Viggbyholms IK FF - Uppsala-Kurd 7-0 (2-0)
Lördag 12 juni 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Ja, så var det äntligen dags för hemmapremiär på Hägernäs IP och dagens gäster var Uppsala-Kurd från just Uppsala, som kom trea förra året i div 3 Norra Svealand, så det var inte utan att spänningen var på topp om Viggans form skulle kunna matcha motståndarna.

Förra helgen var det bussutflykt upp till Heby, där Viggan drog det längsta strået och kunde vinna komfortabelt med 3-1, mot ett motstånd som det fortfarande är lite svårt att utvärdera, även om Heby legat i division 3 sedan urminnes tider. Inför dagens match befann sig därför oddssättarna i stort bryderi huruvida Viggan var fågel eller fisk.

Trots en gedigen trupp på 26 mannar hade ändå yttre omständigheter tunnat ut densamma med halvdussinet spelare, vilket gjorde att ledarstaben fick ta fram stora anteckningsblocket för att dra upp strategin. Sedan Viggan förstärkt staben med den erfarne Roberth Björknesjö som generalmarskalk rådde aldrig någon oro framför kartbordet.

Vem minns väl inte Bob Lindemans laguppställning, som råkade sammanfalla med telefonnumret till ett visst massageinstitut. Men även om Viggans nya spelformation fortfarande är opublicerad, för att undvika att utlämna onödig information till motståndarna, så fortsätter vi med vårt Enigmaspel, tills kvällspressen har lyckats knäcka koden.

Trots det stora manfallet kunde Viggan ändå starta med ungefär samma trupp som uppe i Heby, om än med vissa små rockader i Maginotlinjen. Även om Viggan är nya i division 3 så visade man inga tecken till blygsamhet upp vid gränsen mot Västmanland förra helgen. Frågan var nu om man efter dagens match skulle kunna dra en linje mellan två punkter och därav kunna utläsa vartåt kurvan barkade.

Ja, att döma av inledningen av matchen så låg kurvan på drygt 45% vilket måste anses som mycket tillfredsställande. Ty redan i den inledande minuten rinner Erik Herre igenom och spelar osjälviskt till sin torpedkompis Axel Macquart-Moulin, vilken därmed hamnade i ett drömläge men råkar skjuta mitt på.

Axel, som annars har näsa för dylika situationer, hade i Heby drabbats av en armbåge som mosade hans luktorgan med sjukhusbesök till följd, och då han normalt brukar använda näsan som riktmärke, kan det vara så att sjukvårdspersonalen inte fått den riktigt rak, vilket därigenom också påverkat siktet, men detta är förstås bara ett antagande.

Minuten efter presterar Viggan ånyo ett mycket bra anfall med Lukas Nilsson och Max Sjölander som målsägare, men detta mynnade ut i intet, men fint var det. Efter fyra minuter kommer Viktor Nilsson, Lukas broder, farande på högerkanten och får in ett delikat inlägg som dessvärre blockeras av ett gult underben.

I den 13:e minuten är det dags för Viggans prickskytt, Johan Peet, att pegga upp vid den högra hörnstolpen. Det har en tid gått rykten om att denne ”sniper” specialutbildats för att själv sätta bollen direkt i mål på hörnor, vilket han för övrigt var ytterst nära att göra i Heby vid några tillfällen. Den här gången var utgången given, ända tills en back lyckas nicka bort bollen, som då var halvvägs in över mållinjen.

Efter denna formidabla inledning med massiv Vigganpress trodde man att detta skulle vara en ”piece of cake” som engelsmännen säger. Då befinner sig plötsligt de grönklädda uppe på Viggans planhalva och kan i den 16:e minuten få temperaturen att sjunka med åtskilliga grader. Mitt framför mål skapar man ett jätteläge, men lyckas på något sätt duffa eller på annat sätt missbedöma bollens position, då man skjuter endast centimeter över Haralds ribba.

Viggan kontrar dock snabbt och minuten efter spelar Max fram till Axel, som just då emellertid fick uppnäsa och sköt över. I den 18:e, alltså minuten efter, är Axel nära igen, men det hela mynnar ut i en hörna som Lukas effektuerar och varvid troligen Axel nickar bollen i burgaveln. Så här långt synes allt bra även om inga mål producerats.

Runt den 22:a minuten åker fiollådorna upp igen, då Uppsala-Kurd befinner sig i ett stim nere hos Viggan, varvid Harald Hemström i målet tvingas till en enhandsräddning av högsta karat och kan styra ut bollen till en hörna. Lite otäckt, nu två farliga tillbud på den egna planhalvan.

Lugnet lägger sig dock snabbt och i den 26:e minuten är det dags för Peet med en ny hörna som styrs ut, men i villervallan håller sig Hjalmar Thorgerzon framme och skjuter in 1-0, trodde nog de flesta, men linjedomarna upplyste om att vi körde med offside och dömde bort målet.

Men, detta var bara ett förebud om vad som komma skulle, ty endast ett par minuter senare (i den 29:e) spelar Max fram bollen till en Herre på högerkanten som lägger i alla växlarna på en gång och accelererar reptilsnabbt och hinner under tiden med att både runda såväl backar som målvakt innan han iskallt slår in bollen i nät. 1-0. Hur snyggt som helst!

Minuten efter är Peet på tapeten igen med ett fint inlägg alternativt skottförsök som dock målvakten lägger vantarna på. I den 33:e minuten kommer Viggan ånyo i ett fint anfall som avslutas med en kanonrökare av Herre men han får se bollen upplösas på väg upp i atmosfären.

Axel skapar i den 35:e, medelst en utstuderat fin löpning ända fram till målstolpen ett exklusivt läge, men bollen går dessvärre till inspark för den målhungrige Axel. Men han ger sig inte, utan i den 42:a minuten skapar han en, som kvällstidningarna skulle ha rubricerat som ett jätteläge, men målvakten får någon del på bollen och det bidde bara till en hörna.

Minuten efter får Peet åter visa sig på styva linan och peggar på nytt uppe vid den högra hörnflaggan. Med ett finger i luften för att känna av vindriktningen, tar han sats och klipper till bollen. Han, Viggan, Uppsala-Kurd följer med spänning bollbanan ända tills bollen susar in i nätmaskorna, trots ett krampaktigt försök av en back som försöker rädda målet. Ett slags ”hole in one” skulle man kunna säga. Pricksäkert var det i alla fall.

I halvlekens elfte timme frispelar Herre Axel, som nu låter näsan peka rakt fram innan han skjuter, men får ändå se bollen gå strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Sen var det dags att gå i vila där Axel säkert skruvade några varv på riktmärket för att till sist komma med i målprotokollet.

Även inledningen på den andra halvleken såg riktigt lovande ut. Knappt hade folket kommit ut på planen förrän Viggan lyckades förlägga spelet på rätt sida av planen. En grönklädd försvarare hade betydande svårigheter med att freda sitt revir nere till höger om den egna målburen och ju mer han försökte desto mer tilltrasslad blev situationen.

Lukas stöter till och pressar mot kortlinjen och sedan går bollen ut till en tillskyndande Peet som i sin tur förlänger till Axel, som varit inne och justerat inställningen på siktet, och äntligen pekade näsan rätt den här gången och Axel tillskrivs 3-0 i protokollet. Detta skedde alltså i begynnelsens 47:e minut.

Två minuter senare kan Herre tacka för senast och spela fram Max som skjuter rakt, hårt och ovanför målvaktens utsträckta händer. Nu är Max med i protokollet också. 4-0. The Young Guns är heta. I den 54:e minuten vill även Lukas komma med i det exklusiva gänget av målgörare och det hade han nog också gjort, om han inte skjutit bort en siffra på Axels ryggtavla då denne täckte det öppna målet i skottögonblicket.

Minuten efter är Herre millimeter från att hinna före målvakten i ett sprinterlopp som startade från diametralt olika håll. Johan Sedendahl-Eriksson ser också chansen att komma med i ”Hall of Fame” i den 66:e minuten, då han blir helt ren med målvakten men skjuter dessvärre mitt på.

I den 70:e spelar Johan fram Herre som blir ren med målvakten, men även han drabbas av boasyndromet och skjuter alltså mitt på han också. Mitt i denna skottyra passar Uppsala-Kurd på att kontra och det är ytterst nära, men Harald i målet är iskall och räddar till hörna. Uppsala-Kurd hade för övrigt en fäbless för att understundom orsaka oreda nere vid kortlinjen på deras högersida.

Minuten efter vill Lukas Hollingworth, alias Vispen, ta chansen att förena sig med the ”Young Guns” men när han avfyrar sin stora kanon får även han se att han träffar mitt på den stackars målvakten, som förmodligen nu var översållad med blåmärken efter alla fullträffar. I den 72:a, och det är tätt på given nu, har Lukas & Co ett bra tillfälle att justera resultattavlan, men icke.

Vispen ser dock till att i den 78:e minuten spela fram Erik Herre, som från straffområdets halvcirkulära begränsningslinje får på en glödhet projektil som borrar sig högt in i nätmaskorna, vilket ger Viggan ledningen med 5-0, men det skulle komma mer och det inom en inte alltför avlägsen framtid.

I den 81:a minuten lyckas Vispen fixa till en hörna, som Lukas lägger från den vänstra hörnstolpen från Viggans syn sett. Vem kommer inte farandes då som ett yrväder i luften, om inte Marcus Aggebo från sin backposition. Här fanns liksom hos humlan inga betänkligheter om flygfärdigheter, utan väl uppe i luften knoppar han otagbart in 6-0.

Uppsala-Kurd, som efter denna omilda behandling nu går på armbågarna, får minuten efter se hur Petter Andersson, medelst ett inlägg via Nils Pasthy, når André Eliasson som trycker in 7-0 till hemmalaget, vilket också skulle bli den sista spiken som slogs i. I den 88:e är Nisse dessutom ytterst nära att via en lobb över målvakten komma med i målprotokollet.

Målvakten lyckas dock tippa bollen till hörna som Lukas lägger och på rikoschetten drar Hjalle på så hårt att bollen gick över. Till sist blåste domaren av matchen och Viggan hade tagit hem sin andra seger på en vecka och nu väntar ett nytt möte på söndag i Uppsala mot Procyon.

Man kan bara lyfta på hatten och gratulera samtliga till en fantastisk insats, där alla gav allt i alla situationer, vilket också gav utdelning i målprotokollet, något som kan vara bra att ha i slutet på säsongen. Nu är det bara att hoppas att man inte drabbas av hybris utan går ut på söndag och börjar om från noll igen.