FC Djursholm - Viggbyholms IK FF 2-5 (0-4)
Torsdag 13:e september 2018, kl 20.15 på Djursholms IP

Aldrig tidigare har väl Viggan fått vara uppe så sent en kväll som torsdagen den 13 september, då klockan slog 20.15 innan domaren blåste till spel. Nu går ju detta i och för sig inte att jämföra med en batalj på Ärvinge kl 19.30 en fredagsafton, då dagens arena endast ligger inom två stenkasts avstånd.

Dagens motståndare, FC Djursholm, har Viggan mött tidigare om än i olika skepnader, som exempelvis FC Café Opera och Andrea Doria. Numer är det dock en renodlad Djursholmsuppsättning som gäller, och tyvärr har väl resultaten för dem inte rosat marknaden denna säsong, med en jumboplats som kvitto på detta.

Ingen har väl glömt premiären 2008 då Djursholm, innehållande bl a Thomas Bodström, Jerry Månsson och andra namnkunniga spelare, tryckte till Viggan med 7-1, just här på Djursholms IP och att Viggan i returmötet under hösten kunde få revansch med 7-4. Året efter vann Viggan dock med klara 4-1 och 4-0, för att 2010 klämma dit Djursholm med 1-0 och sedan ordentligt med 7-1, och därmed var det gott och väl kvitterat.

Förutsättningarna inför den sena kvällsmatchen var att Viggan måste återhämta sig efter krossen i Norrviken helgen innan, så att man skulle kunna stärka sitt självförtroende, samt se till att få med sig en trepoängare hem på pakethållaren, för att därigenom kunna hålla fortsatt armlängds avstånd till i första hand Vaxholm.

Ja, så var förutsättningarna, och det trassel av nervtrådar som fanns inför matchen skulle behöva kardas ut till fungerande synapskopplingar, för att kunna ro hem de nödvändiga poängen. Den omgivande svarta natten gav en extra kuslig inramning till denna nervpåfrestande uppgörelse.

Klockan slog 20.15 och domaren fyllde lungorna och blåste till spel. Djursholm, som redan insett att kampen om en tillsvidareanställning i division 4 norra redan var förbi, och att man därför skulle bli tvungna att se sig om efter en annan plats för sin verksamhet, insåg uppenbarligen inte detta trots allt.

Istället satte man allt på ett kort och chockstartade, vilket fick Viggan att knäa med påföljd att Djursholm var ytterst nära att göra mål redan på det första anfallet i den första spelminuten. Vilken chock det skulle ha blivit, för alla inblandade. Men nu var Harald, som sista utpost, med på noterna och kunde sno bollen framför fötterna på motståndaren.

Denna paltkoma, som Viggan hamnat i, håller i sig under de första fem minuterna innan man fattat vad det var som höll på att hända. Även denna gång var det en ny backlinje som såg dagens ljus, nu strösslad med Anton Johnson, som gjorde ett välkommet inhopp mellan sina kontinentala resor.

I den 6:e har Viggan till sist fått luft under vingarna och skapar sin första hörna som Tauer effektuerar, men utan att någon kunde realisera den. I den 8:e har Viggan skapat ett riktigt snyggt anfall, där Viking kommer längst i loppet, men väljer att spela tillbaka till en laddad Göran Dahlberg som formligen trycker in bollen i nätmaskorna. 0-1 är ett faktum.

Två minuter senare kan den för kvällen skjutglade Viking drämma till med ett skott som tar i ribban, men bollen går ut i straffområdet, dock utan att någon Viggbyit kan nå returen. I den 12:e kan Tauer lägga en frispark några meter från hörnflaggan utmed kortlinjen. Dessvärre kom bollen inte till någon känd adressat.

I den 16:e går Harald ut i en luftduell för att boxa bort bollen, men krockar samtidigt med en egen försvarare och en av motståndarnas anfallare. Harald blir liggande på marken och slutresultatet blev transport till sjukhus för ihopsyning av området ovan ögat samt en konstaterad hjärnskakning. Tråkigt, minst sagt!

Nu släpps Patric Kajhed in i manegen istället, men som situationen på planen nu utvecklat sig, ser det ut som han skall få en ganska lugn afton. I den 22:a skapar Viggan ett riktigt bra anfall som avslutas med ett hårt skott som målvakten ej kan hålla. På returen är Seymon framme och hugger men skjuter över, vilket skulle visa sig bli vanebildande för Viggan denna dag.

Kajan, som säkert stått och stelnat till, väcks dock i den 27:e minuten av att det plötsligt uppstår en stor oreda framför honom, men det kan till sist redas ut. Särskilt med tanke på Djursholms placering i tabellen, förvånas man av deras kvickhet och bollhantering, som kanske inte når de högsta höjderna jämt i och för sig, mycket beroende på den juvenila sammansättningen.

I den 36:e erhåller de en frispark utmed kortlinjen som dock rinner ut i sanden. Två minuter efter missar Viggan ett sk givet mål, när Anton passar fram till den förmodat målhungrige Rahmen, som nu ser sin chans att komma med i målprotokollet. Rahmen är en ypperlig hörn- och frisparksläggare, men här blev frestelsen för stor och Rahmen och skjuter över det öppna målet, trots att han står inne i målgården.

Viggan får en Tauerhörna i den 40:e som någon som tillfälligt måste ha lidit av skelögdhet nickar bollen i fel sida av burgaveln, men det såg ganska bra ut på håll. Men snart var det dags för Heinzeffekten. I den 43:e gör Seymon en förtjänstfull löpning utmed högerkanten och just som han når kortlinjen, tvärnitar han och slår in bollen i 90 grader, parallellt med kortlinjen och strax framför mål, där Zacco väntar med sin bredsida och från 70 cm är det svårt att inte få in bollen. 2-0!

I den 45:e får Tauer fram en bra boll till Göran, som denne är en nanosekund från att peta in i mål, men målvakten var aningen snabbare. I den 46:e gör Nick en formidabel rusch på högerkanten och spelar in ytterligare en 90-graderspassning framför mål. Freby, som lämnat mittcirkeln för denna chans, ser till att utnyttja detta gyllene tillfälle genom att peta in 3-0.

Två minuter senare får Viggan en ny Tauerhörna och i gröten framför Djursholmsmålet håller sig mången Viggbyit framme, men den som håller sig mest framme är Göran, som återigen fastnar i målprotokollet. 4-0 och dessa fem minuter som genererat tre mål för Viggan måste ha varit svårsmälta för Djursholmarna.

Viggan inleder den andra halvleken som man avslutade den första och Tauer kan leverera ytterligare en hörna tre minuter in i halvleken. Perfekt slagen hörna på vilken man själv nog skulle ha kunna placerat bollen i mål, men Göran, som nu ser att målet är helt öppet, nickar över från två meters håll, vilket måste vara ett inofficiellt rekord.

Efter 8 minuter får Viggan en frispark på högerkanten som någon nickar just utanför och chanser saknas som sagt inte. Oops! Efter 10 minuter tvingas Kajan rädda en frisläppt Djursholmare som skulle ha kunnat förstöra aftonen för Viggan. Minuterna efter svarar Viggan med ett par riktigt bra anfall och det ligger mersmak i luften.

Göran, som denna dag sluppit att harva på mittbackspositionen, upplevs nu som en kalv på grönbete när han får disponera sin vänsterflygel fritt efter eget bevåg. I den 58:e skapar Viggan ett riktigt bra skottläge, men det utmynnar endast i något riktigt fjuttigt varför avlossaren får förbli anonym.

I den 61:a skapar Viggan ett jätteläge där Göran spelar in till Viking som lyckas missa målet, något han skulle få erfara några gånger till denna afton. Nu skall dock Djursholm komma till tals och minuten efter skapar de ett frisparksläge utmed kortlinjen, dock utan att det bereder Viggan några bekymmer.

Men vad händer? När Viggan jagar sitt femte mål slipper en Djursholmare igenom den 67:e minuten och kan reducera till 1-4 och frågan uppstod genast: Hade Viggan redan tagit ut segern i förskott? Nädå! Minuten efter skapar Viggan ett s k kanonanfall, där Viking avslutar med att passa Zacco som är millimeter från att göra mål, men målvakten lyckas få ut bollen till hörna och på vilken Viggan är ytterst nära att också göra mål på.

Några minuter senare drabbas Djursholm av ett rött kort på direkten, vars orsak i skrivande stund är oklar, men ut åkte nr 3, Daniel Nestorovic, något Viggan utnyttjade genom att göra 5-1 i den 71:a sedan Zacco lagt sista handen vid bollen genom att med vänsterdojan se till att bollen passerade målvakten för att slutligen hamna i den bortre burgaveln.

Ordningen återställd! Därefter följer en treminuterssekvens med en kaskad av Vigganchanser. I den 72:a kommer Viking helt ren med målvakten men drabbas av den sk boaeffekten, varvid han paralyseras och bollen går rakt på målvakten. Minuten efter erhåller samme man ett nytt strålande läge strax utanför målgården, men skottet går över där en given målgest var förväntad.

Tredje gången gillt kommer nu Viking in från högerkanten, och i sin iver att få utdelning på sina chanser avlossar han skottet något för tidigt, varvid han och alla andra får se lädret passera högt över. Med lite flax kunde Viking ha blivit en hattrickare denna afton.

I den 77:e skapar Viggan ytterligare ett bra anfall, men till synes mätta på framgång och en tendens till vikande syreupptagningsförmåga, lättar Viggan på trycket utan att egentligen veta om det själva, vilket bl a ger Djursholm en hörna i den 78:e minuten.

Med handbromsen i ett fast läge står Viggan plötsligt inte att känna igen, utan lämnar över initiativet till Djursholm, som trots underbemanning inte verkar inse detta, utan trummar på som vore de fler än Viggan. Vid ett dylikt tillfälle, när Viggan övergått till att vara konspelare, kan Djursholm utnyttja denna flegmatiska attityd och reducera till 2-5 i den 83:e minuten.

Sett över hela matchen gjorde Viggan en riktigt styv insats, där man ofta excellerade vid flera tillfällen men på sluttampen brast det i både ork och koncentration, vilket nu inte hade någon egentlig betydelse, med tanke på att segern redan var bärgad sedan en längre tid tillbaka.

Segern var som sagts tidigare välbehövlig och kan ge arbetsro inför de tre avslutande bataljerna. För första gången sedan i våras kunde Viggan dessutom mönstra huvuddelen av sitt manskap och nu är bara frågan om det skall kunna bli dacapo på det, vilket inte minst åskådarna skulle uppskatta.