Sundbybergs IK - Viggbyholms IK FF 2-1 (1-0)
Lördag 21 augusti 2021, kl 14.00 på Sundbybergs IP

Efter nio omgångar har Viggan fått smaka segerns sötma i de sju första matcherna, medan förlustens beskhet har karaktäriserat de två senaste matcherna, särskilt som det varit uddamålsförluster, där det tidigare flytet inte har infunnit sig. Mot Newroz var det en ödesdiger frispark på övertid som släckte ljuset och idag mot Sumpan var det en halkolycka som fick olyckliga konsekvenser.

Men det började riktigt bra med solsken och en riktigt inbjudande och välskött gräsmatta på Sundbybergs IP. Något som var helt nytt för Viggan var att vaktmästarna satte igång sprinklersystemet inför både den första och andra halvleken, något som fick ödesdigra konsekvenser för Viggan skulle det visa sig. Detta gällde i och för sig bägge lagen, men man anade lite till mans att det fanns någon strategisk plan bakom det hela.

Senast Viggan mötte Sumpan var 2013, då Sumpan vann bägge mötena med 1-0 och 2-1, det senare var på Sundbybergs IP och man känner så här i efterhand historiens vingslag. Sumpan var inför mötet obesegrat men hade två oavgjorda i bagaget, 1-1 borta mot Franke i premiären och sedan 0-0 mot Heby borta, vilket så här efterhand inte verkar helt imponerande, men fotboll är ju färskvara som alla vet.

Viggan verkade inte ha turen med sig då man uppenbarligen förlorade slantsinglingen och fick börja i kraftigt motljus, då eftermiddagen startade med starkt solsken från en i stora drag klarblå himmel, om än med svala vindar som isade i skuggan. Kl 14.00 blåste Dejan Lukacevic igång spelet och förmodligen spelade en solkatt ett spratt för Vigganförsvaret då en grönklädd smet igenom redan under första minuten dock utan målmässig framgång.

Det var nog också det enda som Sumpan skapade på Viggans planhalva under de första 30 minuterna, i övrigt var det Viggan för hela slanten och man var nog ganska övertygad om att det här skulle bli en promenadseger, som många gånger tidigare, men fotboll är till mer än 75 procent ett mentalt spel skulle det visa sig. Efter exempelvis åtta minuter hade Sumpan inte åstadkommit någon form av eget spel.

Samma notering efter en kvart och det är Viggan för hela slanten, även om Sumpan ibland upplevdes som tusenfotingar, då varje försök från Viggans sida fastnade på en fot eller ett ben och framför målvakten utgjorde benen en skog av hinder som inte tillät bollen att komma igenom. Försök på försök gjordes från de röda men det fastnade som sagt alltid i slutfasen, vilket måste ha upplevts som väldigt frustrerande.

I den 18:e minuten gör Erik Herre en helomvändning, en äkta Tuplov med rotation kring egen axel, men när skottet väl avlossas var målvakten vaken. I den 19:e minuten antecknas Sumpan för det första skottet mot Harald i Vigganmålet, men det var alltför högt och träffade förmodligen endast en högflygande fiskmås ovanför Lötsjön.

I den 22:a minuten kommer Lukas Nilsson farandes utmed vänsterkanten och i en ganska ogynnsam vinkel skjuter han med siktet inställt mot den bortre burgaveln, men den församlade pressen fick se skottet gå tre decimeter utanför stolpen. I den 26:e minuten är Sumpan utsatt för en regelrätt belägring inne i straffområdet och man undrade hur många ben de egentligen hade tillsammans. Det var helt sonika omöjligt att ta sig igenom denna bendjungel.

Viggan får i den 30.e minuten en hörna som Peet lägger, men alla får se hur bollen går över alla som samlats och sedan fortsätta ut i periferin. Så här långt var Viggan helt överlägsna när det gäller bollkontroll och Sumpan uppträdde som de helt saknade självförtroende, medan Viggan verkade ha mer än nog av den varan, även om man inte fick något uträttat av värde.

Undertecknad var så övertygad om utgången att man skulle ha vågat sätta en årslön på en Vigganseger, även om nu målchanserna inte direkt stått som spön i backen. Lätt tillbakalutad och fylld av hybris ser man alltså fram emot en extra årslön, när plötsligt Sumpan överraskar med ett anfall på vänsterkanten, men David Higgs, den reslige, står som sista utpost vilket utgör en garant för att Harald skall slippa bli besvärad.

Då, visar det sig att vaktmästarnas drag med att vattna planen strax innan fick omedelbar effekt. När Higgs skall göra sin rotationsrörelse välter den reslige. En halkolycka, vilket ger den gröne mannen fritt spelrum in mot mål, något han inte tänker undvika att utnyttja. Så vad händer? Jo, Sumpan rullar in 1-0 och som vadslagare har man väldigt svårt att inte göra jämförelser med börskraschen 1929. ”Vi såg det inte komma” som en del politiker nu brukar säga.

Detta var en chock av oväntad hög kaliber och den verkar ha påverkat Sumpan mest, då de plötsligt fylldes av självförtroende. Detta sedan påhejat av en målvakt som gått grundkursen i psykologisk krigföring med glada tillrop till sina kamrater som exempelvis: ”han har dåliga fötter” för att därigenom underminera de rödas moral så fort de kom i närheten av bollen. Det fanns även andra uttryck som tagna ur instruktionsboken från samma kurs.

Viggan, som aldrig tidigare i år spelat i röda strumpor, eller för den delen aldrig låtit motståndarna göra första målet, inser nu att det inte räcker med att köra på treans växel, då Sumpan från högre makter fått ett visst mått av adrenalintillskott och höjt sig noterbart, vilket kändes både överraskande och utmanande för de röda.

Då det aldrig hänt att Viggan tvingats gå in i omklädningsrummet med ett underläge i halvtidspausen, gick förmodligen diskussionen hög huruvida det var ett dåligt omen att spela i röda strumpor. Oavsett hur det diskuterades måste det ha varit en ytterst ovanlig halvtidspaus med helt nya samtalsämnen. Nåväl 45 friska minuter stod nu för dörren och ett 1-0 underläge borde ju inte vara så svårt att ta in.

Den andra halvleken blåses igång och exakt samma situation uppstår som i den första halvlekens första minut. En grönklädd rinner igenom igen men blir så ivrig att skottet går mot kyrktornet eller dess närhet. Erik Herre som gjort en Tuplov i den första halvleken struntar nu i den och går på skott direkt, men får även han se bollen susa över burkonstruktionen.

Någonting har de druckit i Sumpans omklädningsrum, grönt örtte eller något liknande? Något måste det ha varit, för ut kom ett helt nytt lag med ett helt annat självförtroende och jävlaranamma. I den 48:e minuten skapar de en hörna och minuten efter hörs ett sus i publiken men resultattavlan reagerade inte alls. Viggan verkar helt tagna på sängen och oddssättarna får jobba för högtryck för att justera tidigare satta odds.

I den 52:a minuten kan så Viggan få en frispark som Lukas lägger och när den väl dimper ner i massorna förpassas den ut över kortlinjen av någon rödstrumpa. Viggan får nu ingenting gratis och får ta i så knogarna vitnar och vid ett sådant tillfälle minuten efter kommer man i ett bra anfall som emellertid avslutas med att målvakten tar bollen.

Sumpans underrättelsetjänst har efter halkolyckan i den 32.a minuten upptäckt att sista utposten i det röda laget kan vara behäftad med sulproblem, varför direktiv utgår om att lägga långa bollar på Bengt, som ansvarar för territoriet utmed den vänstra gränslinjen. Sålunda äger de flesta inbrytningsförsök rum utmed den mot publiken vettande sidan.

I den 58:e minuten så får Sumpan till en hörna, samtidigt som generalstaben noterar att hur mycket de röda än kämpar så vill det sig inte, medan bollen hela tiden går Sumpans väg. Det är som om motorn går på högvarv utan att hjulen rör sig. Helt plötsligt är det Sumpan som styr och ställer det mesta medan Viggan mer ser ut som Sumpan gjorde under den första halvleken.

I den 66:e minuten får Sumpan en ny hörna, efter något som måste betecknas som en härdsmälta nere i den absolut bakersta regionen. Den psykutbildade målvakten får i den 71:a minuten på en lång utspark, som går ut till vänsterkanten där Arman Ghaemi, som kommit in till den andra halvleken, förmodligen gör en av sina bästa insatser i den gröna tröjan.

Efter att ha ridit utmed den vänstra begränsningslinjen ända ner mot straffområdet lyckas han skaka av sig sin förföljare och iskallt lägga in bollen vid den främre stolpen sägs det, varvid resultattavlan snabbt uppdaterar sig till 2-1 och nu måste det hela upplevas som overkligt för den annars så framgångsrika segermaskinen från Viggbyholm.

Man får lyfta på hatten för att Viggan aldrig ger upp utan istället pumpar på allt vad tygen håller. Till sist tilldöms man en frispark en bra bit från mål och till bollen kallas den unge Lukas Nilsson för att effektuera densamma. Klockan står nu på 76 minuter och endast en kvart återstår med ett 2-0 underläge. Lukas klipper till och när folkmassan framför mål skingrats är det dags för resultattavlan att ändra på sig. Nu till 2-1.

Minuten efter målet får Viggan en hörna som Lukas lägger och André Eliasson är ytterst nära att knoppa in den bollen och man kan tänka sig vilken glädje som skulle ha kunnat bryta ut då. Istället försöker Erik Herre att ändra på siffrorna genom att dra på en riktig kanon av Kruppklass, men får se bollen göra en stor inbuktning i den övre aluminiumramen.

På den ribbträffen svarar Sumpan med en riktig giftig kontring. I den 80:e minuten skarvnickar Nils Pasthy till André som drar på direkten men skottet går dog leg vänster om stolpen. I den 84:e minuten får sedan Sumpan en hörna men den sista kvarten var de annars mest upptagna med att rensa i försvaret, vilket de också gjorde med bravur. Sedan blåste domaren av och Viggan fick se sig inkassera sin andra förlust på en vecka, vilket måste vara enormt svårsmält med tanke på hur man tidigare vant sig vid att inkassera trepoängare.

Konstig match där Sumpan var helt under isen under den första halvleken men ändå tar ledningen för att sedan komma ut som ett helt nytt lag, vilket är svårt att smälta. För en gångs skull lyckades inte Viggans torpeder göra den skada som erfordras för att få åka hem med tre poäng, samtidigt som skyltar för halkvarning i försvaret ej var tydligt markerade.

Tretton omgångar återstår och alla lagen skall mötas igen, så mycket kan hända och får Viggan bara tillbaka det flyt i spelet som man tidigare blivit bortskämd med, kommer man fortsätta att plocka många segrar framöver. Först på tapeten är IFK Uppsala som hittills gått som tåget, så det får bli nästa utmaning nu på lördag hemma på Hägernäs IP.

//Gula Örnen


1:a halvlek


2:a halvlek


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19

Laguppställning
Harald Hemström
David Higgs (74)
Jonathan Vestman
Max Sjölander
Erik Herre
Lukas Nilsson
Petter Andersson, K
Johan Sedendahl (62)
Hjalmar Thorgerzon (74)
Marcus Aggebo
Viktor Nilsson (62)
Johan Peet, ers (62)
Anton Johnson, ers (74)
Axel M-Moulin, ers
Nils Pasthy, ers (74)
Lucas Hollingworth, ers
André Eliasson, ers (62)
Anton Johansson (MV), ers

Målgörare
Lukas Nilsson (76)

(se skytteligan)

Gula kort
Petter Andersson (90+3)

Röda kort
-

Domare
Dejan Lukacevic, HD
Kristoffer Kjelsson, AD1
Florin Manolescu, AD2

Matchens VIKing
Petter Andersson

Matchens VIKing

Publik
c:a 200 personer

Väder
+19, vxl molnighet