Enköping SK FF - Viggbyholms IK FF 1-4 (1-3)
Fredag 23 augusti 2024, kl 19.00 på Enavallen

Fredagen den 23 augusti glömmer man inte i första taget. Match mot tabelltvåan Enköpings SK på deras hemmaarena kl 19.00 en regntung afton. Det var dessutom Viggans tredje utmaning på raken, efter att man tidigare mött tabellettan Arlanda och sedan tabelltvåan Gute och förlorat bägge matcherna med 0-2. En lättare öppning på höstsäsongen kan man tänka sig även om det nu blev vinst mot Farsta i höstpremiären. Och på lördag väntar tabellfyran IK Franke. Svettigt schema.

Enköping låg och fiskade i bakvattnet av Arlanda som ohotad tvåa, men hade i den föregående omgången oväntat tappat poäng mot det avancerande bottenlaget Skiljebo och släppt in en kvittering i slutskedet av matchen. För att inte tappa för mycket kontakt med serieledarna var kravet alltså väldigt stort att ta tre poäng denna afton. Med tanke på att man inte förlorat en enda hemmamatch i år så kändes uppgiften inte omöjlig.

Oddssättarna hade dessutom Viggan i fem gånger pengarna, vilket kanske också gav en moralisk boost till hemmalaget. Bortalaget Viggan klev med stor försiktighet in på Enavallen denna afton i vetskapen om att man för två år sedan förlorade just här med 1-6. Det var mot samma Enköpings SK som man skulle möta idag, fast det då var i division 3. Men förlusten sved i skinnet och hade inte släppt sedan den där augustidagen 2022.

Viggan kände en viss prestationsångest inför mötet, då man just förlorat mot både Arlanda och Gute, samtidigt som målmaskineriet helt hade hakat upp sig, noll gjorda mål på två matcher i rad och fyra i baken. Dessutom hade de hemliga pappren med direktiv om fasta situationer blåst bort i Arlanda och återfunnits, men oklart om de var i originalskick. Denna dag hade pappren med de fasta direktiven dessutom glömts hemma.

Vadan denna uppmärksamhet kring pappren med de fasta situationerna? Under året har en hel del tid lagts på hur man bäst utnyttjar en fast situation, må det vara en frispark eller hörna. All pedagogisk genomgång hade fram tills nu i princip gett noll utdelning och med pappren glömda på en pakethållare i Hägernäs, var nu förhoppningarna om utdelning mer eller mindre obefintliga.

Redan vid ankomsten till Enavallen kändes det som spelartruppen gett sig attan på att ta sig samman för att radera ut det gamla resultatet, liksom man ville se om man inte skulle kunna klara sig utan de ovan omnämnda pedagogiska pappren kring de fasta situationerna. Man såg helt enkelt väldigt målmedvetna ut och redan efter tre minuter skapar man sin första hörna, vilket lovade gott.

Hampus Svensson, med epitetet 18 karats Guldfot, får förtroendet att lägga denna hörna och liksom vid så många tillfällen tidigare ses den gänglige nummer 4, Jonte Vestman, visa upp sitt lågkrulliga huvud just där det behövdes. Han brukar höja sig över mängden i vanliga fall och denna gång på sådant sätt att han medelst pannbenet kan distinkt kan ge Viggan ledningen med 1-0 och det på en fast situation. ”Skönt att vi äntligen fick utdelning på fasta situationer, det som var så viktigt förra året. Hörnan var perfekt och jag fick stå fri och bara sätta dit pannan” säger en nöjd Jonte.

Det här var nog inte vad någon på den 339-hövdade läktaren eller övriga i spelet deltagande personerhade räknat med. Kanske inte heller den som håller i övningarna med de fasta situationerna, eller? Lätt chockade över gästernas snabba mål kan ESK dra på ett riktigt hårt skott tre minuter senare, men Papis i Vigganmålet gör en jaguarräddning och erhåller därmed sina medspelares ovationer.

Emellanåt störs spelet av monsunskurar med tillhörande kastvindar och det är uppenbart att ESK irriterats av det tidiga Vigganmålet. Viggan får till ett tungt anfall efter 11 minuter och minuten efter får Hjalle ett gult kort, efter en enligt domaren burdus omfamning. Motståndarna får en hörna i den 13:e minuten men Papsi håller rent. Ganska tuff premiär att stå mot tabelltvåan som ersättare för en skadad Kevin som tidigare aldrig missat en match.

Nu har vi kommit till den 15:e minuten och det är dags för Viggans andra hörna. Inga papper, utan allt går på ren improvisation, bortsett från att Hampus Guldfot skall lägga hörnan. Målvakten får inte grepp om bollen utan Markus Aggebo kan skyffla in 2-0 till Viggan. ”Efter att ha varit direkt iskall framför mål den senaste tiden, var det nu upp till revansch. Jonte öppnade med ett fint 1-0 mål och jag vill inte vara sämre. Ett hungrigt målsinne och en dråplig insats av målvakten resulterar i en sula på bollen och 2-0” säger den supernöjde Aggebo.

Det här var nog minst sagt en överraskning för hemmalaget, men även för dem som jobbat med fasta situationer överlag. Samuel Östlund, som varit mållös ett bra tag, får i den 20:e minuten chansen i fritt läge men skottet träffar mitt på målvakten och även om Pontus Elfstrand försöker reparera det hela, så blir det inget nytt rassel i nätmaskorna. Sex minuter senare lägger Pontus ett perfekt inlägg som styrs ut till hörna. Minuten efter får ESK ett farligt frisparksläge.

Det är nu uppenbart att ESK både fått syn på resultattavlan och kan se att tiden rinner iväg samtidigt som man ligger under med 2-0. Det kommer en period efter ca 30 minuters spel då ESK förgäves försöker attackera Viggans försvarsområde om än förgäves. ESK pumpar upp långbollar på högerkanten och ofta till en i förväg utplacerad mottagare i hörnet. Den gracile Viktor Widlund lyckas i försvaret av Viggans heder erhålla ett gult kort i den 30:e efter att ha tagit i lite väl mycket.

Efter 33 minuter får Viggan en frispark och vem skall effektuera den? Jo, Hampus Guldfot såklart. Sagt och gjort. Och vem håller sig framme igen om inte den flygande keruben. ”Andra målet måste jag tacka min vän Hampus för. Vid ett sådant fint inlägg finns det inga utrymmen för misstag från min sida. Bollen flyger högt på bortre och jag vet att ingen hoppar lika högt som jag. Pannan på bollen och rassel i nätet” säger en mycket nöjd Aggebo

3-0 till Viggan och alla tre målen på fasta situationer. Vad har hänt? Är det att man glömt de rigorösa åtgärdera om ”fasta situationer”? Improvisation och flexibilitet verkar vara de nya modeorden i Viggan denna afton. En knapp kvart kvar och ESK är minst sagt desperata, dels på grund av att man inte gör mål och dels på grund av att man släppt in tre mål på fasta situationer. I den 37:e får man dock en egen hörna.

Minuten efter får man till ett skott som tar på en försvarssko och ändrar riktning, vilket för en gångs skull ställer Papis i målet. Reducerat till 1-3 och jubel på läktaren. Strax efter bryter sig formligen Samuel igenom hela ESK-försvaret likt en isbrytare och står till sist öga mot öga med målvakten, men blåses av då domaren ansåg att tillvägagångssättet var alltför tufft, men ett givet måltillfälle var det annars.

Den nyligen omtalade Victor Widlund lyckas i den 47:e minuten kryssa sig igenom hela ESK-försvaret och kommer ensam med målvakten, men vid åsynen av burväktaren drabbas Viktor av det så kallade boasyndromet och skjuter mitt på. I ett sådan läge kan det vara en fördel att ha en viss skelögdhet kan man förmoda. Uppenbarligen var det tack vare sin tunna lekamen som han så enkelt kunde ta sig igenom försvaret utan att bli upptäckt.

Viggan börjar även den andra halvleken på ett övertygande sätt och skapar ett bra läge på vänsterkanten genom en frispark och vidmakthåller därefter ett osmotiskt tryck mot den gröna buren. I den 51:a minuten får Samuel ett gult kort, som är symptomatiskt för Viggan denna afton, där alla inklusive forwards, är med och hjälper till att försvara erövrad mark. Minuten efter får ESK en hörna som dock blir resultatlös.

Ytterligare en minut senare är ESK riktigt nära att ställa till det för Viggan men belönas med en hörna istället. Just nu är det mycket grönt på planen, vilket inte är att undra på med tanke på resultattavlans hårda budskap avseende tid och resultat. Faran vid sådana här tillfällen är att man lätt glömmer bort att man även har en baksida att ta hand om, något Vispen Hollingworth och Samuel dock hade full koll på.

”Grym pass av Vispen i djupled som jag fick springa på och sen var det bara avlossa skottet så lågt som möjligt i målvaktens bortre hörn. Tränade på liknade situation i veckan så kändes skönt att det gav utdelning” kunde en lättad Samuel Östlund undslippa sig efter matchen, sedan han tidigare fått gå mållös från planen efter sommaruppehållet. Det var för övrigt mot just Enköping som Samuel gjorde debut för Viggan en augustidag 2022.

Jonte vill vädra sina skor och avlossar därför i den 63:e minuten ett stenhårt skott som går straxt utanför. Fem minuter senare är Viggan ytterst nära att göra mål men skjuter även denna gång just utanför. ESK är nu om möjligt ännu mer desperata och öser in bollar mot Vigganmålet, men det hermetiskt tillslutna försvaret svarar bara med att returnera bollarna ut i Ingenmansland.

Den intensiva pressen, som är kompakt men ganska ineffektiv, renderar dock en hörna i den 76:e och två minuter senare skjuter man utanför, men det verkar inte föreligga någon direkt oro hos de röda. Ny hörna i den 84:e men Viggans försvar har gett ordet ”hermetisk” ett ansikte. I den 89:e får Papis göra en snygg räddning med hörna som påföljd. Matchen lider nu mot sitt slut vilket kan avläsas i ESK-spelarnas ansikten.

I den 90e minuten kommer Erik ”Walle” Wallin helt ren med målvakten, men även han skjuter mitt på och matchen avslutas med att bägge lagen får var sin hörna och ESK kom aldrig närmare än 1-4. Viggan kan nu lägga den gamla förlusten i papperskorgen efter dagens resultat. Vad tar man med sig efter en sådan här insats? Jo, Samuel gjorde mål igen samt tre backmål utan instruktionsbok plus en gedigen laginsats.

Otroligt fin insats av alla lagdelar från Papis i mål till alla framför honom, där alla kämpade som en man, vare sig det var framåt eller bakåt. Av seriens 14 lag är det bara sex som har positiv målskillnad, varav Viggan har den femte bästa. Bortsett från den absoluta toppen och botten, är det nu en väldigt jämn serie, där minsta misstag kan få förödande konsekvenser.

På ESK:s hemsida sammanfattar man matchen så här ”ESK stod sig slätt ikväll mot ett mycket effektivt Viggbyholms IK FF. Viggbyholm går på säkerhet, försvarar sig igenom slutet på matchen och vinner välförtjänt” vidare att kvällens match blev en besvikelse och får rubriceras som ”ÅRETS NÄSKNÄPP”.

På lördag kl 13.00 är det hemmamatch på Hägernäs IP mot IK Franke. Nu är avståndet uppåt i tabellen något mindre än vad det är neråt, så varje poäng kommer nu att kunna vägas på guldvåg.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26