Viggbyholms IK FF - Sundbyberg BK 0-1 (0-0)
Lördag 30 oktober 2021, kl 13.00 på Hägernäs IP, KG

Lördagen den 30 oktober hade vi i vilket fall tur med vädret, för att travestera en gammal svensk kultfilm. Förutom vädret var det inte mycket som gick Viggans väg. I toppen har det utkristalliserats en grupp på fyra lag, en kristallkvartett, där särskilt IFK Uppsala har satt sig i förarsätet. I botten är det lika tajt med en annan kvartett, som å sin sida sträcker sig efter det sista halmstrået.

För att återgå till talet om strån, så kan man ju knappast anklaga Viggan för att ha dragit det längsta strået i de två senaste matcherna, vilket kostat viktiga poäng nu på upploppet, och något som i dagsläget också fått Viggan att hamna bredvid prispallen, men man kan ju inte dra det kortaste strået för jämnan, så mycket kan ännu hända fram till den 20 november.

En förlust vill man ju helst kunna snacka bort och nog finns det material till det, om man bortser från det här med strådragningar. Inför matchen mot Sumpan, där Viggan var riktigt revanschsugna efter förlusten på Sundbybergs IP tidigare i höst, hade den föregående veckan varit tuff med förkylningar och skador vilket gjort stora hål i numerären.

André Eliasson, som gått med en infekterad fot, kunde dock hoppa in ett tag trots en pågående antibiotikabehandling. Erik Herre, målkungen med sina 11 mål, är höftskadad sedan ett tag tillbaka, Axel, hans forwardskompis, har åkt på en nygräddad lårkaka och lär vara borta ett tag. Totalt har den här trion tidigare svarat för 21 av Viggans mål. Johan Sedendahl och Hjalmar fick även de beskåda matchen från sidan pga skada respektive för många gula kort.

Trots ytterligare en del frånvaro så kunde staben ändå få ihop en slagkraftig startelva med tillhörande långbänk. Den långa säsongen börjar nu uppenbarligen sätta sina spår hos spelarna, vilket också kanske kan vara en förklaring till de uddamålsförluster som skett i de två senaste extremt jämna matcherna. Nu återstår endast tre matcher och förhoppningsvis skall Viggan kunna klättra något/några steg i tabellen från sin nuvarande fjärdeplats.

I förra mötet var det Viggan som dominerade den första halvleken, men nu var det Sumpan som tog tag i taktpinnen och kunde efter en knapp kvart skapa en dubbelhörna, där Harald i målet tvingades till en fotparad på det andra skottförsöket. Sumpan hade tydligen snackat ihop sig för att skapa en hög press och försöka få en snabb utdelning. Man hade väl hört om matcherna i Norrtälje och Bredäng.

Viggan upplevdes som lätt stressade och gjorde ofta saker och ting betydligt svårare än vad som behövdes. Eller som tyskarna säger: ”Warum soll man es einfach machen wenn man es so schön komplizieren kann?” Kortpassningsspelet är fortfarande en akilleshäl och månget bolltapp gav motståndarna möjligheter till att skapa egna anfall.

Mycket av spelet under den första halvleken sände tankarna till Bredängs IP och det som utspelade sig där under den första halvleken. Men när Viggan ändock kom till skott så small det, som exempelvis när Johan Peet i den 19:e minuten får på en riktig pansarbrytande projektil rakt framför mål som gick stenhårt in i köttmuren och bör ha åsamkat de församlade en skaplig blåtira i sittregionen.

En gammal käpphäst är ju det här med hörnor och vikten av att hantera dessa med största möjliga varsamhet, något som dock inte gjordes i den 23:e minuten, då Viggan lägger hörnan bakom mål, till Sumpans stora glädje och lättnad. Max Sjölander, som pga vikt och längd, måste hänföras till det lätta artilleriet, har dock visat sig besitta oanade kvalitéer när det gäller att utnyttja sin pyrotekniska skicklighet vid avfyrandet av projektiler och det med bägge sina fötter, dock ej samtidigt.

Sålunda har den unge Max i den 31:a minuten tagit sig in i motståndarnas straffområde och får på en riktig rökare, ingen Kinapuff där inte. Folk håller andan, men när doften av knaperstekt bacon börjar sprida sig i straffområdet, förstår man efter ett tag att skottet träffat något mänskligt framför mål. Ett riktigt bra läge var det annars, liksom skottet och klart värt ett betydligt bättre öde.

Sumpan skapar en hörna i den 34:e minuten, men annars verkar det som en typisk 0-0 match, då inget av lagen skapat någon uttalad målchans så här långt i matchen. Men så händer det plötsligt. Någon, namn saknas för tillfället, tar sig fram utmed högerkanten och skickar in en perfekt pärla som Vispen Hollingworth får syn på.

Med sin längd, och alltid med huvudet på skaft, låter han sin panna möta den med hög hastighet annalkande bollen så perfekt, att mången redan nu jublade inombords, ty så solklar var målchansen. Men vad händer då? Jo, målvakten i Sumpan gör något han förmodligen inte klarar av att göra om. Han fortplantar sig i luften med ljudets hastighet och medelst en utsträckt hand lyckas han bryta bollbanan till en hörna.

Alla i publiken drog in andan, vilket gjorde att koldioxidutsläppet minskade med 14 procent i Täby kommun, för att återgå till det normala när man fattat att det inte blev något mål. Viggan behåller dock initiativet och minuten efter är Vispen själv nere i högerhörnet och fixar till en hörna, som på grund av sin resultatlöshet ledde till en ny, vilket dessvärre blev en upprepning av den första.

Efter en ytterst trevande inledning och halvstressat uppträdande på planen, så började Viggan mer och mer äta sig in i matchen och den avslutande kvarten gav förhoppningar om den andra halvleken, precis som det skedde i matchen mot Newroz. Men som tyskarna sa förut, det måste gå att göra saker enklare och snabbare. Förenkla bollens fortskaffning framåt i banan. Det tar för lång tid och ökar dessutom risken för både felbeslut och felpassningar när motståndarna attackerar.

0-0 i halvtid var ingen ko på isen, då man visste att man kunde lägga i ytterligare några växlar som man gjorde borta i Bredäng. Under en av de första minuterna får Viggan en frispark nere hos Sumpan som Lukas effektuerar, men så pass okoncentrerat att bollen knappt orkade fram, samtidigt som den befann sig på alltför låg höjd. Sedan var det ju där med varsamhet vid fasta situationer. Varje fast situation måste ses som en möjlighet till framtida målchans.

Sumpan, som fortfarande är aktiva, skapar en dubbelhörna i den 50:e minuten, men då samtliga hörnor denna dag verkar vara av ofarlig karaktär oroas man inte nämnvärt. Den antibiotikastinne André Eliasson får på en riktig rökare i den 51:a minuten, men målvakten lyckas styra ut bollen till hörna. Minuten efter håller han sig åter framme och nickar men målvakten räddar även det försöket.

I den 52:a minuten, dvs i samma minut som nyss omtalades, kommer Sumpan farandes i mitten och vad som hände därefter är det nog svårt att få någon som frivilligt ställer upp och vittnar om. Låt oss kalla det för ett lågaffektivt bemötande från Viggans försvar, så pratar vi inte mer om det. Men 1-0 till Sumpan blev det.

André, som förmodligen såg mest av matchen tack vare sin reslighet, kan även använda huvudet till att nicka med, vilket han gjorde i den 56:e minuten, men även denna gång blir bollen ett byte för målvakten. Tre minuter senare får Lukas ett bra läge men målvakten lyckas styra ut bollen i slottet, där en massa hungriga rödrockar står och väntar på att få slå in returen, men en sådan här dag lyckades man inte med det.

I samma minut skall Lukas försöka reparera sitt tidigare försök, då han nu får en chans till på frispark. Inte heller denna gång lyckas han få upp bollen, utan den åsamkar endast sveda och värk i den gröna köttmuren. I den 62:a minuten har Andrés antibiotikakur slutat verka, varvid Viking Peterson släpps ut i manegen så sågspånen yr om det.

I den 63:e minuten får Sumpan en hörna, då Aggebo spänt bröstet och i och med detta lyckats han få bollen över kortlinjen. Minuten efter råder det lite ”Kalabaliken i Bender”-kaos framför Harald då alltför många ben slåss om den enda bollen som finns på planen, men det hela reder ut sig.

Lukas, som tydligen kommit över en sekunda laddning krut denna dag, testar ett skott i den 71:a minuten men bollen tas lätt av målvakten. På efterföljande anfall, åt andra hållet, skapar Sumpan ett riktigt bra läge men skjuter över. Man får även till det i den 82:a minuten, då Harald tvingas limma fast sig vid stolpen för att mota ett skott från kortlinjen.

Viggan kommer igen. I den 86:e minuten lägger Lukas ett fint inlägg i pannan på Viking, som sitter som på läppen och då Viking befinner sig i en icke oansenlig fart framåt, får han bra fart på bollen, men dessvärre går bollen över målet. Mycket bra läge annars. Tre minuter senare får Sumpan till ett bra läge men skjuter över.

Viking får i den 93:e minuten till ett bra läge utan att resultattavlan rör sig. En av de fetare chanserna uppenbarar sig i den 95:e minuten, då undertecknad själv var på väg mot resultattavlan. Lukas ser en lucka till vänster om målvakten och språngnickar bollen och för en sekund syntes det som den var på väg in i mål, men bollen passerar just den bortre stolpens utsida. Vilken avslutning det kunde ha blivit.

Matchen slutar alltså med en ny 0-1 förlust för Viggan och inte i någon av de två senaste matcherna kan man hävda att Viggan haft turen med sig. Mot IFK Uppsala på söndag kväll får man hoppas att den infinner sig, då den kan behövas mer än någonsin för att kunna klättra några pinnhål på stegen.

Trots allt en ny kämpainsats av Viggan, men det finns visst behov av en del smörjmedel för att få fart på anfallen, då det nu ofta tar lite för lång tid och för långa omvägar innan bollen hamnar i målområdet. Avstånden i Kristallkvartetten har ökats efter helgens omgång och Viggan har nu plötsligt sex poäng upp till andraplatsen och två till tredjeplatsen. Med endast tre matcher kvar så har Newroz kvar att möta Norrtälje, Sumpan och IFK Uppsala medan Sumpan har Newroz, Norrtälje och IFK Uppsala, så mycket kan hända ännu.