Viggbyholms IK FF - Procyon BK 3-2 (2-2)
Lördag 9 oktober 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP

Så var det dags för den sextonde omgången av årets upplaga i division 3 Norra Svealand. Den här gången var det Procyon från Uppsala, som Viggan mötte innan sommaruppehållet på årets förmodligen varmaste dag. Den gången slutade det med en 3-0 seger för Viggan. Nu var frågan hur höstformen såg ut för de respektive lagen efter Viggans lite oväntade poängsump i söndags mot Uppsala Kurd.

Normalt sett brukar säsongen redan vara avslutad vid den här tidpunkten, men nu spelas det på och det ända till den 20 november med allt vad det innebär vädermässigt. Denna dag var minst sagt surmulen i ett meteorologiskt perspektiv, då man nästan fick gå hukandes på planen även om det inte regnade som förra helgen.

Planen var i så pass uselt skick att den mer såg ut som efter slaget vid Lützen, efter att Hägernäs IP numer även ockuperas av rugbylag och amerikansk fotboll, då det uppenbarligen råder en stor insufficiens på kommunala planer. Den som hade tid att räkna hålslagen i mattan efter alla dobbkontakter med densamma, kunde snabbt komma fram till en perforering på 412 dobbhål/kvadratdecimeter.

Hur detta skulle påverka spelet var det dock ingen som kunde förutse, men spel skulle det bli på denna höståker, om ej nyplöjd så dock nydobbad. Efter den lite oväntade poängförlusten (2-2) förra söndagen, var Viggan nu i skriande behov av poäng för att hänga med i det ”rat race” som utvecklat sig i den övre sfären av tabellen.

Domaren kunde blåsa till spel kl 13.00 denna höstkulna eftermiddag inför ett extremt litet åskådarantal, 30 st, förmodligen det minsta sedan klubben bildades 1930. Det är ju inte var dag som Viggan spelar i division 3 och dessutom är med i den absoluta tabelltoppen, så frågan inställer sig då naturligt om fotbollsintresset har svalnat för denna ärorika klubb.

Hursomhelst, verkar detta inte påverka spelarna nämnvärt, åtminstone inte om man ser till hur man agerar på planen och även utanför för den delen. Redan i den första minuten kan Axel tränga sig fram så pass långt att han skapar en hörna. Resultatet av den var inte helt oävet men trots Higgs anmälan om tröjdragning så blåste domaren för frispark för de blårandiga.

Men det skulle bli bättre. Ty i den 3 minuten kommer den högreste André Eliasson farandes på högerkanten och lyckas tråckla in bollen till Max Sjölander, som i sin tur får in bollen till Axel Marcquart-Moulin, som helt ren med målvakten kan knoppa in 1-0 till Viggan. Tre minuter senare är det Johan Sedendahl-Eriksson som från mittlinjen gör en formidabel löpning med boll utmed högerkanten.

Väl framme vid kortlinjen spelar han in bollen precis framför målet, och även om ingen röd hade tårna utfällda just i det ögonblicket, blev backen så frustrerad att han tvingas slå ut bollen till hörna. Även om det inte resulterade i något så skall det inte gnällas över Viggans hörnimpotens denna gång, även om Viggan vann denna gång endast vann hörnstatistiken med 4-3.

I den 13:e minuten kommer Viggan i ett skolboksanfall som initierats av Petter Andersson. Genom ett fint växelspel med Axel tar han sig ända ner till kortlinjen, där han spelar tillbaks till Axel som lägger en passning till Johan som står inom skottsektorn. Denne avfyrar stora kanonen och om elevationsvinkeln varit 4 grader lägre hade det lyst rött för nätkänning.

Då vaktmästarna glömt att sätta ut skyltar för halkvarning, drabbas den unge Marcus Aggebo i den 15:e minuten av underlagets beskaffenhet så illa att han välter. Dessbättre blockas det skott som strax därefter avlossas från en blårandig som var snabb att utnyttja den uppkomna situationen.

Minuten efter gör Harald Hemström i målet en av sina patenterade utsparkar på 75 meter som är adresserad till André. Han får ett lysande tillfälle att avancera in mot mål men fälls ca fem meter från straffområdeslinjen. Frisparken som därefter läggs av Lukas Nilsson går över muren men plockas av målvakten.

Tre minuter senare får Procyon en vänsterhörna som reds ut, men i efterspelet anfaller man utanför begränsningslinjen för Viggans högra straffområde. Den blårandige försöker ta sig förbi den reslige Higgs, men då det verkar utsiktslöst, försöker han istället att lobba över honom men bollen tar då Higgsens ena arm, något domaren ser i den 22:a minuten.

Straff utdöms och på denna kan Procyon kvittera, då Harald för tillfället hade fel kompasskoordinater inställda på gps:en. 1-1 blev resultatet av detta. Viggan hade börjat mycket förtroendeingivande men Procyon, som för övrigt var utrustat med några f.d. allsvenska spelare, imponerade understundom med kreativt och bollsäkert spel.

Resultatet av detta märktes om inte annat under den senare delen av halvleken, inte minst efter en halvtimmes spel, då man tillskansar sig en frispark i den 33:e från ca 15-20 meter. frisparken skjuts så pass hårt att Harald trots ett väl utvecklat bröstparti är oförmögen att behålla bollen i famnen, varvid en alert blårandig snabbt är framme och ouppvaktad petar in returen till 1-2.

I den 35:e kommer Viggan i ett bra anfall, där Johan driver upp bollen på högerkanten för att närmare kortlinjen dra in bollen till Axel som är ytterst nära att skarva in bollen. I närkontakt med målvakten hamnar dock bollen på fel sida av stolpen. Fyra minuter senare fälls Petter och Viggan får en frispark på ungefär samma avstånd som Procyon tidigare, men nu på motståndarnas planhalva. Lukas skjuter, men just över.

I den 40:e minuten fixar André en hörna som Peet lägger. Med sin vänsterdoja lyckas han skruva hörnan i den bortre stolpen så att bollen går ut. Då kommer Max flygandes men bollen roterar fortfarande kraftigt, varför han inte får till någon fullträff. I den uppkomna kaotiska situationen framför mål välts Higgs överända och det fanns önskemål om en juridisk tolkning av det inträffade, något som dock avslogs utan votering.

Minuten efter får Viggan inkast och på det vidarebefordrar André bollen till Peet, som vid mottagandet träffas av en fot i diafragman varvid han biter i gräset. Detta tilldrog sig strax utanför Procyons vänstra straffområdeslinje. Den påföljande frisparken, som Peet själv verkställer, tar dock i muren och ut. Men halvleken är inte över än.

I den 43:e får Viggan ett nytt inkast från högerkanten som långkastaren André effektuerar. Bollen kommer sedan i retur till honom och på det inlägget kommer bollen till Higgs, som använder huvudet till att nicka bollen mot mål, men precis då bollen skall till att överskrida mållinjen dyker Axel upp och dunkar in 2-2 för säkerhets skull.

Men det är inte över än. Efter avspark tar sig de blårandiga in på Viggans planhalva och nummer 11 kommer i så pass bra skottläge på högerkanten, så att han kan avlossa stora kanonen med påföljd att Harald tvingas till en TV-räddning för att slippa hämta ut bollen ur nätmaskorna. Efter den påföljande hörnan uppstår en hel del oroligheter framför mål innan Harald till sist kan lägga vantarna på bollen.

Ja, det var onekligen en händelserik halvlek med böljande spel, men otroligt starkt av Viggan att komma tillbaka efter den snabba händelseutvecklingen. Det var nu helt uppenbart att Procyon inte var att leka med, vilket man i och för sig hade sina aningar om redan innan matchen. Nu var frågan vilket lag som skulle dra det längsta strået.

Viggan börjar med ett inkast i den 48:e, där katapult-André kallas in då hans inkast är att jämställas med en hörnspark. Bollen når så småningom Max som laddar vänsterdojjan i ett försök att skapa ett hål i någon av backarna, vilket misslyckas då det uppenbarligen var för tjockhudade. Men ett ganska bra läge var det annars.

Två minuter senare en Vigganhörna som rinner ut i gräset. Procyons spelare är ingalunda ofarliga och det syntes att de varit mer förr och när de väl anfaller så blir det med emfas. I den 53:e skjuter de i och för sig från långt håll, men skottet är hårt och bollen vobblar sig fram i luften och går åt höger en bra bit utanför, varvid Harald kunde andas ut.

I den 55:e får Lukas chansen med en frispark ute på vänsterkanten som höll på att ställa till det framför mål. I den 59:e kan Max, efter fint förarbete från Johan, göra ett inlägg som inte är långt borta från att någon får en tå på, men bollen rinner ut. Även om Max knappt gör utslag på vågen så tillhör han en av Viggans vassaste artillerister.

Det är något han exempelvis ger prov på i såväl den 66:e som 69:e minuten, då han först skjuter strax utanför och vid det senare tillfället svedde stolpens utsida så att bollen går i burgavelns utsida. Strax efter, i den 72:a minuten, får Peet ut bollen till Johan, som idag gör ännu en kanonmatch, och slår in bollen framför mål där André väntar med släggan.

Med en enkel Tuplov gör han en kvartsrotation med bålen och skjuter på direkten in otagbart för målvakten och gör 3-2 för Viggan. Han säger själv ödmjukt efteråt: ”Jag har fått många öppna lägen på Johans inlägg nu flera matcher i rad utan att leverera, så det var skönt att kunna smälla dit den på just ett sådant!”

Till saken hör att en av Procyons spelare (nr: 13) i den 63:e minuten drabbas av sitt andra gula kort och därmed tvingas avgå. Detta leder förstås till ett mer öppet spel, vilket Viggan bl a utnyttjar i den 77:e minuten, då Max efter ett pass från Hjalle ånyo får på en rökare som såg ut att gå in i mål. Målvakten lyckas emellertid få upp en näve medan han går ner i brygga och räddar ett givet mål.

I den 79:e får Axel ett kanonläge att spika igen matchen, men skottet går utanför och i den 87:e fångar han upp en boll och balanserar på kortlinjen innan han får in den framför mål, där Lukas Hollingworth hade gjort mål om han hade nått bollen, men nära var det. Men det är tre minuter kvar av ordinarie tid.

I den 88:e är Procyon ytterst nära att kvittera, men Aggebo lyckas slå ut bollen till hörna precis invid stolpen. Den påföljande hörnan var ytterst nära att resultera den också, så där kom Viggan undan med skinnet i behåll, men ack vad nära det var. Men Viggan skulle få en chans till.

I den 90:e minuten spelar Hjalle fram Lukas, som kollrar bort försvaret inne i straffområdet med den ena piruetten efter den andra, tills han slutligen fälls av den haltande målvakten, varvid domaren blåser straff. Lukas som ännu nte studerat Magnus Erikssons Allmänna Landslag från 1432, där det i §22 andra stycket står: ”Dom över fälld man skola ej verkställas av den fällde själv.”

På nysvenska kan det utläsas som att den som fälls ej skall lägga straffen själv, vilket Lukas vid detta tillfälle fäste föga notis om, utan placerar bollen på därför avsedd plats. Han kan nu avgöra matchen definitivt. Plötsligt blir det lufttomt på läktaren, då alla tar ett djup andetag. Lukas tar sats och klipper till, men för hårt så att bollen går över.

Viggan har sedan en chans till att frisera siffrorna uppåt, då Anton Johnson lägger en räkmacka till en i hög hastighet framåtskridande Viking Peterson, som med all sannolikhet skulle ha förvaltat den passningen mer än väl om han nu tillåtits i sin framfart. Men när han började närma sig avtryckaren fälldes han bakifrån och det hela slutade med en frispark och sedan var matchen över.

Tre ytterst viktiga poäng var bärgade och det är bara att gratulera till ännu en i raden av framgångsrika matcher. Coach Olausson & Co har nu inte förlorat någon av sina egenregisserade matcher, med fem vinster och tre oavgjorda, vilket genererar 18 poäng av de hittills inspelade 36 poängen. En eloge även till Procyon som var betydligt bättre än vad man minns och som tappert kämpade trots sin mindre numerär.