Viggbyholms IK FF - Newroz FC 2-3 (1-1)
Lördag 14 augusti 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 14 augusti blev dagen då Viggans formidabla segersvit på sju matcher bröts, efter att man på övertid besegrats av Newroz FC i en match där utgången var oviss ända in i slutsekunderna. Det enda positiva med denna dag var att vädret visade sig från sin rätta sida.

Trots en heroisk insats av Viggan lyckades det f.d. div 2-laget Newroz dra det längsta strået, men för att vinna en sådan här jämn match måste man ha millimeterna på sin sida, vilket Newroz hade denna gång.

Viggan, som hade sju raka segrar i bagaget, skulle möta en motståndare som också hade noll i förlustkolumnen men med två oavgjorda matcher, mot Sala och Procyon, där det senare resultatet kom förra helgen och då man veckan innan vunnit mot Procyon med 5-1, undrade man ju lite om hur formkurvan såg ut.

Redan när Newroz klev ut i manegen kunde man misstänka att det här inte skulle bli någon enkel match efter att ha gjort en okulär längd- och viktjämförelse, då de grönklädda gav intryck av att vara såväl välnärda som välmotionerade, något som visade sig vara en helt korrekt iakttagelse. Viggan såg i denna jämförelse betydligt nättare ut.

När Ali Ali blåste till spel kl 13.00 var Viggan väldigt belåtna med att åter få spela på hemmaplan och på torrt gräs, vilket syntes då man lade i alla växlarna på en gång. Lurifaxen Lukas Nilsson som sågs fara som ett jehu utmed vänsterkanten fram och tillbaka, lyckades efter fem minuters spel på väg framåt, hamna precis inom det straffbelagda området, när han medelst en handpåläggning eller liknande fälls på rätt sida om linjen.

Ljudnivån var ganska hög, något man är ganska ovan vid på Hägernäs IP, och givetvis skulle den utmätta straffen ifrågasättas från olika håll. Men till sist fick Erik Herre förmånen att bli den som skulle effektuera straffet. Med en väl tilltagen ansats närmar han sig bollen och med högerfoten låter han i en pendelrörelse dess insida smeka bollen i målvaktens högra hörn medan densamme var på väg åt diametralt motsatt håll. 1-0 till Viggan.

Den som nu trodde att man skulle kunna vila på lagrarna efter denna delikata inledning tog helt miste. Istället blev det nytillverkade baklängesmålet till tändvätska för de gröna och redan två minuter efter målet tvingas Aggebo göra en av sina svepande fotrörelser när han intagit liggande ställning på gräset för att därigenom få bollen ur farozonen.

Efter inkast och en något tilltrasslad situation i det röda försvarsområdet får Newroz på ett hårt skott från vänsterkanten som Harald i målet tvingas tippa till hörna. Alla på planen inser redan nu att man inte kommer att få något gratis, vilket leder till att alla ger allt i alla situationer. I den 11:e minuten skapar Viggan en dubbelhörna som även de slås av Lukas.

Den första är nästan på väg att kunna bli något, sedan Aggebo bröstar upp sig och försöker stöta in bollen med sin torax och när detta inte går försöker Herre, men även detta utan resultat, annat än en ny hörna. På den gör Lukas en skenmanöver för att se vartåt alla skall springa och när han väl lägger den kommer bollen för lågt och på en grönklädd. Fyra minuter senare testar Newroz ett skott på håll som Harald enkelt tar hand om.

Sedan blir det hörnutbyte, där Viggan lägger en i den 16:e och Newroz en i den 18:e minuten. Totalt skrapade Viggan ihop nio hörnor mot Newroz fyra, vilket manar till eftertanke då man summerar de hörnor Viggan hittills lagt under säsongen och vilken utdelning man haft på dessa. Man blir dessvärre inte så imponerad av det resultatet.

I den 20:e minuten ordnar Johan en hörna och när bollen väl lagts och rikoschetterats ut, når den Petter Andersson, som från högerkanten tar i med storsläggan. Skottet avlossas med sådan kraft att en av backarna skadeskjuts så illa att han faller till marken och domaren är snabbt framme för att undersöka var ingångshålet fanns.

I den 26:e levererar Hjalmar en väl avvägd passning fram till Erik Herre, som är ytterst nära att nå bollen framför målvakten. Tre minuter senare kommer Viggan i ett mycket bra anfall, där Petter spelar fram Lukas som gör sig fri på vänsterkanten och när han skär in mot mål släpper han bollen till Johann som testar skott, men det täcks av liggande försvarare varvid samtliga elva Vigganspelare högljutt proklamerar att det är HANDS, något domaren negligerar.

Newroz fetaste chans kommer i den 31:a minuten efter ett rött bolltapp, då en grönklädd får chansen att göra en halv Salchow framför mål, där bollen tar i ribban och ut. En påpasslig grön kollega försöker nicka in returen men Harald stod välplacerad för att hindra dessa intentioner. Men ibland hjälper det inte ens om man står välplacerad, vilket Harald snart skulle få uppleva.

Minuten efter kan Newroz komma i ett nytt anfall och från straffområdets nordöstra hörna, sett från Haralds horisont, endast centimeter utanför vinkelspetsen lyckas en Newrozare med konststycket att göra en trefjädedels Tuplov runt egen axel och få på ett skott från höften, som han förmodligen inte lär göra om på många år. Skottet överraskar alla och än mer överraskade blir alla när bollen susar in i de övre nätmaskorna bakom Harald. Utjämnat till 1-1.

Viggan har dock chansen att ganska omedelbart sätta sig i förarsätet igen då man i den 34:e får en frispark som Lukas skall lägga. Bollen går perfekt in i folksamlingen framför mål och när Johan får se bollen, är alla övertygade om att det skall bli mål. Avståndet till mållinjen var 6,5 meter och målvakten befann sig på annan ort. Givet mål? Ja, men skottet gick över.

I den 37:e dribblar sig Hjalmar så framgångsrikt att han hittar ett skottläge. Han får också på en bra träff men skottet viner strax utanför målvaktens högra kryssribba. Det växlar dock snabbt i denna match och med endast tre minuter kvar av halvleken får Newroz en frispark nere till vänster, en bit utanför sidlinjen mittför straffområdet.

Frisparken slås och det var absolut inget fel på den, men en grönklädd lyckas få in bollen och stor glädje utbröt, innan det uppdagades att det var ett Maradonamål och den skyldige lär också ha belönats med ett gult kort. Alltså fortfarande 1-1, vilket ganska väl illustrerade vad som hände ute på planen.

Andra halvlek börjar med att Newroz redan efter sju minuter testar Harlads reflexsystem och det visade sig att det inte var några problem där, då han enkelt tar hand om bollen. Fyra minuter senare släpps Axel ut i manegen medan Johan får beskåda matchen fån långbänken. I den 59:e minuten tvingas Harald att medelst en southpaw-rörelse tvinga ut bollen till inkast, vilket indikerar att Newroz verkar ha snackat ihop sig under pausen.

Efter en kvart, i den 61:a minuten, kommer Lukas drivandes med bollen utmed vänsterkanten innan han passar in bollen till en annalkande Max Sjölander, som tagit ut sin position innan han vidtog nästa steg. ”Jag fick en pass från vänsterkanten av Lukas som jag tog emot en bit utanför straffområdet. Bestämde mig direkt för att gå på avslut så jag la bollen till rätta, sikta nere i hörnet och den satt”, säger en mycket nöjd Max efter matchen.

Viggan åter i ledning nu med 2-1. En halvtimme kvar att spela och Viggans segersvit verkar omöjlig att rubba synes det. Men plötsligt händer det det som inte får hända. En Newrozspelare kommer på högerkanten och gör en gubbe och en till, innan han från straffområdets hörnspets skjuter ett halvlamt skott som Harald tar alla dagar i veckan, men en studs just innan förbryllar både Harald och oss övriga. 2-2.

Spelet börjar nu bli mer och mer hazardartat och ju mer tiden går och allas nerver ligger utanpå kan allt hända. I den 75:e bryter Aggebo rutinerat ett Newrozanfall och i den 79:e skapar de en hörna och nu känns det riktigt nerwöst då klockan tickar allt snabbare. Ett enda litet misstag kan skapa dålig stämning i omklädningsrummet efteråt.

Minuten efter är det Viggans tur att få en hörna och Lukas fot lär väl vara blåslagen vid det här laget, när han slår sin fjärde men det skulle bli minst lika många till. Minuten efter kommer Erik Herre i ett bra skottläge men bollen touchar en försvarare och går ut till hörna.

På den första hörnan testar Herre igen men målvakten lyckas precis ta bollen vid stolpen och en ny hörna utdöms, den sjunde denna dag.

Fyra minuter kvar och Newroz drar då iväg en lång löpboll, som en hugad spekulant springer på och får iväg en riktig rökare i steget från högerkanten, men skottet touchar ribban sidledes och tur var väl det, då det hela upplevdes som ett offsideläge. Det var tufft spel där ute och ofta såg man de röda flyga som käglor. Den som råkade mest ut för de flesta tacklingarna var nog Erik Herre, men det var nog redan förutbestämt.

Klockan har nu precis passerat 90 minuter, då Newroz får en frispark som Harald dock boxar ut och minuten efter avlossar man ett skott som Harald tar hand om, men det börjar bli lite svettigt med tanke på resultatet och tiden som bara rinner iväg utan att ta slut. Alla kollar på klockan. Skall Ali Ali inte blåsa av snart? Nä, det tänker han inte.

I den 94:e minuten tilldöms Newroz en frispark, ca 20 meter från mål, en frispark som kraftigt har ifrågasatts såväl då som efteråt. Hursomhelst, frisparken läggs och det påföljande skottet liksom det första, kan man nog bara upprepa vart tionde år. Över muren och in i Haralds högra nätmaskor. Men skall man vinna en sådan här match måste man ha flyt.

Viggan satsar nu allt på ett kort men får istället ett kontringssolo mot sig fyra minuter efter målet, men Harald går ut och täcker med sin breda bringa. Minuten efter får Axel på ett välriktat kanonskott som säkert hade gått in alla dagar i veckan, men målvakten överträffar sig själv medelst en TV-räddning och styr ut bollen till hörna som följs av ytterligare en, den åttonde men utan resultat. Den nionde som kom direkt efter blev även den resultatlös.

Det gör alltid ont att förlora, men denna dag kändes det extra tungt. Två baklängesmål som bara lär upprepas vart tionde år och en slamkrypare satte stopp för Viggans segerrad denna gång. Man kan inte annat än vara stolt över den insats som Viggan gjorde denna dag och det var jämnt så det förslog, men för att vinna måste man ha lite flyt och det under hela matchen. Idag var det Newroz som hade det.

Nu väntar Sumpan på lördag och det kan också bli en tuff fight, men om Viggan kan visa upp samma fighting spirit som mot Newroz kommer inget lag att gå säkert.