Viggbyholms IK FF - Sollentuna FK 3-3 (1-2)
Söndag 13:e maj 2018, kl 16.00 på Hägernäs IP

Matchen mot Sollentuna kom nästan att bli i hetaste laget och då inte bara meteorologiskt, utan även spänningsmässigt. En högvoltsmatch i en gassande sol där korten haglade över Viggan, inte mindre än sex dylika delades ut, medan Sollentunaspelarna, i samma mängd, raglade och låg utslagna i gräset, antingen av värmeslag eller av Viggans tuffa framfart.

Domaren hittade dock endast ett ynka gult kort hos de svarta, vilket kändes lite egendomligt. Den kanske mest märkliga situationen utspelade sig dock när Olivier fälls i den 22:a minuten och domaren väljer att dela ut ett gult kort för filmning, vilket lite antyder om nivån på övriga insatser.

Dagen till ära hade Arvid ställt ut en hink med vatten (och Sollentuna en), som kunde ha svalkat heta känslor, men uppenbarligen var vattnet för varmt och därmed kunde Viggan enligt domaren inte tygla sin ofta förekommande frustration, att döma av den halva kortlek som utdelades.

Viggan hade ju som bekant tidigare under våren i Stockholm cup besegrats av Sollentuna med 1-4 borta i inomhushallen, och baserat på detta kunde man ana att Viggan skulle vara väl så revanschsugna. Senast lagen möttes i seriespel var 2016, då Sollentuna vann hemma med 2-0, medan returmötet slutade 0-0 på Hägernäs IP.

I de två inledande matcherna på säsongen kunde Viggan ställa upp med exakt samma manskap, men därefter har det alltid varit minst två som gjort sig ospelbara av diverse anledningar. Denna gång var det åtminstone fem som tidigare varit med och startat, men som nu saknades. Viking och Erik på resa; Linus med en befarad hjärnskakning efter skottskada under träning; Fille lårskadad på senaste träningen; Nick som startade förra gången står nu också han på listan över konvalescenter.

Å andra sidan dök Henrik Zacco upp efter två matchers frånvaro pga mancold och någon annans bröllop, liksom Göran Dahlberg som legat på konvalescentlistan en längre tid och nu senast pga golfhandicap i Portugal. Dessa två personer skulle dock komma att spela en ytterst avgörande roll i dagens föreställning.

Dessutom hade Rahmen dagen innan aviserat att hans närvaro inte var helt solklar pga muskulära tillkortakommanden, och Freby skulle anlända vattenkammad direkt från dopfunten lagom i tid för att hinna byta om. Syamon tvingades utebli pga jobb, vilket sammantaget gjorde att antalet gråa hårstrån i ledarstaben ökade lavinartat.

Trots alla dessa jobsposter kände man sig i ledningen ändå övertygade om att man skulle utgå ifrån den beprövade, och hittills framgångsrika högtryckspressen, som brukade sätta skräck i motståndarnas led. Så var i vilket fall tanken när man embarkerade arenan.

Solen sken och publiken som uppgick till drygt 73 personer som mest, även om en del missade delar av andra halvlek på grund av för tidig avgång. De som voro rödögda förväntade sig nog att få se ett lika piggt Viggan som när man malde ner Djursholm på samma plats en vecka tidigare, då man skapade dussinet chanser men trots det endast lyckades göra fyra mål.

Nu förlorade Lindberg för ovanlighetens skull vadslagningen i mittcirkeln, vilket gav Sollentuna fördelen av att få rulla boll inledningsvis och snuva Viggan på den tänkta blixtoffensiven. Efter fyra minuter kan Nizze inte undgå att bli bli träffad på en av sina övre lemmar, något domaren genast ansåg strida mot texten i lagboken.

Straff och 0-1 i baken innan matchen knappt hade börjat. Det var inte den början som någon hade räknat med. Trots denna kallsup lyckas Viggan skapa en dubbelhörna som Rahmen lade efter 10 minuter. På den första hörnan var det ytterst nära att Olivier knoppat in bollen, sedan målvakten fått extraordinära svårigheter med att få tag i bollen innan han till sist lyckades få den över ribban.

Sollentuna kontrar med en egen hörna efter 16 minuter, och efter den chockartade öppningen av matchen med straffmålet, fick man både medvind och en adrenalinkick, något inte Viggan fick. Viggan fick däremot se sina storvulna planer om ett anfallsscenario helt utebli och istället koncentrera sig på försvar under den inledande kvarten.

Trots den extremt motiga begynnelsen tar sig Viggan så sakteliga in i matchen, och efter 22 minuter får Viggan en frispark, där Tauer tar emot bollen och avlossar ett skott som går strax utanför. I den 25:e uppstår total tumult framför Sollentunamålet, där ett stort antal Viggbyiter håller sig framme för att peta in bollen. Den som till sist lyckas är Didris och äntligen var det kvitterat: 1-1.

Två minuter senare kommer Viggan igen när Zacco kommer i ett bra läge och passar till Mackan, dock utan att någon fick notera något nätrassel. I den 32:a är Olivier på väg igenom i straffområdet men fälls ordentligt, och att det skulle bli straff var nog mången övertygad om, men så blev inte fallet.

I den 35:e är det nära för Viggan, sedan Tauer lagt en hörna som dock avvärjdes av Sollentunaförsvaret. I den 39:e är det dags för en ny Tauerhörna, på vilken Nizze nickar just utanför. Viggan har nu ätit sig in ordentligt i matchen, varför det som hända skall blir till en riktig Västgötaklimax.

Sollentuna kontrar nämligen in 1-2 i den 42:a minuten, sedan en svartklädd tagit sig igenom på högerkanten och skurit in mot målet och överlistat Harald. Halvleken avslutas med en Sollentunahörna i den 44:e innan domaren blåser av för halvtidsvila.

Ja, vad skall man säga? Viggan åkte på en chockstart i och med straffen men återhämtade sig successivt under halvleken, dock utan att övertyga eller skapa de chanser man blivit bortskämd med i de tidigare matcherna. Det var svårt att ta sig fram och igenom Sollentunas kompakta försvar som på Vigganmanér försåg sina forwards med långbollar stup i kvarten.

Den andra halvleken kunde också den ha börjat bättre. Redan efter 4 minuter rinner en svartklädd igenom Viggans försvar, och ensam öga mot öga med Harald, blir han uppenbarligen så paralyserad att Harald ganska enkelt kan ta bollen. Ett mål där igen hade varit förödande.

I den 56:e kommer Zacco fri på vänsterkanten, men istället för att fortsätta och utmana målvakten, väljer den osjälviske anfallaren att passa Olivier, men passningen blir för snäv och upphinns av försvarare. Ett annat alternativ hade med stor sannolikhet kunnat utmynna i nätkänning tror vän av ordning, baserat på tidigare empiriska undersökningar.

Viggan har en fäbless för att tappa boll alltför ofta, något Sollentuna inte är sena att utnyttja. I den 62:a skapar man på så sätt en hörna, något som Viggan dock snabbt replikerar i den 65:e, då man skaffar sig en dubbelhörna effektuerad av Tauer. Tre minuter senare skapar Viggan en halvbra chans men där Göran skjuter utanför.

I ett av Sollentunas anfall får man på ett bra skott utifrån vänsterflanken, och så illa att bollen tar strax innanför Haralds vänsterstolpe och nu kan vi prata om uppförsbacke för Viggan. 1-3 i den 70:e minuten och inga direkta ambitioner hos Viggan att skapa nödvändiga farligheter en masse. Men när nöden är som störst är hjälpen oftast som närmast.

I den 72:a lägger Rahmen en vänsterhörna som med touch av Tauer förlängs till Olivier som kan nicka in 2-3 och ett visst adrenalinpåslag kan noteras hos såväl spelare som ledning. Sporrade av denna utdelning går Viggan ner på en trebacksinje och Nizze, som bastant mittback, ges nu möjlighet att få lufta sig i motståndarnas försvarsområde.

Även om Viggan tett sig tämligen tama i anfallsväg tidigare under matchen, kan man nu riktigt känna hur marken skälver under de röda hovarna när man trycker på gång efter gång mot ett skärrat Sollentunaförsvar. I den 74:e får dock Sollentuna en hörna dock utan resultat, medan Viggan i den 78:e genom Rahmen lägger en egen hörna som är ytterst nära att ge en kvittering.

Minuten efter får Viggan en chans till, men Zacco får bara till en halvträff, varför det hela reds upp av Sollentunaförsvaret. Ytterligare en minut senare lägger Tauer en frispark, ej långt från hörnflaggan, men bollen passerar samtliga församlade och försvinner ut över kortlinjen på andra sidan målet. Var det sista chansen?

Närå! I den 89:e får Rahmen en chans till att lägga en hörna, men inte heller den ger något utslag på resultattavlan. Men skam den som ger sig. I matchens sista minut skall målvakten kasta ut bollen men så illa att den tar i en retirerande Zaccos rygg, med påföljd att en fiskande Göran Dahlberg hinner upp bollen och långt nere på högerkanten kan han samla sig för ett inlägg.

När bollen sedan dyker upp precis framför mål är den målhungrige Henrik Zacco framme med sin panna och nickar in 3-3 otagbart förbi målvakten och dagen är räddad. Tre minuters tilläggstid var aviserat, och då målet klockats i den 91:a enligt domaren, så återstår alltså endast två minuter att spela av och en poäng är säkrad, tror man lite till mans.

Så i den 92:a kommer Sollentuna i ett anfall på vänsterkanten och avlossar ett skott som Harald styr ut i slottet, där en svart spelare redan har utsett sig som matchhjälte. Han skjuter ett hårt skott, förvissad om att man skall ta hem segern, men bollen träffar i huvudet på en roterande Harald och studsar upp i ribbans underkant och ner på axeln och ut.

Faran över? Nej! Ty här kommer en ny svart spelare med samma avsikter som den tidigare. Men Nizze, som känt sig som förorsakande till det som hände i matchens inledning, ser nu chansen att bli kvitt detta ok och lyckas förpassa bollen ur stridszonen, vilket också medförde att matchen slutade 3-3 till Viggans stora glädje, men till stor sorg och besvikelse för de redan svartklädda Sollentunaborna.

En heroisk insats av Viggan att aldrig ge upp, trots att man hela tiden hamnade i underläge, vilket bådar gott för framtiden. Nu var det här absolut inte någon av Viggans bättre matcher, trots bedriften, men den långa helgen och sena timmen på söndagseftermiddagen, utgjorde förmodligen en för stor omställning för de röda, ty man stod inte riktigt att känna igen. Sollentuna var dessutom mycket bättre än vad som hade förutspåtts.

Nu väntar två svåra matcher på raken, först ut på lördag är Järfälla borta och sedan Kista SC hemma lördagen därpå, och då får vi se till att vi slipper samma olyckliga inledning som i den här matchen som gjorde att man kom ur fas innan matchen ens hade börjat.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23