Hudiksvalls F FF - Viggbyholms IK FF 1-0 (0-0)
Lördag 25 maj 2024, kl 14.00 på Glysisvallen

Förra året vid den här tiden, den 21 maj, var Viggan och besökte den artificiella varianten av Gysisivallen, som nu äntligen fått spelförbud och dessutom lär vara redo för omläggning i höst. Då föll Viggan med hela 5-0, något som har svidit sedan dess, trots att man själva vann hemma på Hägernäs med 3-0. Trots den obarmhärtiga behandlingen i Hälsingland minns man ändå det hjärtliga välkomnandet och man förstår nu epitetet Glada Hudik lite bättre.

Den här gången var det den 25 maj, och vid avfärden från Hägernäs IP kl 08.40 på lördagsmorgonen, dallrade kvicksilverpelaren redan på sommarnivåer, medan SMHI & Co utlovat +15 och gråmulet i Hudiksvall, vilket var lite svårt att ta in i solen och värmen. Under bussresans gång höll Kevin Lund i ett avancerat sportfrågeprogram, så att ingen skulle kunna sova sig i form till matchen som förra året. Fortfarande i Gävle var det sol och varmt, men ju närmare vi kom Hudiksvall desto kallare blev det.

Aggebo, som hade uppgiften att räkna in alla får i bussen, måste ha haft en svår uppgift då det gällde att stämma av antalet i bussen mot antalet kallade, då Viggan drabbats av några sena återbud pga viss hälsoinsufficiens. Det var herrarna Rylander och Levin som kämpade med att hålla termometern i schack vad gällde gradantalet. Trots den plötsligt uppkomna personalbristen, hade ledningen genom diverse rockader ändå lyckats hålla numerären till det stipulerade antalet. Detta var dessutom exklusive de nio vanliga långtidskonvalescenterna.

Strax innan avspark noterar Hjalmar Thorgerzon att hans blyfot höll på att smälta i skon, varför han efter noga övervägande beslöt att ställa skorna på hyllan. Bättre brödlös än rådlös gjorde ledningen nya dramatiska förändringar, då exempelvis Calle Ringström, även känd som Pansar-Calle pga en välutvecklad hård fysik, fick kliva ner från en nyinrättad forwardposition till back, vilket i sig var ett stort steg, som yttermittfältare han normalt var.

Calle fick därmed ersätta Hjalle med blyfoten, som tidigare skulle ha ersatt Otto med termometern och nu gällde det bara att hitta en ersättare till Calles ursprungliga tänkta position som forward. Valet föll på Tom Dahlin, som med lite tur hade kunnat bäras ut i guldstol efter matchen, men mer om detta senare. Efter en sista kontrollräkning var det nu 11 spelare som skickades ut, alla i helrött matchställ. Förra året hade man haft vita byxor, vilket åter hade gjort det omöjligt att skilja Viggbyiterna från Hudiksvallarna.

Klockan 14.00 blåser domaren Sajad Al-Hakim till spel och nu var det lite lättare att skilja spelarna åt, även om man fick anstränga sig lite. Hudiksvall inleder med ett skott som går utanför i den 4:e minuten medan Viggan kontrar med en hörna två minuter senare. Tom Dahlin, som nämndes nyss, får ett jätteläge sedan Hugo Ulfberg och Vispen Hollingworth försett honom med en bra boll i den 8:e minuten.

Från vänsterkanten får han på en riktig rökare, som nästan välter målvakten, men denne står pall och ger retur på vilken Tom tar i ännu mer, med påföljd att bollen kommer att returneras från Sundsvall senare i veckan. Här skulle Viggan med lite flax ha kunnat få utdelning så att nervtrådarna hade lösts upp lite. Minuten efter får Hudik en hörna och en till i den 14:e, på vilken man skjuter just över, vilket får betecknas som ett bra läge för Hudik.

I den 20:e minuten kommer Samuel Östlund farande på högerkanten och skickar in bollen i slottet, där Vispen lyckas med en s.k. tumlarspark, där bollen går rakt upp i cirkel, för att likt en bumerang återvända ner till Vispens fot och sedan ut till Hampus Svensson. Denne försöker då att från högerkanten skjuta igenom ett tjugotal ben, vilket han även lyckas med. Men när bollen passerat genom alla de tjugo benen, passerade den också just stolpens utsida.

Två minuter senare får Hudik en hörna och i den 32:a minuten kommer Samuel i ett sologenombrott och öga mot öga med målvakten. Han och alla andra tror nog att Viggan skall ta ledningen där, men målvakten lyckas på något sätt styra ut bollen till hörna och denna händelse måste nog kategoriseras som matchens fetaste chans. Tre minuter senare får Hampus ett fint frisparksläge, endast tre meter utanför straffområdets högra sida, dock utan synbart resultat.

I den 37: e får Hampus Guldfot ett nytt frisparksläge dock ej lika nära. Skottet blir inte ofarligt och såväl Vispen som Aggebo höll sig framme och högg, dock utan större framgång. Halvleken avslutas med att Jonte Vestman erhåller ett gult kort för närkontakt av första graden. Sedan gick alla in till halvtidsvila för att begrunda vad som hänt och vad som inte hade hänt och vad som borde ha hänt.

Den andra halvleken tar sin början under en blå himmel, något SMHI hade missat totalt, även om man låg ganska bra till vad gäller temperaturen, +15. Sporrade av den blå himlen får Viggan till en adrenalinstinn början på halvleken, där inte minst Samuel spelade en icke oäven roll. I den 52:a minuten genomför Vispen ett uppskattat soloarrangemang, som han avslutar med att skjuta så att målvakten kan ta skottet.

Det märks att Viggan är lite ovana vid gräs, när man nu befinner sig strax under polcirkeln. Hemmavid har man just släppts ut på gräsmattan denna vecka. Påföljden blir ofta alltför korta passningar, eller alltför långa, då man inte hunnit få in fingerspitzengefühlkänslan ännu. I den 57:e fälls Pansar-Calle Ringström på sin nya position som back, vilket normalt hör till ovanligheterna, då Calle brukar stå pall oavsett var han spelar.

På den efterföljande frisparken tvingas målvakten att boxa ut bollen. Tre minuter senare får Hudik en hörna som blir för lång och därmed helt ofarlig. I den 64:e får Samuel på ett skott, som nog får betecknas som ganska löst, men från hans position inne i straffområdet så var läget ganska farligt, men målvakten tar bollen. ”Alla lösa går om” sa man förr i tiden, något Tom tydligen trodde gällde även idag, varför hans skott i den 66:e minuten också antecknas som alltför löst för att få gå om.

I den 69:e minuten och tiden däromkring får Hudik till ett ganska långvarigt anfall, där man nötte och nötte mot den Viggbyholmska försvarsmakten men utan att kunna ta sig förbi. Minuten efter får man även till en hörna men utan att något allvarligt inträffar. I den 71:a ser det ut som att Samuel äntligen skall få utdelning på allt slit, men precis inne i målgården möter han den blå målvakten öga mot öga och domaren tyckte att de båda var alltför närgångna och blåser av det hela.

Drygt 10 minuter kvar och ett stabilt 0-0 läge, men där minsta snedsteg kan bli nog så ödesdigert. Pontus Elfstrand lägger en frispark i 78:e men resultattavlan tiger still. Två minuter kvar när Samuel får på en rökare som smiter just utanför. Alla är nu inställda på att domaren snart blåser av matchen och så delar man på poängen. Men Samuel vill mer. Minuten efter tillskansar han sig ett bra läge men skottet viner över.

Klockan visar nu på 90 minuter när Hudik får en hörna och mången magmuskel drar igång tarmperistaltiken för fullt, men hörnan rinner ut i sanden eller hur man nu skall uttrycka det. Bättre känns det då två minuter senare när Viggan får en hörna. Men på fredagarnas aftonskola har det förhoppningsvis lärts ut att egna hörnor kan vara minst lika farliga som motståndarnas. Nu tvärdog dock denna chans också.

Efter ett Viggananfall något senare kan målvakten efter att ha omhändertagit bollen få till en fenomentalt bra utspark som överraskar Vigganförsvaret, vilket leder till en kontring där två flyfotade hälsingar, som är snabbare än nödvändigt, lyckas överraska ett för stunden decimerat försvar. I samband med denna forcering skall bollen ha tagit på en av de två returnerande röda spelarna, vilket direkt rubricerades som ett regelbrott av Al Hakim.

När bollen läggs på exekutionsplattan visar klockan på 94 minuter och när det hela är över och nätrasslet tystnat infinner sig den totala ofattbarheten när domaren i nästa andetag blåser av matchen och tilldömer Glada Hudik segern med 1-0. Viggans manskap ser nu ut som vidöppna fiollådor som om man hade kört ner i ett orkesterdike. Tomma blickar sveper över planen i hopp om att finna en förklaring. Vad var det som hände?

Strax efter slutsignalen dyker Hudiksvallstidningens sportutsände upp för en intervju med straffläggaren Alvin Brisvåg som säger: ”Ja…du förstår inte. Men det var länge sedan jag var så där nervös” och fortsätter…Jag tog några djupa andetag så lugnade jag väl ner mig lite i alla fall. Det var riktigt skönt att se bollen gå in.” Hudiksvallstidningen undrar sedan vad Alvin tyckte o själva matchen i övrigt.

”Jag tycker vi dominerar hela matchen egentligen. De har sina lägen och är farliga när de kontrar, de har snabba forwards, men jag tycker att vi styr matchen och vi tar ju den dit den ska till slut.” Nu är det kanske inte alla som delar just den uppfattningen, varför vi låter samma fråga landa hos Jonte Vestman, framgångsrik vänsterback i den röda dressen.

”Ah tycker väl att det är vi som har matchen där vi vill… sen är vi kanske lite för ineffektiva när vi får lägena. Starka bakåt hela matchen.” När krutröken väl lagt sig och alla hade gått hem var det någon som kliade sig i huvudet och undrade om det inte borde ha blåsts av för hands sekunden innan, då Alvin i sin framfart ser ut att ta lite hjälp av handen för att föra bollen framåt. Men det är ju så dags att komma med det nu.

Viggan fick bita i det riktigt sura äpplet och hemresan skedde i tagelskjorta och under stor kontemplation, med avsikten att kunna urladda sig på lördag då dalmasarna från Falu BS kommer ner och skall testa vår gräsmatta. Viggan har då möjlighet att ta igen skadan om man har koll på klockan och eventuella flyfotade dalmasar i slutet av matchen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28