Sundbybergs IK - Viggbyholms IK 4-4 (2-2)
Fredag 17:e april 2009, kl 20.00 på Sundbybergs IP


Omgång 2 och kvällsmatch i Division 4 norra mellan Sundbyberg IK och Viggbyholms IK. Förra året lyckades Viggan vinna båda mötena mot de grönklädda antagonisterna, där 6-1 på Sundbybergs IP's gräsmatta var extra välmeriterande. Nu skulle dock matchen spelas på ingenting annat än 1:a generationens konstgräs. I den första omgången lyckades Sumpan ta en poäng borta mot Vaxholm, 2-2, medan Viggan mer eller mindre pulveriserade Österåker med hela 5-0. Kvällens match skulle bli en bra värdemätare för båda lagen, för att se hur väl de står sig i serien.

Viggan gjorde två förändringar i startelvan jämfört med förra omgången. Micke ”Mirakel” Johansson var tillbaka i målet, samt att Oscar Maturana ersatte Sergio på innermittfältet. Tyvärr tvingades ledarstaben Jocke och Uffe att göra ytterligare ett byte. Jens Eklöf tvingades att avbryta uppvärmningen 20 minuter innan match, efter en sträckning i magen, som han ådrog sig under torsdagsträningen. Detta innebar att Göran Dahlberg kom in på högermittfältet, samtidigt som Jonas Pasthy gick upp i kedjan och därmed bildade par med sin yngre bror Nizze Pasthy. Tillsammans bildade de ”Barilla Boys”.

Fem minuter före avspark gick Jocke igenom de sista riktlinjerna. ”Jonas, du ska tugga dem i nacken med din snabbhet. Försvaret måste vara resolut och disciplinerat. Vi ska f-n ha en poäng, minst. Vi måste vilja vinna. Ta fram det vi hade sist mot Österåker!”

Sumpan började matchen bäst och kan redan i den första minuten skapa lite oreda hos Micke i målet, dock utan att någon direkt chans noterades. Viggan var trögstartat, men kan efter en högerhörna slagen av David Källman göra matchens första mål. Källman slog bollen på bortre, där den unge Anton dök upp med sin kalufs och nickade in mot mitten. Där befann sig en jämnårige Kevin, som kunde förpassa bollen in i målet. 1-0 och en smakstart för de rödklädda.

Nästa notering i blocket är ytterligare ett Vigganmål. I den 12:e minuten petade Jonas en frispark till Jimmy Everum, som klappade till och fick en perfekt träff. Bollen gick lågt bredvid muren och till vänster om målvakten och ”Österåker-vibbar” anades. Viggan var nu inne i en bra period, där Sumpan uppträdde något oorganiserat och Viggan tilläts skapa helchanser av halvchanser.

Sundbyberg kom dock tillbaka in i matchen och detta med besked. I den 20:e minuten kom reduceringen, efter det att Micke enligt egen utsago trampat på sina målvaktsbyxor och därmed inte kom upp på den höjdboll som sedermera letade sig in i mål. Detta baklängesmål blev startskottet för en Sumpanoffensiv, som förstärktes av att Viggan inte lyckades något vidare med sitt kortpassningsspel. Sumpan kom ofta på Viggans högerkant, där ibland luckor uppstod då det röda laget inte gjorde sina överflyttningar fullt ut. I den 35:e kom också belöningen för motståndarna, vilket gav 2-2 efter en bra individuell prestation av Eduardo Perez i Sumpan. Han lyckades rycka sig emellan Jimmy och Kevin och fri med Micke gjorde han inget misstag.

Viggan fick den sista feta chansen i den första halvleken. Gustav Grauers slog en frispark, som målvakten i Sumpan inte lyckades boxa bort till 100 %. Plötsligt låg bollen framför fötterna på Nizze, som drabbades av prestationsångest, då han upptäckte att hela målet var öppet. Skottet gick tätt över.

Om den första halvleken gav upphov till spänning, var det ingenting mot den dramatik som utspelade sig i den andra halvleken. Först klev Mirakel av banan och ersattes av Martin Nilsson. Pappa Tom ”Gylfen” Gyldorff gick in som mittback istället för Kevin.

Sumpan började den andra halvleken bäst och nu började laget använda ett annat anfallsvapen: Långbollar. Martin i Vigganmålet fick röra bollen för första gången i den 49 minuten, dessvärre fick han plocka ut lädret ur nätmaskorna. Sumpan tog ledningen för första gången i matchen genom att göra sitt tredje raka mål (2-3). Denna gång lyfte man in en frispark från ca 10 meter in på Viggans planhalva, mot straffpunkten. Väl där, skarvades bollen snyggt in till höger om Martin.

I den 51:a minuten var Jonas nära att hänga in en frispark från 30 meter. Ett hårt skott som tyvärr smet utanför målvakten högra kryss. Med en halvtimme kvar av matchen började det verkligen hända saker. Martin gav sig ut på en riktig löpduell mot en Sumpanspelare. Ju mer han sprang, desto mer hamnade han på mellis. Som tur var kunde Tom avvärja ett givet Sumpanmål. Viggan jagade kvittering och tvingades tumma på kvalitén. Det var stundtals stirrigt och hetsigt. Därför kom 3-3 som en skänk från ovan. I den 63:a minuten breddade Jimmy, som nu klivit upp på topp, ut till vänster mot Nizze. Nizze slog ett inlägg mot en instörtande Jonas, som klippte till på volley och via ribban kunde bollen leta sig in (3-3). Nu svängde matchen igen. Viggan tog över bollinnehavet och framförallt snacket på planen.

Nu var det dock Sumpans tur att ha just tur. Sumpan fick en hörna i den 68:e minuten. Efter lite villervalla letade sig bollen fram till en grönklädd spelare som lyckades skjuta bollen från slottet in i mål via stolproten (3-4).

I den 70:e minuten ropade Viggan på straff, men domaren vinkade avvärjande. Fem minuter senare var det dags för Martin att återigen lämna sitt straffområde, för att återigen finna sig i att var på mellanhand. Denna gång räddades Viggan av Sumpan. Med målvakten ur spel lyckades man med konststycket att göra ett offsidemål. Två minuter senare, i 76:e, kom Jimmy fri men målvakten lyckades dra ihop benen och stänga ett eventuellt tunnelförsök från Jimmys vänsterfot. Dock skulle jublet bryta ut i Vigganlägret endast en minut senare. Efter en vänsterhörna uppstod det minst sagt en röd-grön-röra. Efter ett antal touchar kunde Micke Houlst bredsida in kvitteringen, 4-4. Efter målet uppstod det vilda protester i Sumpanlägret. De menade på att en Vigganhandske hade dykt upp i straffområdet och därmed skulle det dömts frispark till Sumpan istället för mål till Viggan.

Efter mycket om och men slutade matchen 4-4 och Viggan ska nog vara mycket nöjda med en poäng. Dels gjorde laget sista målet, vilket känns som en vunnen poäng, medan Sumpan nog känner att de förlorade två poäng. Med Vigganögon sett får vi hoppas att poängen inte var allt för dyrköpt. Många skador uppenbarade sig under matchen. Micke i mål klev av i halvtid. Anton åkte på en ordentlig lårkaka. Grauers fick också han krämpor, medan Jens inte ens kom till spel. Dessutom blev Jimmy tvungen att avbryta matchen.

Viggan har inlett mycket lovande denna säsong. Nästa match är hemma mot Vaxholm lördagen den 25 April klockan 14.00. Väl mött då!

Signerat Krutov


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7

Laguppställning
Mikael Johansson (46)
Gustaf Grauers (77)
Kevin Wargh Meehan (46)(61)
Jimmy Everum (81)
Oscar Maturana (79)
Mikael Houlst, K
Göran Dahlberg
Anton Johnsson (61)(81)
David Källman
Jonas Pasthy
Nils Pasthy
Tom Gyldorff, avb (46)
Martin Thomasson, avb (77)
Oscar Henriksen, avb (79)
Martin Nilsson, avb (46)

Målgörare
Kevin Warg Meehan (7)
Jimmy Everum (12)
Jonas Pasthy (63)
Mikael Houlst (77)

(se skytteligan)

Gula kort
Oscar Maturana (23)
Nils Pasthy (88)

Röda kort
-

Domare
Denis Grabus, HD
Said Ali, AD1
Zvezdan Andric, AD2

Matchens Viking
Jonas Pasthy

Matchens VIKing

Publik
75 personer

Väder
+8, växlande molnighet