BKV Norrtälje - Viggbyholms IK FF 1-2 (1-2)
Lördag 16 oktober 2021, kl 14.00 på Norrtälje Sportc.

Med endast sex omgångar kvar av denna komprimerade säsong har Viggan lyckats etablera sig bland topplagen, viket säkert är en överraskning för många utomstående. För att få vara med i den absoluta toppen gäller därför att man försöker ta så många poäng som möjligt i varje match, vilket man även lyckats ganska bra med så här långt, även om man tappade några onödiga pinnar mot Sala och Uppsala Kurd.

Den här gången gällde det BKV Norrtälje, gamla bekantingar från tiden när Viggan senast låg i division 3, 2012. Då, 2012, när lagen möttes för första och enda gången innan i år, så vann BKV bägge mötena med 5-0 respektive 2-1, så det var inte utan viss ödmjukhet man närmade sig Sportcentrum denna gång.

I mötet den 23 juni hemma på Hägernäs IP i år lyckades Viggan få revansch och vinna med 2-0 i den fjärde omgången trots hårt motstånd från BKV. BKV hade dessutom besegrat Sumpan och då gett dem deras första förlust, så det var med all respekt Viggan drog på sig sitt vita bortaställ denna dag uppe i Norrtälje. Under en klarblå himmel med en strålande sol och stark vind skulle denna drabbning avgöras.

Viggan var som sagt i skriande behov av poäng för att få hänga med de andra i toppen, medan BKV för tillfället parkerat sig i mittenregionen av tabellen och av den anledningen kunna känna sig lite mindre hungriga, vilket skulle visa sig vara en totalt felaktig analys. I detta Roslagsderby låg en hel del prestige i potten, något som skulle framgå av den intensitet som kom att känneteckna matchen.

Viggan började med såväl vind som sol i ögonen, något man kanske skulle kunna komma undan med om man är lagd åt bortförklaringar, men så var ingalunda fallet. Likt förra mötet startade BKV med stor frenesi och kan efter 1 minut och 45 sekunder ta ledningen med 1-0 i ett läge som inte såg allt för alarmistiskt ut. Men efter en perfekt passning in i slottet från en vitklädd på högerkanten som ville hjälpa backarna (alltså inte en back), var det en ”piece of cake” för BKV att slå in bollen i mål.

På BKVs hemsida sammanfattar man det så här: ”Vi inleder strålande och tar ledningen med 1-0 redan i andra minuten när Edon snappar upp en "indianare" från motståndarback och sätter dit den. Tycker vi är betydligt bättre än motståndaren under i stort sett hela första halvlek fast vi underpresterar på några positioner”. Man kan absolut hålla med om att BKVs unga och alerta lag ofta var etta på bollen och etta i bolldueller, men i övrigt var det tämligen jämnt.

Viggan får en frispark i den 4:e minuten som Lukas lägger ca tre meter utanför BKVs högra straffområdeslinje. Tyvärr blir den för låg med en snabb rikoschett ut i plan som följd. Minuten efter kommer Hjalmar Thorgerzon farandes på högerkanten, en position han hade utlokaliserats till då Johan var sjuk. Max, som är riktigt på alerten denna dag passar på att använda huvudet på Hjalles inlägg och så pass bra att målvakten tvingas slänga sig och mota ut bollen.

I den 7:e kan André Eliasson få fram en ormdödare till en framspringande Axel Macquart-Moulin, som dock är någon nanosekund långsammare än den utrusande målvakten. Nu trodde man att Viggan hämtat sig från den inledande kallduschen, men i den 11:e minuten är BKV ytterst nära att kopiera sitt mål, men bollen går halvparallellt med mållinjen sedan unge Marcus Aggebo fått en fot med i laget. Men ack vad nära det var med en ny avrivare.

Men det var inte slut där. Minuten efter får BKVs målvakt på en fin parabelboll, som passerar alla församlade och friställer en flyfotad BKV:are, som accelererar i ensamt majestät mot Harald Hemström I Viggans bur. Alla rödögda tar ett djupt andetag. Men dagens store hjälte i Viggan lyckas förlänga ena benet med 10 procent, vilket räckte för att hans ena sko skulle komma närmare bollen och styra bort densamma.

Nu börjar det bli svettigt i Viggans stabstält efter denna frejdiga inledning från BKVs sida, men när nöden är som störst är ofta hjälpen som närmast. Viggan har ruskat av sig det som hänt och biter ihop för att ta nya tag, där Hjalle och Max blir ett radarpar på högerkanten, innan Hjalle själv tar sig in i det minerade området, där han fälls över ända. Då det saknades punkter på planen fick domaren själv stega upp vad han trodde var 11 meter och varifrån straffen skulle komma att läggas.

Med tanke på att Viggan nyligen bränt två straffar, var det två personer som i all försiktighet fjärmade sig från den utpekade punkten. Istället klev den 19-årige Max fram till utslagspunkten, samtidigt som han förmodligen kände hela nationens förväntningar på sina axlar. Han tar sats. Målvakten går åt vänster (sett från Maxens håll) medan bollen sitter kristallklart i den andra hörnan. Kvitterat till 1-1.

Nervsystemen innanför de vita tröjorna började nu räta ut sig igen och man kunde nu åter börja från noll. Hjalle, som denna dag spelade en av förstafiolerna, kommer åter på högerkanten och får in en perfekt boll bort mot en framskjuten Lukas Nilsson, som för att öka bollens hastighet, språngnickar bollen mot mål. De flesta var nog av uppfattningen att bollen skulle gå in i den bortre burgaveln, då målvakten var på andra sidan av målet (dock framför detsamma). Bollen smet precis utanför stolproten.

Matchen står nu och väger och kan i princip sluta hursomhelst. Då, just då i den 25:e minuten, kommer Peet farande på mitten och ser en lucka bland alla försvarsben och lyckas i den uppstådda luckan med millimeterprecision få fram bollen till den reslige André Eliasson. André försöker dra sig till minnes hur han avgjorde matchen mot Procyon veckan innan och tar ut sin logaritmiska position på planen.

Då var det genom en enkel Tuplov, där han medelst en kvartsrotation med bålen skjuter in bollen otagbart för målvakten, vilket också blev segermålet för Viggan. Nu befinner han sig ungefär i exakt samma position och drar högerfoten ur hölstret och skjuter från höften. Ingen fattar något, inte minst målvakten som står kvar vid den bortre halvan av målet medan bollen går i det andra hörnet.

Med ett tillskansat lugn emottar André den tillskyndande gratulationsmassans hyllningar till målet, som skulle visa sig inte bara leda till ledning utan också slutligen även till seger. 2-1 till Viggan och hägrande tre poäng. Men det är långt ifrån över än. Fyra minuter senare får Viggan en frispark från samma koordinater som tidigare men bollen går utanför. BKV har insett att man tappat en ledning och staben manar på till anfall, något man inte är sena att efterkomma i BKV.

I den 30:e minuten fixar man således till en dubbelhörna, där man på den första testar Haralds elasticitet då denne utför en s.k. idioträddning, där han med en hand, halvvägs upp i luften och parallellt med marken, lyckas styra ut bollen till en ny hörna, för vilket han sedemera kommer att erhålla Patriotiska Sällskapets Förtjänstmedalj i guld att bäras med gulgrönt band. BKV:arna undrade nog om det var Batman Jr som de hade att göra med.

Sedan Viggan pustat ut efter denna solklara målchans är det dags igen minuten efter då BKV skapar ett friläge, men där Harald studerat Susanne Lanefeldts knipövningar ingående, och medelst en knipövning med benen kan han åter förhindra en ryggkrökning i nätmaskorna. En onekligen svettig period för Viggan men man red ut den stormen också.

Viggan skapar en dubbelhörna som Peet lägger, varpå Aggebo gör ett försök att direktskarva den första i mål medelst högt uppdraget knä men utan resultat målmässigt. BKV kontrar med en egen hörna i den 41:a minuten. Två minuter senare lägger Hjalle ett inlägg som Lukas försöker nicka i mål, men den här gången var han med på noterna och tar bollen. Strax därefter får BKV en ny hörna och sedan var det halvtidsvila.

Den andra halvleken börjar med att André redan i den 3:e minuten hamnar strax utanför BKVs målvaktsområde. När han får ögonkontakt med målvakten drar han på stora kanonen, varvid alla rödögda snabbt skriver ner 3-1 till Viggan, men skottet tar i aluminiumramen så träflisorna yr om det, som om det varit enligt gammalt.

BKV har med största sannolikhet druckit adrenalinhöjande vätskor i pausen i hopp om att uppnå en kvittering i första hand, något man blir varse i den 50:e minuten, då man efter en frispark är nära att med dobbarna penetrera Harald i målet, med påföljd att två gula kort delas ut, ett till vardera laget där det ena var för dobbar och det andra för knuffprotest.

Den andra halvleken var sedan en utdragen kamp om att försöka göra nästa mål, för att komma ikapp respektive dra ifrån. Viggan skapar två hörnor, i den 60:e som läggs av Lukas och i den 62:a där Peet är exekutor. I den 65:e får Viggan en frispark nere i BKVs försvarsområde vilket leder till en kontring.

BKV kommer med ett par tre man i ett hastigt påkommet anfall, där den yttre anfallaren kommer så nära Harald att han kan känna dennes andedräkt. I en lätt snäv vinkel drar han på en rökare som normalt skulle ha gått in, men Haralds nypedikurerade fötter är i högform och medelst en ny fotparad räddar han åter målet från påhälsning. På returen kommer några välkomna vita ben fram och avstyr det nya skottförsöket.

Matchen böljar fram och tillbaka i jakten på det förlösande målet och när BKV får en hörna i den 77:e minuten stiger pulsen, men man kan snart andas ut igen. Stress och nervositet hos de vita gör ofta att kortpassningsspelet inte håller högsta kvalitet med påföljd att missade passningar ofta ger motståndana en fördel i sin uppbyggnad av nya anfall.

När klockan börjar närma sig 90 minuter tror nog mången att det hela skall sluta lyckligt för de uppresta vita spelarna, men då domaren låter klockan oavbrutet få ticka på stiger nervositeten bland dem som just nu innehar tre poäng och när klockan står på 95 minuter stegras detta till ett crescendo då BKV får en hörna, som dock blir resultatlös. Sen var matchen slut.

BKVs hemsida sammanfattar det hela så här: ”Vi har inga marginaler med oss idag. Vi gör inte någon topprestation men det gör inte motståndaren heller, jämfört med när vi mötte dem i våras presterade de mycket sämre idag. Men de har en duktig målvakt som kombinerat med vår oförmåga att sätta dit bollen gör att de går segrande ur striden i dag med 1-2.”

Ja, det måste man nog instämma i. Viggans försvar fick utstå ett enormt osmotiskt tryck långa stunder och för det skall de ha en eloge för sin driftighet att hålla rent framför Harald och gick inte det fick Harald själv rycka in och reda upp saker. Framåt var det idag inte lika intensivt som man blivit bortskämd med under året, men det kanske kommer, eller måste komma, i matchen mot Newroz nästa helg.

Alla lagen i toppen kommer nu under de närmaste omgångarna att möta varandra, varför tabellen kan se helt annorlunda ut när sista matchen spelas den 20 november. Bättre passningsspel, snabbare uppspel, varvat med en och annan löpboll kan säkert sätta myror hos lagen framöver. Men Viggan har så här långt överträffat alla prognoser, men måtte inte det nu dämpa ambitionsnivån framöver.