Viggbyholms IK FF - Heby AIF 2-1 (1-0)
Lördag 25 september 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 25 september sken solen på Viggan i alla avseenden när Heby AIK kom på besök. När Viggan mötte Heby borta sken solen också på Viggan men dubbelt så starkt. Då vann man med 3-1 och den här gången bidde det bara 2-1, sedan Heby hjälpt till med ett mål för Viggans räkning.

Heby, som hamnat i ett trängt läge nere i tabellen, hade dock lyft sig i de två senaste matcherna och tagit fyra poäng genom dessa, varvid man plötsligt fått näsan över vattenytan och kunde förväntas vädra mer. Mycket riktigt så hade man med sig dessa ambitioner när man klev av bussen vid Hägernäs IP.

Viggan, som under coach Olaussons regi innan matchen hade fem matcher utan förlust: Heby 3-1; IFK Uppsala 3-3; Fanna BK 2-1; IK Franke 3-0 och Sala FF 0-0, kände å sin sida trycket att ta poäng för att hänga med i den klaustrofobiskt täta toppen i tabellen. Med tanke på målinsufficiensen uppe mot Sala, så hoppades man att torpedfotbollen skulle vakna till liv igen.

När klockan slog 13.00 släpptes de båda lagen ut i manegen, Heby i gula tröjor och Viggan i röda, precis som när man möttes uppe i premiärmatchen i Heby den 5 juni. Viggan hade för dagen Harald i målet placerad i Italien på jobbresa, nu ersatt av Anton Johansson som gjorde premiär, medan Jonathan Vestman var rödlistad efter två insatser uppe mot Sala senast.

Viggan hade tydligen hörsammat bönen om torpedfotboll och inleder snabbt redan i första minuten med att skapa en hörna, sedan Higgs serverat Max en perfekt boll som dock gick ut till hörna. I dess efterspel lyckas Anton Johnson, ivrig att presentera sig i målprotokollet, ta i för kung och fosterland och ytterligare irritera Ornitologiska Föreningen i Hägernäs.

I den 5:e minuten får Viggan en ny hörna som Lukas lägger och några sekunder senare får han även möjlighet att avsluta densamma med en rökare som dock blockas, men ambitionen var god. Det syntes på långt håll att Viggans ambitioner var att hänga med i det ”rat race” som råder i tabelltoppen, vilket speglades i det övertag man hade på planen.

Efter 10 minuter har Lukas stor show på sin vänsterkant och gjorde nog Hebybacken helt yr i huvudet, något som kom att bli återkommande under matchen, men något mål blev det dock inte. Fem minuter senare initierar Lukas ännu ett riktigt bra försök men fortfarande utan nätkänning.

I den 16:e minuten får Viggan en frispark ca två meter utanför straffområdeslinjen och förhoppningarna steg lavinartat, då Viggan sedan gammalt visste vad ett sådant läge kan innebära. Dessvärre uteblev det resultat som alla hade hoppats på. Två minuter senare svarar Max för ett mycket bra grundarbete som Lukas avslutar med ett skott som dock tas.

Ny Vigganhörna i den 20:e matchminuten och Viggan har Heby i ett skruvstäd, till stor del beroende på Lukas snurrfinter nere i det vänstra hörnet. Viggan ligger på men Heby är fast beslutna om att inte släppa igenom något skott som kan äventyra en eventuell poängskörd från Hägernäs IP.

I den 26:e minuten så händer det som en i Heby kommer att få mardrömmar kring under det närmaste året. Viggan kommer farande på högerkanten och ett farligt inspel direkt framför mål rensas undan av en av Hebys försvarare. Han får på en perfekt träff på bollen som går som en raket upp i krysset i det egna målet och Viggan leder med 1-0 efter denna hjälpinsats.

Minuten efter kommer Max helt ren med målvakten men kommer för nära, så möjligheten till att sikta höger eller vänster uteblir helt. Petter, som är ledare för Viggans Duracellkaniner i mitten, kan trots en smärtande ”bluetoe” ändå få iväg ett skott utifrån som dock tas av målvakten. Minuten efter kommer Viggan i ett nytt bra anfall där Lukas i ett bra läge dock lyckas få bollen på fel sida av stolpen.

Dessvärre avtog Viggans alerthet under slutet av den första halvleken och månget pass blev ofta illa riktat, liksom att man tappade boll i uppspelen, vilket gjorde att man önskade att det skulle bli halvtidsvila. Även om Heby var i stort behov av poäng och kämpade med näbbar och klor, så lyckades man inte direkt oroa Vigganförsvaret nämnvärt då det var kompakt bakåt.

Det skall noteras att Diagonal-Higgs var ytterst framgångsrik i sina 45-graderspassningar som gick över hela planen, likt missiler med adresslapp. Flajerna med Lukas och Johan var effektiva med inbrytningar från respektive kant men utan att leda till några mål. Erik och Axel fastnade som oftast i Hebys välutlagda taggtrådsnät framför mål, något man tydligen lärde sig förra helgen när de fick syna oss i sömmarna mot Sala.

Trots att Viggan dominerade stora stunder, kunde man inte omvandla det till några direkta målchanser, vilket nu började oroa publiken och särskilt de som var med och såg matchen mot Sala. Frågan var nu om man under pausvilan skulle kunna hitta på något som luckrade upp det kompakta Hebyförsvaret.

Ja, nog började det förtroendeingivande med en hörna redan i den 46:e minuten som sedan avslutades utanför. Denna hörna följdes upp av en ny hörna tre minuter senare med samma resultat. I samma minut kan Aggebo göra en utstuderad ekvilibristisk finess som lurar backen, med påföljd att Axel kan få bollen. Axel, som gärna vill komma med i målprotokollet igen, tar i för kung och fosterland och skjuter över.

Lika mycket som Lukas dominerade under den första halvleken, kunde Johan nu visa framfötterna i den andra på sin kant, som exempelvis i den 54:e, då Viggan kommer i ett bra anfall där Johan lägger av en rökare som Axel är nära att kunna vidarebefordra in i mål. Med tanke på det spelövertag Viggan hade, utan att få någon utdelning, började oron att sprida sig.

Så händer det som bara inte får hända. Heby har ryckt fram på högerkanten och lyckas med en skottlobb som går över Anton Johansson i Vigganmålet och plötsligt var det kvitterat till 1-1. En rullgardin med texten ”Gone fishing” kändes plötsligt mycket oroväckande med en halvtimme kvar att spela.

Viggan ger dock inte tappt, utan i samband med en hörna i den 64:e kommer ett samfällt vrål ur 10 strupar ”HANDS!” men domaren viftar avvärjande, vilket vi kanske skall vara tacksamma för i ett senare skede av matchen. Två minuter senare får Heby en hörna och nu känner man svettdropparna tränga fram utmed ryggraden, men det hela blev ofarligt.

Viggans kanske mest givna målchans kommer i den 70:e minuten, då Johan får iväg ett inlägg till en framrusande André, som vecklar ut sin långa lekamen när han med fötterna först störtdyker mot bollen och får den i rullning mot den bortre stolpen. Undertecknad som var närstående tippade på mål, men bollen rullade utanför den bortre stolpen.

Ny Vigganhörna i den 71:a minuten och efter det företogs ett flertal ouppklarade skottförsök mot Hebyburen men utan resultat. Två minuter senare skjuter Erik i stolpens utsida och nu började man ana ugglor i mossen. Skulle det här bli en sån där match där inget funkar? Ja, det såg sannerligen ut så.

Men så i den 78:e får Viggan ännu en hörna effektuerad av Lukas Nilsson. Den här gången går bollen så småningom ut till Max Sjölander, som i matchprogrammet marknadsfört sig som en hårdskjutande spelare. Max får på en riktig rökare som letar sig upp i det bortre krysset och ny Vigganledning med 2-1 och en kvart kvar att spela.

Alla vet vad som kan hända på en kvart, ett farligt frisparksläge eller en straff som kan förstöra även en strålande solskensdag. Viggan fick tydligen ett adrenalinpåslag efter målet och suktar efter mer. I den 80:e minuten lägger Lukas en frispark som skapar total kalabalik framför Hebymålet.

I slutskedet av matchen kommer den reslige vänsterbacken Anton Johnson att spela huvudrollen i ett drama som utspelar sig framför Viggans mål. Heby var 100-procentigt övertygade om att de skulle ha straff i en situation där Anton enligt dem var alltför stor för deras bästa, men domaren viftade även bort denna straff vilket var tur för Viggan.

I den 86:e en hörna från Heby som inte skapar någon farlighet. Tre minuter senare har Viggan ett nytt givet målläge men där någon, ej nämnd, skjuter utanför. Och än värre skulle det bli om vi talar om missade målchanser. I den 94:e kommer Lukas Hollingworth fri med målvakten, varvid alla blickar sträcker sig mot resultattavlan. Mål? Nej.

Äntligen blåser domaren av matchen och Viggan kan anteckna sig för ännu en trepoängare och är definitivt med i den absoluta toppen. Kanske inte någon av Viggans bästa matcher, även om alla drog sitt strå till stacken. Trots den lilla numerären kan man inte annat än beundra försvaret som är lika elastiskt som ett gummiband när det börjar dra ihop sig även på motståndarsidan.

Mittfältet, som är en samling Duracellkaniner under ledning av kapten Bluetoe, är om möjligt än mer elastiska i sitt spel, vare sig det rör sig framåt eller bakåt. Med tanke på att torpedparet Erik & Axel, som besitter oanade hastighetsresurser, ofta tvingas såga sig genom motståndarnas försvar, kanske det vore läge att understundom testa några katapultbollar över försvaret som gossarna kan springa på?