Storskogen - Viggbyholms IK FF 0-6 (0-2)
Lördag 29:e april 2017, kl 15.00 på Ursviks IP

URSVIKS IP, lördagen den 29 april. Det ligger onekligen ett gyllene skimmer över denna arena, som för övrigt hette Tuttingevallen tidigare och där Viggan aldrig förlorat en match och vi kan då gå åtminstone 20 år tillbaka i tiden. Lördagens match gav inte heller den någon anledning att ompröva denna uppfattning.

På menyn denna dag stod Storskogens SK, en gammal bekant kombattant från division 4-tiden, numera huserandes i femman sedan några år tillbaka. Viggans strålande insats i de två inledande seriematcherna ingöt ett visst hopp om en gynnsam utgång, särskilt med tanke på det ovan nämnda skimret.

Även om Storskogen senast vann med 4-1 över våra gamla bekantingar Stockholms IF Midia, så hade inledningen inte varit lika lyckosam för dem. Förlust med 0-4 mot Plavi Team och 1-4 mot Husby och efter dagens resultat så lär molnen säkert ha samlat sig ordentligt kring Storskogens kanslibyggnad.

Viggan å sin sida hade börjat desto bättre med en 6-0 seger mot Stockholms IF Midia, för att förra helgen knappt vinna med 3-2 mot Somalia Utd, efter att ha fått spela med 10 man under 80 minuter. Även om man var numerärt underlägsna då, liksom även spelmässigt i den första halvleken, gjorde man som man brukar göra denna vår. Man tar igen det i den andra halvleken.

Den här gången var dock strategin att man skulle spela boll under alla de 90 minuterna, alltså även under den första halvleken, och denna nya strategi skulle också visa sig fungera väldigt bra. Då hade det dessutom fått stuvats om rejält, eftersom fem man saknades från den förra matchen. Ont om målvakter har det varit gott om denna vår, men man har hittills alltid lyckats få någon att ställa upp mellan stolparna.

Denna gång fick Diffen Thörnblom axla manteln i målet, även om det var 11 år sedan han stod i dylika sammanhang. Men han gjorde det med bravur och höll dessutom nollan. Förhoppningsvis är Harald tillbaka mot Viksjö så att vi inte skall behöva slita ut Diffen i förtid.

Göran var avstängd, Freby har fortfarande foten i en potta med varmvatten, Pontus och Nick var förkylda, Mackan är ännu inte på fötter ordentligt, Rahmen var bortrest och Harald jobbade, vilket blir sex man på frånvarolistan, varav fem var med i förra matchen.

Istället hade Oscar Maturana gjort come back och kunde nu tillsammans med sin storebror Gonzo visas upp i manegen, tillsammans med LillMatte och Hector. Fyrbackslinjen kom nu att bestå av Linus och Oscar på kanterna och mittbackslåset Daniel och Nizze. Där framför skymtades Fille, Tauer, Sten och Erik och allra längst fram sågs Zacco och Viking. I målet stod alltså Diffen.

Redan från början, när domaren blåste till spel, kunde man skönja en annan sorts glans i ögonen på de rödklädda, förmodligen beroende på att man nu ordentligt tagit till sig av vad som sagts inne i omklädningsrummet. Den hårda blåsten gjorde också att man höll bollen på mattan och försökte tråckla sig igenom det neongula motståndet, något som dock kom att justeras en bit in i halvleken, när man även började testa lufttrycket.

Redan efter 4 minuter kunde Fille så när få upp mungiporna i avbytarbåset och även om Viking i sekvensen efter är ytterst nära att göra samma sak, så stod sig resultatet fortfarande. Man skapar även en hörna i den 5:e minuten, liksom Storskogen i den 8:e. Trots att endast en tiondel av matchen spelats, kändes det ändå som om de röda lyste klarare än de neongula.

I den 10:e har Zacco en möjlighet att lysa upp tillvaron men det bidde intet av detta. Skogen hann sticka emellan med en hörna innan Tauer fick möjligheten att fixa till resultatet med en frispark i den 15:e. Bra skott, bra placering, men skottet upphanns nere vid målvaktens högra stolprot och målet uteblev. (se bild).

Det var många gånger som Viggan fick möjligheter till genombrott, men i det absolut sista avgörande ögonblicket touchade bollen någons fot, ben eller ändalykt, för att på så sätt ändra riktning, men nära var det ofta. Så hoppar vi fram till den 28:e minuten. Linus på linjen lägger en vänsterhörna som den välväxte Viking kommer upp högst på och kan skalla in 1-0 till Viggan och en viss lättnad drog igenom manskapet. (se bild).

Liksom i tidigare matcher har Viggan en fäbless för att utnyttja en framgång genom den sk Heinz-effekten. Sålunda kan Zacco på eget bevåg minuten efter driva in 2-0 och nu var det nog få som tvekade om utgången. Viggan hade matchen i sitt grepp, men det är oftast då som faran är som närmast.

I den 40:e minuten tvingades Diffen göra en sk TV-räddning, då han syntes ligga parallellt med marken, svävandes i luften, samtidigt som han med sin utfällda högerarm lyckas tippa bollen till hörna. Här vill man gärna dra parallellen med humlan, som kan flyga utan att veta om det, trots att den egentligen inte har de fysiologiska förutsättningarna för det. Såg riktigt bra ut!

I den 41:a kommer Zacco ren med målvakten, men känner inte den utsträckta tå som kommer smygande bakom ryggen och som petar ut bollen till hörna. Tre minuter senare får han ett nytt liknande läge, men denna gång kommer han alltför nära målvakten som lyckas etablera kontakt med bollen. (se bild).

I den andra halvlekens första minut skapar Viggan ett skolboksanfall, som avslutas med ett inspel till Tauer framför mål. Det är svårt att beskriva hur närskottet egentligen gick till, men på något sätt lyckas Tauer, likt Viking i förra matchen, göra en ”Pas de Bourre” i luften och skjuter stenhårt, men skottet tas oförklarligt. Där hade notarien redan skissat på ett mål.

Minuten efter får Fille ett kanonläge men väljer att skjuta på direkten, för att nanosekunden efter få syn på en måltörstig Matte stå fri framför målet, beredd att raka in bollen i tomt mål, men då var det för sent. Nu har Viggan kopplat en dubbel halvnelson på Skogen och i den 48:e är Danilo Lindberg en hårsmån från att antecknas i målprotokollet, sedan han på en hörna nickat just utanför. (se bild).

Nu är det bara en tidsfråga innan Viggan skall kunna göra fler hål i nätmaskorna, något som bl a Zacco noterat, varför han i den 59:e minuten trycker in 3-0 till Viggan efter ett utstuderat bra lagspel framför mål. Detta skulle också visa sig vara början på ett äkta hat trick från Zaccos sida.

Tre minuter senare slår han till igen och utökar nu ledningen till 4-0 och som om detta inte skulle vara nog gör han sitt fjärde mål och gör därmed ett äkta hat-trick, 5-0. Det är bara att lyfta på hatten. Nu är han i och för sig ganska van, då han även gjorde fyra mål i första seriematchen mot Stockholms IF Midia, men även fyra mål i näst sista träningsmatchen mot Brottby. Det är stort!

I den 78:e avslutar Fille målkavalkaden genom att slå in 6-0 till Viggan. Han kunde även ha gjort ytterligare ett mål i slutminuten men lyckades missa öppet mål, vilket förmodligen gjorde honom sömnlös den natten. Men Fille han sprang och sprang hela matchen och måste säkert ha tillryggalagt flest km denna dag. Mycket spring brukar ge utdelning i slutändan.

Många skall ha en eloge denna dag, där kollektivet bidrog till att vinsten blev så stor och att vi har rakbladsvassa avslutare att luta oss emot. Nisse och Danilo i mittbackslåset släppte inte en djävul över bron, och med Linus på linjen ute till vänster har vi fått en riktig Duracellkanin som inte ger sig i första taget. En assist på på hörnan som ledde fram till Vikings 1-0 mål.

Nu får vi hoppas att Stens lårkänning släpper, så att Viking åter får hålla till i frontlinjen och utmana Zacco om målspotteriet. Erik liknar mer och mer en ettrig terrier som aldrig släpper greppet om motståndarbenen och själv har han så mycket spring i benen att snart så kommer också målen. Han påminner mycket om den andra terriern,, LillMatte, som trots sin gracila kroppskonstitution skapar myror i brallorna hos motståndarna.

Med ledning 6-0 är det svårt att hålla koncentrationen uppe, samtidigt som alla vill vara med i målprotokollet, även de nyinsläppta, och därmed öppnade man även upp för motståndarna, som med långbollar skapade lite oro för Diffens nolla. Men många direkta chanser skapade de inte egentligen, såvida man inte räknar in att Diffen fick göra en soloräddning i den 82:a minuten.

Hursomhelst, vinsten gav arbetsro och förutsättningar för en trevlig Valborg och nu är den stora frågan när vi skall släppas ut på savannen. Matchen på lördag mot Viksjö bör under alla omständigheter kunna äga rum på riktigt gräs. Kan vi mobilisera samma kollektiva glöd även då så kan nästa helg också bli en trevlig tillställning.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24