Viggbyholms IK FF - IFK Uppsala 3-3 (3-2)
Lördag 28 augusti 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Ja, så var det dags för den tredje seriefinalen inom loppet av 14 dagar och med tanke på att Viggan inte dragit det längsta strået vare sig mot Newroz eller Sumpan, så var dagens match mot för dagen serieledande IFK Uppsala av största vikt för att stoppa den negativa trenden. Efter att ha glidit fram på moln i sju matcher med idel segrar, upptäckte humlan tydligen att det fanns en tyngdlag att ta hänsyn till.

När snart halva serien är avverkad så har det bildats en toppkvintett med IFK Uppsala, Newroz, Sumpan, Viggan och nu även Sala, som slåss om att sitta högst på toppen. För Viggans del har man fördelen av att ha mött samtliga dessa utmanare, medan de flesta andra lagen i kvintetten har kvar att möta varandra. Det är väl först då som tabellen kan börja få ett realistiskt utseende innan serien vänder och det blir dags att ta nya tag mot gamla kombattanter.

Med två färska förluster i bagaget hade Viggan svårt att svälja förtreten för att man tvingats lämna den framgångsrika kurvan, särskilt som de två förlusterna var av sådan Ph-grad att beskheten i munnen inte ville släppa taget ordentligt. Samtidigt var oron för att åka på en tredje motgång svår att ta in mentalt.

I och med att Roberth Björknesjö lämnade för att försöka rädda kvar Vasalund i Superettan, så fick Jocke Olausson & Co åter ställa sig vid rodret, som han gjort i princip hela tiden sedan 2008. Med tanke på de framgångar han nått under den tiden och med ograverat manskap och spelsystem så var förutsättningarna ändå goda att bryta trenden.

Då förra årets serie var av enkelkaraktär spelades endast 11 matcher och inte sedan 26 augusti hade Jocke & Co åkt på en förlust och med den första matchen i år mot Heby inräknad, blir det i och med dagens match hela nio matcher i rad utan förlust. Att Viggan sedan vunnit sju matcher i rad i denna series inledning gör ju inte saken sämre.

Förutsättningarna inför matchen var alltså ganska tuffa och inte bättre blev det när inspektionen av planen skulle göras, där Uppsalafalangen inte var direkt överförtjusta för att uttrycka det milt. Flera dagars regn, som omöjliggjort normal klippning samt en match kvällen innan mellan två lag i amerikansk fotboll, ger en bild av de rent fysiska förutsättningarna. När så väl domaren blåste till spel så var det Viggan som direkt tog tag i dirigentpinnen och kunde redan under den första minuten ordna en frispark som målvakten tvingas boxas ut. Detta följs sedan av två bra Viggananfall, men sedan verkade det som krafterna tillfälligt sinade vilket gav Uppsala möjligheten att ta över stafettpinnen.

Första 20 minuterna var annars inte helt bra då Uppsala fick ta kommandot och när de fick en hörna i den 12:e minuten, för att två minuter senare få ytterligare två på raken, började man ana fara på taket. I sammanhanget skall tillfogas att Uppsala var ett spelande lag med stor bollskicklighet och ett bra passningsspel trots det höga och dyngblöta gräset.

Efter 15 minuter så kommer också målet alla fruktat efter den andra hörnan, där de svartklädda nickade en gång och en gång till, tills bollen till sist gick in och underläge för Viggan. 0-1 så tidigt var väl inte det man helst hade önskat sig. Det skall väl här också nämnas att domarkåren har helt olika lagböcker att följa vad gäller målvakters kläder och färger.

Förra helgen hade Sumpans målvakt vita strumpor, vilket medförde att vi fick byta och spela i röda istället för normalt vita. Idag hade Uppsalas målvakt i princip samma färger som utespelarna, inte för att det hade någon inverkan på vare sig spel eller resultat, men konstigt är det.

Efter den här kallduschen vaknar dock Viggan till liv och genom en fin löpning av André Eliasson i den 17:e skapar Viggan sin första hörna. Erik Herre ses avlossa stora kanonen i den 21:a men målvakten tar skottet. I den 24:e tvingas Lukas Nilsson med uppbringandet av sina sista krafter bryta ett Uppsalaanfall vilket leder till en dubbelhörna.

Vigagns fetaste chans kommer sedan i den 27:e, då Peet efter att ha fått ett fint pass av Erik får ett kanonläge där man redan ritat in 1-1, men den gode Peet fick för mycket sko under bollen, varför den flög högt över i ett annars utsökt läge. Fyra minuter senare kommer Erik farande igen och drar på ett skott som dock blockas av en back. När de första 20 minuterna passerat så har Viggan verkligen kommit in i matchen.

Erik verkar på hugget idag och när han efter ett bra Viggananfall kommer igenom i den 33:e minuten får han dock se sitt skott gå utanför. Men Viggan ger sig inte utan trummar på och i den 34:e kommer Lukas Nilsson som vanligt farande på sin vänsterkant och får se sin norrlandskollega André skära in borta på högerkanten.

Med ett perfekt inlägg får Lukas se hur André använder huvudet med att klockrent nicka in 1-1 och glädjen var stor utan att överdriva. ”Vi hade bra tryck då under en period och när jag såg att Lukas fick tid att sikta så visste jag att bollen skulle komma på pannan” säger en nöjd André. Säg den glädje som varar. Två minuter senare är det dags för ridån att gå ner en andra gång, då Uppsala får en frispark en bra bit ut på planen, varvid ett vaket huvud hos motståndarna håller sig framme och nickar in 1-2.

I den 37:e, en minut senare, gör Lukas ett nytt inlägg som André inte är långt borta på. I nästa minut skapar Lukas ett riktigt bra läge men får se den curlade bollen smita utanför den bortre stolpen. I samma minut snor Erik bollen från en Uppsaliensare i försvaret, rundar målvakten och rullar in 2-2. ”Skönt att göra mål mot ett lag som är duktiga. Men vi satte en hög press som funkade väldigt bra, och det resulterade i en felpass hemåt som ställde mig öga mot öga mot keepern. Då gick jag runt honom och satte bollen i öppen kasse!” kommenterar en mycket nöjd Herre.

Viggan har betydligt mer spel nu och är riktigt giftiga, men Uppsala är inte att leka med och Joathan Vestman tvingas till en kvalificerad brytning efter en kontring i den 43:e minuten, vilket renderar en hörna för motståndarna. Men Viggan är inne i en bra period nu och när Hjalmar Thorgezon minuten efter får bollen i eget straffområde och driver igenom hela Uppsalaförsvaret för att till sist peta in 3-2 till Viggan, då är det hög stämning på Hägernäs IP.

”Det var kul att få göra sitt första mål för Viggan. Bara körde när långbollen kom och hoppades på en miss från deras försvarare och sen kändes det tryggast att rulla in den kyligt mellan benen på målvakten” kommenterade en glad födelsedagsfirande Hjalle efter målet. Halvleken avslutas sedan med att Uppsala får en hörna i 45:e minuten men resultatet står sig halvleken ut. De sista 25 minuterna var riktigt bra och publikfriande och bjöd på fyra mål inom 10 minuter.

Viggan inleder den andra halvleken lika inspirerat som man avslutat den första och den första kvarten är riktigt bra. Redan efter två minuter får Viggan fyra hörnor på raken dock utan att det resulterar i något. I den 53:e är Erik fri med målvakten och skall lägga bollen bredvid honom men han och alla andra fick se bollen smita just utanför den bortre stolpen.

Uppsala har en fäbless för att lägga en stor del av sina anfall på vänsterkanten och i den 62:a får man en frispark i ett farligt läge men Harald är med på noterna och tar bollen. I övrigt skapade inte Uppsala några direkta farligheter annat än att de hade bra bollkontroll och därmed också stort bollinnehav. Det märks också att Uppsala nu tagit över mer och mer av spelet och i den 67:e kommer det också som ett brev på posten, 3-3.

I den 70:e får Viggan en vänsterhörna och det är inte långt borta att det kunde ha blivit nätrassel. Sju minuter senare är det dags för en ny farlig Uppsalafrispark men den rann ut i gräset. Spänningen är nu olidlig, där de bägge lagen ger allt för att få med sig så många poäng som möjligt. Viggans fetaste chans i andra halvlek förutom Herres friläge var nog Petters rökare utifrån planen som tar i ribban och ut i den 81:a minuten.

Skall matchen sluta precis som mot Newroz? Risken var stor, då Uppsala får ännu frispark i farligt läge i den 86:e men alla röda spelare kan andas ut. När klockan sedan visar på 92 minuter är det nog svårt för mången att hålla magnerverna under kontroll. Uppsala får då en hörna och alla håller andan. När den var slagen så var matchen också slut och Viggan hade brutit en förhoppningsvis tillfälligt negativ trend.

”På det stora hela ett ganska så rättvist resultat i en förhållandevis bra division 3-match” sammanfattade man det på Uppsalas hemsida och det får man väl hålla med om. Uppsala hade som sagt en hel del boll men skapade inte direkt några farliga målchanser förutom målen, medan Viggan med lite flax hade kunnat tagit hem alla poängen baserat på de chanser man ändå skapade.

Nu väntar Fanna borta i Enköping på fredag kväll och kan man visa upp samma kämpaglöd som mot Uppsala så kan det bli en rolig resa i Mälardalen. Men Fanna spelade 2-2 borta mot Västerås i helgen och trots sin nuvarande placering utgör de ett farligt hot mot alla lag då man slåss för sin överlevnad.