Kista SC - Viggbyholms IK FF 4-0 (2-0)
Fredag 24:e april 2018, kl 19.30 på Ärvinge BP

Ja, så var det åter dags att dra sig väster ut till Ärvinge IP, en plats som inte direkt tillhör Viggans favoritresmål och särskilt då inte en regnig fredagskväll. Resultatmässigt har det väl historiskt sett inte heller tillhört de främsta resmålen, även om Viggan lyckades besegra Husby där i våras, samt Stockholm Midia förra året, men det var då det.

Till skillnad mot de två föregående drabbningarna i augusti, hade Viggan denna dag lyckats få ihop en ganska slagkraftig ensemble, även om bristen på spelmaterial nu efter sommaren kraftigt understiger vad som hade diagnostiserats innan sommarvilan.

Studieivern utomlands innebär att fyra flyttfåglar gett sig iväg, och detta tillsammans med en konvalescensbänk som inte verkar krympa nämnvärt, gör att så gott som alla nu för tiden kan räkna med speltid. En viss insufficiens i medlemsantalet på tisdagar och torsdagar har hittills dessutom medfört ytterligare gråa hår i stabsrummet inför den avslutande höstmanövern.

Alla som kallats, även om två försvann på vägen, lät sig intalas om att denna afton skulle vinden vända och ett slagsmål om viktiga poäng var nära förestående. Ett skyfall av Bibliska mått såg till att kyla ner förväntningarna kraftigt, även om änglarna lämnade den svarta molnbanken just innan matchstart, men för att senare återvända med samma styrka lagom till den andra halvleken.

Alla, som var med i våras då Viggan fick bita i gräset på Hägernäs IP (1-2), minns säkert hur tre poäng rann ur händerna, trots att Kista även då var ett ytterligt skickligt lag. Ett s.k. offsidemål, en straff samt ett eget bortdömt mål såg till att domarna förmörkade denna annars så soliga eftermiddag, trots att Viggan tagit ledningen.

Med tanke på Kistas placering i tabellen, jagandes tabellettan Österåker, fanns det anledning att misstänka att denna dyblöta afton inte skulle ge några direkta gratispoäng, utan det skulle komma att behövas en insats av sällan skådat slag för att betvinga motståndarna.

Så var det då äntligen dags att blåsa igång föreställningen kl 19.30 under en blåsvart himlapäll, innehållandes mängder av vattenmolekyler. Dessförinnan hade man under ett 20-tal minuter tilldelats ett antal kvadratmeter för uppvärmning, vilket naturligtvis inte är särskilt befrämjande för uppvärmningen.

Viggan startar dock ganska aggressivt, även om Kista efter 7 minuter skapar matchens första farlighet. Två minuter senare skapar Viggan ett anfall av skolbokskaraktär, där i synnerhet Olivier initialt spela en stor roll med ett antal fräcka dragningar.

Anfallet blev dessutom längre än vad som kan förväntas vara brukligt i dylika sammanhang, och väl inne i straffområdet kommer bollen i kontakt med en motståndarhand, dock utan att domaren fäster någon större vikt vid detta, utan tillåter spelet att gå vidare.

Sedan kommer en period av mycket mörkblått inslag då Viggan trycks ner på bakhasorna och tvingas försvara sig med näbbar och klor. I den 15:e avslutar Kista med en bicycletas men skottet går utanför. I den 17:e får man en hörna på vilken man nickar utanför.

I den 20:e kommer ett skott mot Harald, men det går utanför och minuten efter åker Henok på ett gult kort. Men Viggan reser sig och i den 26:e kommer den reslige Zacco farande på två ben, varvid åtminstone ett hakas upp fyra meter från straffområdet.

Zacco effektuerar själv frisparken, som i och för sig var välriktad, men lite för lös då bollen envisas med att inte lämna marken, varför målvakten enkelt kan ta hand om den. Kista skapar själva en farlighet minuten efter men skjuter utanför. Även om Kistas bollskicklighet och passningsförmåga imponerade stort så var många av avslutningarna inte av samma höga kvalitet.

I detta skede av matchen dominerar Kista stort och nu är det inte bara vattenmolekyler som hänger i luften. Man utnyttjar sin högerkant maximalt, och i kombination med att man vinner de flesta andrabollarna, tillskansar man sig ett högtryck mot Viggans försvar.

Så i den 32:a kommer en boll som slinker in under Harald trots en djärv slängning och 1-0 är ett faktum. Trots spelövertag från Kistas sida var det aldrig någonsin tal om att slänga yxan i sjön från Viggans sida, men en viss mental påverkan måste målet ha haft, ty redan två minuter senare ringer det igen, 2-0.

Trots dessa snabba bakslag reser sig Viggan och kan under de avslutande 10 minuterna tillgodogöra sig tre frisparkar, där Zacco inte är långt borta med en nick i den 39:e. Kista avslutar sedan halvleken med ett skott i den 45:e som Harald enkelt tar samt en dubbelhörna på övertid.

Även om Viggan har en viss statistik emot sig vad gäller att släppa in mål klumpvis under extremt korta tidsintervaller, så var dessa två mål knappast det man behövde för att kunna betvinga detta flyfotade motstånd som dessutom jagar en kvalificeringsplats.

Den andra halvleken öppnas med att Kista får till ett farligt skott som dock går utanför. En ljusglimt uppstår plötsligt i den 49:e, då Fille gör ett inlägg från höger som Zacco nickar i mål, trodde den som tappade hakan, när det visade sig att bollen gick på fel sida av burgaveln, men en riktig trompe l’oeil var det sannerligen.

Viggan har nu fått tag i ett halmstrå och hänger fast vid det, och i den 52:a lägger Göran en fin macka fram till Zacco som fri och är ytterst nära att hinna före målvakten. Minuten efter lägger Lindberg en frispark på viken Syemon skarvskjuter just utanför. Viggan har nu tillskansat sig ett visst kommando i matchen och förhoppningarna stiger.

I den 55:e är Fille på gång igen ute på högerkanten och spelar in till Viking, som trots en förlängningsprocent på 35 % endast får en tåskarv på bollen, vilket dock inte är tillräckligt för att få höra nätrasslet. Kista kan sedan skapa två hörnor i den 58:e och 61:a, där den första var av ganska farlig kaliber.

Nu öser regnet ner, som det gjort under hela halvleken för övrigt, men det hindrar inte Viking från att i den 68:e nästan lyckas med att få fram bollen till en framsusande Zacco. Däremot lyckas Kista betydligt bättre minuten efter, då man i den 69:e medelst ett långskott kan göra 3-0, vilket kändes lite snopet.

I den 70:e spelar Fille fram till Zacco som är ytterst nära att få till det, men fälls utan åtgärd denna gång. Två minuter senare kan dock Kista öka på sin ledning till 4-0, och man kunde nästan höra kyrkklockorna från Domen i Köln. Även om Kista var mycket bollskickliga och supersnabba hade ändå Viggans försvar stått upp som en man. Denna gång var det endast tre minuter mellan dessa mål.

Med 4-0 i baken kan man frukta att det mesta kan hända framöver, och även om Kista fick en hörna i den 75:e så var det ändå Viggan som skapade det mesta under den avslutande kvarten. I den 78:e skapar forwardsduon Zacco & Viking ett riktigt bra läge innan Kista kunde sätta stopp för det.

I den 80:e missar Viking en vad mången skulle beskriva som en öppet-mål-chans, men bolen går utanför till allas förvåning. Minuten efter lägger Göran dagens kanonrökare som är på väg in just under ribban, men Kistas skickliga målvakt slänger sig och tippar bollen till hörna.

Kistas sticker dock upp i den 85:e och fälls lite lätt, men innanför det stipulerade området, varför domaren blåser straff. Dessbättre för Viggans del skjuter motståndaren högt över och skottet kan eventuellt ha träffat Kistatornet. Oavsett hur bra Kista var denna mål afton, så vill man ändå minnas Viggans kämpatakter ända in på mållinjen.

I den 88:e minuten fälls Zacco precis vid straffområdeslinjen efter ett massivt genombrott, men en decimeter på fel sida, varför endast frispark utdöms. Zacco lägger denna själv och bollen är så när på att gå in vid stolpen, men den skicklige Kistamålvakten slänger sig ånyo och lyckas tippa bollen till hörna.

Detta i sin tur leder till en dubbelhörna för Viggan och matchen avslutas sedan med att Viking är ytterst nära att förse Viggan med åtminstone ett tröstmål, men så blev icke fallet. Det är bara att erkänna att Kista denna afton var det bättre laget och om man fortsätter så här så kan det räcka långt i tabellen.

För Viggan gäller nu att hålla undan för de lag som flåsar i nacken underifrån. Med endast sex matcher kvar av serien så kan allt hända både vad gäller positivt och negativt. Just nu sitter Djursholm och Vaxholm med Svarte Petter och för Viggans del gäller nu att snabbt återfå den form man var i under våren för att hålla marginalen.