Fanna BK - Viggbyholms IK FF 1-2 (0-1)
Fredag 3 september 2021, kl 19.00 på Fanna IP

Fredagskvällar tillhör inte Viggans favorittider och särskilt inte när matchen spelas borta i Enköpings utkanter kl 19.00. Nu var det dock inte helt klart att matchen verkligen skulle bli av sedan Fanna BK hade uttryckt önskemål om att få flytta matchen till annan dag pga covid-19 bland spelarna. Då Viggan redan stod i startgroparna hänsköts ärendet till Förbundet som kl 15.27 kom fram till att matchen ändå skulle spelas och Viggan kunde kapa trossen 16.15 för avfärd.

Efter att ha lämnat de större allfartsvägarna, hittades till sist Fanna IP liggandes inkapslad i en skogsglänta, där en imponerande anläggning lös med sin närvaro. En perfekt naturgräsplan och två konstgräsplaner, omgärdade av hallbyggnader och allsköns faciliteter, något som måste göra många gästande lag gröna av avund. Solen lät även med sina sista stråla begjuta anläggningen med ljus, något som dock snart skulle lysa med sin frånvaro.

Imponerande var dock att 26 st Viggbyiter, ditkomna med ett flertal fortskaffningsmedel, lyckats hitta till denna lilla gudsförgätna anläggning i skogen, men med modern teknik går det mesta tydligen att lösa. Naprapat Rolfsson i Viggan kunde redan vid ankomsten till matchen uppleva en ansenlig köbildning till sin ambulerande mottagning för att räta ut tillskrynklade muskler efter färden i de packade bilarna.

Det här var en match som omgavs med ett visst mått av prestationsångest, då utgången skulle avgöra åt vilket håll i tabellen som Viggan skulle ta. Efter de tidigare svårsmälta förlusterna mot Newroz och Sumpan samt den oavgjorda mot IFK Uppsala, var självförtroendet satt under mikroskop, då det upplevdes som den raketformade bana som man tidigare inlett serien med, nu hade nått en nivå där luften plötsligt blivit tunnare.

Efter att dessa bromsreaktioner åter tagit Viggan ner mot jorden, hade man fått se hur tabellen plötsligt förändrat sig radikalt med en hel del rockader som resultat. Från att ha innehaft tronen i ensamt majestät under sju omgångar, fick man nu se sig omsprungna av flera kandidater, dock med den fördelen att dessa inte hade mött varandra i samma utsträckning som Viggan hade gjort, vilket nu gör tabelläsningen ytterst intressant igen.

Hursomhelst, kl 19.00 blåste Ahmed Fidow till spel. Frågan var om Viggan skulle hitta sin tidigare form här i skogen. Jodå, redan efter 27 sekunder är André Eliasson ytterst nära att överlista målvakten men kontakten blev för tät, varvid målvaktsingripande till sist kunde registreras. De svartklädda Fannorna skulle snart visa sig vara lika irriterande som det mygguppbåd som slagit läger kring Fanna IP B.

Så redan i den första minuten skapade motståndarna en hörna och ryktet om deras tynande tillvaro i tabellen verkade redan nu som klart överdrivet. Efter diverse bollväxlingar på arenan kunde Viggan efter fem minuter skapa tre hörnor på raken, varvid Marcus Aggebo var ytterst nära att nicka i mål på den första, men en målvaktsarm flaxade till och styrde ut bollen till hörna. Med en annan frisyr hade nog Aggebo gett Viggan ledningen här.

Planen låg som sagt inbäddad i skogen där man förväntar sig ett visst mått av tystnad, men denna tystnad uteblev omedelbart i och med igångblåsningen då hemmalaget visade sig besitta en oanad röstresurs som säkert också bidrog till att hålla myggen borta på själva planen. Fanna visade sig inte bara ha rösttalang, utan man lurade även sina motståndare med att vara betydligt bättre än den tabellplacering som man gömde sig bakom, vilket fick Viggans normala anfallsmaskineri att gnissla understundom, liksom försvaret att vara på tå hela tiden.

I den 12:e får Lukas i väg ett skott som dock tas, men det var svårt att komma till lägen, vilket i och för sig kan tillskrivas bägge lagen. I samma minut kommer Fanna i ett farligt anfall på högerkanten som Jonathan Vestman tvingas bryta så pass hårt att hela underredet på skon lossnar. Den påföljande frisparken strax utanför straffområdeslinjen skapar stor oro i försvaret men skottet går högt över.

I den 16:e är undertecknad på väg att skriva in Viggans första mål, när Erik Herre får ett delikat läge till höger framför mål, men skottet curlar utanför den bortre stolpen. Det var ytterst nära. Två minuter senare får Viggan en hörna som Higgs så småningom fångar upp vid kortlinjen och testar ett skott ur död mans vinkel men målvakten tar bollen.

I den 22:a minuten får Viggan en ny hörna som Peet lägger och efter flera försök att få in bollen går den till sist ut till Aggebo som fläskar i allt vad tygen håller. ”Jag såg hur bollen damp ner framför mig och märkte att här är det ingen idé att placera bollen, full kareta var det som gällde”, som en nöjd Aggebo uttryckte det efter matchen. Vigganledning med 1-0 blev ett faktum av denna rökare.

I den 27:e är Viggan nära att öka på ledningen, då Lukas lägger en frispark utifrån planen och där Jonathan Vestman är framme med huvudet och styr bollen mot målvaktens vänstra stolprot. Trots att Jontes nick går i marken, för att göra det än svårare för målvakten, lyckas han fäkta bort bollen med underarmen. På den efterkommande hörna skjuter Lukas på direkten, men utanför.

Dessvärre tappar Viggan spelet nu efter dessa försök och Fanna kommer mer och mer in i matchen och det är förvånande att man intar den position i tabellen som man innehar just nu med bara fem inspelade poäng. Viggan står nu inte riktigt att känna igen och man väntar bara på att domaren skall blåsa av och blåsa liv i Viggan igen.

I den 47:e minuten spelar Victor Nilsson in till André Eliasson i straffområdet som i skottögonblicket välter, varför han får se bollen gå över i ett annars mycket bra läge. Två minuter senare kommer Viggan i ett bra anfall, där bl a Petter Andersson försöker skjuta hål på en försvarare men misslyckas i denna tilltrasslade situation framför Fannamålet.

Viggan har öppnat de första 10 minuterna riktigt bra och i den 53:e gör Erik Herre några bra dragningar som lurar ut målvakten och denne är nu helt ur kurs när Erik från mycket snäv vinkel försöker få in bollen i det tomma målet men skjuter i gavelns utsida. Efter denna urladdning från Viggans sida är det Fannas tur att ta över dirigentpinen de nästkommande fem minuterna.

I den 63:e får Viggan en dubbelhörna där Aggebo nickar över på en av dem. Nu chans får man dock i den 66:e då man får en ny hörna som visar sig bli ett ypperligt tillfälle för att öka på ledningen. Bollen går så småningom ut till Max Sjölander som får på årets rökare men skottet träffar i röran framför mål och efter flera försök får Lukas chansen men skottet styrs över målet och det blåses för en ny hörna.

Mitt i denna press så råkar Viggan ut för ett bolltapp i uppspelet, varvid Fanna inte är sena att rycka fram på vänsterkanten och till sist även kvittera till 1-1, då en Fannaspelare kan skarva in bollen bakom Harald. Viggan tar sig dock samman och efter 77 minuter skapar man en dubbelhörna där Lukas Nilsson på den första får på ett skott som målvakten styr ut till hörna.

Fanna är inte helt ogiftiga och i den 78:e svarar de med att få till en egen dubbelhörna som med tanke på den återstående tiden skapar viss nervositet. Två minuter senare går Higgs i däck och tvingas ledas av planen. På den efterföljande frisparken som läggs strax utanför Haralds jurisdiktion kommer domen för det som Higgs utsattes för.

Harald får på en riktig parabelbana på bollen och när den väl dimper ner i Fannas försvarsområde, är Erik Herre där med sitt huvud och nickar ner till anfallskollegan Axel Marcquart-Moulin, som gör en dubbel Tuplov och roterar 180 grader kring egen axel innan han skjuter från höften. Han får se bollen smita in precis innanför målvaktens vänstra stolprot, dit denne inte riktigt hunnit fram trots en parallellförflyttning över marken.

”Otroligt tacksam att få lite speltid och att få bidra till vinst samt jätteglad för all positiv feedback och stöd från samtliga. Fin laginsats, nu gäller det att vi håller i detta hela säsongen ut”, säger Axel efter att ha fixat den tredje poängen och sett till att Viggan är att räkna med i toppstriden. Axel spred sannerligen ljus över tillvaron denna afton, något Fanna IPs kandelabrar inte lyckades med, då matchen spelades i halvmörker, upplevdes det som.

Viggan i 2-1 ledning och endast ca 10 minuter kvar av matchen, vilket onekligen leder tankarna till matchen mot Newroz. När så Fanna ligger på, nickas bollen hem till Harald som för att försäkra sig om bollåtkomst överträder sina revirbegränsningar, något hela Fanna kommun upptäcker, varvid rop på diverse åtgärder ur lagboken påkallas. Till deras stora besvikelse blev det endast frispark, men som gick igenom muren och tvingade Harald att ingripa.
Sista minuterna blev en ända lång väntan på slutsignalen, då Fanna lade i alla växlarna och skyfflade upp långbollar en masse, i hopp om att en flyfotad skulle hinna först, men Viggan stod pall ända in till slutsignalen. Viggan gjorde väl kanske inte en av sina allra bästa matcher, även om ett flertal feta chanser skapades, men det skall i ärlighetens namn sägas att Fanna var ett betydligt bättre lag än vad som tabellen visar.

I och med segern är Viggan åter med i toppstriden, där endast enstaka poäng skiljer den kvintett som befinner sig allra högst upp, även om IK Franke på sistone har fått vittring på täten, något som kommer att testas redan nu på lördag när de kommer på besök till Hägernäs IP.