Procyon BK - Viggbyholms IK FF 0-3 (0-2)
Söndag 20 juni 2021, kl 16.00 på Stenhagens IP

Efter en bussresa på en timme upp till Stenhagens IP i Uppsala, där man redan i bussen trots AC, fick en föraning om vad som väntade. Mycket riktigt, vid avstigningen från bussen slogs man av en tropisk hetta, där kvicksilvret slickade trettiogradersstrecket och inte ett moln fanns i sikte just då. En promenad bort till den intilliggande skolans omklädningsrum förstärkte känslan av tropisk ökenvandring, om den kombinationen nu går att göra.

Lätt svalkade av inomhusklimatet var det så dags att ge sig ut till sommarens hetaste dag och frågan var hur länge man skulle orka springa runt upp och ner på Stenhagens bedagade konstgräsplan. Efter att i premiären ha fått en romantisk upplevelse i en nostalgisk atmosfär uppe i Heby, som andades Rekordmagasinet lång väg, var upplevelsen på Stenhagens IP den diametralt motsatta.

Det var som att ännu bestiga en en halvljummen vegetabilisk Cappricciosa, som sett sina bästa dagar, när man klev ut på den med granulat välpepprade planen. Ändå vittnade högarna av ihopsamlad granulat om ett tidigare ännu mer välpepprat underlag. Viggan, modell 21, vars taktik byggde på fart och fläkt, skulle denna dag verkligen sättas på prov. Viggan, som vanligtvis är uppfödda på välansat savanngräs, måste ha ryggat inför den förestående uppgiften.

Procyon hade inlett serien lite tvekande med två förluster, 0-3 mot Norrtälje och 1-2 mot Västerås IK och var därför i stort behov av poäng för att undvika avhängning i ett tidigt skede. Efter avancemanget från div 4 hade man förstärkt laget med bl a Dioh Williams och Kim Skoglund, bägge med allsvenska meriter i bagaget. Nu var dock endast Kim Skoglund med denna dag, men han visade förväntad klass.

När domaren väl blåste till spel kl 16.00 denna söndagseftermiddag hade lyckligtvis en smärre växlande molnformation behagat parkera sig i närheten av planen vilket något mildrade solstinget. Matchen inleddes med att lagen likt tvenne sumobrottare gick runt och kände på varandra och det dröjde ända till den 7:e minuten innan den första farligheten infann sig.

Det var när Harald i målet skulle göra en utspark, varvid han i det porösa underlaget duffade och satte sig på bakpartiet, medan han fick se bollen endast rulla någon meter åt sidan. Harald reser sig upp och borstar av sig för att göra ett nytt försök och lyckas. Men en observant regelbevandrad domare upptäcker att Harald genom sin reparationsspark därmed också brutit mot någon ej ofta använd regel då han uppenbarligen passat till sig själv.

Det blåses indirekt frispark inne i straffområdet inte långt från den fruktade punkten. Dessbättre är Axel nu inte bara utrustad med en synnerligen stabil näsa. Han har även en bakdel som kom att lända honom till heder, inte minst vid detta tillfälle, då han medelst nyss nämnda sittorgan stoppar Procyons välriktade och till synes hårda skott, vilket vi tackar honom extra för.

Detta var nog en av Procyons två riktiga chanser. Den andra skall vi återkomma till senare. Bortsett från denna incident flyter spelet på fram och tillbaka utan att frambringa någon direkt upphetsning. Upphetsning uppstår emellertid sju minuter senare när Lukas driver upp på vänsterkanten och slår ett inlägg mot mitten. Bollen träffar Erik Herre som nickar ut till Axel på vänsterkanten, som i sin tur lägger in bollen framför mål.

Max, som också vill vara med i sammanhanget, träffas strax utanför mållinjen av bollen på fotens utsida, alternativt förlänger Axels inlägg mot Herre, vilket som nu känns bäst för inblandade parter. Hursomhelst, bollen som tangerat Maxens fot går ut till Herre som medelst stora kanonen förpassar lädret upp i krysset och Viggan är i ledning med 1-0.

Värmen påverkar spelet och det är inte alls så upphetsande som man kanske önskat, men Lukas får till en frispark i den 16:e som dessvärre går utanför och Jonte nickar över i den 21:a också det på en frispark. Värmen dallrar och domarna tillåter därför ett Water Break för att hålla liv i spelarna. Strax därefter får Procyon till ett till synes farligt anfall, dock utan att det stör Viggans ritningar nämnvärt.

I den 27:e minuten skickar Petter från Mittens Rike en boll ut till Viktor på högerkanten, som så småningom skickar in bollen parallellt med kortlinjen, där den mitt framför mål upphinns av Erik Herre, som utan att anstränga sig över hövan enkelt bredsidar in bollen i öppet mål. 2-0 till Viggan.

Värmer inbjuder inte direkt till några fantomlöpningar och det mesta sker därför kring planens mitt, även om utbrytningsförsök sker från bägge håll, men där Procyons försök ofta ebbar ut innan man kommit in på förbjudet område. I den 44:e spelar Lukas från vänster till brodern Viktor på högerkanten som slår in bollen där Axel är ytterst nära att nicka in bollen, om hans näsa bara hade varit två centimeter längre.

I slutet av halvleken skapar Procyon ett visst tryck, dock utan att det verkar oroa Vigganförsvaret nämnvärt. I den 45:e får de en frispark i hyfsat läge, men den chansen tog man inte då skottet var avfyrat med blött krut. Minuten efter fixar Axel en hörna som Peet lägger och Agge gör ett nickförsök på, dock utan vibrationer i nätet.

På slutet får Procyon två resultatlösa hörnor och även om de var bra på att rulla boll och ofta hade ett större innehav på sitt konto, lyckades de aldrig att förränta detta innehav till Viggans stora lycka. Även om hettan dämpade Viggans så vanligtvis ystra spel, så hade man ändå gjort två mål och skaffat sig en gedigen ledning innan det var dags att svalka av sig i pausen.

Vi har tidigare noterat att en av Procyons två chanser uppstod i den första halvlekens 7:e minut. Nu har vi kommit till den andra halvlekens 8:e minut. Här kan råda lite olika uppfattningar om vad som egentligen skedde, men det här är i alla fall en hypotetisk modell att utgå ifrån. Harald skall göra en utspark, men träffar en motståndare så att bollen går 20 meter spikrakt upp i luften, och i väntan på bollens nedkomst samlas alla intresserade kring Harlad och Viggans bur.

Efter ett bra tag kommer bollen ner igen, i exakt samma bana som den gick upp, dvs 90 grader, och när bollen väl tar mark är det ytterst nära att den letar sig in vid Haralds högra stolpe. Ögonvittnesskildringar som kan bekräfta, alternativt motsäga hypotesen, emottages med varm hand.

Efter 10 minuters spel skickar Peet in bollen, där Axel i närkontakt med målvakten får se bollen gå rakt upp och ner i kollisionsögonblicket, men till Axels förtret så nyper målvakten bollen framför hans nu så beryktade näsa. Trots att det är Viggan som söker och skapar möjligheter får man ändå känslan av att det är motståndarna som har mest bollinnehav.

Efter 14 minuter (59:e minuten) avfyrar Lukas en riktig rökare mot mål, som åter träffar den stackars Axels ändalykt, men nu så lyckligt att bollen rikoschetteras ut till Max som får tillfälle att lufta skorna, med påföljd att Viggan därmed tar ledningen med 3-0. Med tanke på Viggans vassa offensiv, i kombination med det hermetiskt tillslutna försvaret, så råder ingen större tvekan om hur utgången i matchen skall bli.

Tre minuter senare skapar Viggan en av sina fetaste chanser, när man lägger av en trumvirvel av skott mot den stackars målvakten i Procyonmålet. Åtminstone tre allvarliga försök gjordes inne i slottet, där Axel svarade för det sista skottet, dock utan att man hörde något nätrassel. Sedan var det dags för Water Break igen, något som åter vitaliserade Viggan.

Efter 32 minuters spel kan nyanlände Johan dra sig igenom Procyonförsvaret, något som slutligen renderade en hörna. Två minuter senare har ytterligare ett par pigga ben chansen att ställa till det för motståndarna. Det är den reslige André Eliasson från Hudiksvall som skaffar sig ett riktigt bra läge, men får i skottögonblicket se att bollen drar sig ”dog leg höger” och kanske rent av ut till inkast.

I det här läget av matchen känns det som Viggans ledning snarare har tankarna på dusten med Norrtälje på onsdag i tankarna och därför låter spelarna spara på krutet. Åtminstone är det lätt att tolka det så när man har röda ögon, då Procyon medvetet verkar tillåtas stå för det mesta av bollrullandet under den andra halvleken.

Viggan gör dock några utfall då och då, som exempelvis efter 40 minuter då Johan sätter av och spelar in en räkmacka i slottet, men ingen tycktes hungrig just då och eftersom man uteblev från måltiden. André passar dock på tre minuter senare och beger sig ut på vänsterkanten och när han väl fått in målet i siktet drar han av stora norrlandskanonen, varvid målvakten svedde fingertopparna när han tippar bollen till hörna.

Lukas effektuerar hörnan och Agge, som tidigare jämförts med en humla, kommer även denna gång flygande i luften på högerkanten, men nickar rakt in i aluminiumkonstruktionens ena vertikala begränsning. André, som tidigare visat sig på styva linan, vill inte gå mållös från denna föreställning och gör därför ett desperat försök i de sista skälvande minuterna av matchen, då han driver igenom försvaret ända fram till ena stolproten.

Det hela slutade med en hörna som även denna gång slogs av Lukas, men inget hände vare sig vid den eller på slutet, innan domaren blåste av. Av de tre matcher Viggan hittills spelat var nog det här det tuffaste motståndet, men trots det så lyckades man peta in tre mål samtidigt som man höll tätt bakåt. 9 inspelade poäng och 13-1 i målskillnad talar sitt tydliga språk, även om man hittills inte mött de vassaste knivarna i lådan får man förmoda.

På onsdag, i regionalmötet mot BKV Norrtälje, kommer det att visa sig om nykomlingarna Viggan är fågel eller fisk. Just nu tyder allt på att det luktar fågel. Trots hettan var det ingen spelare som gjorde en besviken, utan alla gav som vanligt allt i alla lägen och det lovar onekligen gott inför onsdagen, om den inställningen håller i sig.