Viggbyholms IK FF - BKV Norrtälje 2-0 (2-0)
Onsdag 23 juni 2021, kl 19.30 på Hägernäs IP

Onsdagskvällen den 23 juni kl 19.30, strax före den stora sommarhögtiden, var det dags för lagen att se vilket som skulle få uppleva en Midsommarnattsdröm i denna första lilla seriefinal. Vädrets makter var gunstiga denna afton och matchen kunde således avgöras under perfekta omständigheter då även naturgräset visade sig från sin bästa sida.

Både Viggan och BKV Norrtälje, nedan kallad BKV, hade gått som tåget under de inledande tre matcherna, där bägge lagen hade tillskansat sig nio poäng vardera samt inhöstat en icke oansenlig målskörd, må vara att det inte skett mot det tuffaste motståndet hittills. Viggan hade hela 13-1 på sitt konto medan BKV fått ihop 8-1, vilket skulle kunna utgöra en bra trygghetsfond för kärvare tider framöver, då 19 omgångar fortfarande återstod innan matchen.

Det var länge sedan lagen möttes och då var det också i division 3. Året var 2012 och det var Viggans andra år i trean, medan BKV var väl bevandrad i detta system och utgången därav blev därför kanske inte så förvånande. BKV vann bägge mötena, även om det andra var på håret. Två mål inom fem minuter när endast åtta återstod gav BKV segern.

Den här gången var det ett revanschsuget Viggan, där man i sådana här sammanhang kan vara ganska långsinta när det gäller att komma över gamla oförrätter. Viggan hade under pandemin genomgått en omfattande renovering, då medelåldern näst intill halverats i samband med att ett knappt dussin yngre förmågor tagits in under fanorna.

Vidare hade ledningscentralen i Viggan förstärkts med Roberth Björknesjö, en välmeriterad tränare, som både spelat i allsvenskan en gång, men därefter övergått till att delge sina inhämtade kunskaper till lag i Superettan och allsvenskan. BKV å sin sida hade under vintern tagit in den välrenommerade Jan Stahre med ett gediget akademiregister för att leda trupperna.

När Ali Ali blåste till spel kunde man ana att BKV hade intentioner om att försöka sig på en hög press som skulle möjliggöras genom stort bollinnehav och täta passningsalternativ och det lyckades man ganska väl med, åtminstone visuellt sett. Viggans dragspelsvariant kunde dock med gemensamma insatser från försvarsmakten och deltagarna i Mittens Rike se till att BKVs försök omintetgjordes.

Detta hindrar dock inte att BKV genom Attish Ballchand efter tre minuters spel tvingar Harald i målet att sträcka på sig för att freda sin bur. Man testar även minuten efter att skjuta in sig, dock utan någon som helst framgång, då bollen försvinner långt till vänster om Haralds bur. Viggan kontrar i den 6:e med ett väl uppbyggt anfall som i slutfasen dock bryts.

Axel, som numer har fininställt sitt riktmärke mellan ögonen, ser i den 8:e sin chans att visa sig på styva linan, efter att ha fått en löpboll att springa på. Springa kan Axel det vet vi, men den här gången vann målvakten den sprintduellen med någon tiondels marginal. Då Axel dessutom förra året tjänstgjort i BKVs tröjor, hade det förstås smakat fågel om han hade hunnit först. Det händer mycket nu, även om det mesta tilldrar sig i mitten av planen men Harald tvingas likafullt att boxa ut bollen i den 9:e.

Viggan, som legat och lurfiskat i vassen, tar tillfället i akt och visar vilka som leder serien i den 11:e minuten. Det är Jonathan som lägger en välplacerad lång passning fram till det avancerande anfallsstyrkorna, där Axel är den förste som får bollkontakt. I full galopp släpper han utan större ansträngning bollen vidare till Erik Herre som touchskarvar den tillbaka till den avancerande Axel, som nu drar på det värsta han kan. Bollen susar otagbart upp i målvaktens vänstra kryss. 1-0.

I den 14:e skapar Viggans en riktig fet chans, där först Lukas spelar fram till Herre som i sin tur når Axel, som liggandes, endast en meter från mållinjen, flaxar vilt med benen för att få in bollen som ligger inom sparkavstånd, men Axel når ej ända fram. Istället går bollen ut igen och Herre försöker sig på ett skott som går till hörna. Lukas slår och Aggebo nickar, så som det skall vara, men denna gång lyckas målvakten efter lite kalabalik få tag i bollen till sist.

I den 18:e lägger Peet en frispark framför BKVs avbytarbås och får på en riktig rökare som målvakten tvingas tippa till hörna och vid den efterföljande hörnan uppstår kalabalik i målgården då Higgs trycks ner vid avfyringsögonblicket och höga röster från läktaren krävde matchens strängaste straff, dock utan åtgärd från Ali Ali. Viggan hade efter sitt mål höjt adrenalinhalten och hade ett icke osynligt övertag nu efter BKVs inledande forcering.

Sedan böljade det fram och tillbaka, som det skall göra i en seriefinal av detta slag, ända fram till den 27:e då Herre bryter sig fram på vänsterkanten och så pass långt att det hela leder till en hörna som Lukas effektuerar. Av dem som syntes inne i målfånget var Jonathan den som höjde sig över mängden. När bollen väl damp ner i Jonathans panna, var dennes huvudvinkel för liten vid tillfället, varvid bollen istället för att gå in i det vidöppna målet flög en bra bit över, men nära var det, chansmässigt.

I den 30:e skjuter BKVs Frederic Kayember över Haralds ribbkonstruktion med minst en halvmeter tillgodo, annars var det lite tunnsått med riktiga chanser från BKVs sida, om än bollinnehavet var stort. I den 37:e kommer Viggan i ett bra anfall där Lukas är så när att peta in bollen med tån. Minuten efter skjuter BKVs Erik Sundkvist ihjäl en flock fåglar på väg mot Värtan.

Matchen står och väger och en 1-0 ledning i sådana här sammanhang väger ofta lätt, men det skulle bli ändring på det. I den 44:e kommer Max ner mot den högra hörnflaggan och måttar ett inlägg till Axel, som i sin tur spelar vidare till Herre som föser bollen vidare till Lukas, som nu gör ett riktigt Labero-trick. Genom att lura såväl backar som målvakt drar han dem vid näsan och inte bara det. Han dubbellurar dem så att han enkelt kan skicka bollen i nät. En klasssiker!

Den andra halvleken inleds med att Herre gör en tjurrusning ned utmed högerkanten och lyckas tillskansa sig en hörna som Peet lägger, men där en BKV-back nickar bort. I den 57:e får Viktor ett skottillfälle men målvakten hinner ner och tar hand om bollen.

BKV ger nu järnet för att knappa in Viggans ledning och i den 64:e får man en frispark på vänsterkanten som Harald gör ett säkert ingripande på. I samma minut får Viggan en frispark på sin vänstersida som Lukas lägger, men där Jonathan befinner sig utanför den kortare av begränsningslinjerna när han nickar in bollen i gröten framför mål varvid chansen blåstes av.

Klockan går och med halva andra halvlek spelad, ökar trycket på BKV att snabbt få in ett reduceringsmål för att förändra matchbilden och skapa nerv i Vigganförsvaret. Bra exempel på detta kommer i den 69:e och 71:a då man skapar två högerhörnor som dock inte ger någon utdelning.

I sin iver att trycka på uppstår ett hålrum för en kontring som Herre snabbt utnyttjar och springer sig fri men fälls i det avgörande skottögonblicket, vilket medför att Simon Andersson i BKV får syna det röda kortet och lämna manegen. På den efterkommande frisparken råder full tumult framför BKVs mål.

Herre lägger själv frisparken, som förmodligen var tagen ur någon instruktionsbok för fasta situationer. Snett framför mål tror alla att han skall skjuta direkt mot mål, men han lägger ut bollen till höger där Viktor står och väntar med instruktionen att passa tillbaks till Herre som nu avancerat några meter, vilket ger honom ett ypperligt tillfälle att sätta bollen i nät. Skottet tar just under ribban men målvakten hinner precis få upp labbarna och styra ut bollen till hörna.

I den 80:e minuten sågar sig Viggan ner på högerkanten, vilket så småningom ger Herre en fet chans att öka på Viggans ledning. Men efter att ha sett målvaktens vädjande ögonvitor på nära håll skjuter han mitt i famnen. I den 85:e lägger Peet en högerhörna utan att nätmaskorna töjdes. Tre minuter senare skapar Viggan tre nya hörnor, men även där behöll nätmaskorna sitt ursprungliga utseende.

När Ali Ali till sist blåste av matchen stod Viggan som segrare i denna första seriefinal med 2-0. Efter denna omgångs samtliga inrapporterade resultat visar det sig att det nu är dags för en ny seriefinal, även det en hemmamatch, som spelas mot Sala FF lördagen den 3 juli kl 13.00 innan det blir dags för en kortare sommarledighet.

Sammanfattningsvis får man väl säga att slutresultatet blev rättvist med tanke på att Viggans anfallsspel var mer effektivt och det kombinerat med ett totalhermetiskt tillslutet försvar så gjorde man två mål framåt och höll tätt bakåt och det vinner man på. BKV å sin sida var det bästa motståndet Viggan mött hittills. Må vara att de dominerat bollinnehavet i stort, men saknade de riktigt farliga chanserna framåt.

Dagens uppsättning av Duracellkaniner i rött skall ha en stor eloge för allt spring de hade i benen samt för att ha spelat både taktiskt och väldisciplinerat under hela matchen. Svårt att lyfta fram någon särskild då alla gjorde vad som var förväntat och lite till, vilket behövdes mot BKV denna dag. En riktigt trevlig avslutning blev det inför midsommarhelgen för det röda laget.