

För att försöka bryta den oturstrend som varit Viggans följeslagare detta år, vidtogs en del nya grepp från ledningens sida, där bytet av avbytarbås nog var det mest spektakulära. Det pinsamma var ju att det som tidigare varit Viggans starkaste kort, hemmaplanen med naturgräs, nu i år spelat oss ett spratt, då inte en enda hemmaseger fanns dokumenterad i journalerna.

Däremot hade man plockat poäng på bortaplan och det på konstgräs, något som tidigare hade varit ett rött skynke. Ibland spelade vi riktigt bra, men tappade på slutet, då orken tröt och i det sammanhanget måste väl matcherna mot Österåker särskilt framhållas och det var ju också i det senaste mötet som kontraktet rök, när vi tappade på mållinjen, kan man tycka.

Nåväl, Viggan måste göra sitt i denna sista match för säsongen och det var att vinna och motivation fanns det i överflöd inför denna drabbning. Men som i den förra matchen var det Vaxholm som satsade allt på ett kort och greppade taktpinnen i matchens inledning. Redan i den första minuten tillskansar man sig en hörna, som dessbättre inte resulterade i något.

Två minuter senare är man där igen och skapar ett jätteläge men skjuter utanför och Viggan kan andas ut för en stund. I den 7:e matchminuten har Viggan återfått andan och kan i sitt första försök genom Oberg få Vaxholm till att dallra, men dessvärre rinner bollen ifrån Oberg och försöket gick upp i rök.

Två minuter senare lägger Tauer en frispark från en bra utgångsposition. Skottet var hårt, men går in i gröten framför mål och rikoschetteras ut igen. Oberg, som verkar på hugget idag, sveper ner på vänsterkanten och lyckas få fram ett inlägg just framför fötterna på några ivriga rödingar, men målvakten slänger sig och lyckas stoppa Obergs intentioner.

Minuten efter får Viking ett jätteläge, men kommer alltför nära målvakten, varvid skottet brinner av i samma ögonblick som han får kroppskontakt och bollen inklusive Vikings fot måste ha hamnat i målvaktens mellangärde, men mål blev det i alla fall inte. Nu har Viggan Vaxholm i brygga och ett mål hänger onekligen i luften. Ty i den 17:e minuten skapar Viggan ännu ett bra tillfälle och ett flertal skottförsök görs utan att bollen lyckas tränga sig igenom Vaxholms köttmur.

I den 19:e tappar målvakten bollen, varvid Viking är ytterst nära att få en tå på den, men icke. I den 23:e erbjuds Vaxholm en möjlighet, sedan en av mittfältarna försökt att dribbla sig igenom ett halvdussin spelare och blivit av med bollen. I den 28:e är Bragi på besök uppe i Vaxholms högra försvarsområde och funderar på ett skott, alternativt en passning, in i massan framför mål.

Än idag vet nog ingen vilket alternativ som valdes, men bollen gick hursomhelst igenom klungan som stod där, men försvann en bit utanför stolpen, så det blev betydligt farligare än vad man först kanske hade trott. Vaxholm sticker emellan med en hörna i den 32:a, men i övrigt känns det som Viggan har fler äss på hand denna dag.

Tauer, som gjort sig känd för innehav av en s.k. Tjocka Bertha, avlossar i den 34:e minuten ett skott, som dock tar mitt på målvakten och när han gör om försöket tre minuter senare, var laddningen för stor varvid bollen ses susa över målet. Men det skulle komma bättre tider, betydligt bättre.

I den 38:e susar Oberg fram på sin vänsterkant och ser Viking i ögonvrån och när de bägge koordinerat sina hastighetsmätare skickar Oberg iväg bollen genom straffområdet. Viking, som anlöpt till mötesplatsen vid rätt tidpunkt för bollens ankomst, kan med full kraft kan trycka in den i nätmaskorna och därmed också ge Viggan en välförtjänt 1-0 ledning och plötsligt kändes allt mycket ljusare nere på Hägernäs IP.

Men det skulle komma mer. Två minuter senare skjuter Tauer från vänsterkanten, ett skruvat skott som så småningom, via Juan, tar sig fram till Freby, som får på årets rökare. Publiken får se hur bollen går spikrakt in just under ribban och upp i nättaket och det från ganska långt håll också. 2-0. Freby har ju lagt en del rökare i år, men oftast har de hamnat i stolpen eller just utanför. Sist bollen gick in var mot Kista i våras, då han i sista minuten såg till att Viggan fick 1-1.

Det här var helt klart Viggans halvlek och när Tauer på en kontring i den 40:e minuten närmar sig målet, tror nog alla att det skall ringa igen. Tauer slår en passning till en på högerkanten framrusande Juan, som skjuter utanför. Hade bollen gått in hade det blivit en exakt kopia av 1-0 målet när Tauer passade till Viking. Pausvila och alla gick in i omklädningsrummet med stor tillförsikt.

I pausen florerade rykten om att Viksjö hade 0-0, vilket då såg bra ut, men att Hässelby hade lyckats få in en boll på Djursholm, vilket ökade oddsen men var inte på något sätt oväntat med tanke på tveksamheter om Djursholms motivation. Tre tips skulle gå in och just nu var det alltså två av tre som fortfarande var heta.

I det här läget gällde bara ”a man's gotta do what a man's gotta do” och det hade Viggan också gjort så här långt. Men även i den andra halvleken startar Vaxholm med full fart och får iväg ett farligt skott över i den 51:a minuten. I den 57:e spelar Viking fram Tauer som dock skjuter utanför.

Viggan får ett fint tillfälle att öka på ledningen, när Juan nickar i ribban i den 62:a minuten. Man kan inte säga annat än att den gossen har huvudet på skaft. Tre nickmål av fyra i de tre föregående matcherna. Men han får en ny chans i den 72:a, då han kommer in i straffområdet från höger och får på ett bra skott som dock målvakten lyckas rädda med en fotparad.

I den 77:e får Vaxholm en vänsterhörna och bollen dimper så småningom ner i folkmassan framför Viggans mål, där Mikael Klaving i Vaxholm får på en drömträff och får se bollen susa in i nätmaskorna bakom Rasmus. Reducering till 1-2 och nu blev man plötsligt lite orolig med tanke på vad man upplevt denna säsong.

Resultatet står sig dock sedan matchen ut och Viggan får sina efterlängtade tre poäng. Men man ser inga champagnekorkar flyga iväg från Viggans avbytarbås och en kall kåre går utmed ryggraden. Har något av de andra lagen förstört tipset? Jorå, så småningom blir det allmänt känt att Viksjö tipsenligt förlorat med 4-0 mot Kista, men att Hässelby slagit det omotiverade Djursholm med 2-0 och därmed var Viggans saga all i fyran.

Alla i Viggan gjorde vad som krävdes och alla skall ha en mycket stor eloge för att man kämpat så idogt i alla matcher denna höst, trots att oturen har grinat i ansiktet så gott som hela tiden, samtidigt som Damoklessvärdet hängt och dinglat över huvudena.

Med facit i handen kan man nu plocka ut de matcher där vi förlorade kontraktet. Med det manskap som Viggan hade och som på hösten började bli riktigt samspelta, borde placeringen i tabellen blivit betydligt högre.

Just nu känns det ganska svart och tungt, men när det väl lagt sig finns det bara en väg framåt och det är att resa sig, damma av sig, och se framåt mot nya utmaningar. Ett stort tack till alla som gav allt när det gällde, trist bara att vårt öde låg i andras händer denna dystra afton.