Newroz FC - Viggbyholms IK FF 1-0 (1-0)
Söndag 24 oktober 2021, kl 19.30 på Bredängs BP

I den 18:e omgången av division 3 Norra Svealand skulle det avgöras vilket lag av Viggan och Newroz som skulle haka på IFK Uppsala i serieledningen. Bataljen skulle utkämpas i Bredäng en sen söndagskväll i absolut beckmörker, må vara att planen var upplyst. En icke oansenlig skara Newrozsupportrar trotsade kylan och blåsten för att med hemmagjorda ramsor stötta hemmalaget.

Förutsättningarna inför matchen var att Viggan och Newroz båda hade 39 poäng, fyra efter IFK Uppsala, men ett före jagande Sumpan. Laget som vann skulle alltså haka på Uppsala i detta rat race. Till sammanhanget skall fogas att samtliga lag i den kvartett som utkristalliserats i toppen av tabellen kommer att möta varandra inom den närmaste framtiden, vilket gör det svårt att fastställa de slutliga placeringarna.

Av de fyra omgångar som återstår så möter lagen i tur och ordning:
IFK Uppsala: Västerås IK; Viggan; Newroz och Sundbyberg.
Newroz: Norrtälje; Sundbyberg; IFK Uppsala och Fanna BK.
Viggan: Sundbyberg; IFK Uppsala; Fanna BK och IK Franke.
Sundbyberg: Viggan; Newroz; Norrtälje och IFK Uppsala.


Viggan hade i den senaste matchen precis klarat av Norrtälje borta med 2-1 och ville gärna rida på den vågen, medan Newroz besegrat Västerås med 3-1, så utgången denna sena afton var ytterst svår att tippa. Viggan hade inför kvällen drabbats av en del manfall, sålunda hade två av våra forwards, André Eliasson och Erik Herre skadats och under matchen skulle även den tredje tvingas utgå på grund av skada. Dessutom hade konvalescenten Higgs inkallats som bänkvärmare.

Alla som var med i hemmamötet minns säkert hur Newroz tack vare en feldömd frispark på övertid kunde få med sig alla tre poängen hem. Den här gången hoppades Viggan att fru Fortuna skulle vara på deras sida, men det var hon inte skulle det visa sig. Newroz hade uppenbarligen intalat sig att sätta hög press på Viggan redan från start, vilket de också gjorde med en hörna efter tre minuter som följd.

Viggan kontrar dock och minuten efter kan Johan Sedendahl-Eriksson speeda fram på högerkanten och oroa motståndarna, särskilt som det ledde till en hörna. Det gick snabbt att se att mycket stod på spel för bägge lagen, då det var kamp om varje boll, även om Newroz i det här skedet av matchen var mer lyckosamma. Så pass lyckosamma att man efter ett högerinlägg kan slå in bollen vid Haralds högra stolprot, så lite flaxartat var det ändå. 1-0.

Viggan hämtar sig dock snabbt och kan minuten efter genomföra ett bra anfall, där Nils Pasthy inne i slottet testar ett skott som dessvärre tar i någon av de mer köttsliga delarna på en motståndare, men ett bra tillfälle var det. Sedan kommer en period där Newroz får onödigt mycket att säga till om, vilket bl a leder till en hörna i den 12:e minuten.

Mycket av Newroz övertag går att utläsa i de otaligt mindre lyckade kortpassningar som Viggan utförde, vilket ofta ledde till att Newroz kunde gå till anfall stup i ett. Kan man jobba bort denna fäbless för dessa passningar skulle mycket vara vunnet. Trots dessa felpass som direkt medförde bolltapp, så kämpade man ändå till 100 procent. I den 22:a minuten får Johan på ett skott, ej alltför hårt, som målvakten tar, där Lukas Nilsson förgäves viftade med sina semaforflaggor allt han kunde för att få Johans uppmärksamhet, men vi får skylla på mörkret.

För att återknyta till vikten av ett framgångsrikt passningsspel, kan vi i den 23:e minuten ge ett exempel där Viggan kommer i ett bra anfall men där den sista passningen lämnade mycket övrigt att önska. Just nu befinner sig Viggan lite i brygga, då Newroz kontrollerar matchen i stor grad genom ett eminent passningsspel med snabba ruscher.

Med tanke på allt som stod på spel, framstod Viggans spel som ganska stressat och lite okontrollerat, mycket beroende på Newroz press framåt. I den 25:e får motståndarna en ny hörna dock utan resultat. Uppenbart hade man siktat in sig på att punktmarkera Nils Pasthy, som så här långt in i matchen hade välts över ända två gånger. Men det var ingenting mot motståndarna, som vid det här laget hade lagt sig sex gånger utan större konfrontation.

I den 37:e får Newroz på en bra rökare men den här gången går skottet över, men det upplevdes som farligt på håll. I den 38:e minuten får Viggan till ett bra anfall, där Axel driver upp bollen på högerkanten och som till sist går till Max Sjölander, som medelst en liggande rättvänd bicicleta försöker skjuta på direkten, vilket dessvärre misslyckas då det endast blev ett hål i det nedre ozonskiktet. Men bollen tar i vilket fall på en motståndararm.

Detta är något som alla de röda snabbt upptäcker och medelst handuppräckning försöker de uppmärksamma domaren om det inträffade, något som avisas. Axel som blir utom sig av frustration säger: "HUR KAN DU INTE SE ATT DET ÄR HANDS?" vilket den gode Axel inte skulle ha gjort då domaren inte ville ha några invändningar. Som tack för informationen erhöll dock Axel ett gult kort och motståndarna fick en frispark istället för att Viggans anfall skulle kunna fortsätta.

Viggan som mer och mer tagit över matchen kommer i den 40:e genom Johan på högerkanten ända ner mot kortlinjen, men inlägget/skottet går både över och utanför. Tre minuter senare uppstår ett liknande scenario men den här gången ledde det till en hörna som Peet exekuterar. Bollen antar en lämplig bana som passar Nisses huvud perfekt, men stark sidvind leder bollen just utanför målvaktens högra stolpe.

I de 45:e kommer Lukas på en av sina dribblingsturnéer och så pass långt att han endast är några meter utanför straffområdets vänstra sida, då han fälls varvid man spontant förväntar sig en röd frispark men icke så. Istället blir det motståndarna som fick den till stor förvåning. Med tanke på alla motståndare som fallit, vid det här laget nio stycken, så blev det en del tilläggstid.

Sammanfattningsvis måste man tillstå att Newroz hade det mesta av spelet under en stor del av den första halvleken, mycket beroende på Viggans felpassningar och därmed tillhörande bollförlust, men Viggan kom starkt på slutet vilket bådade gott inför den andra halvleken. Pausen användes till att slå alla kloka huvuden ihop inne i omklädningsrummet, där alla var överens om att man skulle gå ut och köra över motståndarna.

Viggan inleder den andra halvleken på samma sätt som Newroz inlett den första och där bl a Max och Johan växelspelar nere i högerhörnet för att till sist få in bollen i smeten, där nog mången räknade med att den skulle hitta ända in i nätet efter tre minuters spel, men så icke. Nu råder ombytta roller och Viggan lever upp till den ed man svor inne i bollhuset. I den 50:e kommer man i ett nytt anfall som till sist blåses av för offside.

I den 55:e får Axel en löpboll som han är så när att ta med sig in i mål, men en back lyckas få ut bollen till hörna just bredvid stolpen. Nu hänger ett mål i luften känns det som. Men minuten efter kommer Newroz i en kontring, där Harald Hemström i målet tvingas till en fotparad för att förhindra en resultatförändring.

I den 58:e skadas Axel så illa att han kräver vård av vår naprapat David Rolfsson och efter lång diagnostisering bärs Axel av planen för eftervård, som synes kunna bli lång efter inkomna rapporter. In kommer den sirlige Viking Peterson, en allroundspelare som spelat på samtliga platser utom i målet och med en bred erfarenhet som veteran i Viggan, även från den förra guldåldern för 10 år sedan.

Efter ännu ett bra anfall från de rödas sida i den 65:e minuten framkallas en hörna från högerkanten, där den reslige Viking håller sig framme men nickar över. Viggan har nu matchen i sin hand och det är nu helt ombytta roller på planen från den första halvleken och det känns bara som en tidsfråga innan Viggan skall få till det även målmässigt.

I den 63:e minuten bryter Viggan ett anfall mitt på planen och kontrar, där Johan till sist får bollen och väggspelar med Nisse och när han får tillbaka bollen gör han ett inlägg som måste ses som Viggans bästa målchans, när Viking kommer in perfekt framför mål och skall nicka in kvitteringen, men bollen går just över ribban, men ack så nära.

Viggan uppvisar nu den pondus som Newroz i den här halvleken saknar, men som man hade i den första halvleken och visar ett go som man inte trodde sig få se efter den första halvlekens lite mindre intensiva insats. Trots denna pondusinsufficiens sticker Newroz ändå upp i en kontring efter 28 minuters spel, där Harald får visa att han har en betydligt större bröstkorg än vad man först kan ana.

Haralds utkast går minuten efter perfekt ut till Johan på högerkanten, som rundar en back och tar sig in utmed kortlinjen tills han bara är några meter från stolpen, då han passar in snett bakåt där Nisse står färdig att våffla in bollen, men den tar på en fot och går rakt upp i luften istället men vilket läge för en kvittering.

Tre minuter senare utspelar sig en exakt kopia av anfallet tidigare, där Harald gör ett utkast som går till Viking, som i sin tur petar in den i mitten varifrån bollen skickas ut till Johan på högerkanten, där han likt i en danslektion snabbt hittar fotstegen som han tagit alldeles nyss. På exakt samma sätt närmar han sig alltså nu målets närmaste stolpe, då han skickar in bollen framför målet, där Viking avvaktar men plötsligt blir bägge benen till stödben syntes det och ett helt givet mål rann ut i sanden.

Bollen går dock vidare men det skottet av okänd rödtröja går via en motståndare ut till hörna. Johan, som nu hittar sina koordinater på högerkanten, kommer nu igen efter 37 minuters spel och skaffar sig, genom att dribbla bort en back, ett skottläge där han siktar på det bortre krysset men den starka passadvind som rådde denna afton styrde bollen utanför målramen.

Minuten efter får Viggan ett bra frisparksläge utmed vänsterkanten och trots att det var en röd frispark så var det den 12:e Newrozspelaren som fick resa sig från marken efter att ha intagit horisontalläge. Harald och Johan hade vid det här laget etablerat ett synnerligen gott samarbete och när Haralds utspark i den femte tilläggsminuten kommer till Johan, gör han sitt normala, han går ner mot kortlinjen och får på ett bra inlägg som går mot den främre stolpen.

Målvakten tvingas ta det säkra före det osäkra och försöker ta bollen men kan inte hålla den på rätt sida av linjen, varför det ledde till en hörna. På den hörnan var det inte långt borta efter ett antal såväl skott som nickar, men när domaren till sist blåste av var det ändå Newroz som stod där med sina tre poäng, men rättvist kändes det inte oavsett hur enögd man är.

Man kan inte nog imponeras över den frenesi och spelglädje som Viggan visade upp under den andra halvleken och kan man bara behålla detta momentum till på lördag, så borde vi kunna få revansch mot Sumpan för det bittra nederlaget från i augusti. Trots den beska förlusten från förlusten mot Newroz, måste Viggan ta med sig det jävlaranamma som man visade upp under den andra halvleken.

Alla är värda en guldstjärna för sina insatser och det är bara synd att fru Fortuna inte var med oss den här gången heller, men förr eller senare kommer hon att ge tillbaka vad vi förlorat. Vi har nu Sumpan och IFK Uppsala närmast på menyn och då får man ta ut det på dem istället. Fyra matcher kvar på en lång och krävande höstsäsong men sedan blir det vila ett bra tag framöver.

//Gula Örnen


1:a halvlek


2:a halvlek


Bild 2 Bild 3 Bild 4

Laguppställning
Harald Hemström
Jonathan Vestman
Max Sjölander
Axel M-Moulin (58)
Lukas Nilsson
Nils Pasthy (80)
Petter Andersson, K
Johan Sedendahl
Hjalmar Thorgerzon
Marcus Aggebo
Johan Peet
Tom Gyldorff, ers
David Higgs, ers
Lucas Hollingworth, ers
Pontus Elfstrand, ers (80)
Viking Peterson, ers (58)
Anton Johansson (MV), ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Johan Peet (31)
Axel M-Moulin (37)
Hjalmar Thorgerzon (45+2)

Röda kort
-

Domare
Teddy Dahlin, HD
Emanuel Tas, AD1
Halil Bas, AD2

Matchens VIKing
Johan Sedendahl

Matchens VIKing

Publik
64 personer

Väder
+10, kväll