Viggbyholms IK FF - IK Franke 3-0 (1-0)
Lördag 11 september 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Helt plötsligt var vi framme vid den 12:e omgången och nu kändes de heta drabbningarna innan sommaruppehållet långt borta, även om det denna dag bjöds på värmande solsken precis lagom till att matchen skulle börja. Meteorologerna låg alltså två timmar efter i sina prognoser, något man i och för sig vant sig vid.

Hemmamatch mot IK Franke i dagsljus, vilket var något helt annat än att behöva spela i halvmörker, trots elljus i Fanna, en fredagskväll för en vecka sedan. Då gnällde man på det mesta, allt från mörker över planen till mörker i Viggans annars så alerta spel. Idag blev det glädjande nog ett helt annat ljud i skällan.

För den historiskt lagde kan påpekas att Viggan och IK Franke möttes redan 2011 för första gången, även då i div 3 Norra Svealand. Då blev resultatet 2-2 såväl borta som hemma, varför man undrade lite hur det skulle bli den här gången. Detta särskilt sedan IK Franke gått riktigt bra på slutet med fem raka vinster.

Frågan var om Viggan skulle komma upp i sin normala form nu när man fick spela i dagsljus och hur skulle statusen på IK Franke vara. Frågorna var många men en av dem besvarades ganska snabbt, redan i den 3:e minuten då Hjalmar Thorgerzonn driver upp bollen i mitten och sedan skickar den vidare till den ystre Axel Macquart-Moulin, som är millimeter från att runda målvakten men det bidde bara ett hopslag med den senare.

Johan Sedendahl-Eriksson, som i dag startade och visade med sin speed att han skulle ge Frankerna åtskilliga grå hårstrån, som exempelvis efter 6 minuter, då han skapade Viggans första hörna. Då Johan Peet ännu ej befann sig på banan så fick Lukas Nilsson effektuera samtliga hörnor, vare sig de kom från höger eller vänster.

Det som utmärkte de första 10 minuterna var annars Frankernas avvaktande spel, där man likt gamla schackrävar rullade runt i backlinjen och även involverade sin målvakt i detta rotationsförfarande. På detta sätt skaffade man sig ett stort bollinnehav, dock utan att det resulterade i något som kan rubriceras som spetsfotboll.

Trots detta Bollibompaspel kunde man ändå drista sig till att få iväg ett skott efter 11 minuter, men det var nog endast bilisterna på E18 som kan ha störts av detta. I den 14:e kommer Johan i en räd på högerkanten som tar honom ända ner till kortlinjen varifrån han lägger in en delikat passning i slottet, där Hjalmar är en armlängd ifrån att nå bollen i ett annars utmärkt läge.

I den 15:e spelar Erik Herre ut till Johan som direktpassar in i det nu berömda slottet, där Hjalmar rikoschetterar bollen till Erik som drar på för fullt och där hade man nog tryckt fram en etta på resultattavlan, om man varit snabb på hanen, men det var man nu inte och bollen gick därför strax utanför målvaktens vänstra stolpe, men nära var det.

Viggan spelar nu riktigt bra nu där alla lagdelar har ett finger med i spelet, allt ifrån Harald i målet till Axel och Erik i det främsta ledet. Alla verkar på spelhumör även om Frankerna gör allt i de bakre leden för att störa uppspel och eventuella målambitioner. Riktigt kul att se att såväl tempo, anfallsintentioner som att passningsprocenten stigit hausseartat sedan förra fredagen. Fanns inte något att gnälla på helt enkelt, annat än att ett mål skulle ha suttit fint.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det och i den 19:e börjar det dra ihop sig. Higgs, som var extra giftig denna dag, efter att ha ökat på blodsockret med en mazarin från centrallagret i cafeterian, visade ytterst kvalificerade anfallssymtom när han spränger sig fram på högerkanten och fixar till en hörna för Viggan.

Hörnexekutorn Lukas Nilsson inkallas till den högra hörnflaggan varifrån han utför det han instruerats till. Under bollens framfart i luften sker åtskilliga positionsförändringar som följer ett visst givet förutbestämt mönster, där de rödklädda spelarna avancerar, distraherar och därmed skapar oro i Frankeförsvaret.

Ja, så pass effektivt att den reslige Jonathan Vestman, som i de tidigare matcherna väntat på att få anteckna sig i målprotokollet, kunnat med fart avancera från sin vänsterbacksposition ända in i slottsträdgården, där han likt ett ljushuvud beräknar bollens ankomst så pass väl att han språngnickar in lädret vid målvaktens högra stolprot och så kom utdelningen till sist. 1-0. ”Det var skönt att äntligen få nicka in första kassen för säsongen. Lukas boll var perfekt så det var bara att sätta dit skallen. Stabil insats från alla som ger oss 3 pinnar och en ny fin nolla bakåt”, sa en nöjd Jonte efter matchen.

Två minuter senare är det inte långt ifrån att resultattavlan måste justeras då Johan, som i denna match gör en av sina allra bästa insatser i år, ånyo tränger sig fram ner till kortlinjen och får in bollen i det numer utnötta slottet, där den målhungrige Lukas står och väntar med tummen på hanen. När bollen väl kommer skjuter Lukas från höften men får se kulan vina precis förbi målvaktens vänstra stolpes överdel.

Viggan har nu lagt i fyrans växel och i ett nytt anfall på högerkanten där ett flertal i gemenskap sågar sig ner till kortlinjen varifrån Lukas till sist kan slå in bollen framför mål. Ett backben bromsar dock bollens framfart och när Hjalmar på returen skall slå in bollen över den liggande målvakten, träffar bollen på närskottet en vid stolpen stående back som får bollen på handen.

En given straff var det annars, något som de röda inte var sena att alarmera om, men enligt domaren var avståndet från skytten till den träffade så kort, så att inte ens en reptil skulle ha kunnat hinna få bort armen, de som nu eventuellt har sådana. Viggan trummar dock på och i den 28:e skapar man en ny hörna som Lukas både ordnar och dessutom får lägga.

Marcus Aggebo, ”den flygande humlan” håller sig som vanligt framme, men då bollen kom väldigt långt bak tvingas han nicka bollen in i smeten istället, där den så småningom går upp i rök. Denne Aggebo deltar sedan förtjänstfullt i spelet, genom att i den 34:e medelst en glidtackling à la Hysén avstyra en giftig kontring från Frankerna.

Duracellkaninen Petter Andersson kan sedan i den 38:e minuten, efter att ha fått bollen serverad av Johan, dra på ”Tjocka Bertha” (känd mörsare), men skottets hastighet bromsas i och med att bollen touchar en grön rygg på sin väg mot målet och med den förändrade hastigheten som resultat kan målvakten ta hand om bollen.

I den 39:e minuten tvingas Harald Hemström ur sin påtvingade dvala i målet för att göra ett ingripande, då en Frankespelare tagit sig igenom taggtrådshindren och nu inleder ett försök att nå bollen före Harald, något som misslyckas, då Harald förmodligen innehar hastighetsrekordet på just den aktuella sträckan, men farligt nära var det.

Lukas kan sedan i den 41:a minuten, efter åtskilliga snurrfinter komma i skottläge och får iväg en riktig rökare som stryker ribbans överkant, medan de röda poängterade att målvaktens handskar vidrört bollbanan, men så tyckte inte domare. Dags för vila och även om spelet på planen från Viggans sida såg väldigt stabilt ut var resultatet inte det.

IK Franke hade nu under pausvilan insett att ett måls underläge inte var så farligt, utan det skulle nog gå att justera får man anta, då de första fem minuterna av den andra halvleken inleddes med ett större bollinnehav från de gröna, må vara att detta innehades på egen planhalva och i Mittens Rike, det så kallade breda mittenpartiet.

Petter kan dock i den 51:a minuten få till ett skottläge, men får nu förmodligen emotta en erinran från Ornitologiska Sällskapet i Viggbyholm, som svarar för fågelskyddet i området. David Higgs, Mr Higgs till vardags, kan i den 53:e minuten avleda en soloräd, då han genom en glidflygning ovan gräsytan förpassar såväl boll som spelare ur farozonen, även om de befann sig just i densamma och vi får vara glada att domaren inte kom åt sin visselpipa.

Johan den reslige, kan i den 56:e ta sig fram utmed högerkanten och så pass långt att han får iväg en rökare som kan beskrivas som skott såväl som inlägg, men målvakten stod på pass och tog bollen invid stolpen. Johan ger sig inte utan tar sig minuten efter in i straffområdet och skjuter men träffar en grön rygg som förpassar bollen ut till hörna.

I den 60:e kommer Axel i ett självkonstruerat anfall som tar honom ända in i straffområdet, där han dock välter, men kan liggandes med uppbringandet av sina sista krafter peta fram bollen till unge Max Sjölander, som tar i för kung och fosterland, men då krutet måste ha varit lite fuktskadat blir det ingen fartstrimma efter bollen som dessutom går utanför målvaktens högra stolpe.

Viggan börjar känna pressen av de uteblivna målen, men i den 65:e minuten börjar man ana att något är på gång. Higgs får iväg en av sina patenterade upp på högerkanten som Erik på ett skickligt sätt, genom ett antal undanmanövrar, kan skicka in framför mål. Där dyker en blond kalufs upp som tillhör Max och han får på en perfekt hård nick som i 9 av 10 fall skulle ha gått i mål, men målvakten gör en reflexräddning som var beundransvärd.

Max har inte gett upp sina målambitioner, utan inleder två minuter senare ett eget anfall genom att sno bollen vid mittfältet och driver mot mål, släpper bollen till Erik som sedan ger den till Johan som förser Max med en idealmacka. Den här gången har Max nytt färskt krut i dojjorna och får på en riktig rökare, men målvakten gör en ny idioträddning där alla var övertygade om att det skulle bli mål.

Det verkar helt omöjligt att öka på målskörden synes det som. Det blir en ny Vigganhörna i den 74:e minuten medan Franke får en egen minuten efter. Trots Viggans alla ambitioner verkar det som förgjort att få in bollen i Frankeburen, mycket beroende på en målvakt som hade en av sina bästa dagar just då. Men frågan var om inte Viggans osmotiska tryck till sist ändå inte skulle mala ner Frankeförsvaret.

Efter Frankes hörna kontrar Viggan genom Axel, som tillsammans med Hjalle driver mot mål med endast en back mellan sig, även Max tillstöter. Axel drar backen och lägger en perfekt smörpassning till Hjalle, som efter några fotrörelser skickar in bollen otagbart i nätet, 2-0 var ett faktum och lugnet spred sig på läktaren. Detta tilldrog sig i den 76:e minuten. ”Försökte bara tänka på att inte hamna i offside och sen när väll passningen kom från Axel var det bara att trycka in den” säger den glade målskytten Hjalle.

Om vi hoppar fram ca 10 minuter så kommer André Eliasson farandes på vänsterkanten och kommer ända ner till kortlinjen och efter diverse aktiviteter lyckas han få in bollen till Johan Peet, som i sin tur skickar den vidare till Lukas Nilsson, som efter diverse dribblingar innan han hittar rätt skottillfälle skjuter 3-0 utan att målvakten kan göra något åt det. ” En fin kontring där André hittar in till Peet som sätter in den på en touch till mig där jag drar en gubbe och rullar in den” säger en supernöjd Lukas.

I den 89:e får sedan Franke en hörna på vilken Viggan kontrar och där André nästan är på vippen att få till det på sluttampen då han kom öga mot öga med målvakten. Minuten efter är André i farten igen då han skickar en delikat stickare till Lukas ”Vispen” Hollingworth, som även han får skåda målvaktens öga, dock utan att få höra något nätrassel.

Viggan styrde det mesta under matchen och Frankes enda egentliga farlighet kom på övertid då man var ytterst nära att reducera efter en tilltrasslad situation framför Harald i målet, men avslutet var det inte mycket bevänt med då skottet gick utanför mer eller mindre parallellt med Haralds bur.

Sammanfattningsvis måste man ge en eloge till alla individuellt och till hela kollektivet som visade att man är tillbaka på spåret spelmässigt. Ett utmärkt fungerande försvar tillsammans med hela mittenlinjen som elastiskt rörde sig upp och ner efter behov samt utposterna längst fram, gjorde att det inte fanns något alls att gnälla över den här gången, även om nervsystemet påverkades av den långa väntan på de avgörande målen.