Viggbyholms IK FF - Västerås IK 1-0 (1-0)
Lördag 31 juli 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

På den sista dagen i den sjunde månaden skulle den sjätte omgången i den tredje divisionen i Norra Svealand slutföras på Hägernäs IP. Gästerna kom denna dag från Västmanlands huvudstad Västerås och hade aldrig skådats på dessa breddgrader tidigare. Endast vissa dialektala nyanser kunde avslöja att de kom från ett annat landskap.

Viggan hade under vårsäsongens fem omgångar utvecklats till ett slags värmeslagslag, som vant sig vid att uppträda på skuggfria arenor inklusive den egna, där temperaturen ofta låg och dallrade kring 25-30 grader Celsius. Väderspänningen inför dagens match hade varit betydande, då SMHIs rapporter varierat mellan regn och uppehåll ända fram till matchdagen, då man till sist fastnade för uppehåll.

Med dylika 50/50-prognoser är det alltid något meteorologiskt institut som brukar gissa rätt. Trots att man utlovat uppehåll, dristade sig mången åskådare till att medbringa paraplyer utifall väderoddssättarna skulle ha fel. Efter att ha utlovat regn under en stor del av veckan och detta uteblivit, så var chansen för uppehåll sålunda ganska liten denna dag.

Viggan hade uppenbarligen acklimatiserat sig till de värmeböljor som drabbat de arenor man besökt och dessutom gått segrande från dessa, vilket föranledde frågeställningen om vädret skulle kunna påverka Viggans tidigare så framgångsrika spel denna dag. Vädret var dock nu endast en punkt som oroade Viggans ledningsstab.

En större oro hade under den gångna veckan spridit sig, där frågan var i vilken form de hemvändande semesterfirarna skulle befinna sig i, när de nu väl anlände för en intensiv snabbrepetition inför lördagsdrabbningen. Efter nästan en månad i hängmattorna, skulle spelarna som seglat under bekvämlighetsflagg denna sköna sommar, på endast en vecka göras om till manöverdugliga matroser på ett skepp som innan sommaren vant sig vid medvind.

Västeråsarna, som förmodligen också drabbats av liknande inskolningsproblem, anlände till Hägernäs IP dittransporterade av Ramnäs Buss AB. Ur bussen kom en svärm gulrandiga passagerare, men trots ränderna var det svårt att avgöra om det skulle bli bålgetingar eller arbetsbin som Viggan skulle få möta. När de väl senare skulle försvinna tillbaks till Västerås, var nog den samlade uppfattningen att det hade varit en svärm av arbetsbin som kommit, även om gaddarna inte var helt utfällda.

Västerås hade under sina fem inledande matcher genererat två segrar och inkasserat trenne förluster, där en stack ut ordentlig, då man förlorat stort mot Newroz FC med hela 2-9, något som förmodligen skulle kunna stärka den egna moralen och försvarsviljan inför kommande drabbningar, vilket nu Viggan fick känna på, då Viggans effektiva och offensiva spel inte utmärkte sig på samma sätt som tidigare.

Kl 13.00 blåstes det till drabbning. Likt tidigare var Viggan snabba på att rycka åt sig taktpinnen och efter fyra minuter hade man skapat sig den första hörnan som Peet fick förmånen att lägga. Som vanligt brukar detta leda till stora folkfester inne i målområdet och så även denna gång. Många var det också som då fick pröva sin skottlycka men utan att någon fick till det.

Johan Sedendahl-Eriksson kommer efter sex minuter farandes på högerkanten och får in ett bra inlägg, där Lukas gör allt för att träffa bollen framför mål. Eventuella kastvindar kan ha undanröjt den möjligheten, då endast ett hålrum i luften kunde noteras, men ett bra läge var det. Tre minuter senare lägger Johan in ett nytt inlägg från samma position, men den här gången var det Erik Herre som inte nådde ända fram.

Magkänslan var som i tidigare matcher att Viggans offensiv så småningom skulle ta musten ur Västeråsarna och den uppfattningen stärktes ytterligare i den 11:e minuten, då Viggan tar ledningen med 1-0 efter en till synes rörig situation framför mål. Till saken hör att i samband med att domaren blåste till spel, så väckte han även vädergudarna som kom att läcka intensivt, vilket uppenbart skulle påverka sikten hos åskådarna.

Direkt efter målet startade diskussionerna. Vem gjorde målet? Var det Herre eller var det Lukas? Vissa trodde på Hjalmar. Ovissheten var betydande. Först när kondensen hade lagt sig efter matchen kunde sanningen uppdagas. Det var Nils Pasthy som steg fram och lade ut texten:

”Efter en spelvändning från vänster hela vägen ut på högerkanten kan Viktor avancera med bollen och utmana sin back. Han kommer runt och skickar in bollen efter marken, ödmjukt kan Erik Herre skarva bollen vidare till Lukas Nilsson som ensam kyligt kan ta emot bollen och på andra tillslaget placera in den vid sidan av målvakten”.

Svårare än så var det tydligen inte. Viggan fortsätter att ha kommandot och i den 15:e är Johan nära att få en tå på bollen i en tilltrasslad situation framför Västerås målvakt Simon Svensson, då denne under några svettiga sekunder inte har full koll på var bollen befinner sig. Tre minuter senare sticker Västerås upp och tillskansar sig en hörna på vilken man nickar högt över.

Regnet som nu öser ner försämrar sikten för Viggans prickskyttar och Herre som är mån om att upprätthålla sin nuvarande tjänst som främste målgörare i Viggan och div 3 Norra Svealand, får kisa ordentligt i den 21:a minuten, då han lyckas få ögonkontakt med Simon Svensson i Västeråsmålet innan han trycker av skottet.

Mången, som samlats i entrétältet kunde se hur Herre siktat nere vid Simons högra stolprot, var länge övertygade om att det skulle bli ytterligare ett hack i kolven för Herre (se bild), men en reptilsnabb Simon slänger sig i regnet och hinner ner ungefär samtidigt som bollens ankomst och så rann den chansen ur händerna på Herre denna gång.

Ett nytt försök av ovannämnde Herre skapas i den 26:e minuten, när denne från vänsterkanten ser en ypperlig chans att ta igen skadan från förra försöket, då målvakten halkar i det blöta gräset. Ett lobbskott som dessvärre inte får förväntad verkan och ställningen är fortfarande 1-0, men alla verkar fortfarande helt övertygade om var poängen skall hamna denna eftermiddag.

Peet, som normalt tjänstgör som hörnläggare när han inte befinner sig i centrum av cirkeln, avlossar ett skott i den 29:e minuten men han får se lädret gå utanför. Lite missnöjd över utgången av detta försök ges Peet ytterligare en möjlighet att justera resultattavlan. Detta sker minuten efter, sedan Johan serverat honom en perfekt boll som alla antecknar som mål, innan de ser att även Peet får se att bollen gått över.

Västerås arbetsbin, som nu låtit parkera Ramnäsbussen framför det egna målet under en stor del av halvleken, passar dock på att sticka upp i den 43:e minuten, vilket renderar dem en hörna, som förmodligen är den högsta och längsta som lagts på Hägernäs IP sedan planen anlades. SAS inkom direkt med en skriftlig protest mot ”högtflygande element som påverkar vår inflygningsrutt till Arlanda”.

Första halvlek gick klart på poäng till hemmalaget, även om det i det fuktiga klimatet avslöjades att tempot långa stunder var semesterbetonat, och saknade den stringens som tidigare varit Viggans adelsmärke. Västerås försvarsmakt hade med hjälp av Ramnäs Buss också sett till att neutralisera Viggans annars så iögonfallande torpedfunktion.

När den andra halvleken startade hade de randiga Västeråsarna kommit överens om att stoppa segermaskinen från Viggbyholm. Efter 49 minuters spel skapar man en hörna och tre minuter senare avlossar man ett skott som gick både över och utanför, vilket blev lite symtomatiskt för Västerås denna dag. Även om man höll spelet uppe, brast det ofta lite i effektivitet när de väl kom till skott, lite gaddlöst skulle man kunna säga.

I den 55:e vill Lukas öka på Viggans ledning, en ambition som han inte var långt ifrån att infria. Från högerkanten tråcklar han sig in mot mål och får på en riktig pärla, som Simon Svensson i målet säkert får en utmärkelse för när han kommer hem till Västerås, efter att ha utfört en s.k. TV-räddning på Lukas välplacerade och hårda skott mot det bortre krysset.

Viggan vill verkligen visa varför man är serieetta och i den 56:e minuten skapar man en hörna, på vilken man förväntar sig att Aggebo skall nicka i mål på. Han har visst lyckats en gång på sina patenterade inflygningar, men denna gång blir den tredje på kort tid som han nickar på fel sida av burgaveln. Likt Humlan är Aggebo för tung att flyga, men då han inte vet om det fortsätter han sina försök tills han kommer att lyckas, vilket är en ädel ambition. En orsak kan vara Aggebos nya näsa som kanske skymmer sikten efter en tidigare fraktur.

Johan, som onekligen visat framfötterna i denna match, får årets chans men lyckas med konststycket att missa öppet mål. Detta skedde i den 62:a minuten och då kameraman Jonas är på semester, kan denna scen inte verifieras, varför upplevelsen därför måste betecknas som ytterst subjektiv från skribentens sida. Betydligt enklare att skriva referat som inte går att kolla upp i sociala medier.

Publiken som blivit bortskämd av Viggans målfabrikation vill ha mer av denna vara, men får hålla sig. I den 64:e minuten fixar dock Lukas en hörna på vilken intet nytt finns att rapportera. I den 68:e minuten har Vispen (Lucas Hollingworth) en möjlighet att testa skottvidden efter att ha varit ute i manegen under två minuter, men bollen omhändertas av målvakten.

Även André Eliasson, som även han släppts ut samtidigt, visar att han trots semester har en viss mängd spring i benen och är så när att hinna före Simon i målet till en boll som låg frestande nära för att göra någonting med. I den 82:a minuten är det åter dags för SAS att inkomma med klagomål, då Västerås ånyo lägger en stratosfärisk hörna som störde den ornitologiska föreningen i Hägernäs.

I den 84:e kommer Vispen farande igen på högerkanten och drar av en rökare som nästan får SAS att gå igång på allvar. Två minuter senare får Västerås en hörna som denna gång inte påverkade SAS alls. Viggan, som pluggat strategisk kommunikation på universitetet, vill testa sina nyvunna kunskaper i praktiken när klockan visar på full tid.

Harald i målet, som inte behövt anstränga sig denna dag, fläskar på allt han kan vid insparken, något han tydligen kommit överens om med sina offensiva vänner, vilka placerat sig långt inne på den offensiva planhalvan och onåbara för Västeråsförsvaret, vilka liksom domaren inte läst det finstilta i regelboken. Detta hade blivit den fetaste chansen för Viggan denna dag, men det hela blåstes av för offside, vilket domaren senare bad om ursäkt för.

Nizze, som efter det som komma skall inte har några som helst planer på att söka in vid civilflyget, får i den tredje övertidsminuten ett fint pass från Vispen som han gärna vill vidarebefordra in i mål därifrån han står, ca 4-5 meter framför Simon, men tar i så pass mycket att ett nytt ilsket mail kommer ifrån flygledartornet på Arlanda.

Viggan har gjort imponerande 19 mål på de inledande sex matcherna, men än mer imponerande är att Harald har lyckats hålla nollan i fem matcher i rad. En stor del av framgången i år måste tillskrivas försvaret, där ”aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” för att travestera Churchill, med tanke på det spelsystem som införts och tillämpas med acklamation.

Att med minsta möjliga uppmätbara marginal vinna med 1-0 är en prestation, med tanke på de farhågor som förelåg innan matchstart, baserat på den bekvämlighetsflaggade besättningens befarade konditionskoncentration. Nu när Västerås vet vilka vi är och vad vi har för oss, kommer returmötet på lördag borta i Västerås inte bli lika enkelt får man förmoda.

En positiv nyhet med det kommande lördagsmötet är att det kommer att ske på naturgräs då vi möter Västerås IK på Apalby 1. Vi kommer att åka buss dit och samling sker kl 10.45 utanför naturgräsplanen vid Hägernäs IP. Det är dessa dagar en lyx att få spela på naturgräs, så passa på och njut för det är väl bara BKV Norrtälje och Sumpan som annars har naturgräs förutom oss.